Процессоры AMD Ryzen 7000-й серии (Raphael\Zen 4\5 nm\AM5)

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
unique-neon
Member

Повідомлення

vltk: 13.10.2023 17:42Я армор никогда не ставил, но при смене какого-то из биосов он по умолчанию в уэфи стоял энейбл и тихо подзагрузил корявых асус служб в винду. Чистил все вручную. Автозагрузка, планировщик, службы и поиском на асус/армор в реестре и на диске С. Спасибо, скачал по вашей ссылке утилиту и еще раз на всякий случай "прочистил".
О, заглянув в реєстр та інші місця, таки ще були артефакти. Віндовс ще й драйвера відпускати не хотів з DriverStore. Видалив по інструкції те що було від асуса https://iceburn.medium.com/clean-filere ... 2d3c79f58b

Отправлено спустя 2 минуты 18 секунд:
Krovatka: 13.10.2023 23:53Затестил
З відновленням нормального споживання :super:

Отправлено спустя 5 минут 27 секунд:
Krovatka: 13.10.2023 23:53Дополнительно остановил службы AsusCertService, ASUS Com Service, AsusUpdateCheck, ArmouryCrateDownloadTool
Таку дичину як Armoury Crate ще треба пошукати. Качає гіг не знати чого і для чого, смітить в системі направо наліво. Я качав якось щоб відключти RGB на 1080ti, сам асус пропонував його безальтернативно. В результаті він таки не задетектив карту. Так що дарма постраждав навіть :laugh: .
a_z_z_y
Member

Повідомлення

vltk: 13.10.2023 17:42 По новой агезе/биос дальше. На 7800мгц фслк 2200 чуток не держит - одна ошибка в ТМ5, вернулся на 2167, все стабильно без ошибок. На 8000мгц тоже стало существенно стабильней даже при 2200 - (1-2) ошибки на весь тест тм5, но при фслк 2000 ошибок нет, но результат по синтетике не интересен даже по сравнению с ужатыми таймингами на 6400. Может ручным тренингом в Нитро можно ошибку на 8000 (2200/2167) и убрать, но я уже устал от 8000, останусь на 7800. Под спойлером тоже для 7800, что для сравнения с чуть выше для 6400. VDD=1.62v для 7800.
спойлер
MyMemTeam 7800 2167 34 45 44 42 86 65535 1.62v 1.54v 48 40om.PNG
AidaMemCash 7800 2167 CL34 RD45 480 7950X WinLTSE 290823.png
Y-cruncher 2.5M 7800 2167 140923.PNG
CPUmarkMem 7800 2167 200923.PNG
с34 при 7800 це суттєве досягнення :up: Я робив с36, правда вистачало для цього 1.43в на VDD :gigi:
Питання: чому RRDS=8 замість 4 і FAW=32 а не 20?
1.54v - це який саме вольтаж мається на увазі ?
vltk
Member

Повідомлення

Достижение здесь больше выход старого y-cruncher для 2,5b на меньше 42сек, ну и псп и задержки. RRDS и FAW связаны по jedec (и по Анта :) ) для DDR5 и могут иметь только значения 8 и 32, соответственно. Так в теории. И всегда кратны 4, 8х4=32. Но на практике, из-за тех упрощений/изменений протокола работы КП в IMC проца с модулем памяти в канале, сделанных под свои проприетарные КП амд и интелом, все изменилось. И только практика (при крайнем недостатке инфы от амд и интела) позволяет судить как лучше/правильней. RRDS=6 и тогда FAW=24 - дают лучше результат по летенси и псп. Это соотношение наиболее реально/интересно (если не боимся требуемых еще больших напряжений) для 1:2
на 7800/8000мгц. Есть третий вариант RRDS=4 и тогда FAW=16, его бы я пробовал для самых низких таймингов 1:1 6400/6600мгц. FAW=20 - просто не бывает, он будет автоматически скоректирован уэфи в зависимости от величины RRDS, с кратностью 4.
VDD=1.62v и VDDQ=1.54v. Вы подсмотрели на надписи картинки файла зентайминга. От их разницы (у меня есть другие картинки где VDDQ 1,50-1,60в) тоже зависит стабильность и даже чуток псп. С VDDQ связано напрямую VDDIO, у которого есть верхний безопасный предел. Иногда народ в уэфи отцепляет VDDIO от VDDQ чтоб не тянуть его за 1,6в когда VDD~1,7-1,74v и VDDQ с ним уже больше 1,65в.
Надеюсь ответил на все вопросы. Ниже Super Pi 4M = 28,321с (справа старое значение для 6400, не удалил с бенчмейта).
спойлер
7zip 7800 2167 190923.PNG
Super Pi 4M 7800 140923.PNG
WinRar 140923.PNG
vltk
Member

Повідомлення

Нашел, только попалось дополнительное подтверждение тому, что писал выше о Jedec против амд/интел, от ИгорьсЛаб, по тестированию и взаимосвязи RRDS, RRDL и FAW. Правда для Интела и для их КП поддерживающего одновременно и ДДР5 и ДДР4 для поколения 13 и кстати я лично думаю, что общий тренд (вывод) останется и для поколения 14 (с КП чисто для ДДР5). Там же есть о влиянии на производительность канала памяти tRTP. А его временной цикл как бы внутри цикла tRP.
https://www.igorslab.de/en/intel-vs-jed ... ce-test/3/
a_z_z_y
Member

Повідомлення

vltk
Дивно бо якраз по відео білдзоїда я ставив RRDS=4 та FAW=20.
За FAW він казав, що там якісь приколи і що КП не дає менше 20 ставити.
А RRDS=4 якраз найменше що ще можна стабільно запустити.

vltk: 15.10.2023 04:26 Достижение здесь больше выход старого y-cruncher для 2,5b на меньше 42сек
Менше 42сек :up: , це ж мало б бути 3 місце hwbot! :jump:
terminahtor
Member

Повідомлення

vltk
Хе-хе))
спойлер
Зображення
vltk
Member

Повідомлення

terminahtor
Хо-хо :)
Делал раньше последним и при открытых возможно даже браузере.
спойлер
Super Pi 4M 7800 161023.PNG
ssd
Member

Повідомлення

7500f с олх за 6200-6300
Предполагаю, что это нормальные процессоры с али и можно брать (разумеется с оглядкой на отсутствие гарантии). Разница с магазинными 7700 существенная.
У кого-то был опыт или знание по поводу происхождения этих процессоров, а не как у меня, догадки?
terminahtor
Member

Повідомлення

Жага до халяви в в нашого народу непереборна. Ні що б купити нормальний офіційний проц, людина задля пару сот грн економії купить з якогось підвалу в Китаї, і у випадку якихось проблем потім буде лікті кусати і відкривати дебати)))
ssd
Member

Повідомлення

terminahtor: 17.10.2023 22:15 нормальний офіційний проц
Если интернеты не врут о стране сбыта именно этой модели, то нормальный, официальный - это как раз Азия. У нас их товар, их цена плюс логистика, плюс сервис, плюс таможня (взятки или налоги), плюс риски, плюс заработок перекупа. Официально он в Украину разве поставляется? Т.е. об официальности речь не ведётся. Интересен опыт или знание подводных камней, о чем и задал вопрос.
Mixx
Member

Повідомлення

ssd
Наши перепродавцы в китае и закупают, если брать у крупного продавца проблем будет минимум, только распаковку снимите одним дублем, если есть стенд для проверки - можете с проверкой сразу.
l-m
Member

Повідомлення

ssd: 17.10.2023 23:09
terminahtor: 17.10.2023 22:15 нормальний офіційний проц
Если интернеты не врут о стране сбыта именно этой модели, то нормальный, официальный - это как раз Азия.
Брешуть ваші інтернети - https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-5-7500f
Regional Availability
Global
ssd
Member

Повідомлення

terminahtor: 17.10.2023 22:15 Ні що б купити нормальний офіційний проц, людина задля пару сот грн економії
Речь о конкретном процессоре. Фишкой и смыслом этого процессора является цена в 150 евро. Смысл его покупать дороже, если можно докинуть, как вы пишите, "пару сот" и взять 7600х?
terminahtor
Member

Повідомлення

ssd: 19.10.2023 11:04и взять 7600х?
Краще так і зробити)
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

Товариство, якого найменшого споживання вдалось досягнути і яким чином? Встановлення якогось ліміту чи може сталих вольтажів у біосі? Я вже витяг відеокарту з компа, на зиму буду працювати від вбудованої в проц. Ну і мені абсолютно не треба буста на 5150. 4500 чи навість 4000Mhz стане з головою, якщо це дозволить знизити споживання до 15W, наприклад.
Зараз мені станція показує що системний блок споживає 40-50W, це при моїх повсякденних робочих завданнях.

Цікавить саме споживання в навантаженні, а не в простої. В простої коли я вмикаю комп показує отак. Це з кількома підключеними моніторами.
спойлер
Screenshot 2023-10-24 190551.png
Проц 7600. Також таке низьке споживання дозволить охолоджувати проц одним лише радіатором, без вентиляторя, що також знизить споживання, ну і шум.
a_z_z_y
Member

Повідомлення

Piter Cantrope: 25.10.2023 16:02 Цікавить саме споживання в навантаженні, а не в простої.
Просто в біосі обмежте PPT на 30 чи скільки ви хочете ватт. Це розділ PBO, налаштування Manual. Додатково можете виставте порогову температуру 60С чи 50С.
Тільки дивіться що там IOD споживає постійно якісь ватти, тобто виставити 15вт і сподіватися отримати швидкодію як у ноутбучного каменя не вийде :gigi:
erazel
Member

Повідомлення

Piter Cantrope: 25.10.2023 16:02 Проц 7600. Також таке низьке споживання дозволить охолоджувати проц одним лише радіатором, без вентиляторя, що також знизить споживання, ну і шум.
Господи, та купіть якогось Бєлкіна чи Інтел Нюк за 4-5 тисяч і майте споживання 15-20 ватт :) . У мене древній і3 2100 з купою вінтів але без відяхи жре з розетки десь 35 ватт, тобто сучасні архітектури мали б споживати в рази два менше. Якщо вам на зиму треба мати можливість роботи від умовного Екофлоу то краще вкластися в мілкий комп.
Востаннє редагувалось 25.10.2023 17:06 користувачем erazel, всього редагувалось 1 раз.
manbearboar
Member

Повідомлення

Piter Cantrope
Самый эффективный вариант - это ограничить PPT и пусть автоматика думает как с этим жить.
Ну может ещё минусовая курва.
Ручным настройками вы особо толку не добьётесь.
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

a_z_z_y
Дякую, я це вже робив. Щоб просто обмежити споживання на 25W (чи будь-який інший ліміт) - це підходить.
Але якщо зробити тільки це, то воно не дає максимально можливої продуктивності на Ватт. Я просто поставив ліміт 25W, прогнав 3 рази Cinebench - макс частота в районі 2500. Залишив ліміт 25 і ще поставив curve -25 на всі ядра, проц тримав вже частоту 2700 і на 10% виріс результат.
Без обмеження PPT я можу працювати без проблем на своєму з -25, але наскільки розумію з обмеженняв в 25W можна і більше затиснути (наскільки?).
Крім того, є ще curve для GFX (вбудованої графіки), SOC материнка виставила 1.02V, але можна мабуть і менше (наскільки?).

Мені цікаво чи хтось таким займався і яку найбільшу продуктивність вдалось витиснути на 15W, 25W, 35W і з якими налаштуваннями.

erazel
Для чого мені купувати старий нюк, якщо в мене під столом вже стоїть комп'ютер з процом в якого набагато тонший техпроцес, незрівнянно вища продуктивність на Ватт, і який працює без проблем з 3-ма зовнішніми моніторами (два 1440p, один 4k), має всі найновіші інтерфейси і т.д.
a_z_z_y
Member

Повідомлення

erazel: 25.10.2023 16:42 Господи, та купіть якогось Бєлкіна чи Інтел Нюк за 4-5 тисяч і майте споживання 15-20 ватт :) . У мене древній і3 2100 з купою вінтів але без відяхи жре з розетки десь 35 ватт, тобто сучасні архітектури мали б споживати в рази два менше. Якщо вам на зиму треба мати можливість роботи від умовного Екофлоу то краще вкластися в мілкий комп.
У мене є старий нюк. Там проц 10вт (Pentium J5005). У нього швидкодія десь на рівні Q6600 (чи трошки краща).
Наприклад коли вінда ставить апдейти то це довго і всі ядра повністю забиті. Навіть ютуб нормально не подивитися.
Не певен що на ньому буде комфорно щось робити в сучасних важких програмах.

Я б краще розглянув якийсь ноут на випадок блекаутів.
По-перше там є окрема батарея, по-друге система портативна і по-третьє можна працювати як з окремим монітором так і від ноутбучного (який апріорі жере менше монітора).
Piter Cantrope: 25.10.2023 17:23 Для чого мені купувати старий нюк, якщо в мене під столом вже стоїть комп'ютер з процом в якого набагато тонший техпроцес, незрівнянно вища продуктивність на Ватт, і який працює без проблем з 3-ма зовнішніми моніторами (два 1440p, один 4k), має всі найновіші інтерфейси і т.д.
Тут питання в тому що сучасні нюки зроблені на більш енергоефективній платформі вцілому ніж десктопи.
Тобто там менше втрат на інші компоненти окрім процесора. Умовно кажучі ноутбук при обмеженому споживанні цілої системи(!!!) буде продуктівніше за десктоп.
Найновіші інтерфейси не завжи енергоефективні. Не дарма АМД у мобільних цпу обрізає зайві лінії PCI на відяху і щось не поспішає з PCI 5.0 для нвме :gigi:
Piter Cantrope: 25.10.2023 17:23 Залишив ліміт 25 і ще поставив curve -25 на всі ядра, проц тримав вже частоту 2700 і на 10% виріс результат.
Без обмеження PPT я можу працювати без проблем на своєму з -25, але наскільки розумію з обмеженняв в 25W можна і більше затиснути (наскільки?).
Крім того, є ще curve для GFX (вбудованої графіки), SOC материнка виставила 1.02V, але можна мабуть і менше (наскільки?).
Так про курву я якось забув. Але то не зменшення споживання, а збільшення швидкодії в рамках даного споживання.
Закрутити більше курву може і вийде, але не сильно. Бо буст на 1 поток у вас мабуть лишає максимальні частоти і при подальшому зменшенні курви може не вистачити напруги.
SoC можна пробувати покрутити вниз. Але якщо буст буде на 1 ядро, то може не вистачити вольтажу для великих частот.
Ще додам, що можна даунклокнути оперативку + зменшити VDD (та інші суміжні вольтажі). Нащо вам умовні 6000мгц на пам'яті коли ядра вдвічі повільніше працюють?
Щото споживання ддр5 я не знаю, але на ддр4 коли ставив 8х32гб десктоп оперативи то споживання системи суттєво виростала навіть у простої - на пару десяток ватт!
Відповісти