Останні статті і огляди
Новини
APC Smart-UPS SUA1000I (Заміна батарей, калібрування, софт)
-
Vovk_Z
Member
БМС варто брати мінімум на 80 А, або навіть на 100 А. Бо 40 А - це ви якось надто оптимістично порахували. Той великий трансформатор, сам по собі, має великі власні "пускові" струми.
-
LIL2024
Junior
Та про пускові струми то зрозуміло... Не зрозуміло, якого чорта УПС бере ці струми з АКБ а не з мережі 220В на яку переходить. Щось тут не так!
А ще в голові крутиться питання "що робити, якщо я вкину гроші на нову BMS 100A, а з нею буде теж саме"?Невідомо наскільки там струм стрибає...
Глянув BMS на 100А, жесть, вона більше мого АКБ за розмірами...
А ще в голові крутиться питання "що робити, якщо я вкину гроші на нову BMS 100A, а з нею буде теж саме"?Невідомо наскільки там струм стрибає...
Глянув BMS на 100А, жесть, вона більше мого АКБ за розмірами...
-
GreenMile
Member
Ніяк.LIL2024: ↑ 11.07.2024 18:14 Вот думаю, як ці стрибки на літій у довготривалій перспективі вплинуть?
Що стоїть в SCP Delay бмс-ки?LIL2024: ↑ 11.07.2024 18:142. Коли УПС повертається з батарей на роботу від мережі, чомусь BMS на АКБ падає у захист по короткому замиканню. Батарея відпадає на таймаут КЗ, УПС червону лампу батареї вмикає... Лажа.
Саме коли з батарей на мережу! Коли навпаки зникає світло УПС переходе на живленні від АКБ, все норм. Кліщами зловити шо там за стрибок струму я не зміг, мабуть дуже короткий.
BMS в мене смарт JK BMS 8S на 40А. Рахував, що 40*24= 960Вт повинно вистачити для УПС на 700Вт. А оно чогось коротить... Може щось підкажете?
Відправлено через 2 хвилини 39 секунд:
То перебір, 40-ка має пікове короткочасне (до 2 хв) перевантаження до 60А, цього має вистачати.Vovk_Z: ↑ 11.07.2024 20:20 БМС варто брати мінімум на 80 А, або навіть на 100 А. Бо 40 А - це ви якось надто оптимістично порахували. Той великий трансформатор, сам по собі, має великі власні "пускові" струми.
У мене з ДБЖ на 840Вт стоїть 60-ка номінальна, нормально все з нею.
-
LIL2024
Junior
В SCP Delay прописані дефолтні 1500 микросекунд.
-
GreenMile
Member
Спробуйте 3000 поставити.LIL2024: ↑ 12.07.2024 07:56 В SCP Delay прописані дефолтні 1500 микросекунд.
-
LIL2024
Junior
Не впевнений, що це безпечно.
Я так розумію, зараз струм більше 60А (стільки витримує плата) жарить начинку плати 1500 мс і потім спрацьовує захист.
То поставлю я 3000... І цей струм буде жарити плату вдвічі більший час. Можливо колись BMS цього не переживе...
А літій без BMS - це досить пожежонебезпеча річ.
Я так розумію, зараз струм більше 60А (стільки витримує плата) жарить начинку плати 1500 мс і потім спрацьовує захист.
То поставлю я 3000... І цей струм буде жарити плату вдвічі більший час. Можливо колись BMS цього не переживе...
А літій без BMS - це досить пожежонебезпеча річ.
-
GreenMile
Member
Безпечно, 3000 ставлять коли від АКБ запускаються насоси або інші двигуни з високими пусковими струмами.
Відправлено через 1 хвилину 52 секунди:
Відправлено через 5 хвилин 31 секунду:
Відправлено через 1 хвилину 52 секунди:
Не мс (мілісекунд), а мкс (мікросекунд). 3000мкс - це 0,003с.LIL2024: ↑ 12.07.2024 12:17 жарить начинку плати 1500 мс і потім спрацьовує захист.
Відправлено через 5 хвилин 31 секунду:
Ліфепо4 не горить, не плутайте з NCM. Але, тим не менш, без БМС його використовувати не можна, бо просто вграєте комірки.LIL2024: ↑ 12.07.2024 12:17 А літій без BMS - це досить пожежонебезпеча річ.
-
SashkoS
Junior
Немає там пускових струмів, це струм перехідного процессу. Джерелом може бути наприклад зарядний пристрий, або імпульс з трансформатору.LIL2024: ↑ 11.07.2024 20:38 Та про пускові струми то зрозуміло... Не зрозуміло, якого чорта УПС бере ці струми з АКБ а не з мережі 220В на яку переходить. Щось тут не так!
Цей параметр БМС якраз і відповідає за перехідні процеси, скільки часу БМС на нього відводить, іноді допомагає феритовий фільтр на дроті батареї. Але частіше просто збільште час як радили вище
-
Wexel
Junior
Добрий день.
Є власником SUA1000I.
Десь пітора роки тому купив нові батареї для ДБЖ (самі дешеві і які були в наявності, здається Матрікс) при блекаутах і якщо на початку ПК/Роутер спокійно тримали більше години (чисто роутер і ноут більше 4 годин), то зараз при відключеннях тримає 5хв і вирубається. Думаю прийшов час замінити і потрібна ваша допомога, які зараз взагалі є варіанти?
Робити якусь збірку/спайку вручну з контролерами і т.п. не буду, так як є страх накосячити + відсутність навичок.
По дефолту думаю взяти CSB Battery GP12120 2 шт, ціна за 1 шт від 1700грн.
Другий варіант розглядаю LogicPower LiFePО4 12V - 12 Ah 2шт, ціна за 1 шт від 2000грн. Але на скільки я розумію, в цьому випадку по автономності я нічого не виграю, а тільки в швидкості зарядки акумуляторів.
Третій варіант, це взяти умовний гелевий акумулятор Altek ABT-40Ah/12V GEL 1 шт, ціна від 5000 грн, де, якщо я правильно зрозумів, виграю в автономності, але заряджатися він буде в рази довше.
Можливо є якісь інші варіанти і взагалі, як буде себе почувати ДБЖ заряджаючи акумулятори іншого типу. Спец кабеля не маю і не разу не змінював внутрішні налаштування. Якщо теоретично можна поставити гелевий акумулятор з більшою ємністю, але для цього потрібен фірмовий кабель, щоб перепрограмувати токи, буду вдячний за уточнення.
В пріорітеті, автономність не гірше стокових батарей і відновлення якнайшвидше ємності акумуляторів, коли світло знову буде вмикатися не більше ніж на 2 години.
Є власником SUA1000I.
Десь пітора роки тому купив нові батареї для ДБЖ (самі дешеві і які були в наявності, здається Матрікс) при блекаутах і якщо на початку ПК/Роутер спокійно тримали більше години (чисто роутер і ноут більше 4 годин), то зараз при відключеннях тримає 5хв і вирубається. Думаю прийшов час замінити і потрібна ваша допомога, які зараз взагалі є варіанти?
Робити якусь збірку/спайку вручну з контролерами і т.п. не буду, так як є страх накосячити + відсутність навичок.
Другий варіант розглядаю LogicPower LiFePО4 12V - 12 Ah 2шт, ціна за 1 шт від 2000грн. Але на скільки я розумію, в цьому випадку по автономності я нічого не виграю, а тільки в швидкості зарядки акумуляторів.
Третій варіант, це взяти умовний гелевий акумулятор Altek ABT-40Ah/12V GEL 1 шт, ціна від 5000 грн, де, якщо я правильно зрозумів, виграю в автономності, але заряджатися він буде в рази довше.
Можливо є якісь інші варіанти і взагалі, як буде себе почувати ДБЖ заряджаючи акумулятори іншого типу. Спец кабеля не маю і не разу не змінював внутрішні налаштування. Якщо теоретично можна поставити гелевий акумулятор з більшою ємністю, але для цього потрібен фірмовий кабель, щоб перепрограмувати токи, буду вдячний за уточнення.
В пріорітеті, автономність не гірше стокових батарей і відновлення якнайшвидше ємності акумуляторів, коли світло знову буде вмикатися не більше ніж на 2 години.
-
Smok
Member
вітаю, lifepo беруть, для більшої тривалості роботи від батареїWexel: ↑ 30.07.2024 12:43 Добрий день.
Є власником SUA1000I.
а також щоб заощадити на заміні батарей кожні 1-2-3 роки, в вашому випадку півтора роки
нажаль зарядка тут всього 70w, тому не розраховуйте що цей дбж зарядиться за пару годин, наче зарядна станція
-
Wexel
Junior
Smok
Дякую Вам за відповідь.
Чому lifepo для більш тривалої роботи від батарей, якщо умовні АГМ та lifepo мають однакові параметри 12/12, чи Ви мали на увазі, що батареї lifepo мають більший життєвий цикл, ніж АГМ?
Якщо я куплю 2 батареї lifepo і встановлю в ДБЖ, чи потрібно проводити ще якісь маніпуляції з "налаштування"?
Дякую Вам за відповідь.
Чому lifepo для більш тривалої роботи від батарей, якщо умовні АГМ та lifepo мають однакові параметри 12/12, чи Ви мали на увазі, що батареї lifepo мають більший життєвий цикл, ніж АГМ?
Якщо я куплю 2 батареї lifepo і встановлю в ДБЖ, чи потрібно проводити ще якісь маніпуляції з "налаштування"?
-
Smok
Member
кажуть що ємність AGM батареї треба фактично ділити на 2, бо та ємність що написана є реальною тільки при малих навантаженняхWexel: ↑ 30.07.2024 16:09 Smok
Дякую Вам за відповідь, але чому lifepo для більш тривалої роботи від батарей, якщо умовні АГМ та lifepo мають однакові параметри 12/12, чи Ви мали на увазі, що батареї lifepo мають більший життєвий цикл, ніж АГМ?
до того ж вграти таку батарею можна менш ніж за 100 циклів (мені здається у вас приблизно такі цифри і вийшли), ще й дуже швидко падає ємність AGM батареї при повних циклах заряд-розряд
lifepo батареї зазвичай можуть спокійно працювати при великих навантаженнях 1-2С - 1-2 ємності, тобто 12аг батарея віддасть близько 12аг, при навантаженні 12-24а, ще й циклів таких може бути 2000-3000, проти 20-50 у AGM
тому я не бачу причин брати свинець, гель, карбон та інше, навіть якщо вони в 2-3 рази дешевші за lifepo
по налаштуванню тут писали, що треба зкинути якийсь регистр, для збросу ємності в мізках ДБЖ, щоб ДБЖ віддавав повну ємність
особисто я нічого не робив, 4 години без світла спокійно тримає, споживання пк + моніки + роутер близько 100w
-
Wexel
Junior
Промоніторив доступні позиції і звернув увагу що деякі lifepo4 акумулятори продаються з BMS (якщо я правильно зрозумів, то це плата контролю заряду/розряду), а деякі без цієї плати. На який краще звертати увагу? Почитав в темі, що користувачі, які самі збирали акумулятори на lifepo4 елементах ставили такий, щоб не було перезаряду, але з іншої сторони, ці плати іноді відключали від ДБЖ акуми і це викликає незручності. Так на які "готові" акуми краще звернути увагу?
-
Smok
Member
під цей дбж треба ставити 1 акум 24v з bms, і бажано з активним балансиром на 1а+, 2 по 12в краще не ставити, бо коли на одному акуму на 12в буде перезаряд і бмс буде його відмикати, то буде вилазити помилка по акумам, бо напруга буде просідати до 12вWexel: ↑ 30.07.2024 17:44 Промоніторив доступні позиції і звернув увагу що деякі lifepo4 акумулятори продаються з BMS (якщо я правильно зрозумів, то це плата контролю заряду/розряду), а деякі без цієї плати. На який краще звертати увагу? Почитав в темі, що користувачі, які самі збирали акумулятори на lifepo4 елементах ставили такий, щоб не було перезаряду, але з іншої сторони, ці плати іноді відключали від ДБЖ акуми і це викликає незручності. Так на які "готові" акуми краще звернути увагу?
іншими словами можна купити такі lifepo 12в, які разом будуть працювати гірше за 2 AGM, тому люди беруть AGM, щоб не заморачуватись
-
GreenMile
Member
Є варіант припинити це знущання, бо ви просто купу енергії спалюєте в нікуди, по-перше на подвійне (навіть, потрійне) перетворення, по-друге, у ДБЖ власне споживання десь 25-30Вт, тобто, якщо роутер споживає 5-10Вт, то ви в три рази більше енергії просто витрачаєте на нагрів повітря.Wexel: ↑ 30.07.2024 12:43 Добрий день.
Є власником SUA1000I.
Краще зберіть окрему систему на ліфепо4 батареях з ВЧ-інвертором і окремим зарядним пристроєм, а не займайтесь мазохізмом.
Задача ДБЖ - зберегти живлення навантаження, коли пропадає світло для коректного завершення роботи, він вкрай неефективний, якщо його ганяти годинами. Ще й ж заражається дуже повільно.
-
Wexel
Junior
GreenMile
Вдома вже є гелева сотка з інвертором, на яку я перевісив роутер та користуюся ноутом за необхідністю, а свій ДБЖ хотів "апгрейнути" в допомогу до інвертора, але подивився по цінах і зрозумів що 24в lifepo 10-40Аh немає, або майже немає в наявності, а брати 100 на ДБЖ фактично немає сенсу, та і ціна там космос. Тепер розумію, чому багато користувачів самі збирають такі акумулятори.
Дякую за Ваш відгук. Дійсно, в чомусь Ви праві і можливо я забагато хочу від мого ДБЖ.) Для виконання своєї задачі і без заморочок поки зупинюся на звичайних АГМ акумах, а для автономності краще збирати окрему повноцінну систему.
Вдома вже є гелева сотка з інвертором, на яку я перевісив роутер та користуюся ноутом за необхідністю, а свій ДБЖ хотів "апгрейнути" в допомогу до інвертора, але подивився по цінах і зрозумів що 24в lifepo 10-40Аh немає, або майже немає в наявності, а брати 100 на ДБЖ фактично немає сенсу, та і ціна там космос. Тепер розумію, чому багато користувачів самі збирають такі акумулятори.
Дякую за Ваш відгук. Дійсно, в чомусь Ви праві і можливо я забагато хочу від мого ДБЖ.) Для виконання своєї задачі і без заморочок поки зупинюся на звичайних АГМ акумах, а для автономності краще збирати окрему повноцінну систему.
-
Smok
Member
ще як варіант - продати цей дбж та купити зарядну станцію, типу eb3aWexel: ↑ 30.07.2024 20:15 GreenMile
там і зарядка швидша, і lifepo з завода, і ціна +- як APC Smart-UPS SUA1000I, але менше дозволене навантаження
-
Alexsandr
Member
Где-то видело отзывы, на литии ИБП тянет раза в два дольше. Ресурс выше, да долго заряжается, но лишним резерв по питанию не будет.Wexel: ↑ 30.07.2024 20:15 GreenMile
-
Anatoliy67
Junior
Добрий день! Як відкалібрувати ДБЖ APC Smart-UPS 1000 після заміни акумуляторів, якщо є тільки кабель на USB-порт?
-
photon
Junior
Якщо до заміни світився червоний індикатор батареї, а після заміни більше не світить, то калібрування пройшло успішно.Anatoliy67: ↑ 19.08.2024 15:21 Як відкалібрувати ДБЖ APC Smart-UPS 1000 після заміни акумуляторів, якщо є тільки кабель на USB-порт?