Останні статті і огляди
Новини
Процессоры AMD Ryzen 7000-й серии (Raphael\Zen 4\5 nm\AM5)
-
Piter Cantrope
Member
Товариство, дякую. Мені не треба нюка, мені не треба ноута (в мене є ноут на ryzen 6000), мені не треба i3 2100.
Мені треба максимально оптимізувати по енергоефективності наявний десктоп на Ryzen 7600.
Якщо хтось таким займався - поділіться досвідом. Я теж напишу що в мене вийшло. Просто я свій комп перезавантажую рідко, бо тут певні програми працюють, і нема можливості провести вихідні або навіть цілий вечір займаючись налаштуванням.
Відправлено через 4 хвилини 50 секунд:
А про пам'ять - це правда. В мене якраз є дві планки по 8, якщо буде час порівняю з 2х32. Але для 5800-6000 не треба аж такої високої напруги, я думаю. От якщо вже розганяти до 6200-6400 в режимі 1:1, то треба було добряче VSOC додавати. Але то ще було на старих агесах.
Мені треба максимально оптимізувати по енергоефективності наявний десктоп на Ryzen 7600.
Якщо хтось таким займався - поділіться досвідом. Я теж напишу що в мене вийшло. Просто я свій комп перезавантажую рідко, бо тут певні програми працюють, і нема можливості провести вихідні або навіть цілий вечір займаючись налаштуванням.
Відправлено через 4 хвилини 50 секунд:
А про пам'ять - це правда. В мене якраз є дві планки по 8, якщо буде час порівняю з 2х32. Але для 5800-6000 не треба аж такої високої напруги, я думаю. От якщо вже розганяти до 6200-6400 в режимі 1:1, то треба було добряче VSOC додавати. Але то ще було на старих агесах.
-
unique-neon
Member
Piter Cantrope
Тут десь була невелика розмова про зниження напруги офсетом. Може щось дасть для цих цілей.
А є сенс обмежувати максимальне навантаження, якщо процесор просто довше задачу виконуватиме?
І про монітори не зрозуміло. Кожен з них споживає мабуть ват 50, тут тільки яскравість можна понизити, а так з цим нічого не зробиться.
Тут десь була невелика розмова про зниження напруги офсетом. Може щось дасть для цих цілей.
А є сенс обмежувати максимальне навантаження, якщо процесор просто довше задачу виконуватиме?
І про монітори не зрозуміло. Кожен з них споживає мабуть ват 50, тут тільки яскравість можна понизити, а так з цим нічого не зробиться.
-
Piter Cantrope
Member
Так, монітори в мене всі на 0% або 5% яскравості. І працюю напряму через PPPoE, без роутера, щоб ще там зекономити на споживанні. Воно дуууже того варте, якщо це дозволяє не запускати зайвий раз генератор.
Але тут питання суто по десктопу.
Але тут питання суто по десктопу.
-
erazel
Member
Ну тут підтримаю unique-neon з тим що надто сильно занижувати енергоспоживання не варто. Бо просто задачі будуть довше виконуватися. Тому в перерахунку на ватигодини задачі будуть споживати ту саму кількість.
Куди варто дивитися це співвідношення кривих енергоспоживання та швидкодії процесора. Процесор при певних частотах починає жрати неспівставно більше чим приріст частоти. Обернене теж вірне - з певно межі частота буде падати співставно поданій напрузі а може й більше. Тому знайти в яких межах лінійна залежність там і тримати частоти.
І це, якщо ми говоримо про роботу то виходячи з вищепридуманого надто сильно частоту опускати не варто. Бо завдання буде робитися не 15 хвилин умовних а 25. Здавалось би процесор вижре ту саму кількість ваттгодин, але ж ті додаткові 10хв вся остальна система теж щось споживати буде, отже загалом на виконання тої самої задачі система використає більше енергії.
Ще питання, бачу в профілі стоїть "БЖ: Thermaltake Toughpower XT Gold 1475W", питання - а хіба БЖ не мають сильно не оптимальний ККД при навантаженнях сильно відмінних від 50-60%? тобто споживання в 20% таке ж не оптимальне як і споживання в 90%.
Куди варто дивитися це співвідношення кривих енергоспоживання та швидкодії процесора. Процесор при певних частотах починає жрати неспівставно більше чим приріст частоти. Обернене теж вірне - з певно межі частота буде падати співставно поданій напрузі а може й більше. Тому знайти в яких межах лінійна залежність там і тримати частоти.
І це, якщо ми говоримо про роботу то виходячи з вищепридуманого надто сильно частоту опускати не варто. Бо завдання буде робитися не 15 хвилин умовних а 25. Здавалось би процесор вижре ту саму кількість ваттгодин, але ж ті додаткові 10хв вся остальна система теж щось споживати буде, отже загалом на виконання тої самої задачі система використає більше енергії.
Ще питання, бачу в профілі стоїть "БЖ: Thermaltake Toughpower XT Gold 1475W", питання - а хіба БЖ не мають сильно не оптимальний ККД при навантаженнях сильно відмінних від 50-60%? тобто споживання в 20% таке ж не оптимальне як і споживання в 90%.
-
Piter Cantrope
Member
Сенс занижувати є, тут нічого не компілюється і не рендериться. Йдеться про комп'ютер на якому виконуються умовно неважкі завдання: чати, дзвінки, браузер, екселі, IDE, SSH клієнти, середовища датабаз і т.д.
Ніяких блендерів, ядра лінукса не перезбирую.
-
erazel
Member
Тю, я по опису задачі думав щось ресурсоємке робиться. А нафіга тоді це все(ця боротьба за енергоефективність глибока) якщо є ноут, і навіть, судячи по профілю , макбук якийсь. Воно ж все куди енергоефективніше буде чим те що досягнеться на цьому десктопі.Piter Cantrope: ↑ 25.10.2023 21:06 Сенс занижувати є, тут нічого не компілюється і не рендериться. Йдеться про комп'ютер на якому виконуються умовно неважкі завдання: чати, дзвінки, браузер, екселі, IDE, SSH клієнти, середовища датабаз і т.д.
-
Piter Cantrope
Member
Бо є більш ніж одна робота, і на кожну роботу окремий комп, і плюс окремо особистий
Добре, якщо в когось є досвід по конкретному питанню - зниження споживання на райзенах 7000 і 7600 зокрема до рівнів 15W/25W/35W при збереженні максимальної продуктивності - буду вдячний.
Добре, якщо в когось є досвід по конкретному питанню - зниження споживання на райзенах 7000 і 7600 зокрема до рівнів 15W/25W/35W при збереженні максимальної продуктивності - буду вдячний.
-
Mixx
Member
Piter Cantrope
7500-7600 в простое потребляют в раене 30вт, ниже этого значения снизить не удасться, ибо добрых 15вт будет отьедать контроллер (если юзать память в джедеке - будет ниже) ддр5 и шина.
А так, если хотите занизить жор по максимуму - убираете лишнюю автоматику, кроме енергосберегаек, фикс частоты на все ядра скажем на 3.5-4ггц и тупо щупаем, где заветный минимальный вольтаж при котором железо будет стабильно, может ватт 40-45 при фулл нагрузке с включенным еспо вместе c IOD и получиться сделать.
7500-7600 в простое потребляют в раене 30вт, ниже этого значения снизить не удасться, ибо добрых 15вт будет отьедать контроллер (если юзать память в джедеке - будет ниже) ддр5 и шина.
А так, если хотите занизить жор по максимуму - убираете лишнюю автоматику, кроме енергосберегаек, фикс частоты на все ядра скажем на 3.5-4ггц и тупо щупаем, где заветный минимальный вольтаж при котором железо будет стабильно, может ватт 40-45 при фулл нагрузке с включенным еспо вместе c IOD и получиться сделать.
-
unique-neon
Member
Пальцем в небо - можна ще інтеграшку даунклокнути, зменшити розширення і частоту на моніторах, кілька ядер відключити
-
a_z_z_y
Member
Підтримую тему про БЖ.erazel: ↑ 25.10.2023 20:58 Ще питання, бачу в профілі стоїть "БЖ: Thermaltake Toughpower XT Gold 1475W", питання - а хіба БЖ не мають сильно не оптимальний ККД при навантаженнях сильно відмінних від 50-60%? тобто споживання в 20% таке ж не оптимальне як і споживання в 90%.
При малому споживанні БЖ може мати ККД відчутно менше від рекламованих 90+%.
- 1350w Gold
А тепер глянемо на графік 500вт БЖ
- 500w Gold
Ось вам майже 5вт економії на рівному місці!
Вентилятори також споживають електрику. Я б розраховував на мінімум 2вт від кожного вертухая. Мінімізуйте використання вертушок в корпусі та на компонентах
БЖ в такому випадку бажано мати з fan stop, або взагалі взяти якийсь fanless БЖ - в них питання втрат економії зазвичай взято в абсолют!
- 600w fanless Titanium
Відправлено через 12 хвилин 27 секунд:
Прикол в тому що на умовних 3.5ггц для СВ24 треба один вольтаж, для простого SSE навантаження - менше, а для Prime95 - більше.Mixx: ↑ 25.10.2023 22:30 Убираете лишнюю автоматику, кроме енергосберегаек, фикс частоты на все ядра скажем на 3.5-4ггц и тупо щупаем, где заветный минимальный вольтаж при котором железо будет стабильно.
Якщо підбирати вольтаж по самій важкій задачі, то споживання вийде вихід за бажані рамки при виконанні рядових задач. Краще обмежити по РРТ. Тоді проц буде сам підбирати частоти+вольтаж в залежності від задачі та її споживання процесора. Даунвольт робиться через курву.
Налаштовувати фікс частота+вольтаж дась невеличку економію при малопотоному навантаженні, бо автоматика в рамках умовного ліміта 30вт може бустити 1-2 ядра на всі гроші.
О, згадав - в біосі ще є пункт щось аля Max Frequency, де можна додати 100, 200, ... мгц до макс буст частоти проца.
Якщо там дає можливість внести від'ємний показник, то варто спробувати туди внести -1000мгц (чи більше).
Щоб трошки малопоток придушити і цим відчутно зменшити споживання.
Відправлено через 11 хвилин 50 секунд:
Так, є і працює!
Більше 1000 зменшити не дає біос.Розділ PBO
CPU Boost Clock Override = Enabled (Negative)
Max CPU Boost Clock Override(-) = 1000
Зараз маю 4450мгц в бусті на 7600х
-
Piter Cantrope
Member
Про БП це служше зауваження. В мене є кілька під рукою. Зараз стоїть на 650W Fractal Design, замість того півторакіловатного. Вентиляторів нема жодних в компі. Я знаю, що вони добряче так беруть, особливо якщо RGB.
Вчора трохи побавився з курвою для вбудованої графіки - комп так крашнувся, що аж POST не проходив Довелось CMOS скидати.
Вчора трохи побавився з курвою для вбудованої графіки - комп так крашнувся, що аж POST не проходив Довелось CMOS скидати.
-
a_z_z_y
Member
Piter Cantrope
Смарт розеткою краще міряти споживання.
Смарт розеткою краще міряти споживання.
-
Lorichic
Member
С помощью Ryzen sdt я так понял можно крутить curve optimizer на платах не имеющих данную опцию в биос, в частности на А620, может ктото опробовать есть ли в ней толк на чипсете А620
https://www.overclock.net/threads/offic ... 2/page-164
https://www.overclock.net/threads/offic ... 2/page-164
-
yupi
Member
Был 7600/7700. Потребление падало до 10-12Вт при вытаскивании дискретной карты(3080) . если поставить её обратно в пк, то сразу потребление до 45ВтPiter Cantrope: ↑ 25.10.2023 22:18Добре, якщо в когось є досвід по конкретному питанню - зниження споживання на райзенах 7000 і 7600 зокрема до рівнів 15W/25W/35W
-
Bucho
Member
Підскажіть, хтось тут вже брав 7000ні Райзени з Алі?
Дивлюсь тамошні магази, типу "AMDCPU Store" віддають 7800x3d меньш ніж за 350 зелених без всяких акцій.
Думаю, на 11.11 з всякими купонами і кешбеками ціна буде ще процентів на 10 нижчою.
Дивлюсь тамошні магази, типу "AMDCPU Store" віддають 7800x3d меньш ніж за 350 зелених без всяких акцій.
Думаю, на 11.11 з всякими купонами і кешбеками ціна буде ще процентів на 10 нижчою.
-
GreenMile
Member
І заплатите ще 50-60 баксів мита, по факту тут і зараз 7800з3д можна взяти за 450, тобто прямо зараз економія з аліка 50 баксів і мінус гарантія, воно того варте?Bucho: ↑ 02.11.2023 14:31 Підскажіть, хтось тут вже брав 7000ні Райзени з Алі?
-
Bucho
Member
Ну це якщо дуже-дуже не повезе і прискіпливий митник полізе розпаковувати і дивитись маркування.GreenMile: ↑ 02.11.2023 15:58 І заплатите ще 50-60 баксів мита, по факту тут і зараз 7800з3д можна взяти за 450, тобто прямо зараз економія з аліка 50 баксів і мінус гарантія, воно того варте?
А потім ще розбиратись, чим відрязняється камінь за 300-350 баксів від якого-небудь 20-баксового зеону...
Судячи по відгукам людей з України - таких митників у нас не багато. Або їм цікавіше трусити покупців телефонів.
-
GreenMile
Member
Ви думаєте, митники там зовсім дурні сидять? Я минулої осені замовляв з алі інвертор за 300 баксів, коли їх всі гребли як не в себе різних мастей і вартостей, от скажіть хто відрізнить китайський інвертор від китайского інвертора, якщо в них ціни від 50 до 500 басків а виглядають вони однаково? Але митниця зробила простіше - надіслала запит на документи: виписку з банку і вартість товару в крамниці і все.Bucho: ↑ 02.11.2023 16:20Ну це якщо дуже-дуже не повезе і прискіпливий митник полізе розпаковувати і дивитись маркування.GreenMile: ↑ 02.11.2023 15:58 І заплатите ще 50-60 баксів мита, по факту тут і зараз 7800з3д можна взяти за 450, тобто прямо зараз економія з аліка 50 баксів і мінус гарантія, воно того варте?
А потім ще розбиратись, чим відрязняється камінь за 300-350 баксів від якого-небудь 20-баксового зеону...
Судячи по відгукам людей з України - таких митників у нас не багато. Або їм цікавіше трусити покупців телефонів.
Якщо у когось там прохалявило з процом, це не означає, що прохалявить і у вас. Але, якщо ви готові до лотерей, то не бачу перепон
-
Bucho
Member
Та от не знаю. Влітку брав андроїд гамнітолу на Алі за приблизно ті самі гроші, що зараз коштує 7800x3d. Доїхало якось без розмитнень. От і думаю...GreenMile: ↑ 02.11.2023 16:44 Ви думаєте, митники там зовсім дурні сидять? Я минулої осені замовляв з алі інвертор за 300 баксів, коли їх всі гребли як не в себе різних мастей і вартостей, от скажіть хто відрізнить китайський інвертор від китайского інвертора, якщо в них ціни від 50 до 500 басків а виглядають вони однаково? Але митниця зробила простіше - надіслала запит на документи: виписку з банку і вартість товару в крамниці і все.
Якщо у когось там прохалявило з процом, це не означає, що прохалявить і у вас. Але, якщо ви готові до лотерей, то не бачу перепон
-
GreenMile
Member
Я в 2017 гамнітолу андроїдну теж купляв на алі десь за 250 баксів і вона пройшла норм, на мито я потравляв, мабуть, рази зо два за весь час, але я не часто купляю щось дорожче 150 євро. Короч, не знаю, якщо там справді буде ну дуже вигідна пропозиція, так, що навіть із митом тут все одно буде "смачно", то чому ніBucho: ↑ 02.11.2023 17:10Та от не знаю. Влітку брав андроїд гамнітолу на Алі за приблизно ті самі гроші, що зараз коштує 7800x3d. Доїхало якось без розмитнень. От і думаю...GreenMile: ↑ 02.11.2023 16:44 Ви думаєте, митники там зовсім дурні сидять? Я минулої осені замовляв з алі інвертор за 300 баксів, коли їх всі гребли як не в себе різних мастей і вартостей, от скажіть хто відрізнить китайський інвертор від китайского інвертора, якщо в них ціни від 50 до 500 басків а виглядають вони однаково? Але митниця зробила простіше - надіслала запит на документи: виписку з банку і вартість товару в крамниці і все.