NAS: выбор, обсуждение, настройка, эксплуатация

Локальные сети и Интернет
Відповісти
Автор
Повідомлення
Rimlyanin
Member

Повідомлення

TomMass:Поставте обычный минимальный linux (centos/ubuntu minimal) и сделайте samba шары для пользователей
ППКС
УСВ:это да... чайник я ))
Ну, мне как-то понабились самба шары в сети. В общем поставить пятую на тот момент фряху на минисервак и поднять в ней самбу по мануалам с гугла оказалось плевым делом.
УСВ:можно скрестить "ужа и ежа " ??
вот типа роутер+файлопомойка+торент ?? :horror:
1 роутер
2 самая простая, типа список обычных папок
3 желательно .. но некритично
а чего нет?
Если, конечно, файлопомойка ничего важного личного не будет хранить, ведь, по сути, она первой будет смотреть в инет.
Sachu
Member

Повідомлення

Есть такие варианты, но скорее для дома:
спойлер
https://www.olx.ua/obyavlenie/router-ne ... Hudku.html
TomMass
Member

Повідомлення

Scoffer
бррр...я вчера перед снов прочел ваш пост, так пол ночи кошмары снились!

Отправлено спустя 4 минуты 8 секунд:
УСВ
вот типа роутер+файлопомойка+торент ?? :horror:
1 роутер
2 самая простая, типа список обычных папок
3 желательно .. но некритично
Вообще изи.
https://en.wikipedia.org/wiki/OpenWrt

Выбираете роутер, на который без танцев с бубном становится OpenWrt и имеющий usb порт. Дальше все по секретным документам мануалам
Deadpool
Member

Повідомлення

Уххх. В мене наче все зараз і працює але не так як планувалось початково. По порядку. Вдома є два стаціонарних, з профілю ПК, на них граються іграшки, трошки буває робота робится в фотошопі/афтері/вегасі мною. Але останнім часом я вже відійшов від рендеру особисто, то дружина свою роботу рендерить на своєму і інколи ще моєму ПК. Тому бажано мати доступ було до спільних файлів для обміна проєктами. Ну і також захотів викинути всі HDD з доманшіх ПК в якийсь третій ПК і закинути в іншу кімнату, бо бісять шуміти/гудіти. Деякі з них старі але працюють ще. Під торенти, тимчосові файли тримати те що треба. Бо також є необхідність наприклад закинути гіг 30-50відеоматеріалу і кинути його на рендер. Потім файли видаляються. Або готові відеосюжети/аудіопередачі мб деякі зберігаються, хоча і вивантежені в ютуб. Взагалом міні сервер з того що під рукою.

Підключив білий IP, запланував гігабітний свіч для домашньої мережі (на час написання він вже куплений, працює)

Власне спочатку попитав знайомих, порадили чистий дебіан+зверху накатити самбу і інші служби.
Інсталювати самбу ніяк не вийшло на самий свіжий дебіан. На права матюгалось, SU не давало результату якщо з під нього запускати команду на інсталяцію пакету.
Не довго думаючи спробував інсталювати готове рішення OMV, все норм стало. Навіть з FTP розібрався і вдало вийшло перекидати файли, а знайомий зміг з телевізора підключитись і потоково дивитись по FTP відео/музику. Все ок було поки не захотів реалізувати просту шару папок через самбу. Але щось воно ніфіга не працювало. Відклав питання з тим на пізніше, коли вже диски всі вийму з ПК і дістану з полок, щоб зібрати воєдино. Так як мені дуже сподобався OMV вирішив на ньому зупинитись, також він займає мало місця, але в нього була проблема. Якщо його ставити на HDD то він займає декілька тих гігабайт а інше місце перестає бути доступним для корисного використання під файли. По цій причині придбав простенький ссд на 16гб і форумчанина нашого. Все чудово і дуже швидко інсталювалось + швидкість завантаження стала дуже приємна по часу. Почав з FTP все ОК начебто. Хоча інколи незрозуміло чому червоним світилось, і доступу небуло поки не ребутнути. забив на те. Мені більше цікавила можливість мережевих дисків. Почав налаштовувати пробувати SMB і знов ніфіга.
Мало того, в подальшому пробував з HDD i SSD грузитись то завжди був косяк. Як тільки задавав папку для шари через самбу і ребутився отримував проблема. Злітала загрузка. Не могло знайти відки грузити систему :insane: В біосі материнки перепробував мені здається всі варіації роботи системи дисків. Проблема була постійна, інколи лише бував вдалий старт. При чому якщо переінсталювати OMV то все було зному супер, вантажилось ідеально рівно до поменту з призначенням папок для шари самби і інколи фтп. С тиждень я вечорами ковирявся в тому всьому, читав гайди по налаштування OMV, радився з знайомими які її використовують, проблема нікуди не ділась.
Плюнув на все, бувши в стані легкої єйфорії від домашього винця, пославши все, я за 10-15 хвилин знів все на дисках, заінсталив якийсь старий і легкий образ він7 х64 без сервіс паків бо боявся вінда не стане на 16гб ссд. І ще потративши хвилин 10 налаштував домашню групу, зробив користувача і зробив шару на диски. Все запрацювало ідеально. Змінаші почуття у мене були. Наче і працює. але ж диск забитий під саме небалуй. Вільно 300мб всього на системному. Але працює без проблемно. торент поставив, по АніДеску заходжу торенти кидаю собі, вночі щоб качались. Але і не тещо хотів. А хотів легкого дебіана/лінуха і може до того що дома гігова мережа мати доступ з телефона/ноута до файлів вдома. На вінді воно менш безпечно буде робити. Тому поки відкинув бо воно не є обовязковим.
Взагалом поки що завів все, але результат не той якого хотілось, хоча і задовільняє:
Зображення
спойлер
Зображення
Власне чому вирішив описати все, бо нічого не знаю про:
Scoffer:Windows server 2003r2 з усім відомого трекеру, в редакції з інтегрованими останніми патчами від банкоматів, і буде щастя.
Планував спробувати якийсь образ лінукса всетаки. Але без уявлення як він себе поведе як захочу самбу підняти. Подумав може тоді на ВінСервер глянути?
Чи таки спробувати таки лінукс накатити, він на SSD 16гб стане норм, і більшх безпечний якщо захочу його в інет з білим ІР викинути.

Яку ось таки було би правильніше використовувати для 1155 старенького ПК.
спойлер
Зображення
mumu
Member

Повідомлення

убунту, в дефолтній юніті після встановлення самби(дві команди в терміналі) можна файли або папки розшарювати просто правим кліком мишки.
на старому компі(athlon 5200+, ОЗУ 2гб і якесь вбудоване відеоядро в материнській) ставив lubuntu (це збірка убунту з дефолтним опенбокс для малопотужних компів), також ок, може в новій версії також можна буде прямо з файлового менеджера шерити, я ще по старому робив і також без проблем.
Ray2000gt
Advanced Member

Повідомлення

В никсах полнейший чайник. Пару лет юзаю OMV переустанавливал ее за это время раз 5-6 (флехи дохли). Всегда самбы настраивалась за несколько кликов. Там ну очень просто все. :think: Тем более видео с установкой и настройкой полно.
Deadpool
Member

Повідомлення

Ray2000gtне проблема настроить и дать шару. Проблема что потом отваливается загрузчик. Видать железо такое 1155 или я не знаю.
Есть ещё мать на 775том с зеоном, мож на нем попробовать?
TomMass
Member

Повідомлення

Deadpool
Мой НАС на 1155. Отличный сокет. Сейчас g2030 4k киношки раздает, 12Тб общего объема на дисках, самба, облако и куча всего
Дело явно не в сокете

Если железо на сервер (без интерфейса) я всегда топлю за RedHeat, за Centos в частности. Правда все не могу дойти нормально поковыряться с 8й версией. Centos 7 проверенный годами дистрибутив
Rimlyanin
Member

Повідомлення

Deadpool
кроме OMV есть ещё куча других вариантов.
Да хоть ставим какой нибудь *nix (типа убунту сервер, к примеру), сверху накатываем Webmin и крутим уже с него.
может загрузчик отваливался по другой причине?

Вообще, там в принципе, не сложно. Кроме FTP и SMB что ещё тебе от него надо?
Scoffer
Member

Повідомлення

Deadpool
Незалежно від того яка там буде ОС, категорично не рекомендую виставляти NAS дупою в світ.
Перед тим як виставити сервер в інет треба зашкваритись на тему його безпеки і зарізати права на всьому чому тільки можна, а після постійно стежити за вразливостями і підозрілими активностями на сервері.

Я чого конкретно для УСВ запропонував вінсервер2003, тому що у нього дуже слабеньке залізо, і свіжий лінукс під це діло треба тюнити, а це дещо проблемно коли його ніколи в очі не бачив :rotate:
Rimlyanin
Member

Повідомлення

Scoffer
та и win2k3 тоже дырявый. А ничего сложного в настройках *nix, смотрящей в инет, нет. ДА и открытые порты можно проверить, и позакрывать.
Тем более что
Scoffer:після постійно стежити за вразливостями і підозрілими активностями на сервері.
надо в любом случае. И *nix в этом плане безопаснее.
Scoffer:Я чого конкретно для УСВ запропонував вінсервер2003, тому що у нього дуже слабеньке залізо, і свіжий лінукс під це діло треба тюнити
свежий линукс надо тюнить под слабое железо? А win2k3 нет? ДА и на слабом железе *nix без гуя и прочих иксов себя будет гораздо лучше чувствовать, чем винда.
Scoffer
Member

Повідомлення

Rimlyanin
Саме так, свіжий лінукс під слабке залізо треба тюнити, а win2k3 ні. Лінукс часів win2k3 теж не треба тюнити, але щось мені здається що це ще гірший варіант :rotate: Або взяти якусь ubuntu core і тюнити її вже не на тему слабкого заліза, а щоб туди хоч щось корисного всандалити. Подивись на його залізяку, вона слабша за свіжі расбері.

Відправлено через 5 хвилини 12 секунди:
Та і за не дуже свіжі расбері теж :D

Відправлено через 3 хвилини 26 секунди:
Вчіться працювати по ТЗ. Дано конкретне залізо і конкретні (нульові) навики в ніксах. Треба з цього щось вигадати. От і вигадуємо.
А ідеалізувати як класно було б якби замінити залізо і максимально затюнити нікси це звичайно цікаво, але користі від того не багато.
УСВ
Member

Повідомлення

господа, спасибо что отписались...
да, железка типа "слабая", но мне ниче ненужно запредельного

юзеров 2-3, (и это максиум) пока юзаю микротик, просто как роутер
мамка такая ACROSSER AR-B1893-G только проц запаян , памяти 2 гига , ну и вафля 300 на 3 антены
железоко есть ,пока просто лежит, хотя седни установил роутерОС на новую железку , без вайфая, вафля будет ТД...
пару деней и сфоткую комплект если вам интересно
но это будет только роутер
Rimlyanin
Member

Повідомлення

Scoffer:Саме так, свіжий лінукс під слабке залізо треба тюнити
какой современный дистриб без иксов под старое железо надо тюнить?
Разве что с 32/64 бита могут быть вопросы, не все из актуального есть под x86.
Scoffer:Вчіться працювати по ТЗ. Дано конкретне залізо і конкретні (нульові) навики в ніксах. Треба з цього щось вигадати. От і вигадуємо.
Но это не означает что надо рекомендовать ставить дырявую винду, если просят
УСВ:вот типа роутер+файлопомойка+торент ??
Если это настраивается даже на нулевом уровне в никсах? ПРОсто по мануалу с гугла. В крайнем случае, тот, кто не может поставить винду зовет того, кто это может сделать. Почему нельзя также с *nix ?
Это делается за вечер под пиво и чипсы.
И не надо рассказывать что *nix надо как то специально и усердно "тюнить" что бы выставить в инет.

P.S. А вообще, УСВ, хоть и мамка есть, но почему не оставить её, и не купить роутер? В который точно также подкинуть винт, и будет
УСВ:роутер+файлопомойка+торент ??
а не пытаться использовать старое железе просто потому что оно есть?
УСВ
Member

Повідомлення

Rimlyanin
ты прочитал мой пост выше ?
https://www.ebay.com/itm/1PC-used-ACROS ... 3702897249
гигагерцовый проц, 2 гига опертивки , 6 портов (4+2) ,усб, и остальные полюшки...

и я еще "должен" купить новый роутер ?? :D

Отправлено спустя 49 минут 25 секунд:
Loz:УСВ
На Вашій материнці скоріш за все Celeron M на древньому ядрі Benias. У нього немає підтримки 64-бітних команд.
Остання 32-бітна версія OpenMediaVault 3.0.36
в общем так..постепенно скатились в оофтоп, тема о НАСе, а скатились до роутера
единственно кто сказал -посоветовал по теме это Loz
а остальное в стиле "поменяй мамку, проц, оперативку иии... вообще выкинь это барахло"
я спросил о "кокретном" железки а не о том чтоб поменять -выкинуть-забыть
но все одно всем спасибо :super: , я предпологал что так будет но типа более "мягко " чтоли :-/
shsw
Member

Повідомлення

Deadpool
Про OMV, можно ещё пробовать несколько вариантов. Первый - Отключить все диски, кроме того на который ставите, потом подключаете всё что надо. Второе, можно поставить голый Дебиан и на него пакетом накатить OMV. У меня тоже такое было, поборол таким способом. Но на ОМВ вылазит следующая козявка, Вин10 не хочет конектица и видеть шару на омв пока не включишь СМБ1 :( Вроде и самба новая используется, но не, не получается настроить, может кто подскажет, поэксперементирую.
А ещё можно поставить сервер 2019 или типа того, там куча сервисов под шару, и бэкапы какие угодно и удалённое управление и это винда с простыми настройками. Ну и кроме всего можно забить на активацию, даже если будет ругаться, всё равно будет работать.
Scoffer
Member

Повідомлення

shsw:можно забить на активацию, даже если будет ругаться, всё равно будет работать.
Неактивована серверна вінда починаючи з 2012 перезавантажується (а може вирубається, забув вже) раз в якусь там рандомну кількість годин, не дуже багато, менше доби ;)
Deadpool
Member

Повідомлення

shsw:Про OMV, можно ещё пробовать несколько вариантов. Первый - Отключить все диски, кроме того на который ставите, потом подключаете всё что надо.
делал. не помогло =(
Кстати каждый раз после того как делал шару начинала появляться вот эта ошибка помимо того что загрузчик слетал.
спойлер
Зображення
shsw:Второе, можно поставить голый Дебиан и на него пакетом накатить OMV. У меня тоже такое было, поборол таким способом.
ставил дебу, начинал в командной добавлять самбу и тут приехали. не ставилась самба, мб надо пробовать более старые образы дебиана.
качал вот этот дестрибутив:
спойлер
Зображення
shsw да мне не надо архиваций особо и удаленка через АА не напрягает даже. надо файлопомойка с гиговым каналом передачи данных по домашней сети. ну и планировалось с телефона как на облако запозлать, но уже передумал.
mumu:убунту
вот к ней присматривался попробовать. спасибо за подтверждения намерений. а как она с 775тым сокетом будет работь?
TomMass:Мой НАС на 1155. Отличный сокет. Сейчас g2030 4k киношки раздает, 12Тб общего объема на дисках, самба, облако и куча всего
Дело явно не в сокете
а ось какая?
Scoffer:категорично не рекомендую виставляти NAS дупою в світ.
про облако просто забыть выходит. не то что бы очень надо, но хотелось попробовать что оно такое. хотя пока удаленки и того же гугл диска хватает если надо что перенести.
Scoffer:у нього дуже слабеньке залізо, і свіжий лінукс під це діло треба тюнити, а це дещо проблемно коли його ніколи в очі не бачив
Хм. А допустим если бы я хотел перевести весь нас под линух но на базе 775того + 4ядра? Сильно плохо линух будет дружить?
спойлер
Зображення
Сейчас все на вот этой материнке (но сейчас там +2шт 3.5 и минус 1шт 2.5):
спойлер
Зображення
Scoffer
Member

Повідомлення

Deadpool
Та нє, норм буде.
У нього просто, цитую з даташиту:
CPU (130/90 nm, µFC-BGA 479) Intel ULV Celeron M
Max. Speed 600 MHz
Який там свіжий лінукс. Там би хоч щось стареньке підняти.
Rimlyanin
Member

Повідомлення

Deadpool:Кстати каждый раз после того как делал шару начинала появляться вот эта ошибка помимо того что загрузчик слетал.

Странно что не могло применить квоты. Попробуйте сначала без них.
Deadpool:ставил дебу, начинал в командной добавлять самбу и тут приехали. не ставилась самба,

А вот это уже странно
Deadpool:надо файлопомойка с гиговым каналом передачи данных по домашней сети.

Тогда поддержу ваши мысли по поводу убунты. Ставьте убунту-сервер.
Deadpool:ну и планировалось с телефона как на облако запозлать, но уже передумал.

Облако поднимите потом, для андроида SMB клиентов полно, на первое время хватит.
Deadpool:Хм. А допустим если бы я хотел перевести весь нас под линух но на базе 775того + 4ядра? Сильно плохо линух будет дружить?

Как NAS намного лучше винды.

Отправлено спустя 3 минуты 2 секунды:
P.S.
Scoffer:Незалежно від того яка там буде ОС, категорично не рекомендую виставляти NAS дупою в світ.
Зря Вы так категорично про сервер под *nix
Відповісти