Oleksanr: ↑
05.02.2025 12:50Для мене складністю в данному випадку є те, як організувати RAID, та чи потрібно його прокидувати в TrueNAS чм ні... інформації я особисто притомної не знайшов.
Є дві схеми. 1. Массивом(и) рулить Proxmox, в Truenas прокидуєте готові вол'юми (LUN). 2. В Truenas прокидуєте накопичувачі, і він працює з ними фізично. Як бути з SSD "для віртуалок"? Можна їх залишити в Proxmox, а можна і в Truenas.
Oleksanr: ↑
05.02.2025 12:50На данний момент є 3 диски по 24 Тб, мета створити RAID5, тобто один диск піде під данні бекапа, у випадку якщо якись диск покине чат.
От дивись. Щоб додати колись диски, RAID треба пересбирати. Так, це не часто. Чи зручно це для дому? Категорично - ні. Чи захочеш ти це робити, проходячи цей процес в перший раз? А якщо накосчиш? Ото ж, воно при такій схемі не буде розширятись умовно ніколи.
Далі. Полетів диск в RAID 5, знов таки, треба все зробити правильно для перезбирання. Якщо ти не адмін, який робить подібні процедури регулярно, це стресс.
Далі. Полетіло два диска. Ну от якось так сталось. Що залишається від RAID5? Гарбуз.
Ці проблеми частково вирішує ZFS. Та повністю вирішує Unraid.
Полетіло два диски при схемі надлишковості N+1 (як RAID5)? Неприємно, але всі данні з остальних дисків на місті. При чому вони доступні без всілких перезбирань. Тут і зараз.
Захотів додати диск в існуючий массив. Для цього достатьно вставити HDD, натиснути три кнопки в менюшці. Все, массив розширено.
Знов таки, Unraid працює нативно з SSD-кешуванням, яке також налаштовується в два кліки.
З приводу Proxmox. Треба розуміти, що самі віртуалки будуть працювати ідентично на Proxmox, TrueNas, Unraid. Швидкість також 1:1. Бо всі працюють на KVM. Зручність Proxmox саме в керуванні, автоматизації, відмовозахищенних кластерах, CEPH (зовніщне сховище) і т.п. Якщо цих VM не десятки - сотні та ти не використовуєш кластер із NAS, то доцільність Proxmox під великим питанням.
Моя порада.
Unraid.
HDD стільки, скільки потрібно по схемі N+1. Але можна всі одразу не брати, пам'ятаючи про легке розширення.
Пул з 2 SSD під кеш + VM. Але насправді можна і один ентерпрайзовий 4 TB. Вони дуже надійні. В Unraid немає потреби розносити віртуалки і кеш по різним пулам.
А ще економите 1 SSD для самого Proxmox. Unraid працює з флешки (і тільки з флешки).
По бекапам. Або, як порадив
Smok слабий ПК, або хоч карман до роутера.