Процессоры AMD Ryzen 7000-й серии (Raphael\Zen 4\5 nm\AM5)

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
unique-neon
Member

Повідомлення

У мене цікаво вийшло з EDC лімітом, замість motherboard вибрав manual і поставив трохи більший, ніж показували тули, до куди доходить процесор. Так ось, виявилось що процесор в результаті скинув частоти. І така ситуація була поки не поставив щось більше ніж 100. Від материнки там здається ліміт був 250. А від агеси не знаю. Якщо менший ста то може бути подібна ситуація.
Smok
Member

Повідомлення

а офсетом ніхто не грається чи що? як на мене він дає максимальну вигоду

Відправлено через 24 хвилини 26 секунд:
поставив:
- оффсет -0.095
- курва -12

температура при тесті з AVX - 88-89С , буст до 5.25-5.3 (на всі), якщо лише курву крутити (макс -25) то температура впирається в ліміт 95С і буст лише 5.05
без AVX - щось близько 65-70С , буст 5.5 (на всі)

тепер питання, як збільшити буст, бо материнка дає максимум +200мгц поставити? температура ще дозволяє, до 95С

охлад noctua d14, 1 вентиль
проц 7900x
Prescott
Member

Повідомлення

Smok
Какая мать?
Smok
Member

Повідомлення

Prescott: 16.07.2023 11:04 Smok
Какая мать?
msi mag b650 mortar wifi
Prescott
Member

Повідомлення

Smok: 16.07.2023 04:33а офсетом ніхто не грається чи що? як на мене він дає максимальну вигоду
Я сегодня начну, поэксперементирую параллельно с курвой.

Отправлено спустя 22 минуты 37 секунд:
Smok: 16.07.2023 04:33якщо лише курву крутити (макс -25) то температура впирається в ліміт 95С
Вот вот. У меня аналогично.

Отправлено спустя 37 секунд:
Smok: 16.07.2023 04:33тепер питання, як збільшити буст, бо материнка дає максимум +200мгц поставити?
Думаю никак, у меня аналогично.
unique-neon
Member

Повідомлення

Smok
Хотів спробувати, але схоже на 7800х3d офсет заблокований.

Щодо бусту - теоретично можна спробувати що дозволить bclock. Але він вплине на pcie, sata, ddr, usb
Prescott
Member

Повідомлення

unique-neon: 16.07.2023 12:06Хотів спробувати, але схоже на 7800х3d офсет заблокований.
Вряд ли, поищи в пункте advantage voltage settings. Пункт vcore с авто на оффсет.
Lorichic
Member

Повідомлення

На Asus пункта vcore с 7800x3d нет, с предыдущей ам4 и 5800x3d тоже отсутствовал, правда там на гиге, ставишь простой 5800x и регулировка появлялась, аналогично и с изменением множителя
unique-neon
Member

Повідомлення

Я також не бачив офсету в тому меню, є лише офсет під SoC

Відправлено через 1 хвилину 54 секунди:
Ну, схоже проц стабільний в тому пресеті з відключеним СО. Пробую інші. В підсумку буст по всім ядрам впав на 200мгц.
Smok
Member

Повідомлення

unique-neon: 16.07.2023 12:06 Smok
Хотів спробувати, але схоже на 7800х3d офсет заблокований.

Щодо бусту - теоретично можна спробувати що дозволить bclock. Але він вплине на pcie, sata, ddr, usb
дуже прикро
просто я читаючи тему теж хотів максимально курвою зажати проц, а потім вирішив чому б не спробувати старий добрий офсет, бо курва всього до -25 трималась, нижче - ребут, після спроби офсета помітив що температура значно впала, мабуть на ~8С порівняно з курвою, а вже після ще й курви додав, що дало трохи вищий буст

CPU core voltage offset
photo_2023-07-16_12-34-32 (2).jpg
Lorichic
Member

Повідомлення

Smok
С минусовым офсетом может падать производительность, я бы проверял к примеру синебенчем до и после изменения
unique-neon
Member

Повідомлення

Smok
Ну знахідка цікава, що з офсетом проц холодніший і стабільніший ніж з CO
Prescott
Member

Повідомлення

Smok
Поставил оффсет -30 (у меня он от -10 до -100) и СО -5, аиду покрутил 2 часа - всё ок, в линксе флопсы выросли.
unique-neon
Member

Повідомлення

Prescott
Чекаєм, що думає aida :laugh:
Smok
Member

Повідомлення

Lorichic: 16.07.2023 12:41 Smok
С минусовым офсетом может падать производительность, я бы проверял к примеру синебенчем до и после изменения
так, я слідкував в основному за частотою та стабільністю при тесті з AVX, при певних умовах буст падав, а при інших зростав
здається останній сінебенч був 29683, що вище показників в огладах на 7900x
Prescott
Member

Повідомлення

unique-neon: 16.07.2023 13:06Чекаєм, що думає aida
Prescott: 16.07.2023 13:02Поставил оффсет -30 (у меня он от -10 до -100) и СО -5, аиду покрутил 2 часа - всё ок, в линксе флопсы выросли.
Плюс
спойлер
cinebench2222.jpg
unique-neon
Member

Повідомлення

Prescott
Ой, з просоння читав ))
Раз така п'янка, спробуйте СО розміняти на офсет. СО в нуль/відключти, офсет побільше.
Також, оскільки у вас температурні ліміти упирається проц, то спробуйте ще понизити вольтаж на SoC, має дати більше простору для кристалу з CCD. У мене SoC працює на 1.1В (підбирав з кроком 0.05, по замовчуванню uefi виставляє 1.25, тестував здається в testMem5)
Prescott
Member

Повідомлення

unique-neon: 16.07.2023 13:27то спробуйте ще понизити вольтаж на SoC
Кстати да, у меня 1.3-1.32 прыгает, но и озу зажата ручными таймингами, попробую.

Отправлено спустя 2 минуты 28 секунд:
unique-neon: 16.07.2023 13:27Також, оскільки у вас температурні ліміти упирається проц
Та всё никак новая вода не доедет. :-/
unique-neon
Member

Повідомлення

Prescott
На ОЗУ деякі вольтажі доречі теж можна понизити. Там є ті що впливають більше на таймінги, і ті що на частоту. Якщо зменшити ті що на частоту, то має зменшитись температура плашок (що може покращити стабільність), або можна додати вольтажу що впливає на таймінги.

Є ціле відео:
спойлер
Відправлено через 20 хвилин 22 секунди:
А, там ще є нюанс, що ті напруги мають правила, в uefi в підказках є. Зараз не згадаю

Відправлено через 2 хвилини 59 секунд:
Одна з тих напруг (VDDIO здається) має бути більша на певну величину за SoC і VDDP
Востаннє редагувалось 16.07.2023 14:31 користувачем unique-neon, всього редагувалось 1 раз.
Prescott
Member

Повідомлення

unique-neon
Ого, нормально он память подтюнил :eek:
Відповісти