А що таке Curve Optimiser? Шутка конечно, уже погуглил и примерно понял, и почитав десяток страниц темы и обзоры вроде и понятно что делать, но все равно это будет действие методом тыка, потому и нужен какой-нибудь гайдfeniks_tm: ↑ 28.12.2023 19:41PBO в Adavanced й гратись з Curve Optimiser
Останні статті і огляди
Новини
Процессоры AMD Ryzen 7000-й серии (Raphael\Zen 4\5 nm\AM5)
-
fludimir
Member
-
a_z_z_y
Member
Rhizonefeniks_tm: ↑ 28.12.2023 19:41 Ну і затягувати вторинні таймінги, REFI в максимум - 65535, TRFC і інше уже в залежності від чіпів пам'яті.
Відмічу дуже сильну важливість виставити REFI в максимум, бо це дає основний буст оперативці.
Після цього затягувати RFC вже сенсу відносно мало. Тобто його звісно варто зменшити, але підбирати граничні значення варто лише якщо ви десь в спортивного бенчмаркінгу приймаєте участь
Чому сильно RFC затягувати не має великого сенсу після збільшення в максимум REFI?
Тому що REFI відповідає за те як часто треба запускати оновлення комірок оперативки, а RFC саме скільки циклів то триватиме.
В дефолті REFI десь 11000, а RFC 880. Тобто раз на 11000 циклів буде оновлення комірок пам'яті яке займе 880 циклів. Це складе 880/11000=8% часу
Коли ви REFI збільшуете до 65535, при стандартному RFC, то оновлення комірок займе 880/65535=1.3%
Якщо ви зажмете RFC до 360 (120нс), то це поліпшить значення ще до 360/65535=0.55%
Якщо просто бахнути 420 (140нс) з мінімальним тестуванням, то це буде 420/65535=0.64%
Для порівняння якщо зажати RFC і залишити REFI, то оновлення займе 360/11000=3.3%
Отже основний профіт отримуемо від REFI і відчутно менший від зменшення RFC
-
Rhizone
Member
a_z_z_y
Дякую
REFI однозначно буду виставляти після того як відтестую курву. Взагалі, десь бачив твердження, що для X3D процесорів не дуже багато сенсу займатись прискіпливою підгонкою таймінгів. Маю на увазі основні. Чи це дійсно так?
Дякую
REFI однозначно буду виставляти після того як відтестую курву. Взагалі, десь бачив твердження, що для X3D процесорів не дуже багато сенсу займатись прискіпливою підгонкою таймінгів. Маю на увазі основні. Чи це дійсно так?
-
Mixx
Member
Rhizone
Да, с 3д смысла париться супер сильно нет, базовая настройка дает 80-90% производительности, остальные 10 нужно сутками потом тестировать-настраивать-мучать.
Вот старое видео, но еще более-менее актуально, просто возьмите все тайминги и вольтажи оттуда (только trefi 65535), на любом хайниксе на свежих биосах должно работать, частоту 6000-6400 вручную подберите, где будет стабильно - то и оставьте, только следите, чтобы множитель был 1к1, все манипуляции займут до получаса. День-2 потестируйте.
Потом уже начинайте мучать курву
Да, с 3д смысла париться супер сильно нет, базовая настройка дает 80-90% производительности, остальные 10 нужно сутками потом тестировать-настраивать-мучать.
Вот старое видео, но еще более-менее актуально, просто возьмите все тайминги и вольтажи оттуда (только trefi 65535), на любом хайниксе на свежих биосах должно работать, частоту 6000-6400 вручную подберите, где будет стабильно - то и оставьте, только следите, чтобы множитель был 1к1, все манипуляции займут до получаса. День-2 потестируйте.
Потом уже начинайте мучать курву
-
a_z_z_y
Member
Є думка що тюніти проц треба після того як знайшли максимум оперативкиRhizone: ↑ 28.12.2023 21:51 REFI однозначно буду виставляти після того як відтестую курву.
Чому так - оперативка дає дані для проца для розрахунків. Чим більше проц працює а не чекає даних від оперативки, тим більше він гріється + більше треба йому вольтажу.
Якщо ви розігнали проц, а потім бустанули оперативку, то ви можете втратити стабільний розгін проца і доведеться накидувати додатково вольтаж або інші параметри.
Я вже не кажу що коли будуте тестити розгін оперативки, то можете спіймати насправді глюк від проца. А потім довго крутити параметри оперативки не розуміючі у чому справа. В кінці отримаєте лімітований розгін оперативи + купу втраченого часу та нервів
-
Rhizone
Member
Mixx
Дякую. Сподобалося в кінці відео пояснення як просто визначити на яких чипах пам'ять
a_z_z_y
Маєте рацію. Просто пам'ять я особливо і не збирався тюнити. Побачив зручні профілі налаштувань курви в біосі і вірішив спробувати, а тут ще й на конференції багато цікавих порад щодо пам'яті. Мабуть ще декілька днів потестую поточний профіль курви, а потім повернусь на авто і застосую ті таймінги з відео, посилання на яке вище дав Mixx. Проте там рекомендують підняти вольтаж на SOC, а я цього ой як не хочу робити
Дякую. Сподобалося в кінці відео пояснення як просто визначити на яких чипах пам'ять
a_z_z_y
Маєте рацію. Просто пам'ять я особливо і не збирався тюнити. Побачив зручні профілі налаштувань курви в біосі і вірішив спробувати, а тут ще й на конференції багато цікавих порад щодо пам'яті. Мабуть ще декілька днів потестую поточний профіль курви, а потім повернусь на авто і застосую ті таймінги з відео, посилання на яке вище дав Mixx. Проте там рекомендують підняти вольтаж на SOC, а я цього ой як не хочу робити
-
Varvar
Member
AndP
Видаліть і більше ніколи не використовуйте RM. Взагалі. ви ним в SMU можете такого накрутити, що тільки перепрошивка допоможе.
Видаліть і більше ніколи не використовуйте RM. Взагалі. ви ним в SMU можете такого накрутити, що тільки перепрошивка допоможе.
-
AndP
Member
Удалил сообщение, разобрался уже.Varvar: ↑ 01.01.2024 15:46 AndP
Что до Р Мастера, я там ничего не трогаю, наслышан о возможных проблемах. Служит лишь, как один из вариантов, мониторинга.
-
a_z_z_y
Member
AndP
HWinfo + ZenTimings.
Більше особливо нічого не використовую
HWinfo + ZenTimings.
Більше особливо нічого не використовую
-
aaleksandrenko
Member
налаштував 7800х3д разом з оперативою. Перший раз мав досвід з райзен. Чи все норм?
СО -25 вийшло
Прогнав сінбенч, видає 18115. Це не мало? Бачив налаштовані видають ближче до 19000.
гріється до 82 градусів і бустить в сердньому 4866-4891. Не ма
- спойлер
СО -25 вийшло
Прогнав сінбенч, видає 18115. Це не мало? Бачив налаштовані видають ближче до 19000.
гріється до 82 градусів і бустить в сердньому 4866-4891. Не ма
-
Lorichic
Member
Зависит от охлаждения, окружающей температуры и на сколько максимально андервольтится, мой при -35 на все ядра 18500 выбивает на воде, на однобашенном кулере 18400, это при комнатной 25, если температура в комнате 20 и ниже можно до 19тыс набить, у 3D в хоть и заявлена температура тротлинга с 89 градусов, но по факту частоты начинают дропаться с ~70 градусов в синебенче, образно каждый лишний градус на процессоре -15 мгцaaleksandrenko: ↑ 01.01.2024 18:20Прогнав сінбенч, видає 18115. Це не мало?
Отправлено спустя 1 минуту 36 секунд:
И что-то дало по сравнению с 13600к в играх?aaleksandrenko: ↑ 01.01.2024 18:20Перший раз мав досвід з райзен
-
Rhizone
Member
aaleksandrenko
Десь так і має бути. В мене ~18500 при СО -20. Гріється до 80С при максимальних обертах і до 82 при ~1180.
Десь так і має бути. В мене ~18500 при СО -20. Гріється до 80С при максимальних обертах і до 82 при ~1180.
-
unique-neon
Member
Думаю, що достатньо ресетнути uefi. Але з ним у мене був інший прикол, він раз у кілька тижнів, опівночі здається, запускав якийсь консольний апдетер коли я наприклад грав гру, і не раз ось так викидало з забавкиVarvar: ↑ 01.01.2024 15:46Видаліть і більше ніколи не використовуйте RM. Взагалі. ви ним в SMU можете такого накрутити, що тільки перепрошивка допоможе
-
fludimir
Member
Подскажите пожалуйста, "тренировки памяти" будут всегда при каждом включении/ребуте, или когда-нибудь они закончатся и система будет стартовать быстро?
-
unique-neon
Member
У мене з ним такі пригоди булиaaleksandrenko: ↑ 01.01.2024 18:20Перший раз мав досвід з райзен. Чи все норм?
6000 + soc 1.1 - ніби працювало, але потім методом тика знайшов, що через вольтаж зі сну не завжди виходив, поки SOC на 1.15 не піднявaaleksandrenko: ↑ 01.01.2024 18:20Пам'ять 6200 при SOC 1.15.
Я думаю, що або везучий бін дістався, або будуть бсоди/ребути інколиaaleksandrenko: ↑ 01.01.2024 18:20СО -25 вийшло
aaleksandrenko
А що за модулі пам'яті з такою низькою напругою і таймінгами?
Відправлено через 1 хвилину 50 секунд:
треба увімкнути memory context restore (а також обов'язково power down enable, якщо відключали), щоб щоразу не тренувалась пам'ятьfludimir: ↑ 01.01.2024 21:50Подскажите пожалуйста, "тренировки памяти" будут всегда при каждом включении/ребуте, или когда-нибудь они закончатся и система будет стартовать быстро?
Востаннє редагувалось 01.01.2024 22:11 користувачем unique-neon, всього редагувалось 2 разів.
-
AndP
Member
Сколько по времени сейчас запуск? У меня 20-25 сек до открытия Виндовс.fludimir: ↑ 01.01.2024 21:50 Подскажите пожалуйста, "тренировки памяти" будут всегда при каждом включении/ребуте, или когда-нибудь они закончатся и система будет стартовать быстро?
-
aaleksandrenko
Member
пограв тільки в колду поки. там пару фпс буквально додалось. Треба оновити карту на потужнішу щоб був більш помітний ефектLorichic: ↑ 01.01.2024 18:40Отправлено спустя 1 минуту 36 секунд:aaleksandrenko: ↑ 01.01.2024 18:20Прогнав сінбенч, видає 18115. Це не мало?И что-то дало по сравнению с 13600к в играх?aaleksandrenko: ↑ 01.01.2024 18:20Перший раз мав досвід з райзен
чудові температури як в мене на сво арктік, треба й собі переходити на Thermalright Phantom Spirit і не паритисьRhizone: ↑ 01.01.2024 19:01 aaleksandrenko
18500 в мене було при со -40. Але кранчер VST проходить тільки при -25.
Відправлено через 36 хвилин 9 секунд:
SOC 1.1 зависав кранчер вст. 2 дні гоняю на 1.15. Наче все нормunique-neon: ↑ 01.01.2024 21:54У мене з ним такі пригоди булиaaleksandrenko: ↑ 01.01.2024 18:20Перший раз мав досвід з райзен. Чи все норм?
6000 + soc 1.1 - ніби працювало, але потім методом тика знайшов, що через вольтаж зі сну не завжди виходив, поки SOC на 1.15 не піднявaaleksandrenko: ↑ 01.01.2024 18:20Пам'ять 6200 при SOC 1.15.
Я думаю, що або везучий бін дістався, або будуть бсоди/ребути інколиaaleksandrenko: ↑ 01.01.2024 18:20СО -25 вийшло
aaleksandrenko
А що за модулі пам'яті з такою низькою напругою і таймінгами?
Відправлено через 1 хвилину 50 секунд:треба увімкнути memory context restore (а також обов'язково power down enable, якщо відключали), щоб щоразу не тренувалась пам'ятьfludimir: ↑ 01.01.2024 21:50Подскажите пожалуйста, "тренировки памяти" будут всегда при каждом включении/ребуте, или когда-нибудь они закончатся и система будет стартовать быстро?
оператива карсар домінатор. зен таймінг неправильно зчитує. поставив 1.44 VDD 1.3 VDDQ 1.4 VDDIO
-
Rhizone
Member
Це на протязі тесту в Сайнбенч. Якщо запускати тротлінг тест на довгу, то не думаю, що повітряне охолодження зможе тягатись на рівних з AIO360aaleksandrenko: ↑ 02.01.2024 11:27чудові температури як в мене на сво арктік, треба й собі переходити на Thermalright Phantom Spirit і не паритись
-
Lorichic
Member
Смотри загрузку гпу, если под 100%, то замена видеокарты даст прирост, а на счёт охлаждения то любой воздух будет хуже 360 арктика, исключение если бракованая партия двулетней давности, там ещё можно офсетом поиграться со смещением водоблока, на райзенах пару градусов отыгрывали, и попробуй радиатор установить на фронт с забором воздуха снаружи, по сравнению с выдувом вверх пяток градусов можно скинуть, если конечно корпус позволяетaaleksandrenko: ↑ 02.01.2024 11:27Треба оновити карту на потужнішу щоб був більш помітний ефект