Mike3256
Mike3256: ↑
10.11.2024 11:55
Хочу купить монитор для работы с видео, но не могу определиться с выбором. Посоветуйте, пожалуйста, на что лучше обратить внимание? Какие модели подойдут для редактирования и цветокоррекции? Интересуют разрешение, качество цветопередачи и удобство работы.
Якщо вам потрібен не професійний монітор, які коштують десь від 1500-2000$, то ось такий можете розглянути:
https://ek.ua/ua/ASUS-PROART-PA279CRV.htm
Для роботи з кольором, потрібно щоб монітор точно відображав кольори в потрібному вам кольоровому просторі.
Для віндовса, колірний простір sRGB - 100%.
Для роботи в фото-відео дизайнерських программах, потрібен монітор з колірним простором Adobe RGB, чи DCI P3 - від 95 до 100%, чим ближче до 100%, тим краще. Злежить в якому колірному просторі ви працюватиме, по такому і потрібно орієнтуватися. Для фото, як я знаю - це точно Adobe RGB, для відеопрограм, не знаю.
Також, вам буде важлива глибина кольору - це кількість відтінків, що може відобразити монітор, чим більше тим краще. Тому потрібно розглядати монітор не менше від 8 біт + FRC, що відображають більш ніж 1 млрд. відтінків. (професійні дизайнерські монітори йдуть на 10 біт, але й коштують вони в рази дорожче)...
З роздільною здатністю, тут гадаю все зрозуміло, чим вона більше - тим чіткіше буде зображення.
Щоб кольори точно відображались, як в попередньому пості вказав "Radio Bay" - монітор потрібно відкалібрувати, визвавши калібрувалиника, або можливо в когось із знайомих можете попросити, але ця штука не дешева і загалом є тільки в тих хто професійно працює з кольором.
Ну і характеристики комп'ютера, також мають бути відповідними до вимог вашої програми в якій ви будете працювати