Нестабильная работа новой сборки на i9-13900K

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Автор
Повідомлення
kepsk1y
Junior
Звідки: Нововолынск

Повідомлення

Всем привет, прошу вашей помощи с решением проблемы, так как я не имею глубокого опыта в сфере ПК, заранее всем спасибо!

Сборка:
MB: ROG Z690-E GAMING WI-FI
GPU: RTX 4080 SUPER AORUS MASTER
RISER: Phanteks GPU Vertical
CPU: i9-13900K
RAM: G.Skill 64 GB (2x32GB) DDR5 6400 MHz Trident Z5 RGB (F5-6400J3239G32GX2-TZ5RK)
SSD: 990 Evo 1TB
PSU: MSI mpg a850g
CPU COOLER: Lian Li Galahad II Trinity 360 SL-Inf Black

Уже третий день мучений - собрал новую сборку для моушн дизайна. Первый час работы c компьютером все было хорошо, по потом начали появляться синие экраны с периодичностью в среднем каждые 1.5ч.

Думал дело в виндовсе и начал пробовать разные - первый раз устанавливал сборку, второй раз другую сборку, третий раз установил оф виндовс и все тоже самое - синие экраны с периодичностью в среднем каждые 1.5ч.

Дальше проверил оперативную память тестом - memtest86, все хорошо. Дальше проверил видеокарту - 30мин. ФурМарка в 4К все хорошо. Обновил биос до последней версии, не помогло. Пробовал драйвера для видеокарты как новые так и старые.

В OCCT выбивает ошибку WHEA ERROR с первых секунд, и заметил что в тесте cinebench процессор скидывает частоты на всех ядрах.

Пробовал добавлять и понижать вольтаж процессора через offset, не помогает, клацал разные настройки, ничего не помогает.

Фото OCCT, HWINFO64, CINEBENCH - https://imgur.com/a/XHtWiCt

Отправлено спустя 2 минуты 17 секунд:
UPD - синие экраны появляются с ошибкой - CRITICAL_PROCESS_DIES и WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR

Отправлено спустя 2 минуты 11 секунд:
UPD 2 - за минуту-две до синего экрана компьютер начинает глючить - не открываются программы или вообще зависает
Евгений King
Member
Аватар користувача
Звідки: Казна-де

Повідомлення

BSOD кажуть на проблеми з пам'яттю
Memtest86 до одного місця, тестуйте TM5 з надважкими профілями від anta або 1usmus
AndP
Member

Повідомлення

БИОС обновлял до последнего?
Евгений King
Member
Аватар користувача
Звідки: Казна-де

Повідомлення

Що робити далі з пам'яттю:
- перевірити що модулі стоять в правильних слотах, погортайте мануал на плату, там зазначено які два слоти з 4х основні
- поміняти модулі місцями
Якщо нічого не допомогло - то лізти руками, крутити напруги та таймінги, на YouTube є достатньо відео по налаштуванню для чайників, по типу:
спойлер
https://www.youtube.com/watch?v=m_L-acfyvWw&t=20s
Проте перед тим як копатись руками з напругами і таймінгами - сфотайте нам лейбу, що на модулі, визначимось що у вас там за пам'ять у модулів.
По лейбі:
"8Х*X в кінці партнамбера. 1 - самс, 2 - хайнікс, 3 - мікрон. Остання літера ревізія чіпів.
Тобто 821А або 820М - це Hynix (A-die і M-die відповідно). А 810B - Samsung B-die."

В теорії у Вас якийсь Hynix
AndP
Member

Повідомлення

Евгений King: 08.07.2024 11:05
В теорії у Вас якийсь Hynix
100% Hynix, от того и странно что не работает.
kepsk1y
Junior
Звідки: Нововолынск

Повідомлення

AndP,
Обновил биос до последней версии, не помогло
Евгений King
Member
Аватар користувача
Звідки: Казна-де

Повідомлення

AndP: 08.07.2024 11:09
Евгений King: 08.07.2024 11:05
В теорії у Вас якийсь Hynix
100% Hynix, от того и странно что не работает.
Ну все ж 6400 то не 6000). Або BIOS з приколом, або пам'ять не в тих слотах, або треба трохи ручками покопирсатись
AndP
Member

Повідомлення

kepsk1y
если память в JEDEC, тоже вылеты?
kepsk1y
Junior
Звідки: Нововолынск

Повідомлення

Евгений King
820A - Hynix виходит

Отправлено спустя 50 секунд:
Евгений King
В правильних слотах, змінив місцями, не допомогло

Отправлено спустя 1 минуту 58 секунд:
AndP
Не знаю вылетает ли на JEDEC, но ошибку WHEA в OCCT выдает

Отправлено спустя 2 минуты 6 секунд:
Спасибо вам большое за помощь,AndP,Евгений King, попробую руками что-то сделать по гайду который вы скинули

Отправлено спустя 1 минуту 5 секунд:
А что скажете про частоту проца? Почему она так проседает когда идет нагрузка?
AndP
Member

Повідомлення

в таком случае, самый быстрый вариант, подкинуть для пробы новую память
kepsk1y
Junior
Звідки: Нововолынск

Повідомлення

AndP
Была бы у меня такая возможность
Ray2000gt
Advanced Member
Звідки: Киев

Повідомлення

kepsk1y: 08.07.2024 11:28 А что скажете про частоту проца? Почему она так проседает когда идет нагрузка?
Проц працює так, як заклав Інтел. Чому саме так можете почитати в оглядах 12900-14900. Механізм регулювання частот доволі складний в сучасних процах, немає сенсу пояснювати це в пості.
По темі. Памʼять в дефолт (не той, що XMP, а саме JEDEC) і тестуйте. Налаштування проца не чіпайте, якщо вже щось по процу крутили, скиньте біос в дефолт.
kepsk1y
Junior
Звідки: Нововолынск

Повідомлення

Ray2000gt
Дякую, буду пробуввати
GreenMile
Member
Аватар користувача
Звідки: Київ

Повідомлення

kepsk1y
Схоже, що мамка не витягує пам'ять, ото зекономили, взяли z690, замість z790, який з ДДР5 набагато краще працює :-/
Як писали вище - все скидаєте в дефолт і тестуєте на стокових налаштуваннях.
kepsk1y
Junior
Звідки: Нововолынск

Повідомлення

Скинув все до завода, оперативка в стоці, абсолютно та сама картина, в OCCT з перших секунд помилка - WHEA. Тестував дві планки індивідуально, з кожною та сама помилка.
DuckRider
Member
Аватар користувача

Повідомлення

kepsk1y: 08.07.2024 16:21 Скинув все до завода, оперативка в стоці, абсолютно та сама картина, в OCCT з перших секунд помилка - WHEA. Тестував дві планки індивідуально, з кожною та сама помилка.
В хв долистай до памяти и её температур/напряжения и скрин сделай в работе
kepsk1y
Junior
Звідки: Нововолынск

Повідомлення

DuckRider
Фото оперативной памяти под нагрузкой - https://imgur.com/a/5ZBrNsw
Yaroslav
Member
Аватар користувача
Звідки: Київ

Повідомлення

kepsk1y: 08.07.2024 16:21 Скинув все до завода, оперативка в стоці, абсолютно та сама картина, в OCCT з перших секунд помилка - WHEA. Тестував дві планки індивідуально, з кожною та сама помилка.
Intel MEI Firmware та MEI driver оновлені?
Я не знаю як самі свіжі біоси, після після версії 2204 в асус щось начудрували, що пам'ять втратила стабільність на частотах 6000. В мене була така проблема.
Вручну можеш виставити 6000 МГц, або можливо є другий профіль XMP з частотою меншою від 6400?

Відправлено через 1 хвилину 41 секунду:
GreenMile: 08.07.2024 15:56 kepsk1y
Схоже, що мамка не витягує пам'ять, ото зекономили, взяли z690, замість z790, який з ДДР5 набагато краще працює :-/
З 64ГБ таке цілком можливо.
kepsk1y
Junior
Звідки: Нововолынск

Повідомлення

Пробовал увеличить напряжение на оперативной памяти - VDDQ Voltage и VDD Voltage, шел шагами в 0.3 вольта, дошел до 1.4 не помогло как в JEDEC так и в XMP

Отправлено спустя 3 минуты 2 секунды:
Yaroslav Первый раз слышу про Intel MEI Firmware та MEI, значит не обновлен. У меня память в JEDEC 4800 выдает ошибки, не нужно даже 6000
GreenMile
Member
Аватар користувача
Звідки: Київ

Повідомлення

Intel ME оновлюється разом із біосом, принамні на Асусах.
Відповісти