Останні статті і огляди
Новини
Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)
-
1985god
Member
Timedemo ну і я ж про те - навіщо купувати нойнейм якщо дейе по тій же ціні
-
Timedemo
Member
1985god: ↑ 30.11.2024 19:27 Timedemo ну і я ж про те - навіщо купувати нойнейм якщо дейе по тій же ціні
-
microlap
Junior
Доброго дня
Я не справжній сварщік, тому вибачаюсь за тупе питання, але перерив ютуби і інтернети і не знайшов відповіді.
Інвертор чи то бреше на видачу вольтажу, чи щось по дорозі від нього до аккумулятора сжирає трохи. Виходить я ставлю, наприклад, 27.6 балк, а БМС показує, що він насправді 27.4. Відповідно, батарея і висить на 27.4 і ніколи не доходить до 27.6, а інвертор не вимикається і продовжує її "заряджати" навіть після 100% SOC. Доводиться кожного разу слідкувати за станом і вимикати заряд вручну (що теж не впевнений чи нормально).
Щодо рішень я знайшов тільки замовлення і прошивку модуля вайфай під SOLAR2MQTT, який дозволяє через консоль відправити поправку на інвертор. У мене є штатний вайфай модуль, але я не впевнений що варто його перепрошивати (якщо вийде взагалі), і чи зможу потім повернутись на рідну прошивку, щоб працював штатний SmartESS. В самому смарті ніяких таких налаштувань та консолі не знайшов. Сам же інвертор заряд акумулятора міряє не так, як бмс, і на інверторі батарея більше 82% ніколи не стає, навіть якщо в процесі зарядки дійти до 3.5в і бмс буде показувати фулл.
Може бути і інший момент — я просто туплю і це нормально, і батарея в якийсь момент все одно дійде до 27.6? Я поки не хочу доходити до того щоб відключати чардж по бмс, залишу це на крайній випадок, якщо нічого більше не вийде.
Я не справжній сварщік, тому вибачаюсь за тупе питання, але перерив ютуби і інтернети і не знайшов відповіді.
Інвертор чи то бреше на видачу вольтажу, чи щось по дорозі від нього до аккумулятора сжирає трохи. Виходить я ставлю, наприклад, 27.6 балк, а БМС показує, що він насправді 27.4. Відповідно, батарея і висить на 27.4 і ніколи не доходить до 27.6, а інвертор не вимикається і продовжує її "заряджати" навіть після 100% SOC. Доводиться кожного разу слідкувати за станом і вимикати заряд вручну (що теж не впевнений чи нормально).
Щодо рішень я знайшов тільки замовлення і прошивку модуля вайфай під SOLAR2MQTT, який дозволяє через консоль відправити поправку на інвертор. У мене є штатний вайфай модуль, але я не впевнений що варто його перепрошивати (якщо вийде взагалі), і чи зможу потім повернутись на рідну прошивку, щоб працював штатний SmartESS. В самому смарті ніяких таких налаштувань та консолі не знайшов. Сам же інвертор заряд акумулятора міряє не так, як бмс, і на інверторі батарея більше 82% ніколи не стає, навіть якщо в процесі зарядки дійти до 3.5в і бмс буде показувати фулл.
Може бути і інший момент — я просто туплю і це нормально, і батарея в якийсь момент все одно дійде до 27.6? Я поки не хочу доходити до того щоб відключати чардж по бмс, залишу це на крайній випадок, якщо нічого більше не вийде.
-
strang
Member
візьміть мультиметр та поміряйте хто бреше, може бмс, може інвертор, може на дротах втрачається багато...microlap: ↑ 03.12.2024 13:22Виходить я ставлю, наприклад, 27.6 балк, а БМС показує, що він насправді 27.4. Відповідно, батарея і висить на 27.4 і ніколи не доходить до 27.6, а інвертор не вимикається і продовжує її "заряджати" навіть після 100% SOC.
-
losos2
Junior
microlap
По поводу заряда, если инвертор не поддерживает литий, и ты просто выставил вольтажи вручную, то балк это напряжение заряда, там еще есть флоатинг - условно напряжение ДО которого зарядка будет заряжать АКБ.
Вполне нормально есть инвертор показывает SoC как уровень напряжения. А весь литий так не работает и по напряжению нельзя определить уровень заряда (условно напряжение будет 3.4в и на 20% и на 70% от макс. заряда).батарея більше 82% ніколи не стає
По поводу заряда, если инвертор не поддерживает литий, и ты просто выставил вольтажи вручную, то балк это напряжение заряда, там еще есть флоатинг - условно напряжение ДО которого зарядка будет заряжать АКБ.
-
Hotspur
Member
міряти вручнуmicrolap: ↑ 03.12.2024 13:22Інвертор чи то бреше на видачу вольтажу, чи щось по дорозі від нього до аккумулятора сжирає трохи. Виходить я ставлю, наприклад, 27.6 балк, а БМС показує, що він насправді 27.4. Відповідно, батарея і висить на 27.4 і ніколи не доходить до 27.6, а інвертор не вимикається і продовжує її "заряджати" навіть після 100% SOC. Доводиться кожного разу слідкувати за станом і вимикати заряд вручну (що теж не впевнений чи нормально).
-
SieG
Member
microlap
Играюсь сейчас с Powmr инвертором и примерно такая же ерунда была, я незнаю за что отвечает у них функция балк (26 пункт) но она связанна с 27 пунктом (флотингом), и этот инвертор заряжает акум до напряжения который указан в 27 пунке, а не 26, что не логично, мб у вас примерно такая же ситуация.
П.С у меня на метровых кабелях и 12в системе разница на акуме и инверторе в 0.5в, и разница на конце клем (которые на акуме) и самом акуме 0.3в, это все при зарядке.
Играюсь сейчас с Powmr инвертором и примерно такая же ерунда была, я незнаю за что отвечает у них функция балк (26 пункт) но она связанна с 27 пунктом (флотингом), и этот инвертор заряжает акум до напряжения который указан в 27 пунке, а не 26, что не логично, мб у вас примерно такая же ситуация.
П.С у меня на метровых кабелях и 12в системе разница на акуме и инверторе в 0.5в, и разница на конце клем (которые на акуме) и самом акуме 0.3в, это все при зарядке.
-
Геральт
Member
В мене свинцевий упс видає 13,9 постійно. В BMS напруга відсічки на акум - 13,5В. По мультиметру закриває ключі на зарядку при 13,6 на клемах. Ото і є мій float. Так і стоїть постійно. УПС може періодично щось трошки короткочасно "доливати" (BMS відкриває періодично ключі, щоб добити до напруги на комірках (3,4В). При вітсутніх відключеннях упс протягом доби-двох доливає до 3,4В на комірку і воно так і стоїть днями, з закритими ключами на зарядку. Якось так
-
SieG
Member
losos2losos2: ↑ 03.12.2024 13:52 microlapВполне нормально есть инвертор показывает SoC как уровень напряжения. А весь литий так не работает и по напряжению нельзя определить уровень заряда (условно напряжение будет 3.4в и на 20% и на 70% от макс. заряда).батарея більше 82% ніколи не стає
Забавный факт, в течении суток тыкал мультиметром при зарядке акума в клемы акума и сам акум - за все время ни разу не увидел вольтаж выставленный в балке.
-
microlap
Junior
на терміналах? Я так розумію в момент заряду там буде вольтаж від інвертора, а коли вимкну, то чесний від батареї?strang: ↑ 03.12.2024 13:36
візьміть мультиметр та поміряйте хто бреше, може бмс, може інвертор, може на дротах втрачається багато...
на словах підтримує, там є налаштування типу, але він тоді взагалі нічого не бачить, всі дані батареї по нулях, я думаю то під якусь спецову батку налаштування. . Відповідно, виставив юзер і вручну балк/флоат/лоу.losos2: ↑ 03.12.2024 13:52
Умовно флоат все одно нижче за балк, то до цього ще треба спуститись. Я поки стикаюсь з тим що він на балк доходить до 100% і не зупиняється. Треба буде точніше заміряти зміну струму, звичайно.
до флоата, але з максимальною силою току? Чув і такі ситуації, але я бачу що він по верхній (26) іде.SieG: ↑ 03.12.2024 14:03 microlap
пішов міряти
-
SieG
Member
microlap
microlap
Вообщем играясь с инвертором и одновременно слушая куча обзоров подобных инверторов пришел к одному выводу.
Если верить заводу изготовителю (powmr) как оно должно работать:
Полностью садится акум инвертором до почти 3.2в на ячейку, потом заряжается до фулла, одна такая зарядка должна "обучить" инвертор и логика его работы должна быть такая 80% акум заряжается напряжением от балка, потом по специальной формуле идет дозарядка флотингом, потом дозаряд еще меньшим топом и после этого всего идет уже поддержание флотингом, если оно видит что акум выше 80% заряда то он будет дозаряжать его током указаным в флотинге.
Если зарядка произошла не до фулла в это время, завод говорит нужно начинать сначала.
По факту у меня без высадки акума в ноль был амперметраж указанный в инверторе, но чем ближе заряд к флоту, тем меньше он скидывал амперметраж (упал в 28а до 8а под самый конец, в настройке выставил 30а).
microlap
Вообщем играясь с инвертором и одновременно слушая куча обзоров подобных инверторов пришел к одному выводу.
Если верить заводу изготовителю (powmr) как оно должно работать:
Полностью садится акум инвертором до почти 3.2в на ячейку, потом заряжается до фулла, одна такая зарядка должна "обучить" инвертор и логика его работы должна быть такая 80% акум заряжается напряжением от балка, потом по специальной формуле идет дозарядка флотингом, потом дозаряд еще меньшим топом и после этого всего идет уже поддержание флотингом, если оно видит что акум выше 80% заряда то он будет дозаряжать его током указаным в флотинге.
Если зарядка произошла не до фулла в это время, завод говорит нужно начинать сначала.
По факту у меня без высадки акума в ноль был амперметраж указанный в инверторе, но чем ближе заряд к флоту, тем меньше он скидывал амперметраж (упал в 28а до 8а под самый конец, в настройке выставил 30а).
-
losos2
Junior
SieG
microlap
Тут в целом, если говорить про литий + инвертор, то желательно, чтобы была связь между акб и инвертором по can/rs485, если этого нету, к примеру, это последовательно соединенные литеевые акб (тут, лучше дважды удостовериться или акб поддерживает такой режим), где у каждого акб своя простенькая бмс, то только выставлять вольтажи как в цитате выше, но тогда будут вопросы по балансировке ячеек. Это тоже можно решить если раз в месяц заряжать каждый акб по отдельности с помощью спец. зарядки для лития в режиме указанным производителем ( зачастую 3.65в с током 0.1С).
microlap
Вот тут, в целом, правильно указано, ставите в балк==флоат==3.5в на ячейку и все. Единственное, что если балансир между ячейками пассивный, нужно смотреть в спецификации какое напряжение на ячейку ему необходимо.strang: ↑ 29.11.2024 00:27 19:30 іде розряд.
Отправлено спустя 44 минуты 29 секунд:
В коментахдо відео вище є питання про відсічку при зарядці.
В той же часЗ каналу SDV.Тому для літій-залізофосфатних акумуляторів на 16 комірок для довгої та справної роботи (у тому числі інвертора) рекомендую наступні налаштування.
Верхня напруга – 55,5 волта. Ну якщо дуже пече – 56,0 вольта. У «китайців» це називається BULK, а в Deye – absorption.
Float – заряд підтримки – такий самий 55,5 чи максимально 56,0 вольта.
Відключення – 48 вольт. У «китайців» - cut off, а в Deye – shutdown.
На 15 комірок такі параметри по формулі значення вище – розділити на 16 та помножити на 15.
На 8 комірок (24 вольта) значення вище поділити на 2.
На 4 комірки (12 вольт) значення вище поділити на 4.
Також на всякий випадок нагадую – струм заряду 0,5С, струм розряду 1С. С – ємність комірок в ампер годинах.
Виконуючи вказані параметри Ваша батарея не роздується, не зламається та інвертор не сдохне через закриття БМС по захисту в момент заряду!
Тут в целом, если говорить про литий + инвертор, то желательно, чтобы была связь между акб и инвертором по can/rs485, если этого нету, к примеру, это последовательно соединенные литеевые акб (тут, лучше дважды удостовериться или акб поддерживает такой режим), где у каждого акб своя простенькая бмс, то только выставлять вольтажи как в цитате выше, но тогда будут вопросы по балансировке ячеек. Это тоже можно решить если раз в месяц заряжать каждый акб по отдельности с помощью спец. зарядки для лития в режиме указанным производителем ( зачастую 3.65в с током 0.1С).
-
microlap
Junior
В общім, я вибачаюсь, то я істерічка мабуть, сьогодні все ок, і це мабуть якось пов'язано з оцим постом
Тільки що трошки підсажений акум включив, він по бмс дійшов до 100% (80% по інвертору), і став знижувати силу току поступово. Коли через якийсь час дійшов до нуля, то вимкнувся, а в інверторі показало теж 100%. Тобто все ок, все працює. Це співпадає з графіком заряду по мануалу, але трохи дивно виходить, бо він наче і був 3.4 і став 3.4, по БМС взагалі нічого не змінилось, а інвертор собі щось нарахував. Ну мабуть це просто алгоритм поступового заряду і від нього нікуди не дітись. Тільки тоді постає питання, чи треба це взагалі робити? Може просто вручну стопати на 100% по бмс?
Минулого разу було не так (він прям кілька годин стояв і шумів), і якщо більше не буде повторюватись, то може і справді якесь "тестування" ємності було від інвертору.
Виробник відповів щодо розбіжностей що це ок, внутрішній опір в інверторі знижує вольтаж на 0.1-0.2 і на це можна не звертати увагу.
Тільки що трошки підсажений акум включив, він по бмс дійшов до 100% (80% по інвертору), і став знижувати силу току поступово. Коли через якийсь час дійшов до нуля, то вимкнувся, а в інверторі показало теж 100%. Тобто все ок, все працює. Це співпадає з графіком заряду по мануалу, але трохи дивно виходить, бо він наче і був 3.4 і став 3.4, по БМС взагалі нічого не змінилось, а інвертор собі щось нарахував. Ну мабуть це просто алгоритм поступового заряду і від нього нікуди не дітись. Тільки тоді постає питання, чи треба це взагалі робити? Може просто вручну стопати на 100% по бмс?
Минулого разу було не так (він прям кілька годин стояв і шумів), і якщо більше не буде повторюватись, то може і справді якесь "тестування" ємності було від інвертору.
Виробник відповів щодо розбіжностей що це ок, внутрішній опір в інверторі знижує вольтаж на 0.1-0.2 і на це можна не звертати увагу.
-
SieG
Member
microlap
Ну как минимум там есть функция балансировки ячеек акб, по умолчанию раз в месяц на 120минут идеи зарядка акб для балансировки ячеек.
Ну как минимум там есть функция балансировки ячеек акб, по умолчанию раз в месяц на 120минут идеи зарядка акб для балансировки ячеек.
-
strang
Member
нид хэлп
серая бмс JK, батарея lifepo4 8s, мультиметр. что нагрузки нет (разомкнут автомат по выходу бмс), что небольшая (1А)
один щуп мультиметра на + батареи
второй на вход/выход бмс
в зависимости от включенной-выключенной галочки CHARGE в приложении JK разница между входом-выходом бмс 0.25В
Это брак бмс или где то хреновый контакт?
На соседней 12В сборке с такой же бмс подобного не наблюдаю..
серая бмс JK, батарея lifepo4 8s, мультиметр. что нагрузки нет (разомкнут автомат по выходу бмс), что небольшая (1А)
второй на вход/выход бмс
в зависимости от включенной-выключенной галочки CHARGE в приложении JK разница между входом-выходом бмс 0.25В
Это брак бмс или где то хреновый контакт?
На соседней 12В сборке с такой же бмс подобного не наблюдаю..
-
Hotspur
Member
нормально напиши де які показники. це набор шифра що ти написавstrang: ↑ 03.12.2024 18:19серая бмс JK, батарея lifepo4 8s, мультиметр. что нагрузки нет (разомкнут автомат по выходу бмс), что небольшая (1А)
второй на вход/выход бмс
-
strang
Member
Hotspur
та наче все зрозуміло але ок
поміряна мультиметром напруга між
та наче все зрозуміло але ок
поміряна мультиметром напруга між
відрізняється від напруги+ батареї <--> P- бмс
на 0.25В в залежності від включеної-віключеної галочки CHARGE в застосунку JK (дозволяємо чарж - різниця мізерна, забороняємо - 0.25В)+ батареї <--> B- бмс
-
Hotspur
Member
цікаво. мультиметр точний ? можеш на чомусь ще перевірити ? загалом падати може але 0.25 це багатоstrang: ↑ 03.12.2024 18:35на 0.25В в залежності від включеної-віключеної галочки CHARGE в застосунку JK (дозволяємо чарж - різниця мізерна, забороняємо - 0.25В)
-
strang
Member
тобто
-забороняю чарж
-бмс бачить по входу умовно 26В
-на виході бмс 25.75В
-ця ж напруга відповідно приходить і на інвертор
Отправлено спустя 1 минуту 59 секунд:
2) де воно там падати може не ясно але точно залежить від бмс бо галочкою в APP я можу на це впливати
-забороняю чарж
-бмс бачить по входу умовно 26В
-на виході бмс 25.75В
-ця ж напруга відповідно приходить і на інвертор
Отправлено спустя 1 минуту 59 секунд:
1) мультиметр точний, але точність пофіг бо міряю 2 рази і рахую різницю.Hotspur: ↑ 03.12.2024 18:37цікаво. мультиметр точний ? можеш на чомусь ще перевірити ? загалом падати може але 0.25 це багато
2) де воно там падати може не ясно але точно залежить від бмс бо галочкою в APP я можу на це впливати
-
geka3250
Member
Такое же поведение при закрытом ключе на разряд или заряд. В закрытом ключе ток идёт через встроенный диод транзистора. Отсюда падение. Дайте нагрузку, бмс откроет все ключи и падение пропадётstrang: ↑ 03.12.2024 18:19в зависимости от включенной-выключенной галочки CHARGE в приложении JK разница между входом-выходом бмс 0.25В