Oleksanr: ↑
19.11.2024 22:35
Поговорив на днях з одним спеціалістом, який займається відновлюванням інформації з HDD.
Тепер маю собі додаткову забавку
Почались сумніви, які диски для NAS обрати.
1. Seagate IronWolf Pro 22TB
Або
2. WD Red Pro NAS 22 ТБ.
Може хтось маєє досвід або будь яку додаткову інфу про ці диски, або аналогічні з меншою ємністю.
Бо, як то кажуть, різні чутки ходять
19.11.2024 22:35
Поговорив на днях з одним спеціалістом, який займається відновлюванням інформації з HDD.
Тепер маю собі додаткову забавку
Почались сумніви, які диски для NAS обрати.
1. Seagate IronWolf Pro 22TB
Або
2. WD Red Pro NAS 22 ТБ.
Може хтось маєє досвід або будь яку додаткову інфу про ці диски, або аналогічні з меншою ємністю.
Бо, як то кажуть, різні чутки ходять
Дякую за пораду.
Почитав про ці диски від WD, мабуть буду брати Western Digital WD Ultrastar HC570 22Tb
Знайшов за адекватною ціною.
Судячи з отриманої інформації, реально надійні диски.
20.11.2024 20:11Почитав про ці диски від WD, мабуть буду брати Western Digital WD Ultrastar HC570 22Tb
Знайшов за адекватною ціною.
Судячи з отриманої інформації, реально надійні диски.
У мене Ultrastar DC HC530 на 14 Тб з січня 2021 чудово себе почуває. В цілому як і інші блек/голд/ультрастар. Єдине. що сильно шумні Ultrastar, але то "на швидкість не впиває"
Питання до юзерів Nextcloud та MariaDB.
Нещодавно проводив прибирання на свому сервері і звернув увагу на великий розмір дерикторії з контейнером MariaDB. Розмір біля 50 ГБ.
Знайшов декілька великих файлів з розширенням .err. Три великих файла 18, 28 та 6ГБ. Я так розумію, це логи? Поряд також лежать .err файли невеликого розміру, відкрив їх, наче нічого поганого не побачив. Скрін з їх вмістом додаю. Великі відкривати не наважився.
Питань відповідно 2
Чи можна їх видалити без наслідків?
Як відключити це логування?
Не супер спеціаліст у цьому, але мені чомусь здається, що це не нормально. Якщо взяти останній файл, то виходить, що воно згенерувало 6ГБ логів за 4 міс.
Я взагалі не бачу на ваших скрінах повідомлень про помилки, лише стандартний інформаційний спам. Подивіться дату останньої модифікації цих файлів. Усе старіше за пів року, можна сміливо видаляти.
Tesseract: ↑
12.01.2025 23:21
Я взагалі не бачу на ваших скрінах повідомлень про помилки, лише стандартний інформаційний спам. Подивіться дату останньої модифікації цих файлів. Усе старіше за пів року, можна сміливо видаляти.
Я теж. Та й працює все нормально. А чому ці логи генеряться у такій кількості? Це ж скільки тексту в цих 50 ГБ логах…
У мене там файлів зовсім мало. По суті я користуюсь ним, коли треба передати/отримати великій файли і ще парочка незначних юзкейсів.
Напевне в налаштуваннях мускула увімкнене детальне логування кожного чиху. Подивіться, чи у вас десь заданий параметр log_warnings, і спробуйте зменшити його значення.
Рішення по NextCloud.
З огляду на те, що я максимально далекий від роботи з базами даних, занурюватись у налаштування MariaDB я не став. Замість цього вирішив переставити наново Nextcloud та БД. Минулий працював з 2019 року. Окрім великих логів, проблем з ним за весь час не було. Почав аналізувати, актуальний .err файл пишеться постійно, коли б я не відкрив файлменеджер, дата та час оновлення файла збігається з поточним часом. Затримка з годинником 2-3 секунди, тобто воно постійно щось пише.
Щоб не ставати на ті ж граблі, на цей раз в якості БД використав PostgreSQL17. Проблем зі встановленням не виникло. Багато читав про способи міграції і люди дійсно мали з цим клопіт. В мене ж NC працював з плагином External Storage, тому переносити не довелось НІЧОГО взагалі. Просто додаю в контейнер два шляхи до папок, в інтерфейсі включаю їх і все. Ці ж папки за сумісництвом є SMB шарами, я з ними активно працюю поза NC (99% працюю через SMB). Схема робоча, перевірена часом. Як виявилось, дуже зручна в плані міграції, яка фактично не потрібна. Функціонал NC в роботі з цими файлами повноцінний, кошик, версії файлів зберігаються в основнії дерикториї NC /data.
Доброго часу доби.
Багато часу пройшло з мого останнього посту.
Нарешті зібрав свій NAS.
Був негатив (і досі зе халишився) з приводу корпусу. Замовляв з китаю Jonsbo N3.... до сих пір не прийшов.
До речі ЗАСТЕРЕЖЕННЯ!!!
Aliexpress почало займатись шахрайтсвом. Коротко про ситуацію. Замовлення корпусу було 2 листопада 2024. Крайній строк доставки був 24 грудня. Але зазвичай товари з Китаю приходили в строк від 10 до 16 днів. Але, тут так не сталося. 20 грудня продавець додав новий статус до замовлення. Доставка затримується на 5 - 7 днів. З того часу в мене почалась з ним перепалка в чаті на аліку. Він просив не хвилюватись і запевняв, що якщо товар не прийде до першого січня, то він поверне гроші. Але звісно 1-го нічого не було доставлене. Я відкрив диспут, але відповідь алиекспресс буоа такою, що є новий крайній строк ("під захистом") до 31 січня. Продавець клявся мені що якщо не прийде до цього часу, то гроші повернуть. Від саппорта я отримав теж офіційну відповідь, що якщо до 31 січня не буде товару, гроші повернуть.... і тут... 28 січня продавець знову змінює граничну дату доставки, тепер вже 1-ше березня. Реакція аліекспресс - чекайте до 1-го березня, консультанти в чаті просто вішають локшину, дуже вибачаються і т.д. обіцяють вирішити проблему... але нічого не відбувається, від саппорта просто стандартні відписки - чекайте.
В чому суть, що щось не те, я зрозумів майже одразу, дуже довго посилка доходила до митниці, на митниці "розмитнювалась" більше тижня, а потім посилка відбула з китаю і.... наступний статус - очікує відправлення з аеропорту Китаю... досі, по трек номеру в жодній транспортній компаніі не пробивається.
Сама фігова штука, що ще дві посилки на суттєву сумму так само "очікують відбуття з аеропорту" вже 1,5 місяці.
Як я розумію, це нова шахрайстка схема, яку кришує аліекспресс. Вони просто нескінченно продовжують крайній термін. Вічна доставка. То ж я перестав купляти будь що там, а то дуже дорого виходить якост в результаті.
Будьте обережні
Ок, то лірика. До справи.
Кейс знайшов інший в своєму місті, доставили за день!!!! ))
Зібрав собі сервер:
Case: Jonsbo N4
CPU Intel Core i5-14500
MB Asus ROG STRIX B760-G GAMING WIFI
RAM Goodram DDR5-6000 65536MB PC5-48000 (Kit of 2x32768) (Але є можливість розширити до 192Гб)
NVME Samsung 990 Pro 2TB M.2 PCIe 4.0 x4 NVMe 2.0 V-NAND 3bit MLC (MZ-V9P2T0BW)
NVME SSD WD M.2 1TB PCIe 4.0 Black SN850X - 2шт
HDD WD SATA 24TB 7200RPM 6GB/S 512MB DC HC580 0F62796 - 3 шт
Ethernet 10G Gigabit х 2 Ethernet Converged Network Adapter with Intel X540-T2 Chip
Почав передивлятись купу відео, читати купу статей про налаштування сервера.
Зупинився на системі TrueNAS scale. До того ж великим плюсом нарешті стало те, що тепер вона напряму працбє з Docker та можна розширювати існуючий пул з RAID массивами.
Але окрім NAS є інші задачі, управління розумним будинком, медіатека, транскодінгб робота з бібліотеками для графічних пакетів, та підняття на докері окремих систем (використовую для розробки программного забезпечення), ну плюс можуть появитись додаткові задачі в майбутньому.
Прочитав, шо багато хто використовує зв'язку Proxmox + TrueNAS ну і плюс HomeAssist і т.д.
Але, якшо чесно, я не зовсім зрозумів перерваги такого симбіозу, плюс обзори доволі поверхневі, для тих что вже мав досвід з цим оточенням.
Не зовсім зрозуміло як іде налаштування і створення самого пулу рейду.
Також досі для мене трохи непрозоро питання файлової системи. ZFS або XFS. Хтось хвалить одне хтось інше.
Питань по ідеї має бути меньше але стає чомусь більше )))
Можливо хто підкаже:
1. Чи потрібна таказв'язка - Proxmox, а на неї встановлювати вже всі потрібні віртуальні машини.
2. Можливо порадите літературу або відео.
3. Або ж ваші поради, як краще та гнучкіше, на майбутнє, все це налаштувати.