Выбор процессора (всякого разного под любые/конкретные нужды + вопросы "потянет ли, хватит ли)

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
Gf_ki11er
Member

Повідомлення

Выбираем процессор

Пишите под какие задачи нужен процессор, бюджет, текущую или будущую платформу

Пользуйтесь поиском по теме ( поле "Поиск" - вводите обозначение, например 3570К): вполне вероятно ваш вопрос уже обсуждался
erazel
Member

Повідомлення

Despedo: 11.10.2023 00:01 але щось є сумніви чи вистачить проца для цієї карти
Не зовсім вірне формулювання. Процесор будує сцени, відеокарта їх розфарбовує. Тут питання скільки сцен в секунду ви хочете отримати в конкретній грі і скільки сцен зможе розфарбувати відеокарта при певних налаштуваннях. Якщо ви хочете вижимати 144 к/с то тут вже треба дивитися що може ваш процесор в ваших іграх і чи відеокарта їх потягне на немінімальних налаштуваннях :-P . А якшо просто стабільні 60фпс то той інтел полюбому їх зможе видати.
Despedo
Member

Повідомлення

може не вірно висловив думку, спробую перефразувати
"чи є сенс і глузд робити апгрейд до 3080 з процом 9700к"
Востаннє редагувалось 11.10.2023 00:23 користувачем Despedo, всього редагувалось 1 раз.
Mixx
Member

Повідомлення

Despedo
А что за память и на каких частотах работает проц?

На сегодня 9700к уже выглядит посредственно, особенно в сравнении с 1700/ам5, но чисто теоретически такой камень на частотах около 5ггц с быстрой памятью все ещё спокойно нагружает 3080, единственное, в тяжёлых сценах или с лучами в новых играх могут быть статтеры и дропы ФПС.

Я бы брал цп с запасом, чтоб упор был в видеокарту, когда нет ограничения со стороны цп/памяти картинка всегда плавнее.
erazel
Member

Повідомлення

Воно то так, але при 2К ітак упор в відеокарту буде, хіба ні?
Доречі, промені то хіба якраз не про відеокарту і не вона буде трудитися на повну?
Despedo
Member

Повідомлення

Память корсар, працює на xmp 3200cl16, проц працює на стандартних частотах, розігнати до 5Ггц можна але я особливо приросту від того не бачив а от кулера починають напрягатись ).
Як би я зараз брав проц, то звісно дивився би на щось більш сучасне. Тут питання в тому, якщо апгрейдити зараз тільки відеокарту, то що краще взяти.
Overclick
Junior

Повідомлення

1600аф і 10400 на вторинці, за свою ціну, просто вбивають зіони.
Дуже смішно. Я б на таке зеона не поміняв, ви би хоч огляди подивились. В Кіберпанку зливають навіть молодшим зеонам, а що казати за 2696в3 ?..
Ще й дорожче коштують, вбивці блін :laugh:
Ось хоч тут подивіться, хто куди і як зливає:
https://www.youtube.com/watch?v=9U6nh2_OsU0
І це не 2696в3 на чотирьох гГц, а значно повільніший зеон.
Зайві ядра зараз ніяк не утилізувати, за рідкісними випадками
Щось цих випадків дедалі більше, подивіться огляди, перед тим як щось казати, всі сучасні проекти націлені на багатопотік.
GreenMile
Member

Повідомлення

Despedo: 11.10.2023 00:01 Всім привіт, хотів би почути експертну думку з приводу звязки i7 9700kf + RTX3080.
Хочу зробити апгрейд з 1080ti, але щось є сумніви чи вистачить проца для цієї карти, чи можливо краще взяти 3070.
Наразі маю монітор 2560*1080 (144hz), можливо потім зроблю апгрейд до 2 чи 4к. Також іноді підключаю до компа Oculus Quest 2.
Вистачить, можете не паритись. Тут скоріше питання, чи варто зараз розглядати 3000 серію взагалі :shuffle:

Відправлено через 13 хвилин 49 секунд:
Overclick: 11.10.2023 00:47Ось хоч тут подивіться, хто куди і як зливає:
І це не 2696в3 на чотирьох гГц, а значно повільніший зеон.
Я шось не зрозумів, по вашому відео то і5 трохи швидший ніж зіон і жере меньше :dontknow:
erazel
Member

Повідомлення

Overclick: 11.10.2023 00:47 Ось хоч тут подивіться, хто куди і як зливає:
Подивився. По середньому +- всі, а от по мінімальному Зеон програє, інколи і не на пару фпс, а більше. ІМХО мінімальний фпс більш важливий, бо середній один хрін кожен процесор дає 100+. А мінімальний фпс буде впливати на плавність гри, на розкид фпс.
Коротше, все буде вирішувати ціна системи загальна(мамка, проц, память, охолодження). Якщо зіон получиться сильно дешевший то це буде хороший варіант. Якщо ж ціна +- та сама то вже краще брати щось новіше. Як мінімум потім можна буде проц купити потужніший, коли подешевіють.
Melofon
Member

Повідомлення

Overclick: 10.10.2023 21:57Под словом достаточную, я имею ввиду 60+ фпс.
Вот именно что уже на таких процессорах у вас не везде уже может быть стабильные 60фпс, есть уже много процессорозависимых игр где у недостаточно мощных по однопотоку процов будут просадки ниже этих заветных 60-ти фпс.
Ostin
Member

Повідомлення

Melofon: 11.10.2023 10:32у недостаточно мощных по однопотоку процов будут просадки ниже этих заветных 60-ти фпс
Це не критично і зазвичай юзер мало реагує на таке, якщо граєш на моніторі 60Гц і взагалі 60 фпс влаштовує. За умови, що середній фпс 60+ у 90% ігрового часу.
Так-то я проти оцих серверників в якості ігрових пк. Але свідків "тверді 60 фпс і ні фпс менше" я теж не розумію) Ну просіло то й просіло. Якщо я не кібер-гравець, то граю собі далі й навіть уваги не звертаю.
Artem_K
Member

Повідомлення

Ostin
Так, на більш менш сучасних моніторах "тверді 60" сенсу не мають, а ось вихід за 49 (різноманітні sync) робить ігровий процес неприємним. В цьому плані мінімальний фпс значення має. Я коли переходив з 4/4 на 6/12 (при незмінній карті) різниці по середньому фпс майже не було, а ось по мінімальному дуже й грати стали в рази приємніше. На початку року трохи проапгрейдився на 8/16 бо почалися нюанси вже й на 6/12.
Ostin
Member

Повідомлення

Artem_K
То що зіграло важливішу роль - кількість ядер чи якість однопотоку? Бо якщо говорити про кількість, то в людей є ще на руках різні 1700\2700. Вони зароляють?
Melofon
Member

Повідомлення

Overclick: 10.10.2023 21:57Напомню, что зеоны -- это серверные процы, рассчитанные на работу 24/7 в суровых условиях, так что нет, не развалятся, все живы-здоровы по сей день.
Развалятся брендовые материнки которые 24/7 пахали, да даже если и не в таком жёстком режиме если матери уже с десяток или около того лет это не значит что она ещё столько же отработает, а серверные процы имеют довольно частые отвалы кэша Л3 что не удивительно после стольких часов работы под нагрузкой, в общем это дёшево но так же и не надёжно, поэтому лучше взять новое с гарантией пусть и ядер поменьше.
erazel
Member

Повідомлення

Ostin: 11.10.2023 10:40 Але свідків "тверді 60 фпс і ні фпс менше" я теж не розумію) Ну просіло то й просіло. Якщо я не кібер-гравець, то граю собі далі й навіть уваги не звертаю.
Питання не в 60ФПС як таких, а в стабільності часу кадру. Щоб не було джитерів і лагів. Ніби й 60фпс, а гра дьоргана якась, не плавна. Дивишся на час створення кадру, а він сильно плаває.
Artem_K
Member

Повідомлення

Ostin
Питання складне. Перехід був 10400-->11700. У досить добре паралелящомуся Кіберпанку (а в версії 2.0 так взагалі ідеально) це виглядало як 12 потоків завантажених до 75% на 16 потоків 50%.
Змінилася кількість ядер, приросла їх якість й частота на 10%. Але виходячи з того, що знайомі з 11600К також мають питання по продуктивності у С2077, то кількість ядер мабуть цікавіше. Але до певного рівня. Наскільки пам'ятаю 10900 (10 ядер) в іграх вже відставав від 11 покоління (8 ядер), хоча с тієї пори вже пройшов деякий час й тести оновити би.

Щодо старих багатоядерників, там можуть бути інші фактори. Інколи я бачу ситуацію, коли при фпс нижче вертикальної синхронизації недовантажені ні проц ні карта, тобто пам'ять теж має значення й, наприклад, старі зіони з ddr3 то вже спірне рішення.
Melofon
Member

Повідомлення

Ostin: 11.10.2023 10:40Це не критично і зазвичай юзер мало реагує на таке
Конечно если юзер привык к этим падениям, а когда фпс стабильный и плавный с ровным временем кадра то это уже совсем другой геймплей.
manbearboar
Member

Повідомлення

Despedo: 11.10.2023 00:01чи можливо краще взяти 3070.
Наразі маю монітор 2560*1080 (144hz), можливо потім зроблю апгрейд до 2 чи 4к.

3070 это сейчас чисто фхд видеокарта.
Despedo
Member

Повідомлення

GreenMile: 11.10.2023 09:54 Вистачить, можете не паритись. Тут скоріше питання, чи варто зараз розглядати 3000 серію взагалі :shuffle:
А чому ні? 2000 серія вже не актуальна, 4000 поки ціна космос а 3000 на вторинному ринку виглядає привабливо
lewerlin
Member

Повідомлення

Despedo: 11.10.2023 00:01але щось є сумніви чи вистачить проца для цієї карти, чи можливо краще взяти 3070.
Наразі маю монітор 2560*1080 (144hz), можливо потім зроблю апгрейд до 2 чи 4к. Також іноді підключаю до компа Oculus Quest 2.
Якщо немає робочих завдань, для нвідії і не планується в найближчий рік заміна платформи, то краще буде б/у 6800. "Промені" - впруться в 9700 і толку від Нвідії не буде.
А ще краще лишитись на 1080ті до зміни платформи. Якщо десь карта впреться і не дасть свої 144, то 9700 там впреться тим більше.
Despedo
Member

Повідомлення

lewerlin: 11.10.2023 12:59
Despedo: 11.10.2023 00:01але щось є сумніви чи вистачить проца для цієї карти, чи можливо краще взяти 3070.
Якщо немає робочих завдань, для нвідії і не планується в найближчий рік заміна платформи, то краще буде б/у 6800. "Промені" - впруться в 9700 і толку від Нвідії не буде.
А ще краще лишитись на 1080ті до зміни платформи. Якщо десь карта впреться і не дасть свої 144, то 9700 там впреться тим більше.
Я зараз у MFS2020 маю дуже великі просадки, хочеться більш комфортного геймінгу з можливістю апгрейду до 4к. А яке відношення має проц до променів?
Відповісти