Удома останній раз електрики не було більше 3 діб, а на роботі, куди їжджу 3 рази в тиждень, поки що електрика як правило є, тож павербанк був би дуже доречним, а я в своєму житті не тримав в руках ще жодного, бо власне і свій перший смартфон купив цього року влітку.
Думав спочатку просто замовити найпопулярнішу модель павербанку на Hotline - Xiaomi Redmi Power Bank 20000mAh Black (VXN4304GL). Тим більше що мій смартфон теж Xiaomi Redmi.
Можна у смартфоні переглядати офлайн попередньо закачані з Youtube відеоролики чи з Флібусти книжки.
Але все рівно Андроїд на маленькому сенсорному екрані - це за можливостями кульгава на обидві ноги жалюгідна подоба в порівнянні з Windows із клавомишею. Тож у майбутньому, якщо ситуація з перебоями в електриці надовго, то обов'язково буду купувати ноутбук і тоді не надто потрібним мені стане смартфон, перемкнеться основна увага на ноутбук, тим більше його можна брати надвір, коли пасу кіз, на відміну від стаціонарного компа. Можна буде і бензогенератор малопотужний для зарядки ноута чи для роботи компа/телевізора прикупити. Але поки ні на ноут, ні на бензогенератор грошей катма, і в найближчій перспективі не передбачається, тож доведеться хоча б втикати в смартфон при відсутності електрики, особливо зимою, коли в садку-городі роботи нема.
Побачив на Хотлайні, що при виборі павербанку є можливість виставити фільтр "Зарядка ноутбука". (Є ще корисний функціонал ліхтарика, але він пересікається з функціоналом зарядки ноута здається тільки в моделі за 7000 грн., а так якщо обирати, то думаю просто краще світити компактним смартфоном чи купити ще один ліхтарик за 150-350 грн., ніж світити павербанком на 700 грам і відмовитися від можливості заряджати ноут). Вирішив, що зарядка ноута - це буде дуже корисний функціонал на майбутнє, тож поставив цей фільтр і вивів результати, починаючи з найдешевших: https://hotline.ua/ua/mobile/universalnye-batarei/575017/?sort=priceUp Виявляється, що функціонал зарядки ноутбука значно зменшує вибір доступних моделей десь аж на порядок. Є модель 10000 мАг та 15000 мАг, які я відмітаю зразу. Залишається:
KENSA KP-68 20000mAh White 1999 грн в 1 магазині
Intenso PD20000 20000mAh (PB930227, 7332354) від 1850 грн. в 5 магазинах
Xiaomi Mi Power Bank 3 20000mAh (VXN4258CN, PLM18ZM) від 2189 грн. в 2 магазинах
Swissten Power Line 30000 mAh 20W (22013914) 2220 грн. в 1 магазині
Belkin 20000mAh 15W Blue (BPB012BTBL) від 2499 в 3 магазинах
Ну і далі моделі від 3000 грн. і більше, а з грошима дуже туго і не хотілося б багато на павербанк витрачати. Тобто вибір став дуже й дуже обмежений, якщо хочу, щоб цей павербанк в майбутньому можна було використати для зарядки ноута, а не тільки смартфона.
Наскільки я зрозумів, Belkin вважається якісним брендом, Xiaomi - просто дуже відомий бренд, а бренди KENSA, Intenso, Swissten мені взагалі нічого не кажуть. Але модель Swissten на 30000 мАг на фоні інших за ціною і характеристиками виглядає ну дуже вже смачно. Та й цей єдиний магазин, де вона продається, я добре знаю, можу купувати там зручно через метро самовивозом при відсутності електрики в магазині і вони мені нещодавно успішно, хай і довго, замінили безперебійник по гарантії. Написано, що ця модель типу новинка, на неї зараз типу акція, ну і відгуків у Інтернеті на новинку поки не знайшов. Тож я поспішив зробити замовлення, а то ще закінчиться знижка на чорну п'ятницю/кіберпонеділок, розкуплять в єдиному магазині чи що там.
Раджуся з вами, може хтось має досвід в павербанках, бо у мене він нульовий, підкажіть, будь ласка, якщо щось зможете.
Питання:
1. Як думаєте, варто купувати цю модель Swissten Power Line 30000 mAh 20W? Якщо написано 30000 мА*год на літій-полімерному акумуляторі, то це дійсно дасть віддачу? Чи може краще шукати якийсь більш відомий і надійний бренд/модель, бо можуть виникнути якісь підводні камені?
2. Якщо я буду купляти недорогий малопотужний ноут з інтегрованим відео з упором на максимальну автономність, то можливість його заряджати/запускати в майбутньому від такого павербанка не зменшить мені вибір при купівлі ноутбука? Будь який такий ноутбук можна буде від павербанка через USB-C під'єднувати, чи потрібно шукати ноутбук саме з можливістю заряджати його через USB-C? На ek.ua при виборі ноутбука є фільтр "Живлення USB-C (Power Delivery)", але наскільки я зрозумів, цей фільтр відповідає за можливість заряджати зовнішній пристрій по USB-C від ноутбука, а не навпаки заряджати ноутбук від павербанку. Наводжу опис цієї галочки під спойлером:
- Живлення USB-C (Power Delivery)
- Power Delivery (зарядка через USB C)
Наявність у ноутбуці хоча б одного роз'єму USB С з підтримкою технології Power Delivery.
Нагадаємо, USB С являє собою найновіший тип USB-роз'єму — з невеликими розмірами і зручною двосторонньою конструкцією. А підтримка Power Delivery дає змогу такому роз'єму як мінімум видавати на зовнішній пристрій живлення потужністю до 100 Вт — зрозуміло, якщо під'єднаний пристрій також підтримує цю технологію. При цьому фактична потужність живлення узгоджується між лептопом і гаджет, що заряджається, таким чином, щоб досягти максимальної ефективності без перевантажень. Подібні можливості особливо корисні при зарядці смартфонів, планшетів та іншої портативної електроніки — час зарядки помітно зменшується (зрозуміло, за умови, що гаджет також підтримує Power Delivery або сумісну технологію швидкої зарядки). Крім того, ця функція може стати в нагоді для деякої USB-периферії з підвищеними вимогами до потужності живлення. А деякі лептопи з Power Delivery здатні використовувати цю технологію і для зарядки власної батареї — це, крім іншого, дає змогу «заправлятися» від будь-якого ЗП або повербанку зі штекером USB С і функцією Power Delivery.
Вибачте, що знову багато понаписував, ніяк не вдається формулювати питання коротко.