Уххх. В мене наче все зараз і працює але не так як планувалось початково. По порядку. Вдома є два стаціонарних, з профілю ПК, на них граються іграшки, трошки буває робота робится в фотошопі/афтері/вегасі мною. Але останнім часом я вже відійшов від рендеру особисто, то дружина свою роботу рендерить на своєму і інколи ще моєму ПК. Тому бажано мати доступ було до спільних файлів для обміна проєктами. Ну і також захотів викинути всі HDD з доманшіх ПК в якийсь третій ПК і закинути в іншу кімнату, бо бісять шуміти/гудіти. Деякі з них старі але працюють ще. Під торенти, тимчосові файли тримати те що треба. Бо також є необхідність наприклад закинути гіг 30-50відеоматеріалу і кинути його на рендер. Потім файли видаляються. Або готові відеосюжети/аудіопередачі мб деякі зберігаються, хоча і вивантежені в ютуб. Взагалом міні сервер з того що під рукою.
Підключив білий IP, запланував гігабітний свіч для домашньої мережі (на час написання він вже куплений, працює)
Власне спочатку попитав знайомих, порадили чистий дебіан+зверху накатити самбу і інші служби.
Інсталювати самбу ніяк не вийшло на самий свіжий дебіан. На права матюгалось, SU не давало результату якщо з під нього запускати команду на інсталяцію пакету.
Не довго думаючи спробував інсталювати готове рішення OMV, все норм стало. Навіть з FTP розібрався і вдало вийшло перекидати файли, а знайомий зміг з телевізора підключитись і потоково дивитись по FTP відео/музику. Все ок було поки не захотів реалізувати просту шару папок через самбу. Але щось воно ніфіга не працювало. Відклав питання з тим на пізніше, коли вже диски всі вийму з ПК і дістану з полок, щоб зібрати воєдино. Так як мені дуже сподобався OMV вирішив на ньому зупинитись, також він займає мало місця, але в нього була проблема. Якщо його ставити на HDD то він займає декілька тих гігабайт а інше місце перестає бути доступним для корисного використання під файли. По цій причині придбав простенький ссд на 16гб і форумчанина нашого. Все чудово і дуже швидко інсталювалось + швидкість завантаження стала дуже приємна по часу. Почав з FTP все ОК начебто. Хоча інколи незрозуміло чому червоним світилось, і доступу небуло поки не ребутнути. забив на те. Мені більше цікавила можливість мережевих дисків. Почав налаштовувати пробувати SMB і знов ніфіга.
Мало того, в подальшому пробував з HDD i SSD грузитись то завжди був косяк. Як тільки задавав папку для шари через самбу і ребутився отримував проблема. Злітала загрузка. Не могло знайти відки грузити систему
![insane :insane:](./images/smilies/insane.gif)
В біосі материнки перепробував мені здається всі варіації роботи системи дисків. Проблема була постійна, інколи лише бував вдалий старт. При чому якщо переінсталювати OMV то все було зному супер, вантажилось ідеально рівно до поменту з призначенням папок для шари самби і інколи фтп. С тиждень я вечорами ковирявся в тому всьому, читав гайди по налаштування OMV, радився з знайомими які її використовують, проблема нікуди не ділась.
Плюнув на все, бувши в стані легкої єйфорії від домашього винця, пославши все, я за 10-15 хвилин знів все на дисках, заінсталив якийсь старий і легкий образ він7 х64 без сервіс паків бо боявся вінда не стане на 16гб ссд. І ще потративши хвилин 10 налаштував домашню групу, зробив користувача і зробив шару на диски. Все запрацювало ідеально. Змінаші почуття у мене були. Наче і працює. але ж диск забитий під саме небалуй. Вільно 300мб всього на системному. Але працює без проблемно. торент поставив, по АніДеску заходжу торенти кидаю собі, вночі щоб качались. Але і не тещо хотів. А хотів легкого дебіана/лінуха і може до того що дома гігова мережа мати доступ з телефона/ноута до файлів вдома. На вінді воно менш безпечно буде робити. Тому поки відкинув бо воно не є обовязковим.
Взагалом поки що завів все, але результат не той якого хотілось, хоча і задовільняє:
- спойлер
![Зображення](http://162.r.photoshare.ru/01620/00f74a9af7f83b44edc86b1ee230536405977789.jpg)
Власне чому вирішив описати все, бо нічого не знаю про:
Scoffer:Windows server 2003r2 з усім відомого трекеру, в редакції з інтегрованими останніми патчами від банкоматів, і буде щастя.
Планував спробувати якийсь образ лінукса всетаки. Але без уявлення як він себе поведе як захочу самбу підняти. Подумав може тоді на ВінСервер глянути?
Чи таки спробувати таки лінукс накатити, він на SSD 16гб стане норм, і більшх безпечний якщо захочу його в інет з білим ІР викинути.
Яку ось таки було би правильніше використовувати для 1155 старенького ПК.
- спойлер
![Зображення](http://162.r.photoshare.ru/01620/00f74a9ef78f08c2b8d3517d2008f461238b078b.jpg)