Зображення по HDMI відеокарта виводила через раз, а потім зовсім перестала виводити

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Відповісти
Автор
Повідомлення
Kassatka
Member

Повідомлення

Конфіг:
Материнка: Asus TUF Gaming Z590-PLUS. Пам'ять: DDR4 2x16 (XMP 3600 МГц, 1,35V)
Проц: Core i7-11700 зі знятими лімітами по замовчуванню; Кулер: Noctua NH-D15S
NVME-SSD: Samsung EVO Plus 970 2 Тб (PCI-E 3.0). HDD: 4 штуки 3,5 дюйм формату
БЖ: Corsair RM650x 650 Вт. Корпус: GameMax Dragon Knight M902
Windows 10 x64
телевізор Sony XR-50X94J (4K 120 Гц, HDMI 2.1) в ролі монітору, дешевенький кабель HDMI версії 2.1 за 400 грн., на якому написано підтримка 8K@60 Гц
Спочатку користувався старенькою відяхою GTX 960.
Торік літом купив відеокарту XFX Speedster Radeon RX 6800 (16 Гб) б/в після майнінгу на барахолці в людини з хорошою репутацією, який відяхи перед продажем перевіряє.

Запитував тоді тут на форумі, чи потяне БЖ цю відеокарту, бо офіційно в цієї відеокарти вимоги до БЖ 750 Вт, а мій БЖ на 650 Вт. Мені тут всі на форумі і знайомий комп'ютерник казали, що повинно тягнути, тим більше якщо БЖ дорогий брендовий. Тож я БЖ не замінював і встановив відяху.
Проблеми почалися буквально на другий день. Комп ніби завантажується, а зображення на телевізорі не з'являться. Натискаю кнопку Power на корпусі, вимикаю таким чином комп, потім вмикаю знову й з другою-третьої спроби вже комп завантажується з зображенням на екрані і все працює норм. Вимикання екрану телевізора, вимикання екрану від неактивності - завжди все норм, після цього зображення завжди з'являється знову. А от якщо вимкнути комп, то при наступному увімкненні зображення може з'явитися з першої спроби, а може не з першої. І так з кожним днем все гірше й гірше, завантажується з зображенням вже не після одного-двох перезавантажень, а взагалі після п'яти-десяти. Урешті приблизно через тиждень вже зовсім перестало виводити зображення, скільки раз не перезавантажуй. Узагалі ніякого зображення - ні Вінди, ні BIOS.
За цей тиждень проблем я при вимкненому живленні не раз перевтикав кабель HDMI, пробував інший HDMI кабель, виймав відяху і вставляв наново з надією, що буде краще контачити, але не допомагало. Відключав усі 4 вінчестери і вмикав лише з одним SSD. Важлива деталь, що хоч і при відсутності зображення Вінда завантажувалась, що підтверджувалося тим, що комп з'являвся в локальній мережі. Інша важлива деталь, що я запускав тест стабільності системи в Aida, який по максимуму вантажить проц і відяху і показує, чи тягне БЖ. У мене якихось траблів з цим тестом не було. Тож і дивно, якщо потужності БЖ не вистачає, то чому не вистачає при завантаженні компа, якщо при цьому великих навантажень нема, а саме коли на БЖ велике навантаження, то він не відмовляє.
Також у мене була тоді відяха RX 580, тож я пару раз перемикався на неї і врешті перейшов на неї, коли RX 6800 відмовила остаточно. Один раз чисто випадково провтикав і забув під'єднати до RX 580 кабелі з додатковим живленням. Що цікаво ефект був той самий - Вінда завантажилася, але зображення на екран не вивело. Вимкнув комп, під'єднав відяху як слід і RX 580 звісно зразу запрацювала як слід.
Відніс RX 6800 у Києві в сервісний центр, який поміж іншого займається професійним ремонтом відях, думав, що можливо відвал чипу на старій відясі після майнінгу чи щось інше не контачить всередині.
У сервісному центрі підключили мою відяху - вентилятори працюють, зображення нема. Тоді вони помітили, що перемикач між двома біосами знаходиться не в крайній лівій чи правій позиції, а посередині. Вони перемкнули і після цього відяха в них стала виводити зображення як потрібно. Вони потестили, більше проблема з відсутністю зображення не з'являлася, тож мені повідомили, що проблема швидш за все була в цьому перемикачеві біосів відяхи, що він стояв у неправильному положенні. От такий я ламер, що не здогадався звернути на це уваги. :weep: Ще звернули увагу, що у моєму конфігу блок живлення на 650 Вт, а не 750 Вт, сказали, що це теж може мати значення. Тож щоб я спробував, чи зникне в мене проблема, якщо перемикач біосів буде в правильному положенні, а якщо ні, то щоб я вже тягнув до них увесь комп. Узяли 200 грн. за діагностику і віддали відяху мені. Я привіз відяху додому і вона в мене запрацювала. Але вже здається через скількись-там днів ситуація з відсутністю зображення при завантаженні повторилася, але одноразово. Довелося змиритися, проблема могла виникнути десь раз-два у місяць, але загалом працювало. Так у мене відяха пропрацювала рік і врешті в кінці липня ситуація погіршилася. Одного разу завантажилося з 10 разу, а врешті зовсім перестала виводити зображення. Я кілька днів намагався змусити завантажити комп з зображенням, а сам користувався ноутом - все рівно вантажився комп без зображення.
Комп у мене дуже великий і тяжкий, тож я знову відвіз на діагностику саму лише відеокарту в той самий сервісний центр, і через місяць вони мені сказали, що багато раз тестили, але в них відяха працює норм і проблема не виявляється. Тож кажуть, що швидш за все проблема з моїм БЖ і він таки не тягне. І при навантаженні з часом БЖ стають працювати гірше, тому типу раніше працювало а зараз врешті-решт перестало. Між іншим з RX 580 8 Гб теж одного єдиного разу зловив трабл. Я вставив відяху, завантажив комп, видалив старий відеодрайвер через DDU, натиснув перезавантажити, щоб встановити новий відеодрайвер і після перезавантаження зображення на екрані не з'явилося, хоч я і чекав. Перезавантажив комп, зображення з'явилося, я встановив драйвер і з тих пір більше місяця сиджу на RX 580 з БЖ Corsair RM650x поки без траблів.
Я і так давно хотів купити сучасний потужний БЖ з підтримкою роз'єму 12VHPWR, щоб у випадку чого до нього можна було під'єднати сучасну ще більш потужну відяху. Тож я купив БЖ be quiet! Straight Power 12 1000W (BN338) теж з гарантією на 10 років, але поки що не забрав відяху з сервісцентру і ще не спробував підключити відяху через новий БЖ. Мені стрьомно самому перевстановлювати кулер Noctua NH-D15S і мастити проц термопастою, а системник перевозити дуже тяжкий.

Як підключу відяху через новий БЖ, то обов'язково напишу, чи вирішилась проблема і дійсно винен БЖ Corsair RM650x, який не тягне відяху, чи проблема в чомусь іншому.
x0taby4
Member

Повідомлення

4 ранку, читаю поему бо робить нічого....
В чім проблема то? Судячи з описаного не зовсім зрозуміло чи завантажувався пк взагалі, чи ні. Те що кулери крутяться ще не значить що машина завантажилась, тут допоможе спікер якого як розумію в вас немає. Фактично в вас проблема може бути як в теловізорі так в кабелі так і в відеомапі, так і в бж. Хоча запуститись пк міг на інтегрованому відеоядрі що в принципі нормально, бачу що на мп є вивід шдмі.
Нема в знятті встановленні башні взагалі нічого страшного, голова боїться руки роблять.
Kassatka
Member

Повідомлення

x0taby4: 09.09.2024 04:30 Судячи з описаного не зовсім зрозуміло чи завантажувався пк взагалі, чи ні. Те що кулери крутяться ще не значить що машина завантажилась, тут допоможе спікер якого як розумію в вас немає.
Я писав у своєму тексті, просто Ви не помітили, що комп завантажується, бо в локальній мережі з'являється цей комп по Samba протоколу. Отже Windows завантажується норм. От лише я не здогадався підключитися через віддалений робочий стіл і перевірити, яка відяха активна в пристроях. Зовнішня відяха чи інтегрована від процесора. Процесор i7-11700, тож він має відеоядро, а материнка має відеовиходи. Я не здогадався, що комп міг завантажитися не з дискретною, а з інтегрованою відяхою.
І звісно я не здогадався також паралельно підключити телевізор іншим HDMI кабелем з відеовиходом материнської плати. А так взагалі телевізор працює чудово хоч через цей відеовихід, хоч через інший і я до нього в різний час підключав ще три інші відеокарти і ноут різними HDMI кабелями, а ось прямо зараз він працює від RX 580 на тому ж кабелі, а не RX 6800, просто в режимі 60 Гц, а не 120 Гц.

Відправлено через 15 хвилин 10 секунд:
x0taby4: 09.09.2024 04:30 Фактично в вас проблема може бути як в теловізорі так в кабелі так і в відеомапі, так і в бж.
Тож з телевізором і кабелем я думаю дуже малоймовірні проблеми. Отже варіант, що винна материнська плата чи поганий контакт в PCI-слоті (відеокарту перевтикував неодноразово) ви не розглядаєте, а лише БЖ?
Евгений King
Member

Повідомлення

Якийсь вир свідомості просто так, без конкретики, питань до форуму чи чого небудь ще.
У вашому випадку може насправді бути що завгодно.
Дуже, от прямо дуже поганою ідеєю було везти вдруге на сервіс одну лиш карту, виділити зайві 200грн на таксі і відвезти весь системник і з високою вірогідністю таки виявити дефект - ні, то не Ваш вихід, Ваш вихід це місяцями і роками терпіти, накручувати що проблема з картою/блоком, а виявиться що ви роздовбали слот PCI-E на платі, чи ще щось :lol:
Ладно, діло хазяйське, підпишусь на цю санта-барбару суто як забавне чтиво, бо видно блоком діло не завершиться, симптоматика трохи не та :gigi:

PS: те що система грузилась, то таке... Коли проц з інтегрованою графікою і вона в BIOS не вимкнена примусово, система буде грузитись навіть якщо ініціалізація дискретки не пройшла належним чином. То ж половина простині, що у Вас розписана - то взагалі зайва інформація, котра не дає ніякої корисної інфи. Та й заголовок теми дивний, бо мав би звучати як - "проблеми з ініціалізацією дискретної RX 6800"
PSPS: те що 580та один раз не загрузилась після видалення драйвера через DDU повна норма, таке буває, особливо на Win 10.
x0taby4
Member

Повідомлення

Якби проблема була в слоті то 580 поводилася так само.
Kassatka
Member

Повідомлення

Евгений King: 09.09.2024 05:10 Дуже, от прямо дуже поганою ідеєю було везти вдруге на сервіс одну лиш карту, виділити зайві 200грн на таксі і відвезти весь системник і з високою вірогідністю таки виявити дефект - ні, то не Ваш вихід
Ну за 200 грн з мого села до Києва точно ніяке таксі не захоче, але я б з радістю заплатив би й значно більше, аби здихатися цієї проблеми. От тільки таксі поза містом буде гуцькати не менше кравчучки, отже знову-таки треба самостійно знімати кулер Noctua, а потім намагатися намазати термопасту й встановити його назад. Блок живлення я вже купив, тож все рівно треба замінити й перевірити, чи запрацює, а далі видно буле :laugh: . Можна вручну і на електричці спробувати відтягнути це доробало в Київ, там замінити БЖ і якщо норм, то тягнути додому, а якщо не норм, то зразу в сервісцентр. Або все ж таки замінити БЖ вдома, може навіть не знімаючи кулер.

Відправлено через 7 хвилин 31 секунду:
Евгений King: 09.09.2024 05:10 PSPS: те що 580та один раз не загрузилась після видалення драйвера через DDU повна норма, таке буває, особливо на Win 10.
І що навіть картинка BIOS при цьому може не з'явитися при перезавантаженні компа після видалення драйвера через DDU? :eek: Драйвер же впливає лише на картинку з Вінди, а картинку з біос. Чи DDU не виходить з Вінди повністю при перезавантаженні і не перезавантажує комп повністю?

Відправлено через 13 хвилин 16 секунд:
Евгений King: 09.09.2024 05:10 Коли проц з інтегрованою графікою і вона в BIOS не вимкнена примусово, система буде грузитись навіть якщо ініціалізація дискретки не пройшла належним чином. То ж половина простині у вас зайва.
Не знав я цього до сьогодні. :think:
Та й заголовок теми дивний, бо мав би звучати як - "проблеми з ініціалізацією дискретної RX 6800"
тому й не знав я, що це швидш за все проблема з ініціалізацією відеокарти, думав що відяха ініціалізується, а от зображення з неї по якимось причинам не подається на відеовихід. Між іншим в момент натиснення кнопки power на системнику телевізор автоматично перемикається на цей відеовихід, а якщо відеовихід вже обрано, то виводить напис "HDMI 4", тобто телевізор відчуває, що відеокарту увімкнули, але далі лише показує, що сигнал відсутній.
Евгений King
Member

Повідомлення

x0taby4: 09.09.2024 05:22 Якби проблема була в слоті то 580 поводилася так само.
Не факт, різні стандарти PCI-E, 4.0 карти більш чутливі, там трохи гриф окислиться чи контакти в слоті - вже можуть бути різного роду приколи.

Відправлено через 11 хвилин 46 секунд:
Kassatka: 09.09.2024 05:53 Між іншим в момент натиснення кнопки power на системнику телевізор автоматично перемикається на цей відеовихід, а якщо відеовихід вже обрано, то виводить напис "HDMI 4", тобто телевізор відчуває, що відеокарту увімкнули, але далі лише показує, що сигнал відсутній.
Це нічого не значить, телевізор просто бачить, що в момент натискання кнопки на стороні ПК з'явилось живлення і картка увімкнулась, це не означає що карта ініціалізувалась в системі нормально.
Ладно, припустимо ви бачили ПК в локальній мережі, то налаштуйте віддалений доступ, або на крайняк поставте на нього хоч клятий Teamviewer та зайдіть, гляньте що відбувається. Також звучить дивно що за рік ви не заглянули жодного разу у журнали системи, це ж база діагностики інколи помилка в журналі одразу відповідає на питання що сталось.
x0taby4
Member

Повідомлення

Евгений King: 09.09.2024 07:24
x0taby4: 09.09.2024 05:22 Якби проблема була в слоті то 580 поводилася так само.
Не факт, різні стандарти PCI-E, 4.0 карти більш чутливі, там трохи гриф окислиться чи контакти в слоті - вже можуть бути різного роду приколи.

Відправлено через 11 хвилин 46 секунд:
Kassatka: 09.09.2024 05:53 Між іншим в момент натиснення кнопки power на системнику телевізор автоматично перемикається на цей відеовихід, а якщо відеовихід вже обрано, то виводить напис "HDMI 4", тобто телевізор відчуває, що відеокарту увімкнули, але далі лише показує, що сигнал відсутній.
Це нічого не значить, телевізор просто бачить, що в момент натискання кнопки на стороні ПК з'явилось живлення і картка увімкнулась, це не означає що карта ініціалізувалась в системі нормально.
Ладно, припустимо ви бачили ПК в локальній мережі, то налаштуйте віддалений доступ, або на крайняк поставте на нього хоч клятий Teamviewer та зайдіть, гляньте що відбувається. Також звучить дивно що за рік ви не заглянули жодного разу у журнали системи, це ж база діагностики інколи помилка в журналі одразу відповідає на питання що сталось.
Фізично конектори однакові.
Kassatka
Member

Повідомлення

Замінив сьогодні БЖ Corsair RM650x 650 Вт на be quiet! Straight Power 12 1000W (BN338) 1000 Вт. Підключив відяху XFX Speedster Radeon RX 6800 (16 Гб), з якою були проблеми. Уже три рази сьогодні завантажував комп з вимкненого стану у ввімкнений і всі три рази все працює без проблем, виводиться зображення і BIOS і Вінди на екран телевізора. Побачу з часом чи це стабільно, чи через два-три тижні знов почне глючити, але поки сьогодні працює.
Оскільки процес заміни БЖ на корпусі GameMax Dragon Knight M902 уперше не надто легкий, то я вже не перевірятиму, чи на Corsair RM650x комп вантажиться з інтегрованим відео чи з дискретним, якщо зображення з дискретного не видається.
Може дійсно у Corsair RM650x з часом стало не вистачати потужності, щоб стартувати комп з відяхою, яка офіційно вимагає БЖ з потужністю не менше 750 Вт. Ще як знімав модульний Corsair RM650x, то побачив, що там була змога підключити додаткове живлення для відяхи двома окремими кабелями, а не одним спільним. Це я також не встиг випробувати на старому БЖ. А на новому БЖ кабель живлення для відяхи розгалужений у самої основи і по факту дроти ніде не стикаються в сам БЖ втикається не як 6 пінів, а як 12, тому не бачу сенсу втикати ще другий кабель.
Alex646
Member

Повідомлення

Kassatka: 12.09.2024 21:23 Може дійсно у Corsair RM650x з часом стало не вистачати потужності, щоб стартувати комп з відяхою, яка офіційно вимагає БЖ з потужністю не менше 750 Вт. Ще як знімав модульний Corsair RM650x, то побачив, що там була змога підключити додаткове живлення для відяхи двома окремими кабелями, а не одним спільним. Це я також не встиг випробувати на старому БЖ. А на новому БЖ кабель живлення для відяхи розгалужений у самої основи і по факту дроти ніде не стикаються в сам БЖ втикається не як 6 пінів, а як 12, тому не бачу сенсу втикати ще другий кабель.

До модераторів: а не можна якось закріпити пост в техпідтримці, що дуже небажано підключати 1 кабелем 2 роз'єми живлення відяхи?
pelia
Member

Повідомлення

Kassatka: 09.09.2024 05:53 І що навіть картинка BIOS при цьому може не з'явитися при перезавантаженні компа після видалення драйвера через DDU? :eek: Драйвер же впливає лише на картинку з Вінди, а картинку з біос. Чи DDU не виходить з Вінди повністю при перезавантаженні і не перезавантажує комп повністю?
Особисто у мене на тв не з'являється картинка біосу, якщо телевізор не вимкнути-ввімкнути після виключення пк з вінди, вона повертається лише на логін скріні
Відповісти