Процессоры AMD Ryzen 7000-й серии (Raphael\Zen 4\5 nm\AM5)

Обсуждение всего, что связано с CPU
Ответить
Автор
Member

Mixx
8400f це 8600g без графіки. Тобто у нього є x8 ліній для верхнього pcie слота. Наскільки я знаю, на всіх платах буде доступно x8, для певності можна почитати мануал материнки.
Vlaad13
Member

У меня такой вопрос по охлаждению 7700, если проц не в андервольте кулер орет крутит макс обороты но оно почти ничего не даёт, говорят такое со всеми кулерами и нужна только вода(все из за толстой крышки). Если я куплю воду она то будет наконец тихо работать и при этом охлаждать трахание?
Piter Cantrope
Member

Vlaad13
1) Поставити мінусову курву. Можна побавитись і підібрати для кожного ядра, бо одне ядро буде -20, а деякі можна і -40. В 7700 не аж так багато ядер, можна цим зайнятись.
2) Налаштувати обороти проца так, щоб вентилятор не ревів. Може коли температура досягає 70 градусів, то вентилятор дуже розкручується. Але для проца це норм температура, і не обов'язково намагатись втримати його на якихось низьких рівнях.
Vlaad13
Member

Piter Cantrope: 01.02.2025 17:23 Vlaad13
1) Поставити мінусову курву. Можна побавитись і підібрати для кожного ядра, бо одне ядро буде -20, а деякі можна і -40. В 7700 не аж так багато ядер, можна цим зайнятись.
2) Налаштувати обороти проца так, щоб вентилятор не ревів. Може коли температура досягає 70 градусів, то вентилятор дуже розкручується. Але для проца це норм температура, і не обов'язково намагатись втримати його на якихось низьких рівнях.
Це все зрозуміло, якщо я поставлю воду буде менше 70?
Piter Cantrope
Member

Vlaad13
Та мабуть, що буде. Але купувати воду під нещасних 85вт 7700 то таке собі.
artko
Member

Piter Cantrope: 01.02.2025 17:45 Та мабуть, що буде. Але купувати воду під нещасних 85вт 7700 то таке собі.
якщо під процесором ще стоїть відеоплата біля 200вт наприклад - то має сенс. тепло від процесора відводиться в інший бік та його простіше утримати на бажаних температурах.
та і тихіше.. так вийшло, що в мене на 7500ф зараз стоїть водянка - шуму від охолодження процесора ніколи не чутно, зовсім, інколи, на 100% навантаженні трохи булькне (бо помпа пришвидшується)
Коли свого часу замінив повітряне на водянку (ще на 5900х) то було добре так помітно, як впали температури при одночасній роботі процесора та відеоплати, про шум - вже мовчу, його просто не стало.
Vlaad13
Member

та там проблема с толстой крышкой - еслиб не она был бы топ проц(инжереам амд тоже привет)
Alvaro
Member

Оптимизация в играх все лучше и лучше, то чувство когда задумался о замене 5700х3д на 7800х3д потушто половина игр ботлнечит на цп с 4070тс, и потом смотришь на тесты 9800х3д который еле выжимает выше 60 фпс, не на максимальных настройках без реконструкции трансформера лучней которая еще 10-20% нагибает сверху.... Мде.

И эта же игра выдает с хорошей картинкой 60фпс на плойке где процесор уровня р3600 ...
GreenMile
Member

Vlaad13: 01.02.2025 17:41
Piter Cantrope: 01.02.2025 17:23 Vlaad13
Це все зрозуміло, якщо я поставлю воду буде менше 70?
Вода з нормальним водоблоком дає десь -10 градусів в середньому від повітря. Це для 7800х3д, але тут буде те саме.
Mixx
Member

Vlaad13
У меня на 7600 под недо-водой было 72+-, под 4 трубочкой башней - стабильно около 90 :) 7700 в стоке на него похож, тоже упор в 88вт лимит. С одной стороны разница большая, с другой - АМД так и задумала, хорошей термопасты тонким слоем, нормально насроить курву и вентиляторы ограничить на безшумном уровне. А лимиты температуры не трогать вообще.
Последний раз редактировалось Mixx 01.02.2025 19:24, всего редактировалось 1 раз.
Piter Cantrope
Member

Vlaad13: 01.02.2025 18:48 та там проблема с толстой крышкой
Це правда. І до речі, кришка товста тому, що вони хотіли, щоб кулери, які підходили на AM4, підходили також і на AM5. Нє, ну це благородно, але я думаю, що ми всі би пережили якщо б на AM5 були інші кріплення. А для вже існуючих кулерів треба було б якісь прокладки і перехідники. І температури були б нижчими. Але вони постійно фігньою займаються в АМД, не можуть без того.
artko: 01.02.2025 18:11 в мене на 7500ф зараз стоїть водянка - шуму від охолодження процесора ніколи не чутно, зовсім, інколи, на 100% навантаженні трохи булькне (бо помпа пришвидшується)
Вода - це гарно, звичайно ж. І на диво популярна тепер (мабуть через скляні корпуси і стильний вигляд). Хоча я сам не прихильник. Тим паче зараз, коли є чудові 2-секційні Thermalright за 30-35$.
Ответить