PON в квартиру

Локальные сети и Интернет
Відповісти
Автор
Повідомлення
mrigi
Member

Повідомлення

Паук: 09.12.2024 11:53В мене на роботі було кілька подібних випадків
Це мабуть проблема провайдерів шо вони на своїх сайтах не мають списку сумісних sfp модулів і вважають клієнтів дурними.

Відправлено через 2 хвилини 55 секунд:
WaRMacTep: 09.12.2024 12:14ще не брав хотів с++
Так а навіщо брати C++? Щоб гріти хату? Звичайний термінал, який ви замінюєте, то нижчої потужності.
WaRMacTep
Member

Повідомлення

mrigi: 09.12.2024 12:21
Паук: 09.12.2024 11:53В мене на роботі було кілька подібних випадків
Це мабуть проблема провайдерів шо вони на своїх сайтах не мають списку сумісних sfp модулів і вважають клієнтів дурними.

Відправлено через 2 хвилини 55 секунд:
WaRMacTep: 09.12.2024 12:14ще не брав хотів с++
Так а навіщо брати C++? Щоб гріти хату? Звичайний термінал, який ви замінюєте, то нижчої потужності.
знання слабі по цому питанню тому і запитую, що краще і т.п.
mrigi
Member

Повідомлення

WaRMacTep: 09.12.2024 12:23знання слабі по цому питанню тому і запитую, що краще і т.п.
C++ це лазер на дистанції до 60км. З відповідною потужністю.
Абонентські термінали це зазвичай клас B (до 20км). Ви же мабуть берете на заміну саме такому терміналу.
VolandInferno
Member

Повідомлення

mrigi: 09.12.2024 12:21Так а навіщо брати C++?
Я таких не зустрічав, але якщо є такі ОНУ-стіки, то я б не ризикнув ставити, бо в кращому випадку засвітить все дерево, в гіршому може взагалі приймаючу сторону підпалити.
mrigi
Member

Повідомлення

VolandInferno: 09.12.2024 12:43Я таких не зустрічав, але якщо є такі ОНУ-стіки, то я б не ризикнув ставити, бо в кращому випадку засвітить все дерево, в гіршому може взагалі приймаючу сторону підпалити.
На аліку повно. У межах однієї об'яви B, C+, C++ і різницею у ціні до 5 баксів. От люди і беруть бо "більше завжди краще".
VolandInferno
Member

Повідомлення

mrigi: 09.12.2024 12:52От люди і беруть бо "більше завжди краще".
Так, є таке. З оптикою такий підхід не канає:)
Паук
Member

Повідомлення

mrigi: 09.12.2024 12:21 Це мабуть проблема провайдерів шо вони на своїх сайтах не мають списку сумісних sfp модулів і вважають клієнтів дурними.
1. ви серйозно вважаєте, що є якийсь список сумісних сфп модулів, окрім "рідних"?
типу, хтось купляє ящик ону різних вендорів, збирає тестовий стенд, і перевіряє роботу всього цього обладнання (не забудьте про 100500 прошивок, як з боку OLT, так і з боку ONU).
2. вас образив якийсь провайдер? вам дали негативну відповідь на питання про можливість застосування сторонніх ону?
це цілком нормально. не можу уявити, щоб на запит від клієнта до провайдера, від провайдера до постачальника, а від постачальника до виробника, якийсь умовний хуавей відповів "так, хлопці, можете не купляти наші дорогі onu, юзайте onu c-data/stels, вони нічим не гірші, аналогічні по фунціоналу, все буде працювати, мамою клянусь " :)
Avenger80
Member

Повідомлення

Паук
Это как здесь - https://help.keenetic.com/hc/ru/article ... ra-KN-1810
Евгений King
Member

Повідомлення

mrigi: 09.12.2024 12:21 Це мабуть проблема провайдерів шо вони на своїх сайтах не мають списку сумісних sfp модулів і вважають клієнтів дурними.
Тому що такого списку не існує, ніхто не буде кожному клієнту поясніювати яка SFP якого вендору і якого класу підтримується.
Запопропонують пару ваніантів, котрі є на складі, або пошлють гуляти вальсом, якщо таких варіантів немає.
mrigi
Member

Повідомлення

Паук: 09.12.2024 13:03ви серйозно вважаєте, що є якийсь список сумісних сфп модулів, окрім "рідних"?
типу, хтось купляє ящик ону різних вендорів, збирає тестовий стенд, і перевіряє роботу всього цього обладнання (не забудьте про 100500 прошивок, як з боку OLT, так і з боку ONU).
Я вважаю шо провайдер може написати які модулі для нього рідні. І навіть пропонувати до продажу клієнтам-ентузіастам, щоб ті не шукали собі пригод на стороні. Достатньо навіть однієї моделі.
VolandInferno
Member

Повідомлення

Евгений King: 09.12.2024 13:11Тому що такого списку не існує, ніхто не буде кожному клієнту поясніювати яка SFP якого вендору і якого класу підтримується.
Неподобство! За що я тільки гроші плачу.
Avenger80
Member

Повідомлення

Я, конечно, ни фига не понял минус в таком контексте, детский сад просто. Так всем минусы тогда ставьте после этого поста. :gigi:
WaRMacTep: 09.12.2024 12:14роутер Keenetic Hero 1012(в ру він Giga 1012), всередині на кишені sfp, стоїть радіатор на зовнішній частині також планую, змінити хочу бо при швидкості вище 600 мегабіт починаються втрати пакетів, заміна на такий же ону виправила втрати але швидкість впала з 900+ до 700
Паук
Member

Повідомлення

Я розумію.
Просто Кінетік, здається, не продає OLT та ONU (тобто станційне та абонентське обладнання).
Тому вони публікують список обладнання, яке має запуститись в їх роутері.
Це чудово.
А вендор, зазвичай, випускає OLT і пару моделей ONU до нього.
Можливо, там в списку буде якась 1-портова ону.
Можливо, буде ще багатопортова ону та ону-роутер з віфі.
Якщо буде пощастить - буде сфп ону.
Так як цей вендор випускає обладнання з метою продажу і заробляння грошей, то він не рекомендує або навіть забороняє використання стороннього обладнання.
Є випадки, коли тобі потрібно докупити ліцензію для того, щоб твоя стороння ону запрацювала з олтом.
Я думаю, ви розумієте, що ні про які "списки сумісності" там не йдеться.
Маєш OLT Huawei - купуєш ONU Huawei.
Або купуєш ONU C-Data + купуєш ліцензцію.
Або купуєш взламану стару прошивку на свій OLT (якщо вона існує під твою модель)
Так, на жаль, влаштований світ великих виробників та українського бомж-телекому.
Avenger80
Member

Повідомлення

Паук
Поэтому они пишут вот так:
спойлер
В модели Giga (KN-1012) работа порта SFP была ускорена до 2.5 Гбит/с и соответственно можно использовать SFP-модуль со скоростью до 2.5 Гбит/с. Обращаем ваше внимание, что в модели Giga (KN-1012) существует ограничение: нельзя использовать SFP-модули, работающие на скорости 100 Мбит/с. Данная модель роутера позволяет установить подключение только на скоростях 1 и 2.5 Гбит/с.

Обязательно обратитесь к провайдеру за получением информации о возможности подключения через определенный SFP-модуль!

Важна также характеристика передающей и принимающей длины волны, которая используется в SFP-модуле (длины волн должны совпадать). Например, если у провайдера используется одномодовый оптический кабель и модуль с характеристиками RX-1310нм/TX-1550нм, то ответный модуль должен быть RX-1550нм/TX-1310нм. Эту информацию вы можете узнать ТОЛЬКО у провайдера. Данная информация также актуальна для соединения "точка-точка" оптическими одноволоконными Ethernet SFP-модулями SC/LC.

Перед приобретением и использованием модулей GPON/GEPON нужно точно быть уверенным, что он совместим с оборудованием доступа провайдера, а это можно выяснить ТОЛЬКО у самого интернет-провайдера.
Технологии PON и Ethernet используют различные принципы доступа к среде передачи данных. При этом сама среда передачи данных одинаковая - оптоволокно.
PON это технология TDM (Time Division Multiplexing), устройства используют полосу пропускания среды передачи на базе TDMA (Time Division Multiple Access).
Ethernet использует CDMA/CD (Carrier Sense Multiple Access with Collision Detection), т.е. доступ к среде передачи каждого устройства происходит в условно случайный момент времени, а в PON в строго определенных временных слотах.
Для объединения устройств PON с сетью Ethernet нужно специальное терминирующее PON оборудование (ONT/ONU). Keenetic имеет порт SFP GigabitEthernet. Но существуют G(E)PON ONT/ONU в формфакторе SFP-модуля. Внешне это мало отличается от "простого подключения" обычного модуля SFP GigabitEthernet, но сам такой модуль заметно крупнее.
В некоторых модулях, в собственном интерфейсе, следует выбрать режим работы GE/FE PHY.
WaRMacTep
Member

Повідомлення

висновок брати роутер і йти до провайдера :)
Паук
Member

Повідомлення

Простіше юзати те, що поставили при підключенні і не паритись.
Як і у всіх інших сферах - можна щось змінити, але треба добряче постаратись.

Сьогодні, до речі чув нову предʼяву:
клієнтка вимагає, щоб їй перетелефонували і надали арументовану відповідь на питання "чому не працює послуга через її сфп модуль".
це після того, як вчора якийсь бідолаха зі служби підтримки півгодини розбирався, що ж за пристрій включив абонент і чому цей пристрій не видно зі "станції".
крч, вчора експериментально дійшли до того, що "воно не працює і ми взагалі не знаємо шо ета такоє".
можливо, то навіть не ону, а звичайний сфп модуль.
а сьогодні людина, здається, виспалась і почала з новими силами "а за шо я вам плачу дєєєєньгі" :-/

p.s.
я коли хотів на машину поставити шини бІльшого розміру, ніж задумав виробник, мені на шиномонтажі сказали, шо я альтернативно обдарований.
потім згадали, шо вони клієнтоорієнтовані, і додали, що за мої гроші впихнуть в машину все шо завгодно, але виключно за умов, що гроші вперед і 0 відповідальності за наслідки :D
Востаннє редагувалось 09.12.2024 15:08 користувачем Паук, всього редагувалось 1 раз.
WaRMacTep
Member

Повідомлення

Паук
ну так я й вирішив, йлу до провайдера і беру їхній sfp onu, там перевіряем роботу і в се ок
OC Falcon
Member

Повідомлення

Сидел много лет на 1 Гбит/с от триолана, по проводу. По понятным причинам решил провести оптику.
Купил маршрутизатор Asus RT-AX1800U, ONU от триолана, powerbank Anker 87W, два переходника/конвертора на 12 В.
При питании от аккума все светится, работает, но сети нет. Изредка с танцами удается добиться ее появления, но быстро отрубается. При обычном питании все ок.
В чем может быть проблема? Может ли быть проблема в самом маршрутизаторе? В сетях и подобных железках не шарю вообще...
Dremjke
Member

Повідомлення

Для начала - попробуйте по-отдельности подключить сначала ONU в повербанк, а роутер в розетку от сети 220в и наоборот. При таких конфигурациях сетка поднимается?
OC Falcon
Member

Повідомлення

Dremjke: 10.12.2024 00:33 Для начала - попробуйте по-отдельности подключить сначала ONU в повербанк, а роутер в розетку от сети 220в и наоборот. При таких конфигурациях сетка поднимается?
При запитке ONU все нормально работает, при запитке роутера сеть появляется на короткое время и практически сразу отрубается.
Відповісти