Я вже привів вище аналогію з частотою озп, що може бути простішим? Ви перевищили граничну частоту, на якій контролер вашого ссд може давати відповіді контролеру pci-e в процесорі, оскільки процесор на запит "ти хто?" (умовно, я дуже спрощую) не отримує відповіді, то сприймає, що пристрою немає, відповідно далі цей пристрій не ініціалізувався, відповідно ви його не побачили. Проводячи аналогії з озп далі, при її розгоні ви можете збільшити кількість тактів очікування відповіді (компенсувавши скорочення фізичного часу на цей процесс через збільшення тактової частоти), таким чином, вона "встигає подумати і відповісти", а на контролері pci-e ви не можете збільшити кількість тактів очікування, відповідно, процесор дав запит на пристрій з часом очікування (наприклад, цифра зі стелі) - 100 тактів, візьмемо умовно, що це 1 секунда реального часу (знову ж таки, я точних цифр не знаю, просто для наглядності) і виробник контролера ссд знає, що в нього на формування відповіді буде ~1 секунда, але ви розігнали шину і тепер за секунду контролер pci-e згенерував 105 тактів, але контролер ссд не став від цього працювати швидше і йому все ще потрібна повна секунда, якої тепер у нього немає. Все дуже просто і очевидно. Чому ссд потрібна секунда як і раніше? Бо опитати свої чіпи пам'яті швидше він не зможе. І от коли час на умовні 100 тактів, які контролер pci-e чекає відповіді, стає недостатнім для повної ініціалізації ссд - він зникає як пристрій в списку того, що ви бачите. Я вже бачу запитання "а чому ж тоді з sata ссд я можу все завантажити?". Відповідь проста, бо сата ссд ви під'єднуєте не напряму до контролера pci-e, а до хаба, який готовий "почекати" довше, бо в нього немає такого жорстокого ліміту на час опитування. Чому? Тому що до сата можуть підключатись різноманітні пристрої, у яких час ініціалізації може бути більший. Але, якщо ви доженете до достатньо високої bclk, то у вас і сата пристрої зникнуть, коли хаб теж почне "не встигати відповісти". Якби ви застали часи socket478, або раніше, то для вас це все було би абсолютно очевидно (я про це писав - тоді ні для кого не було сюрпризом "зникнення" пристроїв, частіш за все першими "зникали" звуковухи і мережеві контролери). Тоді, щоправда, було рішення - якщо материнка "тримала" "наступний крок" частот і процесор теж це вивозив, то можна було гнати до наступного рівня, щоби змінились дільники - тоді вся ця переферія "верталась".sergey_sakevich: ↑ 20.10.2022 22:16Почему корабль утонул?
Написав оце і думаю "а чому на форумі для ентузіастів потрібно таке розжовувати?"
Наче й не старий ще, але вже так хочеться сказати "в наші часи такого не було"