Сокет SP3 - хто з ним працював і чи варто брати?

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Відповісти
Автор
Повідомлення
Denis_Ruban
Junior

Повідомлення

- Цікавить, чи хто небудь на форумі мав реальний досвід з роботою на платформі SP3?
- Інформації в онлайн зовсім небагато і то на рівні показали материнку, вставили проц.
- На фоні LGA-3647, який мені добре знайомий, платформа SP3 виглядає дещо цікавішою.
За цілком адекватний бюджет цікавими є материнка ASUS KRPA-U16 і CPU AMD EPYC 7532 (звісно ж б/в і на ali).
- Якщо вірити презинтаціям AMD, епіки 7002 і 7003 серії суттєво переганяють Xeon Platinum на LGA-3647 в ANSYS CFX/Fluent,
з якими я працюю. Вони також переганяють Threadripper's, які мене не цікавлять (мало каналів пам'яті, ціна космос).

Повідомлення

SP3 дійсно цікавіший за LGA-3647 для Fluent/CFX через 8-канальну пам’ять і кеш. EPYC 7532 добре покаже себе в CFD (256M кеша + 32C). ASUS KRPA-U16 нормальна плата, головне перевірити підтримку CPU в BIOS. PCIe 4.0 + ECC + стабільність перевага над TRX40. Пам’ять жаль 3200 МТ/с тільки на 1DPC, інакше 2933/2666. Дуже сильно гріється – продумай охолодження.
Якщо бюджет норм і знаєш, де брати, EPYC 7002/7003 – топ для CFD
nochnik89
Member

Повідомлення

Denis_Ruban
Все что на зен 1 - мусор. Кто-бы там что не говорил. Даже не стоит смотреть в эту сторону. 3647 зеоны интереснее и доступнее в плане серверов и воркстейшенов.
Все что на зен 2 и выше - годнота, но с оговорками. Эпики есть которые используются с привязкой к железу, например к серверам делл. Это все стоит еще глубже копать.
3647 - уже староват, хотя там есть очень годные оемные камни, которые ну очень интересные. Если рассматриваете под мать до 200 ват и дуалсокет - то на 3647 стоит оставаться.
4189 не сильно рекомендую ... такое себе, но зато с пси-е 4

Конкретно я юзаю сервак на сп3, покупал себе до войны, когда зеонов на 3647 сокете стало мало. А 4189 прям ну сильно проприетарный и не увидел смысла в нем для себя. У меня каждодневная архивация и просто копалка монеток всяких скам монет чисто под слив :rotate:

Смотрите еще материнки. Есть биосы которые умеют не все камни сп3, а например первые эпики, а вторые нет. И наоборот.
Denis_Ruban
Junior

Повідомлення

AFU_power: 06.02.2025 15:58 SP3 дійсно цікавіший за LGA-3647 для Fluent/CFX через 8-канальну пам’ять і кеш. EPYC 7532 добре покаже себе в CFD (256M кеша + 32C). ASUS KRPA-U16 нормальна плата, головне перевірити підтримку CPU в BIOS. PCIe 4.0 + ECC + стабільність перевага над TRX40. Пам’ять жаль 3200 МТ/с тільки на 1DPC, інакше 2933/2666. Дуже сильно гріється – продумай охолодження.
nochnik89: 06.02.2025 16:32 Denis_Ruban
Все что на зен 1 - мусор. Кто-бы там что не говорил. Даже не стоит смотреть в эту сторону. 3647 зеоны интереснее и доступнее в плане серверов и воркстейшенов.
Все что на зен 2 и выше - годнота, но с оговорками. Эпики есть которые используются с привязкой к железу, например к серверам делл. Это все стоит еще глубже копать.
На рахунок zen1, вже розібрався, що таке собі, в тому числі на форумах ANSYS. Зупинився на варіанті zen2 EPYC 7F72, гарне співвідношення кількості ядер і їхньої частоти, гарні відгуки на форумах CFD-розробників. Вдалось взяти за непогану ціну з урахуванням знижки перед 14.02. Zen3 поки що не зовсім за моїм бюджетом.
З материнкою складніше, вибір не широкий. ASUS KRPA-U16 одна з небагатьох, яка працює з zen2 і zen3 (надія на апгрейд), відтримує OEM CPU, такі як 7F72, не має лімітів по TDP CPU. Але не подобається один 8 pin живлення CPU (тут більш питання до мого БЖ) і хочеться плату з одним слотом DDR4 на канал, мені супер великого обєму DRAM не потрібно, то ж з материнкою ще в пошуку, можливо й 2-сокетну розгляну.
На рахунок SP3, давно вже хотів "пощупати" платформу, спробувати щось нове. Як на мене, достойна річ для ентузіастів. Не як основний комп, а як віддалена мащинка для розрахунків, де на зовнішні порти, звук та інші забаганки цивілізація начхати. У мене таку функцію наразі виконує Xeon на LGA-2066.
AFU_power
Member

Повідомлення

Denis_Ruban: 06.02.2025 22:13хочеться плату з одним слотом DDR4 на канал, мені супер великого обєму DRAM не потрібно
Подивись Supermicro H11SSL
Denis_Ruban
Junior

Повідомлення

AFU_power: 06.02.2025 22:27
Denis_Ruban: 06.02.2025 22:13хочеться плату з одним слотом DDR4 на канал, мені супер великого обєму DRAM не потрібно
Подивись Supermicro H11SSL
Як раз за цю плату замислився, та що rev.2, тут ще й ATX-формат в придачу. Але не можу знайти ясного переліку підтримуваних CPU по аналогії з ASUS,
де є табличка з усіма найменуваннями, щоб на 100% бути впевненим, що плата працює з 7F72.
Але з досвіду LGA-3647 (не мій ПК), плати Supermicro напевно найбільш всеядні на ринку, так як працює з інженерниками без будь-яких
модифікацій BIOS, хоча про це ніде не вказано виробником плати. По ідеї, якщо для плати MBD-H11SSL-i вказано "Up to 64 Cores" і не має лімітів TDP, це мають бути всі епіки 7002-ї серії.
Відповісти