Выбор клавиатуры под все нужды и направления

Клавиатуры, мыши и прочая периферия
Відповісти
Автор
Повідомлення
Yurius
Member

Повідомлення

leif: 05.01.2025 11:58
Yurius: 05.01.2025 07:50А що думаєте по новій QK80 mk2, у порівнянні з той же Neo75cu?
думаю, що qk це дошка про матрікс-стайл зовнішній вигляд (всі оці елементи типу бейджів, дисплею і тд), м'який тайпінг завдяки ліф спрінг маунту та фоамні білди на пластикових плейтах в тому, що стосується звуку. глянув трохи огляд на YT, там мої припущення щодо звуку підтвердились.

до речі, після вашого відгуку подивився також побіжно і огляди на нео 65. і правда, вже там розробники закладали можливість використання, як в фоамних білдах, так і в збірках без PE-фоаму, про що свідчить і альтернативний варіант маунту і 1.6мм пцб без флекскатів. я цього і не знав, що лінійка нео практично одразу мала цей момент, як особливість позиціонування, і вважав, що вони прийшли до цього акценту трохи згодом, після перших кількох моделей, десь у 80-ці.

тим не менш, вага нео65 в зборі на трімод пцб - 1.3кг. це відверто небагато. сайкл7 важить практично 2 кг зібраний на дротовій пцб, тобто без батарей і це 70% борд, що недалеко від 65%. а без більш-менш пристойної ваги гарного звуку без фоамів ніяк не досягти, як би там не старались дизайнери. можливо, вам добре зайшла саме тональність, яку видало поєднання бербоуну та світча, але, мені здається, що сайкл7 в будь-якому випадку, буде на рівень вище у порівнянні з нео65.

судячи з оглядів, здатність клавіатур в лінійці нео у фоамлес білди йшла по наростаючій по мірі розширення модельного ряду: до виходу 75cu найкраще в них міг ерго, до нього - 80ка і так далі.

Відправлено через 6 хвилин 32 секунди:
що стосується порівняння нео75cu та qk80 mk2, то я думаю, що це вкрай різні дошки. вони відрізняються як естетично, так і по відчуттях від тайпінгу, завдяки різним маунтам, так і по звуку. враховуючи, що це продукти одного виробника в різних лінійках, які при цьому коштують майже однаково, такі розбіжності зовсім не дивні.

компанія как би явно натякає, що, якщо юзера цікавить матрікс стайл дизайн, дисплей (і можливість пограти у flappy bird на ньому :gigi:), м'який тайпінг та більш creamy звук, то треба брати кукей. а якщо більше подобається класичний/спокійний диз, більш жорсткий тайпінг і є зацікавленість у фоамлес білдах, тоді велкам за нео75cu.
Так в зборі 1.45 проти 2.05 кг Сайкл,але щось в цій 65ці є ,я не знаю....якщо Нео80 я відразу відклав,"плоский" звук,то цю поки поюзаю.

За порівняння дякую :beer:
leif
Member

Повідомлення

Yurius: 05.01.2025 12:34Так в зборі 1.45 проти 2.05 кг Сайкл
це ви свої зважували?

Дмитро назважував (?) 1.3кг в зборі:
спойлер
Зображення
https://www.instagram.com/p/CxuoWm0t2ML

швидкий загугл теж каже про 1.3кг:
спойлер
Зображення
https://www.reddit.com/r/MechanicalKeyb ... /#lightbox
ось тут чувак на редіті зробив мод нео65 і додав 198гр грузіків якихось замість батарей, що на виході дало 1520гр і він пише, що це +15% до ваги (остання пікча в каруселі)

Відправлено через 14 хвилин 22 секунди:
ага, може у чувака там і не було батарей, і він має на увазі вагу без них. тоді +/- все сходиться, ~1.3кг це таки скоріше без батарей і ~1.4 з батареями, десь так вони і важать.

Відправлено через 3 хвилини 18 секунд:
з сайклом простіше, бо я знаю огляд, в якому він лежить на вагах:
спойлер
Зображення
без батарей
Yurius
Member

Повідомлення

leif: 05.01.2025 13:08
Yurius: 05.01.2025 12:34Так в зборі 1.45 проти 2.05 кг Сайкл
це ви свої зважували?

Дмитро назважував (?) 1.3кг в зборі:
спойлер
Зображення
https://www.instagram.com/p/CxuoWm0t2ML

швидкий загугл теж каже про 1.3кг:
спойлер
Зображення
https://www.reddit.com/r/MechanicalKeyb ... /#lightbox
ось тут чувак на редіті зробив мод нео65 і додав 198гр грузіків якихось замість батарей, що на виході дало 1520гр і він пише, що це +15% до ваги (остання пікча в каруселі)

Відправлено через 14 хвилин 22 секунди:
ага, може у чувака там і не було батарей, і він має на увазі вагу без них. тоді +/- все сходиться, ~1.3кг це таки скоріше без батарей і ~1.4 з батареями, десь так вони і важать.

Відправлено через 3 хвилини 18 секунд:
з сайклом простіше, бо я знаю огляд, в якому він лежить на вагах:
спойлер
Зображення
без батарей
Ваги трохи поїхали сорян...1.285кг та 1.94:D Але сайкл і довша ,і ширша і вища,Сайкл65 мабуть був би 1.6-1.7кг десь
leif
Member

Повідомлення

Yurius
Хм, а чому у вас тоді сайкл7 з батареями як у блексаймона без них :puzzle:

Ну добре, фіг із ним, 100гр туди-сюди не принципово :)
Yurius
Member

Повідомлення

leif: 05.01.2025 13:28 Yurius
Хм, а чому у вас тоді сайкл7 з батареями як у блексаймона без них :puzzle:

Ну добре, фіг із ним, 100гр туди-сюди не принципово :)
Не знаю,чесно.Якже кумарить відсутність індикатора ,або хот кея на рівень заряду при 2.4гц та нормальної лампочки капс лока у серії Нео....на Сайкл все є.
leif
Member

Повідомлення

Yurius: 05.01.2025 13:32та нормальної лампочки капс лока у серії Нео
на ерго вся підсвітка стає різко більш яскравою, коли капс увімкнений, можна вимкнути, ту, що між клавішами і залишити тільки індикатор в лівому нижньому куті, теж вистачить. а на 65 як?

про індикацію заряду на ерго знаю лише, що, коли менше 5%, то починає блимати ESC, а от як швидко чекнути статус батареї і чи є така опція взагаці, це гарне питання.
Yurius
Member

Повідомлення

leif: 05.01.2025 13:39
Yurius: 05.01.2025 13:32та нормальної лампочки капс лока у серії Нео
на ерго вся підсвітка стає різко більш яскравою, коли капс увімкнений, можна вимкнути, ту, що між клавішами і залишити тільки індикатор в лівому нижньому куті, теж вистачить. а на 65 як?

про індикацію заряду на ерго знаю лише, що, коли менше 5%, то починає блимати ESC, а от як швидко чекнути статус батареї і чи є така опція взагаці, це гарне питання.
Тільки лампочка біля капсу,який при світі дня не побачити через кейкапи.
leif
Member

Повідомлення

artko: 03.01.2025 12:33а там пан опанує збірку qmk і понеслося радив би vial - з форків qmk найбільше сподобалася
а ви не підкажете, як за допомогою вищепроцитованих інструментів дістатись до значення заряду акуму в клавіатурі і десь його дивитись? це можливо?

бо щось я не знаходжу поки, як і де це можна подивитись/якусь індикацію тощо.

Відправлено через 1 годину 21 хвилину 45 секунд:
ага, можна просто перепідключитись до компа по БТ, і в такому режимі індикатор батареї присутній:
спойлер
Зображення
не дуже зручно, але пофіг, не так щоб це часто було потрібно.
artko
Member

Повідомлення

leif: 05.01.2025 16:21
artko: 03.01.2025 12:33а там пан опанує збірку qmk і понеслося радив би vial - з форків qmk найбільше сподобалася
а ви не підкажете, як за допомогою вищепроцитованих інструментів дістатись до значення заряду акуму в клавіатурі і десь його дивитись? це можливо?

бо щось я не знаходжу поки, як і де це можна подивитись/якусь індикацію тощо.
ага, можна просто перепідключитись до компа по БТ, і в такому режимі індикатор батареї присутній:
в мене були виключно дротові клавіатури з саморобним ПЗ, якось не цікавився такою проблемою. Але так, з того що бачив - ble віддає, ну або самому вмикати adc feature (якщо мова про qmk) та вигадувати методу індікації (наприклад зустрічав просто лінійкою підсвічування клавіш 1..0 в залежності від стану батареї, якщо натиснути спеціальну комбінацію.
leif
Member

Повідомлення

artko: 05.01.2025 16:26ну або самому вмикати adc feature (якщо мова про qmk) та вигадувати методу індікації (наприклад зустрічав просто лінійкою підсвічування клавіш 1..0 в залежності від стану батареї, якщо натиснути спеціальну комбінацію
стільки підсвічування в нео ерго немає, лише декілька світлодіодів)

але, чисто в теорії, можна було б зробити так, щоб після натискання комбінації клавіш, дошка на це змінювала колір підсвічування на пару секунд і в залежності від відсотку заряду це був би різний колір, а потім поверталась до кольору підсвічування за замовчанням?
artko
Member

Повідомлення

leif: 05.01.2025 16:41 стільки підсвічування в нео ерго немає, лише декілька світлодіодів)
але, чисто в теорії, можна було б зробити так, щоб після натискання комбінації клавіш, дошка на це змінювала колір підсвічування на пару секунд і в залежності від відсотку заряду це був би різний колір, а потім поверталась до кольору підсвічування за замовчанням?
так, з qmk можна зробити будь шо, аби було бажання. А там що, зовсім нема підсвічування, тільки діоди caps/num etc?
а, побачив, тільки вертікальні два ряди rgb схоже.. ну от їх і задіяти.
leif
Member

Повідомлення

artko: 05.01.2025 17:50а, побачив, тільки вертікальні два ряди rgb схоже.. ну от їх і задіяти.
так, вертикальні + ще горизонтальний рядок від ~ до 4-ки і маленькі три крапки в лівому нижньому куті, але вистачить і лише вертикальних.
artko: 05.01.2025 17:50можна зробити будь шо, аби було бажання
ок, з чого порадите почати для повного нуба? можливо, існує якийсь мануал/гайд для додавання подібних функцій?
artko
Member

Повідомлення

leif: 05.01.2025 19:14
artko: 05.01.2025 17:50можна зробити будь шо, аби було бажання
ок, з чого порадите почати для повного нуба? можливо, існує якийсь мануал/гайд для додавання подібних функцій?
а вам вже доводилося програмувати мікроконтролери? якщо ні, мабуть буде трохи важкувато.
мануал є у самому QMK. Мені здається, скоріш за все стане у нагоді custom functions

Але почати треба з вивчення архитектури qmk
До того ж - у вас саме qmk? їх форків є багатенько, рішення залежіть і від MCU (бачив деякі форки під RP2040, де кастомний код можна прямо на python писати та класти на "флешку" контролера)

На жаль, конкретних рецептів не дам. Це треба брати конфіг саме вашої клавіатури, код відповідного форка qmk та роздивлятись уважно, що і як.
leif
Member

Повідомлення

artko
мучас грасіас!
Зображення
VovaII
Member

Повідомлення

leif: 03.01.2025 16:14 І все ж таки, можна приклади клавіатур, на яких особисто ви стикнулися з проблемами з пробілом?
Домашня:
Logitech K120 s/n:1937MR1123D8

На роботі:
якийсь Gembird. — Ззаду наклейка що зроблено в Китаї і все. Чорна. — Дубова клавіатура для зміцнення пальців рук. Я таких тугих клавіатур ніколи не зустрічав.
Відповісти