Підключити старезний комп з VGA/DVI до HDMI-телевізора.

Мониторы и другие устройства отображения информации
Автор
Member

Доброго дня, допоможіть, буль-ласка, порадою.
Якщо коротко:
Є старий комп з DVI/VGA роз'ємами на відеокарті та інтегрованим звуком по 3,5 мм роз'єму. Треба під'єднати до телевізора по HDMI так, щоб хоча б передати зображення, бажано більш якісно як при цифровій передачі сигналу, а не аналоговій, в ідеалі передати разом з зображенням також і звук. Який краще для цього використати перехідник/кабель, причому бажано щоб цей перехідник/кабель не коштував в рази дорожче самого ретрокомпа?

Варіанти:
1. Заходив на Hotline в розділ "Кабелі HDMI, DVI, VGA DisplayPort", ставив роз'єм 1 "DVI-D" та "DVI-I, DVI-A", роз'єм 2 "HDMI", отримав 8 результатів https://hotline.ua/ua/computer/kabeli-hdmi-dvi-vga/40279-577028-577029/. Ніби я обираю, щоб саме з DVI на HDMI, а як тільки починаю читати детальніше і дивитися опис товару в магазинах та на інших сайтах, то виявляється, що назва кабелю звучить як "HDMI to DVI" і аж ніяк не "DVI to HDMI". Чи вони в обидві сторони ці кабелі працюють? :think: :think: Як бути впевненим на 100%, що дійсно в обидві сторони? :think: На OLX така ж фігня, читаєш опис товару і там буває, навіть прямо пишеться, що DVI to HDMI, а на фотці товару написано прямим текстом навпаки HDMI to DVI cable. :think: Про те, що кабель двосторонній в обох випадках не пишеться, а от в одному перехіднику, не кабелю на OLX, прямо написано в об'яві, що двосторонній. Особливо було б зручно зразу кабель, а не перехідник, щоб зразу можна було з'єднати, а не ліпити HDMI-HDMI кабель до перехідника, і ціни зручні 138-200 грн., якби от тільки бути точно впевненим, що працює в сторону DVI->HDMI. При потребі буду, звичайно, уточнювати у продавця або купляти з правом повернення товару, але взагалі як такі кабелі HDMI to DVI в більшості випадків двосторонні чи односторонні, підкажіть, буль ласка, хто знає?
2. Другий варіант, знайшов на Хотлайні серед VGA to HDMI таке:
Перехідник Cablexpert A-VGA-HDMI-01
Так, дорого, аж 580 грн., мабуть дорожче за весь мій ретрокомп :( . Так, бере сигнал з VGA, а не з DVI, отже аналоговий сигнал в ролі першоджерела гіршої якості. Так, це перехідник, а не кабель, отже потрібен ще додатково HDMI-HDMI v 1.4 кабель (знайдеться в "закромах"). Так, займає USB порт, щоб отримувати живлення. Проте має окремий дріт на 3,5 мм звуковий роз'єм, отже зразу передасть і зображення, і звук прямо на телевізор і не потрібні колонки, які займають місце на столі і гудять, коли підключені в розетку. Зараз схиляюся, що цілком не проти купити таку універсальну штуку.
3. В ідеалі хотів би перехідник чи кабель, який би комбінував з двох виходів в один зображення з DVI-виходу відеокарти та звук з 3,5 мм аудіовиходу, та видавав відео+аудіо сигнал HDMI. Як думаєте, можна знайти такий на дошках об'яв, на Аліекспрес чи ще десь? Хтось про такий колись чув?
Моя ситуація більш детально
Використовую 50-дюймовий 4K-телевізор Sony XR-50X94J в ролі монітору, через високошвідкісний HDMI-кабель підключений основний сучасний комп, дає робочий стіл та ігри в 4K, і мені це просто офігенно подобається. Також в мене є на підхваті зліплений зі моїх старих та казених списаних комплектуючих резервний древній комп такої конфігурації:
Intel Celeron 1,7 ГГц, 1 Гб DDR 266 МГц, Radeon 9250 128 Мб по AGP, інтегрований звук з зелененьким 3,5 мм аналоговим виходом.
На цьому старенькому компі стоїть Windows XP, при бажанні можна навіть Windows 98 поставити. Відповідно можна запускати старезні ігри, а також дуже хороший самовчитель англійської, захищений StarForce. Я для цього самовчителя створив образ купленого мною давно ліцензійного диска і запускаю через Alcohol 120%. Якщо на сучасному компі пробувати через віртуальні машини типу VMWare, то такі 3D-ігри, а також захищений StarForce софт на гостьовій Win XP можуть не працювати. Потрібна Win XP, яка нативно встановлена на справжній залізний комп.
В мене є на підхваті цілих три стареньких LCD-монітора, до яких я можу по VGA/DVI підключати цей ретро-комп, але величезний телевізор займає майже весь стіл і коли маленький монітор стоїть скраю, то і сидіти за ним не зручно, ну і взагалі хотілося б ефектно вивести зображення на великий екран, як я люблю, хай навіть воно буде в Full HD 1920x1080, а не в 4K.
Можна замість цього дуже старезного компа з DVI/VGA на AGP-відясі досить дешево купити набагато потужніший ретро-комп під Win XP, щоб у нього був вихід HDMI на PCI-X відеокарті або інтегрований на материнці, я навіть планую так зробити, коли в мене вивільниться GTX 960 з основного компа, але це колись в кращі часи. А так викидати/віддавати/продавати за копійки цей ретро-комп не хочеться, хочеться мати можливість через спеціальні перехідники/кабелі під'єднати до основного і єдиного дисплея-телевізора.
На телевізорі 2 роз'єми HDMI 2.0 та 2 роз'єми HDMI 2.1. Можна одночасно підключити хоч всі три компа і потім перемикатися між входами через пульт при потребі.
Також в мене є досить якісні хоча й доволі громіздкі колонки, перемикати при потребі їх між основним компом і ретрокомпом незручно. Плюс під'єднані до електромережі вони гудять і споживають енергію навіть вимкнені, треба витягувати з розетки. Якби інтегрований звук з ретрокомпа передати на телевізор по HDMI поряд з зображенням, то це було б ідеально.
taxi911
Member

Kassatka
ЗА ту ціну, купіть найпростішу ВК з цифровим портом.

Жоден кабель або перехідник малого розміру це все перетворювачі цифри з одного розїму в інший, або з цифри на аналог, але НЕ навпаки.

Вибачте, не дочитав вашу конфу, дешевше таки змінити комп, навіть в районі 500-700 гривень буде достатньо.
Последний раз редактировалось taxi911 14.11.2022 16:43, всего редактировалось 1 раз.
Ostin
Member

taxi911
Тільки хотів написати. За ціну конвертера можна купити будь-що з виходом HDMI та виводити все в цифрі одразу.
Ну і робочий варіант кабель DVI-HDMI, разом з колонками. Має бути двостороннім, бо там немає перетворень.
taxi911
Member

Ostin
Intel Celeron 1,7 ГГц, 1 Гб DDR 266 МГц, Radeon 9250 128 Мб по AGP, інтегрований звук з зелененьким 3,5 мм аналоговим виходом.

Дуже сумно, АГП слот
:-/
Ostin
Member

Почитав оте усе... Може виводити просто через TV-OUT на телевізор? Якщо в телевізора є така можливість, звісно)
taxi911
Member

Збирай конуфу з ВК із цифровим виходом - це буде найдешевше.

Отправлено спустя 2 минуты 19 секунд:
Ostin
Можна пробовать S-Video на component
Васильович
Member

Kassatka
В дитини монітор з HDMI, а відеокарта - майнерська RX 470 з одним лише DVI.
Так от - через самий дешманський перехідник DVI-HDMI передається нормально і відео, і звук (в моніторі є встроєні динаміки).
Так як сигнали цифрові в обох випадках - думаю, в зворотньому порядку також має працювати (головне у вінді вибрати дефолтним звуковим пристроєм звуковуху відеокарти).
taxi911
Member

Васильович
Ці китайські приблуди односторонні

Автор, шукай на теліку роз'єми s-video, component, composit тюльпани
Підключати до таких портів лише при відключеннях пристроях з розетки.
Але, вхідне розширення при такому підключенні буде 480р може трохи вище, що з ним робити на 4к питання.
Тому вважаю що купівля самих дешевих мп+ВК буде більш виправдана за купівлю конвертера аналог-цифра.

Отправлено спустя 22 минуты 2 секунды:
Слухайте, а на цій ВК ж напевно має бути DVI-D то можна спробувати підключити звичайний перехідник DVI-D to HDMI які йшли в комплекті з ВК
https://images.app.goo.gl/2QvJg7vcyQN9U3Bb6

Ціна питання десь 50-70 грн. Або смаколик.
Kassatka
Member

Дякую, що зразу стільки відгуків написали. Я ж зразу написав, що на відеокарті DVI та VGA виходи, а не тільки аналог. Наскільки пам'ятаю вихід DVI-I, тобто має в собі включати і цифру DVI-D. Звичайно, цифровий вихід DVI-D було б краще використовувати, ніж 480p TV-Out, якого на цій AGP відеокарті якраз і нема. При тому, що тв вихід був на одній моїй pci-x відеокарті, яка зламалася, але це не в тему. Кабельок dvi-hdmi за 138 грн. купити зовсім не надкладно, якщо тільки бути впевненим, що він працюватиме в потрібну сторону, а не тільки з hdmi на dvi.

Просто на цей ретрокомп чи йому подібні можна і Win 98 поставити, не тільки Win XP. У мене дуже великі сумніви, що можна легко знайти відеокарту, яка одночасно має і HDMI-вихід, і драйвери під Windows 98. Заради виводу такого раритету на 50-дюймовий екран і конвертора з USB-живленням на 580 грн. можна не пожаліти, хоча може і DVI-D to HDMI кабель за 138-200 грн. підійде.

Відправлено через 3 хвилини 13 секунд:
Або цей самий перехідник DVI-D to HDMI з комплекту чиєїсь відеокарти десь на OLX за 50-70 грн.
WSavage
Member

Kassatka: 14.11.2022 18:08 Дякую, що зразу стільки відгуків написали. Я ж зразу написав, що на відеокарті DVI та VGA виходи, а не тільки аналог. Наскільки пам'ятаю вихід DVI-I, тобто має в собі включати і цифру DVI-D. Звичайно, цифровий вихід DVI-D було б краще використовувати, ніж 480p TV-Out, якого на цій AGP відеокарті якраз і нема. При тому, що тв вихід був на одній моїй pci-x відеокарті, яка зламалася, але це не в тему. Кабельок dvi-hdmi за 138 грн. купити зовсім не надкладно, якщо тільки бути впевненим, що він працюватиме в потрібну сторону, а не тільки з hdmi на dvi.

Просто на цей ретрокомп чи йому подібні можна і Win 98 поставити, не тільки Win XP. У мене дуже великі сумніви, що можна легко знайти відеокарту, яка одночасно має і HDMI-вихід, і драйвери під Windows 98. Заради виводу такого раритету на 50-дюймовий екран і конвертора з USB-живленням на 580 грн. можна не пожаліти, хоча може і DVI-D to HDMI кабель за 138-200 грн. підійде.

Відправлено через 3 хвилини 13 секунд:
Або цей самий перехідник DVI-D to HDMI з комплекту чиєїсь відеокарти десь на OLX за 50-70 грн.
Добрий вечір! Якраз замовив собі такий кабель, завтра повинен приїхати, то я протестую і відпишу вам
taxi911
Member

Kassatka
тільки спочатку перевірте роз'єм на ВК
http://mylcd.info/model/dvi.html
Kassatka
Member

Васильович: 14.11.2022 16:54 В дитини монітор з HDMI, а відеокарта - майнерська RX 470 з одним лише DVI.
Так от - через самий дешманський перехідник DVI-HDMI передається нормально і відео, і звук (в моніторі є встроєні динаміки).
Просто RX 470 - це досить нова і сучасна відеокарта, в немайнерському варіанті розрахована, щоб виконувати роль звукової карти. Але я дуже сумніваюсь, що така древня відеокарта, як AGP Radeon 9250 128 Мб часів Windows 98, може передавати через DVI звук і містить у собі функціонал звукової карти. Хоча я абсолютно не в курсі стосовно того, як часто в відеокартах по DVI передається звук.
taxi911
Member

Kassatka
98.9% що звуку з ВК у Вас не буде.
Kassatka
Member

taxi911: 14.11.2022 18:24 тільки спочатку перевірте роз'єм на ВК
http://mylcd.info/model/dvi.html
Щойно подивився. Роз'єм на моїй відеокарті DVI-D (Dual link).

Відправлено через 1 хвилину 6 секунд:
taxi911: 14.11.2022 19:13 Kassatka
98.9% що звуку з ВК у Вас не буде.
Десь приблизно на таку йомовірність я й очікував.

Відправлено через 3 хвилини 35 секунд:
А ні, я збрехав, що TV-Out на відясі нема, таки є S-Video, просто я раніше його не помітив, але навіщо він мені в 480p, якщо DVI дасть 1080p та ще й по цифрі.
taxi911
Member

Kassatka
TV-Out то аналог вихід або він же компонентний/композитний
Kassatka
Member

Kassatka: 14.11.2022 19:22 Щойно подивився. Роз'єм на моїй відеокарті DVI-D (Dual link).
Помилився, як набирав текст. Роз'єм DVI-I (Dual link), не DVI-D. Але я так розумію, що DVI-I містить в собі сигнал DVI-D, отже перехідник з DVI-D можна використовувати, так розумію.
dimus8210
Member

є така хреновина, можу дати поюзати, може підійде
https://photos.app.goo.gl/bg5oTH3ZxqQHbZFS8
Kassatka
Member

По ідеї хреновина цілком повинна підійти. Така сама, як той конвертер, що на Хотлайні аж від 580 грн. VGA-роз'єм на відеокарті є, 3,5 мм звуковий вихід на материнці є, два низькошвидкісних USB порта на материнці ззаду теж є, один під флешку залишиться, а клавомишку я через PS/2 підключаю, щоб USB-порти не займати, тим більше що списану PS/2 клавіатуру на роботі взяв безкоштовно, а новеньку мишу з гарантією в PS/2 варіанті нещодавно купив всього за 60 грн.
Якщо Ви з Києва, а я працюю в Києві, то з задоволенням би зустрівся і купив цю хреновину. Написав у приват.
Ну і універсально підійшла б для підключення до телевізору чи HDMI-монітору не тільки цього ретрокомпа, а й у принципі будь-яких стародавніх компів, бо якщо DVI далеко не на кожному можна зустріти, то VGA на древніх компах завжди є.
AlteaXL
Member

https://www.olx.ua/d/obyavlenie/adapter ... QbP7T.html
ось таким користувався свого часу, передає і звук
Васильович
Member

Kassatka: 14.11.2022 19:12 Просто RX 470 - це досить нова і сучасна відеокарта, в немайнерському варіанті розрахована, щоб виконувати роль звукової карти. Але я дуже сумніваюсь, що така древня відеокарта, як AGP Radeon 9250 128 Мб часів Windows 98, може передавати через DVI звук і містить у собі функціонал звукової карти. Хоча я абсолютно не в курсі стосовно того, як часто в відеокартах по DVI передається звук.
Ах, точняк.
Звук в серії HD радеонів з'явився вже.
Точно бачив AGP версію HD3650 радеона, але навряд чи її можна тепер купити за адекватні гроші.

Колись в мене на кухні замість телевізора був монітор з VGA, то для звуку я звичайні колонки від компа підключав.
Ответить