Обжим лан кабеля (віта пара) HELP

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Відповісти
Автор
Повідомлення
markankg
Junior

Повідомлення

Не знав у якій гілці форуму запитати. Така проблема, у батьків в домі зроблена розводка в стіні вітой пари і стоїть лан розетка, але інтернет з неї не працює, перевірив тестером, тестер показує, що перша лінія не горить (мабуть обрив чи я не знаю) я вже пробував і переобжимав кабель з обох боків, результат той самий.

Запитання: Зявилася така ідея, інтернет стоїть 100 мб, я десь читав, що для 100мб використовується тільки 4 жили з 8. Тож якщо обрив по першому кабелю (біло оранжевий по схемі) чи можна, наприклад, спробувати обжати з обох боків не по схемі, де перший біло-оранжевий кабель спробувати замінити на якийся інший з 8?

дякую :beer:
artko
Member

Повідомлення

можна. замість поманчевої пари можете взяти коричневу чи синю. (замінювати обидва дроти пари). тобто біло-помарачневий, помаранчевій замінюєте на біло-синій, синий.
Rex
Member

Повідомлення

markankg
Незрозуміло, що переобжимали і до чого тут лан розетка? Розетка має бути з іншого боку кудись включена і як правило, вона вивидена на патчппгель.
Перекинути пошкоджені жили можна, але все треба робити симетрично з обох боків кабеля
Kypatop01
Member

Повідомлення

Можно. Многие провайдеры об этом умалчивают, но у некоторых провайдеров по пол города на 4ех жилах работает и проблем нет.
Главное лан розетку правильно обожмите по схеме и будет вам счастье(если опасаетесь что накосячите просто высуните кабель, обожмите на коннектор rj45 и купите соединитель мама-мама rj45-rj45)
big_bang
Member

Повідомлення

чотири жили !
markankg
Junior

Повідомлення

artko: 10.02.2025 10:02 можна. замість поманчевої пари можете взяти коричневу чи синю. (замінювати обидва дроти пари). тобто біло-помарачневий, помаранчевій замінюєте на біло-синій, синий.
Дякую за відповідь, я саме цю інформацію і шукав. В цьому і було все запитання, оскільки знав, що використовуються 4 жили, але не знав які.
Вже знайшов додатково інформацію, що при стандартному зараз методу обжима: 1) бело-оранжевый 2) оранжевый 3) бело-зелёный 4) синий 5) бело-синий 6) зелёный 7) бело-коричневый 8) коричневый при обжимі для "10Base-TX та 100Base-TX" використовуються саме: "оранжевые и зеленые проводки (контакты 1+2 и 3+6)", пишуть що сині контакти (4+5) задіяні для телефонної лінії і відповідно коричневі (8+9) для 1000Base-TX
Deadpool
Member

Повідомлення

markankg: 10.02.2025 09:59Запитання: Зявилася така ідея, інтернет стоїть 100 мб, я десь читав, що для 100мб використовується тільки 4 жили з 8. Тож якщо обрив по першому кабелю (біло оранжевий по схемі) чи можна, наприклад, спробувати обжати з обох боків не по схемі, де перший біло-оранжевий кабель спробувати замінити на якийся інший з 8?

дякую
У вас 100мб по 4 жилам і буде працювати. Якщо це невеликі відстані можете замінити першу будь якою крім (1,2,3,6) (тобто у вас вибір серед 4,5,7,8 жил). Або перейти повністю на 4,5,7,8.

ось обжим всіх 8 жил
спойлер
Зображення
а вам треба ось так 4 тіки завести (але подивіться що у вас з іншої сторони. для прикладу якщо у вас як у прикладі нище, тобто першим біло-оранжевий і він не звониться), то підкиньте туди синій або біло-синій або коричневий або білокоричневий. тобто якусь лінію з тих пар які не задіяні були.
спойлер
Зображення
і так з обох сторін зробіть. далі в розетку той же кабель тикайте який був і все буде працювати.

Відправлено через 1 хвилину 28 секунд:
markankg: 10.02.2025 14:12Вже знайшов додатково інформацію, що при стандартному зараз методу обжима:
для любого монтажника ака енікейщика має бути памʼятка роздрукована і в рамочку, це стандартна схема обжиму)
спойлер
Зображення
markankg
Junior

Повідомлення

Deadpool: 10.02.2025 14:23 для любого монтажника ака енікейщика має бути памʼятка роздрукована і в рамочку, це стандартна схема обжиму)
спойлер
Зображення
Схему по обжиму я знав, не знав що використовуються тільки оранжеві та зелені кабеля, тому і створив цю тему.
Взагалі-то я не монтажник по освіті, а юрист, але як хобі - люблю в електронікі порозбиратися. Тим більше, коли в маленькому місті немає толкового спеціаліста, то працює схема, хочеш зробити добре - зроби сам, на жаль. В нас в компютерному магазині працює чоловік, який по освіті вчитель фізкультури. Він батькам проводив провод до камер, то я після нього ніяк не можу розібратися, все на скрутках, все на ізоленті, не виключено, що він і пошкодив кабель, як там лазив.
markankg
Junior

Повідомлення

Так, а тепер виникло ще 2 запитання:
1) якщо я міняю пару 1) біло-помаранчевий 2) помаранчевий із схеми на біло-синій та синій, але по схемі йде спочатку 4) синій, а потім 5) біло синій, то мені перший можна ставити біло-синій, чи треба ставити 1) синій 2) біло-синій, чи це не має значення?

2) Зрозуміло, що я обіжму з однієї сторони розетку, з іншої rj45 по однаковій новій схемі, а от кабель яким я потім з розетки до пк буду підключати може бути по звичайній схемі, чи мені потім ще треба і кабель по новій обжимати?

дякую
Prey2006
Member

Повідомлення

біло-синій+синій, навіщо порушувати алгоритм та правила. кабель після розетки звичайний.
Відповісти