erazel: ↑
25.10.2023 16:42
Господи, та купіть якогось Бєлкіна чи Інтел Нюк за 4-5 тисяч і майте споживання 15-20 ватт
. У мене древній і3 2100 з купою вінтів але без відяхи жре з розетки десь 35 ватт, тобто сучасні архітектури мали б споживати в рази два менше. Якщо вам на зиму треба мати можливість роботи від умовного Екофлоу то краще вкластися в мілкий комп.
У мене є старий нюк. Там проц 10вт (Pentium J5005). У нього швидкодія десь на рівні Q6600 (чи трошки краща).
Наприклад коли вінда ставить апдейти то це довго і всі ядра повністю забиті. Навіть ютуб нормально не подивитися.
Не певен що на ньому буде комфорно щось робити в сучасних важких програмах.
Я б краще розглянув якийсь ноут на випадок блекаутів.
По-перше там є окрема батарея, по-друге система портативна і по-третьє можна працювати як з окремим монітором так і від ноутбучного (який апріорі жере менше монітора).
Piter Cantrope: ↑
25.10.2023 17:23
Для чого мені купувати старий нюк, якщо в мене під столом вже стоїть комп'ютер з процом в якого набагато тонший техпроцес, незрівнянно вища продуктивність на Ватт, і який працює без проблем з 3-ма зовнішніми моніторами (два 1440p, один 4k), має всі найновіші інтерфейси і т.д.
Тут питання в тому що сучасні нюки зроблені на більш енергоефективній платформі вцілому ніж десктопи.
Тобто там менше втрат на інші компоненти окрім процесора. Умовно кажучі ноутбук при обмеженому споживанні цілої системи(!!!) буде продуктівніше за десктоп.
Найновіші інтерфейси не завжи енергоефективні. Не дарма АМД у мобільних цпу обрізає зайві лінії PCI на відяху і щось не поспішає з PCI 5.0 для нвме
Piter Cantrope: ↑
25.10.2023 17:23
Залишив ліміт 25 і ще поставив curve -25 на всі ядра, проц тримав вже частоту 2700 і на 10% виріс результат.
Без обмеження PPT я можу працювати без проблем на своєму з -25, але наскільки розумію з обмеженняв в 25W можна і більше затиснути (наскільки?).
Крім того, є ще curve для GFX (вбудованої графіки), SOC материнка виставила 1.02V, але можна мабуть і менше (наскільки?).
Так про курву я якось забув. Але то не зменшення споживання, а збільшення швидкодії в рамках даного споживання.
Закрутити більше курву може і вийде, але не сильно. Бо буст на 1 поток у вас мабуть лишає максимальні частоти і при подальшому зменшенні курви може не вистачити напруги.
SoC можна пробувати покрутити вниз. Але якщо буст буде на 1 ядро, то може не вистачити вольтажу для великих частот.
Ще додам, що можна даунклокнути оперативку + зменшити VDD (та інші суміжні вольтажі). Нащо вам умовні 6000мгц на пам'яті коли ядра вдвічі повільніше працюють?
Щото споживання ддр5 я не знаю, але на ддр4 коли ставив 8х32гб десктоп оперативи то споживання системи суттєво виростала навіть у простої - на пару десяток ватт!