Выбор роутера

Локальные сети и Интернет
Відповісти
Автор
Повідомлення
artko
Member

Повідомлення

Tesseract
Проблема броадкома - вони не оновлюють свій сдк, який віддають виробникам роутеров під сучасні ядра. Ось закінчиться підтримка lts 4.19 (яке як пишуть навіть в нових асусах з wifi7 / broadcom ) - і якщо щось вилізе, вендорам треба буде самостійно портувати виправлення на старі ядра. Хто це буде робити?

Саме тому зараз роутери з mediatek, qualcomm - набагато більш (на довгий термін, а роутери працюють не по року) кращий вибір. Бо ці вендори пристойно пітримують своє ПЗ.
"Звичайний" користувач так, мабуть і зовсім не цікавиться що і як. А потім - ботнети, щось роутер поганий і т.п. :)

Як на мене - альтернативні прошивки це маркер, що залізяка буде підтримуватись та працювати певний термін. Необов'язково її і ставити...
Виключення - мікротік. Там і так на підтримку за терміном нема на що поскаржитись. Але - у ніх броадкома раптом нема. Зовсім. (ну, я жодного разу не бачив. тільки qualcomm, mediatek, tile..)
Bender911
Member

Повідомлення

Ra1n: 03.12.2024 11:58
Так, якщо вже брати xiaomi, то виключно під альтернативні прошивки, бо інакше він у кращому випадку передаватиме ваші дані уряду КНР (усі китайські компанії зобов'язані надавати доступ), або стане частиною ботнет-мережі.
(Якщо у вас параноя, це означає, що за вами не стежать).
КНР не просто так надає державні субсидії виробникам мережевого та телекомунікаційного обладнання.

PS Питання інформаційної безпеки з часом стають лише актуальнішими, тож якщо обирати кого спонсорувати за власні кошти, то краще купити не китайського виробника з тривалим терміном підтримки та оновлень - той же Asus або Mikrotik, наприклад.
Саме так і брав. На китайській прошивці сидіти не бачу сенсу, тільки проблеми. Як дешева альтернатива асусу мене і тплінк влаштовував більше року, доволі стабільно відправцював враховуючі ціну в 1,5к грн, поки не замінив на ax3000t. Потім вже заради цікавості купив Flint2. Але паралельно в іншому місті маю ах82u - багато років працює як годинник, з купой домашніх клієнтів, віддаленой роботой, навчанням, іграми, оновлення регулярні.

Відправлено через 8 хвилин 52 секунди:
artko: 03.12.2024 15:25 Tesseract
Проблема броадкома - вони не оновлюють свій сдк, який віддають виробникам роутеров під сучасні ядра. Ось закінчиться підтримка lts 4.19 (яке як пишуть навіть в нових асусах з wifi7 / broadcom ) - і якщо щось вилізе, вендорам треба буде самостійно портувати виправлення на старі ядра. Хто це буде робити?

Саме тому зараз роутери з mediatek, qualcomm - набагато більш (на довгий термін, а роутери працюють не по року) кращий вибір. Бо ці вендори пристойно пітримують своє ПЗ.
"Звичайний" користувач так, мабуть і зовсім не цікавиться що і як. А потім - ботнети, щось роутер поганий і т.п. :)

Як на мене - альтернативні прошивки це маркер, що залізяка буде підтримуватись та працювати певний термін. Необов'язково її і ставити...
Виключення - мікротік. Там і так на підтримку за терміном нема на що поскаржитись. Але - у ніх броадкома раптом нема. Зовсім. (ну, я жодного разу не бачив. тільки qualcomm, mediatek, tile..)
1. Справедливості заради вище згаданий Asus саме приклад гарної підтримки яка вже по факту на зараз виконується декілька років. За цей час деякі новіші роутери отримали 1-2 прошивку чи взагалі нічого.
спойлер
Зображення
2. При його ціні на олх його не жалко замінити за пару років.
3. Якщо людина не париться, то і на Asus, і OpenWRT вона не буде ставити оновлення. На форумі і не тільки хватає унікумів які доказують що вони нікому не потрібні, і можна і на Windows оновлення відключати.
Відповісти