Timedemo: ↑ 17.12.2023 10:29 Як я розумію, в мене тут нема налаштувань від асус, мав би називатись "АЕМР", чи типу авто ставити?
Останні статті і огляди
Новини
Процессоры AMD Ryzen 7000-й серии (Raphael\Zen 4\5 nm\AM5)
-
voyt9
Member
-
Timedemo
Member
https://gyazo.com/bcde667bdf164feaf19a8f6f38385d6cvoyt9: ↑ 17.12.2023 11:18 Як я розумію, в мене тут нема налаштувань від асус, мав би називатись "АЕМР", чи типу авто ставити?
в мене так виглядає
-
voyt9
Member
А могли б зробити фото з відкритим списком? Хм, може у вас дорожча мамка..
-
Timedemo
Member
в мене точно така як у Вас. тільки без вай файvoyt9: ↑ 17.12.2023 16:06А могли б зробити фото з відкритим списком? Хм, може у вас дорожча мамка..
https://gyazo.com/cd5510e102136e4c78da14cce2cd2ea7
-
voyt9
Member
Timedemo: ↑ 17.12.2023 16:43 Ну я мав на увазі те меню де вибір режимів ехпо) а в мене всеодно бсод сьогодні, гра була запущена, і крашнуло з помилкою: "KERNEL SECURITY CHECK FAILURE", але було авто, на 5800. Чекаю як буде на docp II з 5800
-
unique-neon
Member
voyt9
Іще з рандомних варіантів що могло статись, при умові, що з залізом нічого не сталось:
- брудні контакти на модулях
- перегріваються модулі у новому корпусі
Іще з рандомних варіантів що могло статись, при умові, що з залізом нічого не сталось:
-
voyt9
Member
Та ні, корпус якраз кращий, cougar duoface, та й озу не діставав, коли це почалось, і так добре, що зрозумів в яку сторону копати..unique-neon: ↑ 17.12.2023 20:17 voyt9
-
observer
Member
Нещодавно запитував за процесор 7700, чи є сенс брати його замість 7700x.
Особливості не-х версії у тому, що теплопакет обмежено у 90 Вт, тоді як 7700x може буститись до 140 Вт, якщо не помиляюсь.
Купив Asus ROG b650e-f, проц 7700 без x, PCIe-4.0 SSD диск, оператива 6000 30-40-40-96. Кулер noctua d15. UCLK у режим 1 до 1 до MCLK. На авто вставало на 1/2. Пам'ять запустив у DOCP Tweaked. Відяха 3070.
Одразу додав PBO з доп бустом 100 МГц, ліміт підняв до 120 Вт, курва чи то -5 чи то -10. По cinebench r23 тепер вибиває 1948/19409. CPU-Z 752/7925.
Ніби норм, відповідає 7700x у стоці. Тож наздогнати 7700x не проблема.
Обганяти 7700x не планую. Збільшення потужності дає ледь помітний приріст продуктивності. По суті, можна було не вмикати PBO, просто захотілось циферок. Головне пам'ять нормально завести у режимі 1:1 і щоб затримки поменше.
У AIDA64 під навантаженням температури ЦПУ не вище 86С на гарячій точці, при цьому кулер d15 включено у тихому режимі, майже не чутно! Корпусні кулери значно більш гучні. Збіркою на 7700 задоволений. Продам потім комплектний кулер AMD Prism і старий комп і буду зовсім щасливий)
З недоліків. Дуже довгий старт системи - близько хвилини йде пост, перевірка пам'яті. Можливо це через те, що планки не мають Експо, лише XMP, хоч і є у листку сумісності. Фічу з кешуванням налаштувань пам'яті не вмикав у біосі, бо хочу ще поспостерігати. Але здається, що 55-60 секунд це трохи багато. Почекаю нових біосів.
У іграх все літає. Примусове виставлення UCLK 1:1 і невеличкий розгін прибрали рештки лагів у Starfield, де сам двіжок гри переживає регулярні затики по SSD і CPU на всіх комп'терах всесвіту. На старому компі на i5 6600k лаги тривали кілька секунд у вигляді заморозки картинки, на новому до розгону лаг тривав десяті долі секунди, зараз (майже) непомітний. Ігра-бенчмарк))
Baldurs Gate 3 на R7-7700 дав х2-x3 по ФПС у акті 3 порівняно з i5 6600k.
PCIe 4.0 M.2 nvme ледь витягує постійне підвантажування даних двіжком гри. Це відповідь на питання, чи потрібно для ігор хороші m.2 SSD, чи вистачить sata)
ПС. Місяць чекав на чорну п'ятницю у очікуванні знижок у крупній мережі, дочекався, подивився, порівняв "знижки" з виписаними у ексель "неакційними" цінами, прифігів, і... купив новий ПК без знижок, те саме, але на 5 тис дешевше. У більш дрібному магазині, що є вже 20 років на ринку. З гарантіями і тд. І нахіба ото чекав?..
Особливості не-х версії у тому, що теплопакет обмежено у 90 Вт, тоді як 7700x може буститись до 140 Вт, якщо не помиляюсь.
Купив Asus ROG b650e-f, проц 7700 без x, PCIe-4.0 SSD диск, оператива 6000 30-40-40-96. Кулер noctua d15. UCLK у режим 1 до 1 до MCLK. На авто вставало на 1/2. Пам'ять запустив у DOCP Tweaked. Відяха 3070.
Одразу додав PBO з доп бустом 100 МГц, ліміт підняв до 120 Вт, курва чи то -5 чи то -10. По cinebench r23 тепер вибиває 1948/19409. CPU-Z 752/7925.
Обганяти 7700x не планую. Збільшення потужності дає ледь помітний приріст продуктивності. По суті, можна було не вмикати PBO, просто захотілось циферок. Головне пам'ять нормально завести у режимі 1:1 і щоб затримки поменше.
У AIDA64 під навантаженням температури ЦПУ не вище 86С на гарячій точці, при цьому кулер d15 включено у тихому режимі, майже не чутно! Корпусні кулери значно більш гучні. Збіркою на 7700 задоволений. Продам потім комплектний кулер AMD Prism і старий комп і буду зовсім щасливий)
З недоліків. Дуже довгий старт системи - близько хвилини йде пост, перевірка пам'яті. Можливо це через те, що планки не мають Експо, лише XMP, хоч і є у листку сумісності. Фічу з кешуванням налаштувань пам'яті не вмикав у біосі, бо хочу ще поспостерігати. Але здається, що 55-60 секунд це трохи багато. Почекаю нових біосів.
У іграх все літає. Примусове виставлення UCLK 1:1 і невеличкий розгін прибрали рештки лагів у Starfield, де сам двіжок гри переживає регулярні затики по SSD і CPU на всіх комп'терах всесвіту. На старому компі на i5 6600k лаги тривали кілька секунд у вигляді заморозки картинки, на новому до розгону лаг тривав десяті долі секунди, зараз (майже) непомітний. Ігра-бенчмарк))
PCIe 4.0 M.2 nvme ледь витягує постійне підвантажування даних двіжком гри. Це відповідь на питання, чи потрібно для ігор хороші m.2 SSD, чи вистачить sata)
ПС. Місяць чекав на чорну п'ятницю у очікуванні знижок у крупній мережі, дочекався, подивився, порівняв "знижки" з виписаними у ексель "неакційними" цінами, прифігів, і... купив новий ПК без знижок, те саме, але на 5 тис дешевше. У більш дрібному магазині, що є вже 20 років на ринку. З гарантіями і тд. І нахіба ото чекав?..
-
Muxeu
Junior
В мене теж 7700 без Х, увімкніть Memory Context Restore та DRAM Power Down Mode (наче так) і буде у 99% стартувати миттево.observer: ↑ 20.12.2023 13:05 З недоліків. Дуже довгий старт системи - близько хвилини йде пост, перевірка пам'яті. Можливо це через те, що планки не мають Експо, лише XMP, хоч і є у листку сумісності. Фічу з кешуванням налаштувань пам'яті не вмикав у біосі, бо хочу ще поспостерігати. Але здається, що 55-60 секунд це трохи багато. Почекаю нових біосів.
-
Timedemo
Member
у самого декілька 7900 саме без Х. коли потрібно можна зробити 7900х. працює на боксовому кульку і не париться)observer: ↑ 20.12.2023 13:05 Нещодавно запитував за процесор 7700, чи є сенс брати його замість 7700x.
-
observer
Member
Та я в курсі, я ж кажу, щочу ще поспостерігати і почекати на оновлення біосу. Читав, що збереження контексту у деяких користувачів призводить до проблем зі стартом системи. Якщо дружина знову побачить, як я лізу біос скидати на дефолтний у новому компі - буде дорікати "Ти що там разгоняєш, ти що, поганий комп купив?"))Muxeu: ↑ 20.12.2023 13:22 увімкніть Memory Context Restore та DRAM Power Down Mode (наче так) і буде у 99% стартувати миттево.
ЧатГПТ копілот пише, що швидкість тренування пам'яті відповідає проц, не чіпсет, але посилання дає невірне, перевірити його слова не можу)
Якщо це так, може наступний біос навчить процесор швидше перевіряти пам'ять. Ще люди писали, що в них за 40 секунд вінда стартує без включення Memory Context Restore. Цікаво, чому в рамках однієї архітектури можуть бути різні часи старту...
Якщо фіча тренування пам'яті є корисною, і швидкий старт системи не є критовою проблемою (коли телефонують з віддаленої роботи зробити правки, а ти спиш у робочий час, ага), то хай вже "тренує". Не маю достатньої інформації щоб вирішити, що з тренуваннями "пока кончать" і вмикати Memory Context Restore та DRAM Power Down Mode...
-
GreenMile
Member
У мене стрікс B650E-E, жодного разу жодних проблем зі стартом не помічено з увімкненим контекстом.observer: ↑ 20.12.2023 16:58 Та я в курсі, я ж кажу, щочу ще поспостерігати і почекати на оновлення біосу. Читав, що збереження контексту у деяких користувачів призводить до проблем зі стартом системи. Якщо дружина знову побачить, як я лізу біос скидати на дефолтний у новому компі - буде дорікати "Ти що там разгоняєш, ти що, поганий комп купив?"))
На швидкість тренування впливає обсяг пам'яті, в мене 64Гб, без контексту на посткоді 15 висить десь 40 секнуд, 32 буде швидше проходити, 16 - ще швидше. З увімкненим контекстом 15 посктод миттєво пролітає.observer: ↑ 20.12.2023 16:58ЧатГПТ копілот пише, що швидкість тренування пам'яті відповідає проц, не чіпсет, але посилання дає невірне, перевірити його слова не можу)
Якщо це так, може наступний біос навчить процесор швидше перевіряти пам'ять. Ще люди писали, що в них за 40 секунд вінда стартує без включення Memory Context Restore. Цікаво, чому в рамках однієї архітектури можуть бути різні часи старту...
Воно корисно, коли ви перший раз змінюєте налаштування пам'яті. Якщо ви вже знайшли стабільні параметри пам'яті, то сенсу їх кожного разу тренувати ніякого. Зовсім.observer: ↑ 20.12.2023 16:58Якщо фіча тренування пам'яті є корисною, і швидкий старт системи не є критовою проблемою (коли телефонують з віддаленої роботи зробити правки, а ти спиш у робочий час, ага), то хай вже "тренує". Не маю достатньої інформації щоб вирішити, що з тренуваннями "пока кончать" і вмикати Memory Context Restore та DRAM Power Down Mode...
-
AndP
Member
Очень интересно. Почему без Х? Собираюсь покупать 7900 с Х.Timedemo: ↑ 20.12.2023 16:51
у самого декілька 7900 саме без Х. коли потрібно можна зробити 7900х. працює на боксовому кульку і не париться)
-
observer
Member
Оу, і допишіть, як цей боксовий кульок справляється з оходженням. В плані шуму. Я так розумію, що продуктивності йому може навіть вистачати на 7900x з андервольтом, а от як щодо шуму під навантаженням? У порівнянні з супербаштами. Маю кулер від мого 7700, хочу продавати, хочу знати, що казати покупцям при продажі.Timedemo: ↑ 20.12.2023 16:51 у самого декілька 7900 саме без Х. коли потрібно можна зробити 7900х. працює на боксовому кульку і не париться)
-
Timedemo
Member
в моих задачах не критичны лишние 10 процентов производительности. на 110вт. боксовый куллер себя отлично чувствует. однопоток он бустит как 7900х. в игрульках тоже как 7900х.AndP: ↑ 20.12.2023 22:51Очень интересно. Почему без Х? Собираюсь покупать 7900 с Х.Timedemo: ↑ 20.12.2023 16:51
у самого декілька 7900 саме без Х. коли потрібно можна зробити 7900х. працює на боксовому кульку і не париться)
Отправлено спустя 4 минуты 32 секунды:
складно зрозуміти що для кого комфорт шуму. буду порівнювати за гарним відіком краще. ящко проц в стоці, то це 87вт. максимум. це повністью тиха робота. ящко трішки підбустити, то на багатопотоці трохи чутно. як відік під навантаженням. та коли нагрузгка однопоточна, наприклад щось в браузері, або вінда шось може трохи поробить, то починає підвивати. але це вирішилось дуже просто, я обмежив максимальні оберти, та і все. інколи буває 80 градусів. але дуже рідко.observer: ↑ 20.12.2023 22:55Оу, і допишіть, як цей боксовий кульок справляється з оходженням. В плані шуму. Я так розумію, що продуктивності йому може навіть вистачати на 7900x з андервольтом, а от як щодо шуму під навантаженням? У порівнянні з супербаштами. Маю кулер від мого 7700, хочу продавати, хочу знати, що казати покупцям при продажі.Timedemo: ↑ 20.12.2023 16:51 у самого декілька 7900 саме без Х. коли потрібно можна зробити 7900х. працює на боксовому кульку і не париться)
навантеження 24/7
https://gyazo.com/0bfd8fb94ff6103d8f3418eb08e5444a
кулер десь на 1700 обертів.
Отправлено спустя 2 минуты 13 секунд:
ось більш вдалий камінець.
https://gyazo.com/43b25ded13f7b8200d68c242c22e840f
теж бокс. теж 24/7
Отправлено спустя 2 минуты 16 секунд:
https://gyazo.com/26632978a835272c730435b647dd023c
цей щось середнэ між ними.
-
AndP
Member
Спасибо. Понял.Timedemo: ↑ 20.12.2023 23:06
в моих задачах не критичны лишние 10 процентов производительности. на 110вт. боксовый куллер себя отлично чувствует. однопоток он бустит как 7900х. в игрульках тоже как 7900х.
-
Timedemo
Member
если под башню, берите 7900х. я просто еще ради кульков боксовых брал.AndP: ↑ 20.12.2023 23:14Спасибо. Понял.Timedemo: ↑ 20.12.2023 23:06
в моих задачах не критичны лишние 10 процентов производительности. на 110вт. боксовый куллер себя отлично чувствует. однопоток он бустит как 7900х. в игрульках тоже как 7900х.
-
AndP
Member
да, так и решил. Будет под башней и мне важна производительность в многопотоке, лишние 5 - 10 % не помешают. Да и цена сейчас, на 7900х трей, дешевле чем 7900.
-
Timedemo
Member
100%AndP: ↑ 20.12.2023 23:19да, так и решил. Будет под башней и мне важна производительность в многопотоке, лишние 5 - 10 % не помешают. Да и цена сейчас, на 7900х трей, дешевле чем 7900.
-
AndP
Member
Попробую что он покажет под АК500, если не взлетит, куплю Ноктуа.