ONU з вбудованим WIFI

Локальные сети и Интернет
Автор
Повідомлення
Паук
Member

Повідомлення

Панове, підключення сторонніх пристроїв в мережу провайдера - це квест, який бажано проходити із залученням представників провайдера.

Для прикладу:
працюю в певному ISP.
побудувати пон мережу у певному ЖК.
OLT BDCOM GP3600.
ONU ставили переважно Foxgate 2001R, Picotel X-910.
Склад закупив партію ONU C-Data, EPON/GPON (модель не памʼятаю).
Дані термінали по документам були сумісні з нашим OLT.
Почали ставити дані ONU.
Посипались скарги від абонентів.
ONU в мережі, сигнал в межах норми, абонент отримує IP, але трафік не ходить.
При ребуті олта - проблема пропадає на певний час, потім рандомно вилазить знову.
Тиждень грались в бдсм ігри за участі майстрів, інженерів, адмінів, саппорту постачальника.
Ребутати OLT - в робочий час не можна, там багато абонентів, треба погоджувати роботи за 3 доби і проводити їх в неробочий час.
Замінити всі ONU C-Data на Foxgate - не виходило, тому що 3-4 абоненти могли прийняти майстра тільки вночі (такий графік роботи у людей).
На щастя, проблема вирішилась перепрошивкою та переконфігурацією OLT.
Але нещодавно майстри підключили нового абонента, який захотів використати свій термінал (Raisecom невідомої моделі).
Термінал зареєструвався, все ок, все працює.
Але після підключення даного абонента на PON порту (на OLT) почали рости помилки.
І от я сижу і думаю, чи це через той райзком, чи через щось інше.
Якщо будуть скарги - доведеться абоненту з райзкомом продавати ONU або відключати його.
Бо PON - це 1 середовище на 64/128 (ніби вже й на 256 є) ONU.
1 кривий термінал може попсувати життя всім іншим.
Avenger80
Member

Повідомлення

Паук
Ось після таких постів і думаєш - а на фіга взагалі той PON (GPON) потрібен - стільки нюансів, стільки проблем... Одна тільки перевага і те... типу захист від блекаутів (Але це завдання абонента потім - як запитати ONU та роутер потім). Просто зараз кожен із операторів зі шкіри вилазить, щоб відзвітувати абонентам – ура, ми провели оптику до вас – ми круті.
Evergod
Member

Повідомлення

Avenger80
В мене в будинку вже 2 рази вирізали кабель виту пару, з даху будинку до квартири (метрів з 50 мабуть там). От ще раз виріжуть і піду на оптику, вона нафіг не треба нікому :D
Васильович
Member

Повідомлення

Avenger80: 21.10.2023 12:02стільки нюансів, стільки проблем
Але ж цих нюансів і проблем можна уникнути, якщо не шукати самому собі пригод і просто використовувати ONU, наданий провайдером ;)
А переваг "вагон" і в мирний час. Наприклад, імунітет до грози, до змін погоди/пори року (привіт, aDSL), низька вартість підключення, симетричний канал Up/Dn, легка процедура отримання постійної ІР адреси і т.д. :)
Паук
Member

Повідомлення

Avenger80: 21.10.2023 12:02 Паук
Просто зараз кожен із операторів зі шкіри вилазить, щоб відзвітувати абонентам – ура, ми провели оптику до вас – ми круті.
Люди не розуміють, чого вони бажають.
Бензину у вогонь підливають пости Мінцифри і міністра Федорова, типу "якщо у вас не пон, то відключайтесь і шукайте такого провайдера, який дасть вам пон", "терміново купіть павербанк і кабелі usb-dc".
Нерозуміння технічними спеціалістами суті технічних питань призводить до паніки серед абонентів та втрат $ серед провайдерів.
З життя:
проводиш упсування комутаторів доступу (ті, які в будинках стоять) на 6-8 год, а абонент тобі каже "так у вас не пон, фууу, я відключаюсь".
будуєш пон, а абонент каже "а чого це я маю живити ONU, це провайдер має робити, я відключаюсь"
Крч, тотальна криза у цій сфері, причому спричинена більшою мірою споживачами.

Всі абоненти, які звертались з чітким питанням "що треба, щоб в мене Х годин працював інет без електрики" та захотіли розібратись у питанні - отримали те, що бажали.
Десь провайдер вклав кошти, десь провайдер купив упс, а клієнти купили акб, десь клієнти самі все заживили згідно ТЗ від провайдера.
На мою думку, є 2 варіанти:
1. сам починаєш розбиратись в питанні, вкладаєш свій час і ресурси, разом з постачальником/комʼюніті досягаєте мети
2. даєш гроші спеціалістам, які все роблять "під ключ"
Васильович
Member

Повідомлення

Adamantium: 13.10.2023 21:39БП с ИБП для сигнализаций.
Там плата дает 12В 2А, свинцово-кислотный аккум, с возможностью замены и старта после замены без сети 220В. Если заменить аккум на li-ion, то можно добиться автономности в сутки и более.
Використовую такий безперебійник вже більше року.
Купив до нього в січні LiFePO4 китайський акумулятор, зібраний на 21700 елементах - підкрутив трохи напругу заряду і все працює чудово.
Для тесту відключав на ніч живлення 220 В, але акумулятор не розрядився (він теоретично на 12 А/г).
Провести повний стрес-тест (щоб аж вирубився безперебійник) щось не мав поки натхнення :)
Avenger80
Member

Повідомлення

Паук
Просто ещё бывает прикол с сочетанием ONU и роутера. У моего брата был прикол года три назад - купил новый роутер, подсоединил - а интернет пропадает, то есть то нет. Оператор принял заявку, пришел и говорит, тю, а зачем этот поставили, лучше б микротик, с ним нет проблем у них. Возились-возились, и техподдержка роутера подключилась, вроде нашли временное решение. Но затем оператор подключил другое ONU, другой модели (так как задолбался уже :) ) и всё прекрасно заработало с тем роутером (Giga KN1010). А у меня, к примеру, вообще с ним не было проблем на витой паре, без промежуточного оборудования (ONU). А вот теперь ещё особенность и вопрос - а если хочешь свой SFP модуль подключить к роутеру? - как оператор на это будет реагировать? - скажет типа пошел ты на фиг, мы вот это и это ставим и всё у нас отработано, а ты лезешь со своим устройством... Вот такая она оптика... нежная, много нюансов для самого абонента, та и больше головняка, наверное, для оператора. Хотя всё равно же оптика тянется у оператора на магистралях, от дома к дому по-любому, даже если у тебя и витая пара - также?
Andrey2005
Member

Повідомлення

Я в роутері відключив Wi-Fi 5 і споживання зменшилось мінімум в 2 рази, і роутер перестав грітись. А взагалі тримаю старий роутер, він від трьох дохлих 18650 підключених напряму, тримав до 20 годин.
Паук
Member

Повідомлення

Avenger80: 21.10.2023 12:51 Паук
А вот теперь ещё особенность и вопрос - а если хочешь свой SFP модуль подключить к роутеру? - как оператор на это будет реагировать? - скажет типа пошел ты на фиг, мы вот это и это ставим и всё у нас отработано, а ты лезешь со своим устройством... Вот такая она оптика... нежная, много нюансов для самого абонента, та и больше головняка, наверное, для оператора. Хотя всё равно же оптика тянется у оператора на магистралях, от дома к дому по-любому, даже если у тебя и витая пара - также?
наприклад, OLT Huawei працює з ONU Huawei.
Так званий "вендорлок".
Тому що виробник хоче заробляти $.
При підключенні обладнання іншого провайдера - воно не буде працювати.
Взагалі. Ніяк.
Якщо дуже сильно треба, то можна:
а) купити в постачальника ліцензію на обладнання іншого вендора.
за всіх не скажу, але десь бачив, ніби до хуавея 10$/шт (1 ліцензія = 1 ONU).
часто продають не по одній, а типу оптом, умовно 100/1000 ліцензій за раз.
б) шукати старі версії прошивок, до яких існують певні "патчі", тобто зламані прошивки.
такі прошивки є для певних моделей певних вендорів і там можуть бути якісь баги, які не можна пофіксити, бо треба ставити сучасну прошивку, а на сучасній прошивці не буде працювати стороннє обладнання.

З приводу іншого провайдерського обладнання (не PON) - також є купа нюансів по сумісності SFP модулів, підтримці різних протоколів і т.д.
Всі великі вендори можуть щось гарантувати тільки на своєму обладнанні.
Всі великі вендори хочуть заробляти великі гроші, а для цього, як не дивно, потрібно продавати багато обладнання та ліцензій.

З приводу магістралей і будинків:
магістралі однозначно оптичні
лінки між комутаторами в межах 1 будинку - переважно оптика
(але бачив багато мідних, особливо, якщо це старі мережі)
лінки між будинками - переважно оптика.
(в дуже древніх мережах може десь бути мідь, але більшість з таких мереж згнила або вигоріла від гроз)
mraleks
Member

Повідомлення

Avenger80: 21.10.2023 12:51 Просто ещё бывает прикол с сочетанием ONU и роутера.
На виході онушки така сама мідь як і на вході в квартиру буде, пригоди будуть тільки якщо онушка лайно і таке саме буде якщо свіч звідки тобі в квартиру буде заходити мідь виявиться лайном.
Avenger80
Member

Повідомлення

Я не пойму, почему минусуют... Ну не было у меня оптики, в квартире ещё одного устройства - терминала ONU, оптоволоконного кабеля и т.д. Да, есть свои какие-то страхи по этому поводу, так как витая пара для меня проще выглядит пока. Хотя всё может быть и оператор к этому давным-давно готов - дай только запрос на подключение, возможность есть:
спойлер
«Макснет» – гигабитный провайдер и оператор связи, предоставляющий полный комплекс телекоммуникационных услуг. Среди них Гигабитный Интернет, Телевидение, SIP-телефония с городской телефонной связью и 0800 номерами, Видеонаблюдение, облачные услуги и сервисы и т. д.

В течение более 20 лет существования мы внедряем инновационные цифровые технологии на базе собственной сетевой инфраструктуры, которую системно модернизируем и расширяем. А также ежегодно запускаем новые направления, услуги и сервисы, расширяя возможности для наших абонентов.

«Макснет» имеет собственную оптоволоконную магистраль, построенную по технологии FTTB/FTTH с управляемыми коммутаторами. Кроме того, прямые каналы с резервированием по схеме «1+1» на Восточную и Западную Европу, обеспечивают нашим клиентам задержки менее 20 мс к популярным ресурсам.
Евгений King
Member

Повідомлення

Паук: 21.10.2023 13:21
наприклад, OLT Huawei працює з ONU Huawei.
Так званий "вендорлок".
Там шьється контрол плата на розлочений софт і Huawei жере усі ONU котрі йому підсунеш і працює це все кратно стабільніше за BDCOM/ZTE OLT :gigi:
Стосовно того що це старий софт з багами як ви зазначили, наскільки мені відомо мегакритичних багів там нема та й софт не сильно то й старий

Відправлено через 7 хвилин 17 секунд:
Avenger80: 21.10.2023 13:25
«Макснет»
Вибачте за мою французьку, але Макснет це та ще оййййййй!, а не провайдер )
Avenger80
Member

Повідомлення

Евгений King
Может быть, но перешел на него с Триолан, месяцев 7 назад - пока ни одной проблемы - и скорость в два раза выше и дешевле, чем Триолан со скоростью в два раза ниже. Может зависит от района? У моего брата (другого брата :) ) Макснет уже года 4 - честно, вообще не жаловался (живёт в том же районе, что и я). Просто Триолан офигел полностью со своими ценами и тарифами. Это ж хорошо, что в подъезде есть конкуренция среди операторов - Триолан, Макснет, Воля, Киевстар, Укртелеком и ещё какие-то - можно выбирать. :)
Паук
Member

Повідомлення

Евгений King: 21.10.2023 13:36 Там шьється контрол плата на розлочений софт і Huawei жере усі ONU котрі йому підсунеш і працює це все кратно стабільніше за BDCOM/ZTE OLT :gigi:
Стосовно того що це старий софт з багами як ви зазначили, наскільки мені відомо мегакритичних багів там нема та й софт не сильно то й старий
Чув про таке, і дуже хочу побудувати мережу на Хуавей.
Подобається "модульна" конструкція (треба gpon - поставив плату гпон, треба xgpon - замінив плату)
Але коштів поки не дають, тому юзаємо BD-COM, C-Data :shuffle:
_clawfinger_
Member

Повідомлення

Avenger80
в квартирах з цим просто. А в приватному секторі наприклад, ні. Вита пара має одну сильну ваду, зв’язок затухає й швидкість падає на довгих кабелях, від 100м.
Я вже мовчу про такі моменти як гроза, або любителів металу.

Васильович: 21.10.2023 12:31Але ж цих нюансів і проблем можна уникнути, якщо не шукати самому собі пригод і просто використовувати ONU, наданий провайдером
Так й є. Я коли міняв провайдера й питав майстра що налаштовував. Бачив onu термінал з вбудованим вайфаєм. Питаю чи можна такий купити дати їм щоб налаштувати його? Відповідь: ні не можна! За регламентом провайдера тільки їхні onu. Інакше відрізають й клієнт йде в за москвою.
А потім була довга лекція про будову мережі. :D
Тож використовую що дали й більше нічого не видумую. 😁
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Avenger80: 21.10.2023 13:25 Я не пойму, почему минусуют...
Рідкісну дичину пишете, стосовно PON. Все тому, що знання обірвані. Коротка відповідь, - PON добре себе зарекомендував в приватному секторі, також добре працює в багатоповерхівках, так як дуже багато переваг не тільки для провайдера, а і для кінцевого споживача. Недоліки теж є, як і в будь-якої іншої технології, просто переваг значно більше ніж в міді.

Відправлено через 4 хвилини 23 секунди:
Паук
ZTE-C300 теж дозволяє ставити різні плати, працює тьху тьху стабільно.
Avenger80
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst
Я не спорю, вы правы, знания обрывочные, так как не имел дело. Описал просто свои страхи. Из предварительных особенностей, которые просто для меня на поверхности - дополнительный элемент (ONU), который надо или покупать или брать в аренду - дополнительная трата по сравнению с просто витой парой в квартиру (самый дешёвый ONU у оператора - 900грн) - тут надо уточнить у оператора на счёт этого всего - но коробочку тебе эту ж не подарят просто так, я понимаю, дальше - привязка к оператору более жёсткая идёт, это не то, что за день тебя переподключили к одному из 6-7 операторов в подъезде, тут ещё сто раз подумаешь - а надо ли тебе переподключаться. Более нежный кабель оптики, который в домашних условиях не отремонтируешь. Дальше я понял, что оптика в целом очень капризна к аппаратуре абонентов и какое-то устройство может испортить жизнь всем другим абонентам в этой сети.
В частном секторе преимущества понятны, в многоквартирных домах с 6-8 операторами с гигабитным инетом, кроме защиты от блэкаутов, я пока не могу понять прям преимущества для абонента над витой парой (я имею ввиду квартиру с ONU и без ONU), как ведётся инет до моего подъезда - мне по фиг, там скорее всего оптика и ведётся. Просто опишите преимущества именно оптики в квартире абонента перед витой парой (отбросив защиту от блэкаутов и мародерство кабеля в подъезде, к примеру), чисто с технической стороны. В качестве ликбеза для меня. А не минусы лепить. :) Вот вы, к примеру, как оператор, который хочет провести ко мне в квартиру оптику, вместо витой пары, что будете говорить, кроме того, что вот выключат свет и у вас будет инет, но предварительно вы сами должны подумать как будете запитывать ONU и роутер.
P.S. Вот на фига минус лепить - ответить слабо по существу? Я ж без издёвок спрашиваю, а чисто чтоб самому понять - преимущества оптики именно в квартире для абонента? Будет стабильнее или выше скорость - что видимого мне даст? Или ничего кроме защиты от блэкаутов (о которой я сам тоже должен побеспокоится, запитав ONU и роутер) и просто другой технологии подключения? Почему-то только на волне блэкаутов начали операторы массово проводить оптику в квартиры абонентов, до этого такого ж не было.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Avenger80
Поставив "+" для вирівнювання карми. Але це не головне.
Стосовно вашого питання, - які переваги над міддю має оптика? Для мене це питання саме по собі дивне, мабуть з цього варто почати. Насправді ви не могли не помітити, переваги які раніше перераховували (вище пан Васильович та і не тільки він, тому їх повторювати не буду). Також додам, доступний гігабіт за замовчуванням, тобто не потрібно хвилюватись чи є технічна можливість зі сторони провайдера надити таку швидкість чи ні, це однозначно "+".
Як вище вже зазначали, на виході з ONU звичайний ethernet, тобто та сама мідь, це стосовно вибагливості до обладнання. З цим я думаю питання закрите.
Стосовно відновлення пошкодженої лінії, - так, оптику без спеціального обладнання не відновиш, хоча... Загалом я б не записував навіть це до проблемо бо вітушку теж вічно скручувать не вийде та й взагалі вона може банально "перегнить".
Avenger80
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst
Дякую за відповідь. :) На счёт гигабита по умолчанию - это мне кажется давно пройденный этап, любой уважающий себя провайдер давным-давно проводит сеть с такой возможностью для самого абонента. Хотя, на заре вхождения на рынок операторов и в целях экономии могли грешить этим делом и в частности при ремонте оборванного (обрезанного) кабеля во время ведения войн среди операторов - резали друг друг абонотводы и тогда мастера делали скрутку на 4 жилы (в общем, получалось 100Мбитное соединение), но это было всё нормально, до тех пор пока мой нынешний оператор не начал давать 200Мбит/c вместо 100Мбит/c по начальной цене 100Мбит/c - т.е. 200Мбит/c стала минимальная скорость и вот тут пошла ругань среди абонентов - некоторые не могли получить её физически, а оператор говорил - давайте за ваши деньги перетянем кабель. :gigi:
_clawfinger_
Member

Повідомлення

Avenger80
onu оператор дає безкоштовно, але коли закриваєш рахунок й відмовляєшся від послуг, обладнання треба повернути. Оренда обладнання вже входить в послугу.

Якщо клієнт мешкає в квартирі, то для нього це взагалі немає значення. Там в основному мідь й в більшості випадків підключення безкоштовно. Головне, це стабільність зв’язку й швидкість.

А от якщо клієнт мешкає в приватному секторі, то це вже інша історія. Там переважно тільки оптика, мідь має обмеження.

Наступне, оптика буває різною.
Активна оптика потребує медіаконвертор в який заходить оптика через sfp модуль.Народ якщо роутер має підтримку, втикає їх в роутер. Щоб менше девайсів було. З медіаконвертора вже йде мідь в роутер/пк то що.
Пасивна оптика, або PON. Оптичний кабель йде по вулицях й заходить в будинок. Тут все упирається в сервер провайдера, поки він працює є зв’язок. Якщо сервер впав, то не працюватиме й зв’язок.

Перевага PON над оптикою в ціні інфраструктурі й ціні. Раніше в мене була активна оптика, за проведення якої я заплатив 1500гр при курсі 8грн за бакс. Це за все "під ключ". Не рахуючи вартість пакета послуг на місяць.
В осені минулого року я підключив PON, за підключення я заплатив 500грн при курсі 37грн з копійками за бакс.
Я тут на днях дивився тарифи мого провайдера по селах... На інфраструктурі активної оптики він би не зміг давати тариф 99грн за 200мб. Хоча в мене 420грн за 300мб.

Сам кабель оптики дуже міцний, але якщо режим дурня. То й мідь також можна пошкодити.
Відповісти