Процессоры AMD Ryzen 7000-й серии (Raphael\Zen 4\5 nm\AM5)

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
unique-neon
Member

Повідомлення

Шаженла: 28.11.2024 15:33Какой пачкой софта тестировать стабильность разгона памяти, процессора, процессора+памяти и infiniti band?
Популярний TestMem5
Нещодавно спробував y-cruncher VT3, наче швидше вилітає за TestMem5, можна поексперментувати.
Шаженла: 28.11.2024 15:33В каком случае нужно повышать VDDG CCD и VDDG IOD? Как определить их негативное либо позитивное влияние на разгон?
Думаю можна не чіпати довший час. Щоб визначити вплив, то можна підіймати/опускати, поки збої не почнуться, але підіймати не вище 1в.
Lorichic
Member

Повідомлення

unique-neon: 28.11.2024 15:26А що це за корпус? Це якийсь стандарт під гніздо з барел конектором?
Silverstone milo 10
https://www.silverstonetek.com/ru/produ ... is/Milo10/
a_z_z_y
Member

Повідомлення

Шаженла: 28.11.2024 15:33 1. Какой пачкой софта тестировать стабильность разгона памяти, процессора, процессора+памяти и infiniti band?
2. В каком случае нужно повышать VDDG CCD и VDDG IOD? Как определить их негативное либо позитивное влияние на разгон?
3. Какие твики в BIOS нужно делать?
1. Рекомендую y-crancher (все вимикайте окрім VT3). Дуже швидко виявляє нестабільність ОЗП і не так сильно гріє оперативку як ТМ5. Можливо навіть тестувати без прямого обдува, ящо є рух повітря в корпусі. ТМ5 дошліфувати довгим прогоном.
Перегрів таймінгів можете помітити коли y-crancher не буде гріти проц на максимум. Це означає що десь ловляться-виправляються помилки і проц простоює.

Сам проц тестувати теж кранчер підходить. В одна-мало потоці можна CB24 в ручних налаштуваннях.
Основне - спочатку женете оперативу та IF. Тільки потім граєтеся з частотою/вольтажем процесора.

2. Стосовно налаштувань відповім трішки ширше - пошукайте скріни ZenTimings на ваших чіпах оперативки та сімействі процесорів.
Будете мати 3-4 варіанта. Порівнюючі налаштування будете знати де можна відпустит а де підкрутити який таймінг.
Як досягнете успіху у бажаних частотах - можете спробувати відпустити вольтаж.

3. я на SoC VRM ставлю максимально агресивні налаштування, щоб найкраще забезпечити стабільне живлення.
unique-neon
Member

Повідомлення

Потрібна ще допога залу в моєму квесті з дворангами. На попередіній сторінці писав, що частота 7200 МГц псевдостабільна. Є враження, що збільшення VDD її стабілізує (пробував з 1.35в до 1.40в). 7400 не стабільні, але є враження, що трохи стабільніші. Питання ж в тому, чи це справді так, що для частот 7000+ МГц треба підіймати VDD безвідносно таймінгів?
Шаженла
Member

Повідомлення

unique-neon
У меня на XMP профиле оперативка была нестабильная. Только ослабив по 6 пунктов первичные тайминги завелась и смог продолжит разгон. Несколько недель мучался в непонимании пока тайминги не отпустил.
unique-neon
Member

Повідомлення

Шаженла: 28.11.2024 20:48Только ослабив по 6 пунктов первичные тайминги завелась и смог продолжит разгон
Це дуже дивно. Не мало б бути такого.
А на основі чого зробили висновок про стабільність/нестабільність? Поведінка системи? Стрес тести? Які саме?

У мене втім інша пригода (на попередніх сторінках). Плата підставляла дуже ліві опори, повністю не робочі, особливо якщо вибрати вибрати XMP, а не ввести руками таймінги з XMP профілю. Так то модулі мають ще запас по міцності відносно того, що вказано в XMP. Зараз намагаюсь ще вершки зібрати :D
Шаженла
Member

Повідомлення

unique-neon
Гарантировано падал Prime95 с ошибкой в течении 1.5-2.5 часов. Советы про поднятие напряжений на различные подсистемы не помогали. Игрался резисторами, только отдаляет момент падения. После поднятия таймингов проблема исчезла и тест сутки крутился.

В текущем разгоне отключал GDM и падал тест в течении нескольких часов. Кручение резисторов только отдаляло падение на часик другой.

Я думаю мне просто повезло по всем фронтам. Мать не очень гонится, память тоже похоже. Но у меня цель изначально запустить хотя бы на относительно номинальных частотах 7200 сам набор. А дальше таймингами поиграться.

Вообще интересно как будет вести себя машина когда верну в рабочее место. А это подвал в котором стоит несколько солнечных инверторов дающих нехилые ЭМИ помехи.
unique-neon
Member

Повідомлення

Шаженла
Prime так собі тест для пам'яті. Спробуйте справді y-cruncher.
Приклад для запуску (10000 - час в секундах, можна вписувати скільки треба)

Код: Виділити все

y-cruncher.exe stress -TL:10000 VT3
Ніякі таймінги не виправлять завади на доріжках між модулями і процесором, просто розтягують час відлову помилки. Окрім цього, вигідніше скинути частоту на 200 МГц, та ще й понизити таймінги на 2 одиниці, ніж чіплятись за 7200 і накидувати +6. По написаному звучить, що теж проблема з шумами на шині, і це лише опорами виправити можна.
В текущем разгоне отключал GDM и падал тест в течении нескольких часов
Думаю, що відключений GDM на частотах 7000+ взагалі не вийде стабілізувати. Хіба десь в діапазоні 6400-6800.
Шаженла
Member

Повідомлення

unique-neon
Смотрю на мониторинг и y-cruncher меньше прогревает CPU, DRAM, SOC. Да и пропускная способность меньше используется.

Я то поставлю на сутки посмотреть будет ли ошибка. Но сомневаюсь что найдет.

Когда искал рабочие параметры у меня либо tCL 36 из XMP при частоте 6400, либо 7200 но тогда 42. А родной профиль не работал.

Интересно например тайминг tRTP у меня совсем не снижается. Если его трогаешь то гарантировано ошибка. Некоторые другие тайминги выставил по формуле либо как на скрине у человека с аналогичной памятью.

Теперь думаю играться дальше таймингами либо поиграться сопротивлениями с целью добиться большей стабильности или снизить напряжения. Частоту наращивать не вариант.

Если играться сопротивлениями то как вариант можно отключать GDM и искать соотношение резисторов при котором тесты будут дольше всего работать до ошибки. Потом обратно возвращать GDM.

Вопрос а чем infinity fabric трогать на стабильность? Каким конкретно софтом и режимом? Тоже самое касается например третичных таймингов. Я видел например в аиде что с некоторого момента снижение тайминга не приносит увеличение скорости.
unique-neon
Member

Повідомлення

Шаженла: 29.11.2024 01:35Вопрос а чем infinity fabric трогать на стабильность? Каким конкретно софтом и режимом?
Тут можна його підіймати, поки не падає швидкодія в тестах (рази так у два, важко не помітити), або взагалі не відбувається пост. А тоді на кілька кроків знизити. Якщо компютер рандомно самовільно виключається, чи bsod - ще раз знизити.

Відправлено через 1 хвилину 48 секунд:
Шаженла: 29.11.2024 01:35Смотрю на мониторинг и y-cruncher меньше прогревает CPU, DRAM, SOC. Да и пропускная способность меньше используется.
Можете порівняти нестабільні режими, який із тестів швидше падає.

Відправлено через 4 хвилини 25 секунд:
Шаженла: 29.11.2024 01:35Когда искал рабочие параметры у меня либо tCL 36 из XMP при частоте 6400, либо 7200 но тогда 42. А родной профиль не работал.
Тобто мало бути 36@7200? А при 6400 запрацює 32 наприклад? Просто CL, якщо промахнутись не сильно, то не стабільно ще працюватиме. Якщо на 4+ циклів промахнутись, то взагалі не тренуватиметься пам'ять.

Відправлено через 15 хвилин 14 секунд:
Як варіант може ще бути перегрів пам'яті з нижчими таймінгами.

Відправлено через 9 хвилин 5 секунд:
Шаженла: 29.11.2024 01:35Если играться сопротивлениями то как вариант можно отключать GDM и искать соотношение резисторов при котором тесты будут дольше всего работать до ошибки. Потом обратно возвращать GDM.
Мені здається що gdm то окрема історія, і опори які на нього впливають не факт що стабілізують усе решта. З того що клікав я, то з gdm допомагають зниження proc ck і можливо proc ca. Але при включенні gdm не факт що є толк, мені здавалось що є, але там настільки не зрозуміло, що не стверджуватиму.
fludimir
Member

Повідомлення

Шаженла: 28.11.2024 22:21Вообще интересно как будет вести себя машина когда верну в рабочее место. А это подвал в котором стоит несколько солнечных инверторов дающих нехилые ЭМИ помехи.
А с чего вы решили что солнечные инверторы дают нехилые помехи? Понятное дело что любой электроприбор создает помехи, но с чего бы солнечному(гибридному?) инвертору создавать так много помех что это аж должно повлиять на работу пк?
Шаженла
Member

Повідомлення

unique-neon
Можете порівняти нестабільні режими, який із тестів швидше падає.
Как будет прямой доступ к машине проверю. Но с начала недели.

Это разве что обнулить BIOS и настраивать через Ryzen Master. Ибо на выходных и за занятости только удаленный доступ есть. И только в рабочие дни дома сижу. ПРоверю короче из любопытства.
Тобто мало бути 36@7200? А при 6400 запрацює 32 наприклад? Просто CL, якщо промахнутись не сильно, то не стабільно ще працюватиме. Якщо на 4+ циклів промахнутись, то взагалі не тренуватиметься пам'ять.
У памяти 7200 36-46-46-46-115 родной XMP.
На счет тренировки не обращал внимания, но падало в любом случае пока не ослабил tCL.

Проверил крашером. Упало через 14 часов при разогнанных таймингах. Сейчас Prime95 пройду из эксперимента. Доступа к машине нет и поменять что то не могу.

fludimir
А с чего вы решили что солнечные инверторы дают нехилые помехи? Понятное дело что любой электроприбор создает помехи, но с чего бы солнечному(гибридному?) инвертору создавать так много помех что это аж должно повлиять на работу пк?

С того что это силовая высокочастотная электроника на десять киловатт и их несколько штук работающих независимо. Это не является проблемой если это инверторы например HUAWEI или Victron(которые вообще низкочастотный). А у нас стоят дешевые китайцы которые 100% экономили на фильтрах и ферриты не клали в комплект которыми обязательно нужно оборачивать силовые и информационные провода. И вполне возможна ситуация как у этих людей когда приехал надзорный радиочастотный орган и за помех в коротковолновом диапазоне:

спойлер
https://habr.com/ru/companies/ru_mts/articles/860634/
unique-neon
Member

Повідомлення

Є враження, що опори впливають на вимоги до VDD.
Наприклад у мене (nomWr-nomRd-wr-park-parkDqs > VDD):
40-40-60-40-60 > 1.39в
48-48-80-48-80 > 1.38в
48-48-60-48-60 > 1.37в

Також схоже опори таки впливають один на іншого. Варіанти вище стабільніші у вигляді як є, аніж їхні перестановки.
Шаженла
Member

Повідомлення

unique-neon
Prime95 упал через 1.5 часа. В общем так и не понял за 2 недели закономерность что влияет на Prime95. В псевдостабильных конфигурациях он может работать то по 10 часов, то упасть в течении пары часов. Может дело в распределении памяти. Не вся память доступна для тестирования. Винда со встройкой отъедают 3 гига.

Жаль нет жестких тестов из под DOS.
unique-neon
Member

Повідомлення

Шаженла
Не така велика різниця між 10 годин та 1.5, якщо порівнювати їх один відносно іншого, а не в абсолютних значеннях.
Просто є нестабільність. І раз везе швидше на неї натрапити, інший раз довше.
Наприклад, якби воно було більш не cтабільним, то падало б то через 1.5 хвилини, то через 10 хвилин.

Якби була справа в таймінгах, то не може бути, щоб виходило заванатажитись з cl36 нестабільно, а з cl42 уже псевдостабільно.
Думаю що справа в опорах, на даній частоті.
unique-neon
Member

Повідомлення

Підібрав більш вдалі опори для частот навколо 7200, вдалалось трішки знизити CL та наприги порівняно з попереднім результатом 7000.
спойлер
Зображення
Також схоже моє розуміння напруг і таймінгів було докорінно не правильне. Ці нові таймінги підбирав з завищеною VDD 1.4в. Єдине, що вийшло краще це лише CL 32. Решта таймінгів, окрім RFC, виглядає узагалі не скейляться з напругою. Зробив CL 40 (приблизно рівним робочому RCD) і почав знижувати напругу. Виглядає, що на 1.33 наче стабільно. На здачу потім ще понизив CL скільки виходило (до 34). Вплив самого CL на пропускну здатність та затримки теж важко уловити, принаймні на Ryzen.

Щодо опорів, можливо комусь теж підійдуть для 4-слотових Асроків з дворанговими a-die в діапазоні навколо 7200. Було б цікаво почути відгуки. На Асусах робочі комбінації взагалі по іншому виглядають судячи з різних скрінів.
Як виявилось у мене RAM любить ділити опори у дві групи RttPark=RttNomWr=RttNomRd та RttParkDqs=RttWr. Робочими є й інші варіанти для цих груп опорів ніж 48:60 (наприклад 48:48, 48:80, та інші).
При цьому RttPark та RttParkDqs взагалі не толерують нижчі значання, ніж їх друзі по групі. ProcCk таки теж виявилось важливо понизити на вищезгаданій частоті. Коли відкрив ці групування, то зниження ProcCk дало змогу ще скинути 10-20 мВ з VDD, хоча не розумію, який там зв'язок з DRAM опорами.
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

unique-neon: 01.12.2024 19:48 Підібрав більш вдалі опори для частот навколо 7200
Достойно :up: І цілком правильний висновок, що вторинні таймінги не скейляться з напругою. :yes: Скейлиться cl i можливо деякі інші первинні, як от rc. І скейлиться частота.
RDRDSCL i WRWRSCL 6 6 дуже навіть непогано. У мене працює 8 8 на 7200 і 7400, менше не можу. І коли більше розганяю, то треба відпускати RDRDSD i WRWRSD, вторинки для дворангу.
Що показує аїда? Для графіки треба дивитись тільки на copy.
unique-neon
Member

Повідомлення

Piter Cantrope
Дяки :beer:
Aida на Copy навколо 93000 MB/s. На вашому скріні там веселіше з швидкістю :D
Але я порізав буст процесору, зараз відновлю, подивлюсь що вийде.
...
Таки навколо 93к

Можливо на тижні ще подивлюсь чи 7200 все-таки не стабілізувалась, то можуть бути кращі результати. Але там VDD вже навколо 1.4в треба.

Відправлено через 12 хвилин 32 секунди:
Piter Cantrope: 01.12.2024 20:03можливо деякі інші первинні, як от rc
До речі RCD, RC i RP теж не скейлились. Як на 1.4в RC=76 давав графічні артефакти для відео (біле мерехтіння по екрану), так і на 1.30в RC=78 не було жодних графічних артефактів. В широкому діапазоні напруг робочим був тільки RC=78

Відправлено через 5 хвилин 50 секунд:
Між словом. Підозріло що у вас на читання майже 80 МБ/c. У мене читання застряло на 76 МБ/с і вище не росте, ні з таймінгами, ні з частотами. Ви щось тюнили специфічне?
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

unique-neon
Read повністю залежить від FCLK. У мене 2500, звідти й різниця.
unique-neon
Member

Повідомлення

Piter Cantrope
І справді, перевірив - так і є. В мене просто з 2500 інколи вилітає вінда.
Відповісти