Выбор роутера

Локальные сети и Интернет
Відповісти
Автор
Повідомлення
artko
Member

Повідомлення

crumd: 05.04.2025 15:01 В современных роутерах в качестве прошивки используется сетевой Линукс. Разница - лишь в особенностях интерфейса с пользователем. Некоторые прошивки (Кинетик, Микротик, ОпенВрт) позволяют пользователю работать напрямую с командами/скриптами сетевого Линукс. Другие прошивки (ТП-Линк, Асус, пр.) ограничивают пользователя функционалом вебморды/приложения.
скільи вже разів бачу від вас цей вираз "сетевой Линукс". Розкажіть, що це таке? які ще різновиди linux бувають і чим "сетевой Линукс" відрізняється від просто лінуха?

Відправлено через 1 хвилину 58 секунд:
Avenger80: 05.04.2025 15:14
crumd: 05.04.2025 15:01Другие прошивки (ТП-Линк, Асус, пр.) ограничивают пользователя функционалом вебморды/приложения.
И это тоже нормально. Только сделайте этот функционал вебморды/приложений нормальными - легко настраиваемые базовые функции, чтоб это было наглядно - а не кастрированно-кривовато глючащее ПО.
ще не бачив жодного побутового роутера, "з магазину", щоб в ньому базові речі - налаштовувались складно. зазвичай буває що просто вмикнув і він ВЖЕ працює.

Відправлено через 3 хвилини 1 секунду:
Avenger80: 05.04.2025 15:43 В том то вся и боль моя, что данную функциональность я имею сейчас с коробки и хочу пересесть на такое же и тут, получается, что что-то подобное это или Микротик или любой роутер, но шей его на OpenWRT. Другого выхода нет и приходим к выводу, что чистая OpenWRT - это манна небесная для всех роутеров, т.к. преимущественно все производители роутеров - криворукие бракоделы. :gigi:
ну так маєте? користуйтесь, в чому проблема знов таки? :)
Avenger80
Member

Повідомлення

artko: 05.04.2025 15:48ну так маєте? користуйтесь, в чому проблема знов таки? :)
Так нельзя ж и хочется что-то подобное и от другой марки. :) Думал, что Asus.
Bender911
Member

Повідомлення

Bruno Banani: 05.04.2025 15:26
Ну вот смотрите, за 1100 грн с Али (или чуть дороже с olx) можно взять Xiaomi AX3000T, поставить на него openwrt и получить адекватный роутер с хорошим покрытием (лучшим, чем все то, что у нас официально продается) и по сути безлимитным обновлением ПО.
Ни у одного другого производителя нет ничего подобного.

Відправлено через 2 хвилини 28 секунд:
И ещё - даже если вам не нужна вся функциональность openwrt в ней есть смысл хотя бы ради обновлений.
Сколько те же xiaomi обновляются в стоке? Пару обновлений выходит и все. Да и остальные модели тоже 2-3 года и пока. А роутеры как правило меняют раз в 5 и более лет.
Ви або помилились кому відподаєте або не зрозуміли мене. Я саме за OpenWRT. А ax3000t я тестував з OpenWRT і викладав результати на форомі ще минулого року.
Свегер
Member

Повідомлення

Як почитаєш, що ви всі тут пишете, то це щось!
Всі роутери, які тут рекомендують, чомусь, необхідно, звичайному користувачеві, як мінімум - перепрошивати, а потім ще куча якихось траблів з налаштуванням.
Звичайному користувачеві, як от мені та гадаю й багатьом іншим людям: потрібно, щоб роутер з коробки був із зрозумілими налаштуваннями і мав стабільний сигнал з нормальною швидкістю (а прошивку, як от зі смартфоном, можна спокійно було в додатку оновити в один клік), іншій додатковий функціонал - це вже більш індивідуальні забаганки. Питання навіть не ціни, а якості! Тут же, я досі не бачив в темі рекомендацій, вже навіть не конкретного бренду, який людям можна розглядати, а навіть конкретної моделі, щоб взяв, купив пристрій, років так на 5 і не парився.
Я розумію, що вам в даній темі, багатьом цікаві ігри з постійними змінами/переналаштуваннями/перепрошивками всього і вся. Але 90-95% звичних користувачів цим займатися, гадаю, не схоче (брати пристрій з яким потім постійно потрібно займатись якимось шаманством).
Ось тому, я ще раз переконався, що в темі: "вибір Роутера", простій людині - точно не вибрати роутер! Бо це, якийсь капець! Дах повністю з'їде, якщо людина просто захоче змінити старий роутер на якийсь, більш сучасний і нормально працюючий! Наразі, складається враження, що правильніше, просто зайти на той же хотлайн, самому вибрати, що сподобалось, та й все.
...
Чи можливо я не правий???
Якщо так, я був би дійсно радий помилятися в своїх поглядах!
Невже, дійсно, немає нормальних роутерів???
Bender911
Member

Повідомлення

Avenger80: 05.04.2025 15:54 Так нельзя ж и хочется что-то подобное и от другой марки. :) Думал, что Asus.
Так ви визначтесь, чи ви хочете чи просто шукаєте причини чому залишатись на Кінетику і згадувати час від часу його який він класний.
Якщо не хочеться навіть елементарну інструкцію виконати і отримати гарний роутер з OpenWRT, то щось у мене сумніви що дійсно вам хочеться міняти Кінетік. А розібратись в налаштуваннях не складніше ніж в будь якому сучасному роутері. Перший раз минулого року спробував, один раз налаштував і забув. Якби нові роутери не купляв, то вже і забув би як OpenWRT виглядає.

Це вже не кажучі, що можна купити одразу прошитий на OpenWRT роутер.

Відправлено через 7 хвилин 43 секунди:
Свегер: 05.04.2025 16:59 Як почитаєш, що ви всі тут пишете, то це щось!
Всі роутери, які тут рекомендують, чомусь, необхідно, звичайному користувачеві, як мінімум - перепрошивати, а потім ще куча якихось траблів з налаштуванням.
Звичайному користувачеві, як от мені та гадаю й багатьом іншим людям: потрібно, щоб роутер з коробки був із зрозумілими налаштуваннями і мав стабільний сигнал з нормальною швидкістю (а прошивку, як от зі смартфоном, можна спокійно було в додатку оновити в один клік), іншій додатковий функціонал - це вже більш індивідуальні забаганки. Питання навіть не ціни, а якості! Тут же, я досі не бачив в темі рекомендацій, вже навіть не конкретного бренду, який людям можна розглядати, а навіть конкретної моделі, щоб взяв, купив пристрій, років так на 5 і не парився.
Я розумію, що вам в даній темі, багатьом цікаві ігри з постійними змінами/переналаштуваннями/перепрошивками всього і вся. Але 90-95% звичних користувачів цим займатися, гадаю, не схоче (брати пристрій з яким потім постійно потрібно займатись якимось шаманством).
Ось тому, я ще раз переконався, що в темі: "вибір Роутера", простій людині - точно не вибрати роутер! Бо це, якийсь капець! Дах повністю з'їде, якщо людина просто захоче змінити старий роутер на якийсь, більш сучасний і нормально працюючий! Наразі, складається враження, що правильніше, просто зайти на той же хотлайн, самому вибрати, що сподобалось, та й все.
...
Помиляєтесь. Навіть на OpenWRT як писав вище нічого не треба налашвувати щось постійно - один раз зробив і користуєшся. В тему про вибір час від часу приходять люди, отримую рекомендацію і спокійно собі юзають роками. Тут хватає людей які навіть на китайських прошивках юзають роутери куплені з Алі і їм ок. А коли приходять з забаганками (умовно щоб діоди по шедулеру включати або торенти ставити і щоб недорого), тоді і з`являється діскусію на сторінки.
artko
Member

Повідомлення

Свегер: 05.04.2025 16:59 Як почитаєш, що ви всі тут пишете, то це щось!
Звичайному користувачеві, як от мені та гадаю й багатьом іншим людям: потрібно, щоб роутер з коробки був із зрозумілими налаштуваннями і мав стабільний сигнал з нормальною швидкістю (а прошивку, як от зі смартфоном, можна спокійно було в додатку оновити в один клік), іншій додатковий функціонал - це вже більш індивідуальні забаганки.
звичайниій користувач, як і звичайний пральний порошок - не існує :) у кожного свої забаганки та знання. Типовий звичайний користувач частіше усього зовсім не знає, що у роутера є якийсь інтерфейс і тим більше що його треба оновлювати... Йому налаштували (провайдер, знайомий енікей, etc) і так воно і працює. Сюди все ж заходять користувачі трохи більше просунуті, які вже підозрюють, що роутери бувають різні :)
Свегер: 05.04.2025 16:59 Питання навіть не ціни, а якості! Тут же, я досі не бачив в темі рекомендацій, вже навіть не конкретного бренду, який людям можна розглядати, а навіть конкретної моделі, щоб взяв, купив пристрій, років так на 5 і не парився.
а це в загальному, імхо, неможливо. ось порадили вам Роутер_Х, ви купили, користуєтесь і бац! там нема функції вимиканні діодів індікації за розкладом. а ви - НЕ знали, коли питали, що вас це буде нервувати вночі :) Або наче все добре, але ваш провайдер надав більш швидкісний тариф, або сусід поставив зламану мікрохвильовку під стінкою.. і все! роутер поганий, порадили не те. Бо не так працює, як хотілося.
Свегер: 05.04.2025 16:59 Я розумію, що вам в даній темі, багатьом цікаві ігри з постійними змінами/переналаштуваннями/перепрошивками всього і вся. Але 90-95% звичних користувачів цим займатися, гадаю, не схоче (брати пристрій з яким потім постійно потрібно займатись якимось шаманством).
нема таких роутерів, з якими прям таки потрібно постійно займатися шаманствами. Він або несправний, або невірно вибрали модель під ваші потреби і просто не вивозить.
Свегер: 05.04.2025 16:59 Ось тому, я ще раз переконався, що в темі: "вибір Роутера", простій людині - точно не вибрати роутер! Бо це, якийсь капець! Дах повністю з'їде, якщо людина просто захоче змінити старий роутер на якийсь, більш сучасний і нормально працюючий! Наразі, складається враження, що правильніше, просто зайти на той же хотлайн, самому вибрати, що сподобалось, та й все.
...
воні всі нормальні і все виконують свої базові функції. проблема в тому - що в кожного своє оточення (це щодо wi-fi ) та інші потреби.
І кожний тут хто порадить якийсь роутер - це буде скоріш за все та модель, яка в конкретної людини добре себе показала. Але це не гарантія, що у вас з ним все буде добре :)
Ну от у мене є таргани - мені не подобається асус та броадком чипсети (бо були з ними проблеми). Асус погані роутери робить? ні, вони без жодних проблем працюють у купи людей. Таке саме можна сказати про будь який роутер, впевнений.

У загальному, моя думка
1) не можна брати найдешевші моделі (виключення коли стабільність та якість роботи непринципова)
2) краще брати моделі виробніків, які підтримують свої апарати (asus, ubiquiti, mikrotik, glinet як приклад. ). Якщо це роутер інших виробников - звернути увагу, чи є для них альтернативні прошивки. саме це дасть можливість полагодити умовно самому, якщо виробник забив на підтримку.
3) якщо рахуєте, що пітримка не потрібна і ви як той невловимий джо - нікому не потрібен, можна брати майже будь що та міняти периодично за потреби.
4) ну а якщо вам потрібно щось більше, ніж роздавати інтернет "звичайним користувачам" - то ви вже і самі, впевнений, зможете обрати собі роутер (бо знаєте про додаткові можливості і вмієте читати документацію)
Ra1n
Member

Повідомлення

Bruno Banani: 04.04.2025 22:02 Относительно OpenWRT и Linksys MX4300 - до сих пор стабильной версии нет, а есть только снепшот, что по сути бета.
Для open wrt можно взять xiaomi ax3000t, там есть полноценная стабильная версия 24.10.0, это вообще по сути роутер с безлимитными обновлениями openwrt.
Також не усе так просто:
"Attention!
New model RD03v2 has appeared on the market with completely different Qualcomm hardware.
→ OpenWRT is not supported on the new RD03v2!"

"ВНИМАНИЕ! В продаже появилась модель RD03V2 на чипсете Qualcomm. Поддержки OpenWRT нет и не будет.
Внимание! Пока нету рута на RD23 1.0.9x - нужно откатится на 1.0.76
Внимание! Если RD03 с датой производства >=2024.10, то узнать какая память и если Foresee, то пока только неофициальные прошивки..."
Bruno Banani
Junior

Повідомлення

Ra1n: 05.04.2025 18:36
Bruno Banani: 04.04.2025 22:02 Относительно OpenWRT и Linksys MX4300 - до сих пор стабильной версии нет, а есть только снепшот, что по сути бета.
Для open wrt можно взять xiaomi ax3000t, там есть полноценная стабильная версия 24.10.0, это вообще по сути роутер с безлимитными обновлениями openwrt.
Також не усе так просто:
"Attention!
New model RD03v2 has appeared on the market with completely different Qualcomm hardware.
→ OpenWRT is not supported on the new RD03v2!"

"ВНИМАНИЕ! В продаже появилась модель RD03V2 на чипсете Qualcomm. Поддержки OpenWRT нет и не будет.
Внимание! Пока нету рута на RD23 1.0.9x - нужно откатится на 1.0.76
Внимание! Если RD03 с датой производства >=2024.10, то узнать какая память и если Foresee, то пока только неофициальные прошивки..."
1. Версии с процессором квалком никто ещё в продаже не видел.
2. Нынешняя стабильная версия openwrt 24.10.0 поддерживает 3000t со всеми возможными версиями памяти и модемов.
Но есть ньюанс:

Warning! Don't brick your router!

There is 1% probability that devices with the Foresee NAND flash chip can be shipped from factory with remapped Bad Blocks. Please use special Test Build PR #17963. For more information see PR #17963

There is 1% probability that devices with the Winbond NAND flash (which have bad blocks) will brick during OpenWrt installation. OpenWrt 23.05.x and 24.10.0 releases are affected. The fix is already present in snapshot builds and will be present in 24.10.1 release.

Т.е. для версий с памятью foresee и winbond очень очень маленькая вероятность окирпичить девайс.
Чтобы этого не произошло - либо прошить кастом (там это уже исправлено), либо дождаться стабилки 24.10.1
Ra1n
Member

Повідомлення

crumd: 04.04.2025 20:12 Но если есть предубеждение что "тайваньцы" лучше "китайцев" и немного лишних денег, то можно взять и Асус. Сегодня wifi роутер - это бытовая электроника. Такая же обязательная в каждой квартире, как холодильник или телевизор. Соответственно и требования к сложности настройки роутера такие же как к сложности настройки холодильника или телевизора - чем проще, тем лучше.
Мабуть, якщо людина спромоглася зайти на цей форум аби задати питання, то вона розуміє, що роутер - не холодильник?
Китайський роутер чи будь-який wifi пристрій не у гостьовій ізольованій мережі - це загроза безпеці ваших данних. Тому завжди краще вибрати тайванський Asus (наприклад) із тривалою підтримкою та оновленнями безпеки, якщо є можливість :)
Bruno Banani
Junior

Повідомлення

Ra1n: 05.04.2025 18:58
crumd: 04.04.2025 20:12 Но если есть предубеждение что "тайваньцы" лучше "китайцев" и немного лишних денег, то можно взять и Асус. Сегодня wifi роутер - это бытовая электроника. Такая же обязательная в каждой квартире, как холодильник или телевизор. Соответственно и требования к сложности настройки роутера такие же как к сложности настройки холодильника или телевизора - чем проще, тем лучше.
Мабуть, якщо людина спромоглася зайти на цей форум аби задати питання, то вона розуміє, що роутер - не холодильник?
Китайський роутер чи будь-який wifi пристрій не у гостьовій ізольованій мережі - це загроза безпеці ваших данних. Тому завжди краще вибрати тайванський Asus (наприклад) із тривалою підтримкою та оновленнями безпеки, якщо є можливість :)
Вот поэтому на китайские роутеры и ставят официальную openwrt
crumd
Member

Повідомлення

Свегер: Невже, дійсно, немає нормальних роутерів???
Так ведь в теме уже отвечали что все современные роутеры нормальные в качестве простых интернет раздатчиков в рамках выбранного класса мощности. Можете заходить в магазин с бутылочкой и крутить. На какую коробку бутылочка укажет - тот и брать.
Если нужны специфические функции - тогда смотреть спецификации. Например, на сайте ТП-Линк для каждой модели роутера есть эмулятор вебинтерфейса. Вы можете оценить пригодность прошивки роутера для ваших требований без покупки роутера.
Ra1n: Китайський роутер чи будь-який wifi пристрій не у гостьовій ізольованій мережі - це загроза безпеці ваших данних.
Больше похоже на нытье конкурентов, проигрывающих китайцам по критерию цена/качество. Есть объективные показатели дырявости китайских роутеров?
Свегер
Member

Повідомлення

crumd: 05.04.2025 20:16 Так ведь в теме уже отвечали что все современные роутеры нормальные в качестве простых интернет раздатчиков в рамках выбранного класса мощности. Можете заходить в магазин с бутылочкой и крутить. На какую коробку бутылочка укажет - тот и брать.
Зрозуміло, дякую за роз'яснення, всім хто відповів! :beer: :up:
А є якісь ресурси/сайти, де викладають детальні огляди роутерів. Щоб більш детальніше можна було почитати і зрозуміти, що пристрій із себе представляє.
Foxgl
Member

Повідомлення

Свегер: 05.04.2025 20:34
crumd: 05.04.2025 20:16 Так ведь в теме уже отвечали что все современные роутеры нормальные в качестве простых интернет раздатчиков в рамках выбранного класса мощности. Можете заходить в магазин с бутылочкой и крутить. На какую коробку бутылочка укажет - тот и брать.
Зрозуміло, дякую за роз'яснення, всім хто відповів! :beer: :up:
А є якісь ресурси/сайти, де викладають детальні огляди роутерів. Щоб більш детальніше можна було почитати і зрозуміти, що пристрій із себе представляє.
Якщо, Вам не подобається ,що рекомендують тут (хоча зважаючи на специфіку форуму, дивно скаржитись на рекомендації по зміні прошивки), досліджуйте все самотужки.

Спочатку визначаєте для себе бюджет, потім ідете на маркетплейс і там по ціні фільтруєте роутери і читаєте відгуки, далі з обираєте моделі, що сподобалися та дивитися огляди на ютубі . І у тих фаворитів, що залишилися читаєте відповідні теми на профільних форумах.

Однак майте на увазі, що "повний фарш" за мінімальний прайс - такого не буває.
До роутерів за умовні 1500-2000 грн не такі вимоги як до Асуса за 5к.
Не хочете паритися, то вкладайте кошти за підтримку з стабільними оновленнями і бажано запросіть спеціаліста, щоб Вам все налаштував і за потреби виконував обслуговування девайсу.

Я для себе обираю варіант з OpenWRT і ручним налаштуванням, що для новачків може зайняти трохи часу, але є я точно знаю що роутер буде працювати стабільно і закривати всі поточні потреби, а якщо щось зміниться з часом, знову без особливих зусиль додам той або інший функціонал.
Alexanderxxl
Member

Повідомлення

Всем доброго времени суток, посоветуйте пожалуйста нормальный роутер у которого не будет никаких проблем, мне чисто для домашнего использования, супер игровой не нужен, вай фай 5 обязательно что бы был , бюджет до 1500грн. Спасибо.
Crong
Member

Повідомлення

Avenger80: 05.04.2025 12:09И зачем везде суют OpenWRT - как манну небесную?
Бо інших актуальних варіантів немає.
Avenger80: 05.04.2025 14:55Так если так - зачем они мучаются и создают свою суперкастрированную оболочку? Ставили бы чистый OpenWRT только со своим логотипом внутри и графическим дизайном (скином), а функционал не урезали.
В OpenWrt повинні бути open-source драйвера, яких немає або в них реалізований тільки базовий функціонал. В своїй прошивці, можна використовувати повнофункціональні пропрієтарні драйвера від виробника.

OpenWrt - це гола система яка має мінімально базовий функціонал. Якщо потрібно щось більше, встановлюєте додаткові пакети і шукаєте інструкції по їх налаштуванню.

Кращим ніж Keenetic, була прошивка від Padavan'а, яка перестала розвиватися після того як Keenetic переманив його до себе в 2016 р.
Bruno Banani
Junior

Повідомлення

Alexanderxxl: 06.04.2025 07:22 Всем доброго времени суток, посоветуйте пожалуйста нормальный роутер у которого не будет никаких проблем, мне чисто для домашнего использования, супер игровой не нужен, вай фай 5 обязательно что бы был , бюджет до 1500грн. Спасибо.
Xiaomi ax3000e с olx за 1300
crumd
Member

Повідомлення

Alexanderxxl: 06.04.2025 07:22 вай фай 5 обязательно что бы был , бюджет до 1500грн. Спасибо.
Линейка моделей АС/АХ брендов ТП-Линк, Меркусис, Кади, Тенда, Нетис в рамках бюджета. В нормальном магазине с трехлетней гарантией, а не из olx подворотни.
Valdey377
Member

Повідомлення

Ruslanu4: 03.04.2025 19:06 crumd
понял))) Да уе как вариант, смотрю в сторону ASUS TUF Gaming AX3000 V2 :)
Так это почти 58й, на одной базе, разница в основном в наличии порта 2,5 гбит
Bruno Banani
Junior

Повідомлення

crumd: 06.04.2025 10:26
Alexanderxxl: 06.04.2025 07:22 вай фай 5 обязательно что бы был , бюджет до 1500грн. Спасибо.
Линейка моделей АС/АХ брендов ТП-Линк, Меркусис, Кади, Тенда, Нетис в рамках бюджета. В нормальном магазине с трехлетней гарантией, а не из olx подворотни.

За эти деньги нет ничего лучше Xiaomi, который даст нормальное покрытие. Не стоит брать какой-то устаревший хлам на процессоре 10-летней давности, который в этом бюджете дают перечисленные вами бренды.
Про олх это вообще бред бредовый. Какая подворотня?
Valdey377
Member

Повідомлення

Bruno Banani: 06.04.2025 11:01
crumd: 06.04.2025 10:26

За эти деньги нет ничего лучше Xiaomi, который даст нормальное покрытие. Не стоит брать какой-то устаревший хлам на процессоре 10-летней давности, который в этом бюджете дают перечисленные вами бренды.
Про олх это вообще бред бредовый. Какая подворотня?
Да ладно вам, та же Тенда за 1300 рисует роутеры с вай фай 6, и там с процем 10 летней давности никак не получится)) тп линк конечно нет, там всё сложно,
Відповісти