Клуб поціновувачів старого заліза

Куратор теми: mklm
Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Відповісти
Автор
Повідомлення
NecroKitchen
Member

Повідомлення

offece-trader: 19.03.2024 17:24 А почем вообще сейчас имеет смысл продавать обычные 370 сокеты ? Имеет ввиду рабочая материнка полноразмерная ? Поянтно что всякие туслы идут отдельно, но так сказать среднестатистичеки ? А то может проще их в метал сдать, чем вот это вот возится с прверками и тестами ? Там же драйвера хрен найдет блин :( Или винда стартует - значит мать рабочая ?
Для вас - краще одразу "в метал", тобто "на утиль". Якщо попадеться щось цікаве типу "білого привида" (Abit Casper) - таке можна і залишити, а ось інше виставляйте за копійки на лох.уа (50-100 грн) чи "від 1 грн" на віоліті, але ви ж цього не будете робити, тому краще одразу здавайте на утилізацію - так буде простіше для всіх.
radical: 19.03.2024 07:06 Plop Boot Manager, это тоже костыль, но программный.
Но его тоже надо откуда-то загружать.
PLOP v5 можна прошити в ROM мережевоЇ карти, та потім таскати з собою та тикати в PCI таку карту, яка дозволяє завантажуватись з USB на ретро пк.
radical
Member

Повідомлення

NecroKitchen: 19.03.2024 21:00 PLOP v5 можна прошити в ROM мережевоЇ карти, та потім таскати з собою та тикати в PCI таку карту, яка дозволяє завантажуватись з USB на ретро пк.
Я щось ніколи таким не займався.
Для цього потрібна карта з ROM, я бачив максимум карти з гніздом під нього.
А у вбудовану карту можна таке зашити? У мене є 370 плата з сіткою.

А, на rom.by, здається, ще була стаття, як плоп у біос ноута інтегрувати.
NecroKitchen
Member

Повідомлення

radical: 19.03.2024 21:38
NecroKitchen: 19.03.2024 21:00 PLOP v5 можна прошити в ROM мережевоЇ карти, та потім таскати з собою та тикати в PCI таку карту, яка дозволяє завантажуватись з USB на ретро пк.
А у вбудовану карту можна таке зашити? У мене є 370 плата з сіткою.
Я таке робив у 2016-2017. Там, у тому експерименті, була дивна мамка з барахолки, EPoX ITX формата (socket 370) на чипсеті VIA, так ось як раз там я підмінив рідний LAN boot ROM на PLOP та замоддив само меню CMOS Setup, щоб там писалось не "LAN boot" а щось типу "PLOP boot mgr." - і це працювало. Пам'ятаю як Gentoo Live за флешки завантажував
spoglyadach
Member

Повідомлення

Ти шо сказивсь козак, я навіть не чув про такі махінації, це щось на рівні рахування карт за блекджеком B-)
А той емульгатор флопіка штука цікава, але цінник не гуманний якийсь. Хоча якщо в тебе купа дискет і ти в цілому любитель усіляких там ДОС-ігорєй то мабуть в тому є сенс один раз витратити. Бо оті дискетки підкидують неприємні сюрпризи :down:
radical
Member

Повідомлення

Я свого часу готек купив, використовую, щоб не жаритись с дискетами.
А прошивати біоси мені зручніше з 98, є просто IDE флешка з встановленою віндою, просто завантажую command prompt only safe mode, запускаю командер і вперед. Треба скинути файли - завантажую 98 з встановленим nusb і флешкою перекидаю.
spoglyadach
Member

Повідомлення

А юзав хтось китайські аналоги? Я бачив якісь по 20 баксів на аліку, але якось купувати суто для пощупать не ризикнув бо куди його потім

Відправлено через 1 хвилину 24 секунди:
Я ось про це пишу, лінк
спойлер
https://s.click.aliexpress.com/e/_DBrzUwD
radical
Member

Повідомлення

готек це і є китай, я на ebay десь так само і купував, наче
є ще варіанти з ноутбучним шлейфом та навіть "зовнішній" з USB для емуляції USB-FDD

там ще умільці потім перепилюють звичайний готек, додають екран, де виводиться назва файлів образів та крутилку-енкодер, щоб їх зручніше перебирати
ну і звісно прошивку іншу прошивають
acidburn
Member

Повідомлення

spoglyadach: 19.03.2024 22:26 А юзав хтось китайські аналоги? Я бачив якісь по 20 баксів на аліку, але якось купувати суто для пощупать не ризикнув бо куди його потім

Відправлено через 1 хвилину 24 секунди:
Я ось про це пишу, лінк
спойлер
https://s.click.aliexpress.com/e/_DBrzUwD
Емм, вибачте, але навіщо це все, ну крім як для розваги встановлювати вінду з 29 дискеток? Там написано - for industry, тобто для тих девайсів де крім флоппі більше нічого немає, я сам працював з таким станком для вишивання колись, ну або для для синтезаторів древніх.

А так скрізь де є флоппі 1.44 - є і IDE, перехідник IDE to CF коштує дешевше 2 баксів разом з доставкою, карт копійчаних теж вистачає. Можна також і версію на морду знайти, хоча для тестів необов'язково. І немає обмеження на розмір, в який нічого не влазить. Для модних і щоб наприклад у ноут втикати напряму, є і SD версії.
Тож реально, для чого той ґотек?
ApostolCV
Member

Повідомлення

А у вас готек нормально працює з мультикартою (ISA)?
radical
Member

Повідомлення

acidburn: 20.03.2024 02:11 Емм, вибачте, але навіщо це все
Саме як заміна флопу, для всіляких сервісних справ
Завантаження, створення розділів, тести пам'яті і дисків, таке інше. Відновлення біосу з бутблока.
Все, що раніше запускали з флопів. Навіщо? просто зручно, що все на одній флешці і не треба шукати живий флоп і готувати його на іншому комп'ютері.
ApostolCV: 20.03.2024 02:13 А у вас готек нормально працює з мультикартою (ISA)?
от чого нема, того нема, але чому б йому не працювати, якщо він створений для того, щоб система його бачила, як звичайний флоп?
acidburn
Member

Повідомлення

radical: 20.03.2024 07:04
acidburn: 20.03.2024 02:11 Емм, вибачте, але навіщо це все
Саме як заміна флопу, для всіляких сервісних справ
Завантаження, створення розділів, тести пам'яті і дисків, таке інше. Відновлення біосу з бутблока.
Все, що раніше запускали з флопів. Навіщо? просто зручно, що все на одній флешці і не треба шукати живий флоп і готувати його на іншому комп'ютері.
Так і я про що - навіщо взагалі імітація флопа якщо є IDE-CF/SD? Все те саме, тільки зручніше і без обмежень розміру.
Для завантаження з готеку треба окремо готувати флешку, 999 партицій або імітувати образи, мучитись з прошивками. Ще й швидкість обмежена флоппі-контролером на 250/500кб.
А там просто втикаєш карту і всьо, будь-які за розміром файли і швидкість норм. Плюс ще раз - оце ще й набагато дешевше виходить.
radical
Member

Повідомлення

acidburn
Є просто деякі операції, заточені чисто під флоп, як от, наприклад, відновлення вбитого біосу через бутблок. Ніякого іншого варіанту просто немає.
А флешку під готек нема чого готувати, найпростіша програмулина її зразу форматує і створює необхідну кількість дискет, потім просто накидав образів або файлів, зберіг і ок. Тут тобі і різні бут диски, і MHDD, і memtest... тільки кнопочку натисни. З прошивками я не мучусь, там стоїть та китайська за замовчуванням, мені її можливостей вистачає. Дискеточна швидкість не має ніякого значення для 1,44МБ. До речі, готек помітно швидший від флопа, бо флоп ще скрипить головами й читає треки, це добре помітно під час завантаження бутової дискети від 98 вінди, наприклад. А для швидкості в мене є iodd. Там те ж саме, не треба жаритися с дисками і драйвами, один читає, інший не читає, третій не бачить якийсь диск, який читається на інших, а тут одним натисканням кнопки змонтував образ і пішло завантажуватись. Якщо немає проблем з завантаженням з USB, звісно, була б ще така штука на IDE і більше бажати нічого.
Звичайно, що IDE флешки в мене є, як і різні адаптери для карт і ssd під IDE. Але кожному девайсу своє призначення.
spoglyadach
Member

Повідомлення

:) корочше цей емулятор потрібен тим кому він потрібен, я ось ще не наважився купити бо трохи жаба душить. Мабуть треба якось запороти якусь материнку при флеші і тоді жаба відступить. Бо я знаю що я його використаю в кращому випадку 2-3 рази на рік
radical
Member

Повідомлення

Це просто зручна заміна фізичному флопу, якщо ви ним не користуєтесь, то вам і готек не потрібен.

Або як от USB FDD. Теж річ досить специфічна під конкретні цілі, але мене він декілька разів дуже виручав.
offece-trader
Member

Повідомлення

radical: 20.03.2024 17:58Або як от USB FDD. Теж річ досить специфічна під конкретні цілі, але мене він декілька разів дуже виручав.
Да какая уж тут специфичность, если по другому записать дискету на современном компе просто невозможно...
sania
Junior

Повідомлення

Вітаю, ретро цінителі!
Підкажіть, будь-ласка, як ефективно позбутиися цвілі з старого системника? Пахне все - і корпус і плати і шлейфи з приводами. Помити можна тільки корпус з рідким милом, але запах може залишитися...
Не вірю що ніхто не стикався з таким. Бо на складі чи на балконі починаються не зовсім приємні процеси. На що ще слід звернути увагу у таких системників?
acidburn
Member

Повідомлення

sania: 20.03.2024 18:19 Вітаю, ретро цінителі!
Підкажіть, будь-ласка, як ефективно позбутиися цвілі з старого системника? Пахне все - і корпус і плати і шлейфи з приводами. Помити можна тільки корпус з рідким милом, але запах може залишитися...
Не вірю що ніхто не стикався з таким. Бо на складі чи на балконі починаються не зовсім приємні процеси. На що ще слід звернути увагу у таких системників?
О, ну це велика тема. Найпростіше все помити з милом і щіткою, потім сполоснути дистилятом, продути феном і дати просохнути кілька днів, нічого там з електронікою не буде.
Перевірте щоб під мікросхемами все було сухо, проц і пам'ять можна не виймати аж до фена. Найскладніше з БЖ, його краще розібрати.
Ну і приводи проблема, їх простіше поміняти на нові, ХДД окремо протерти. Ізопропіл на останньому етапі теж топ.
З більш тяжкими випадками допомагає додати у воду оцет або хлорку, кабеля-шлейфи в такому можна замочити на якийсь час. Допомагає навіть від системника курця.

Взагалі ще дорогу техніку, порожнини в авто від запаху та плісняви активним озоном обробляють, але це поки що не для нас. Ультрафіолет від лампи або сонця ще як варіант, але мити все одно доведеться.
spoglyadach
Member

Повідомлення

Додам ще від себе, що самий класний варіант зробити це в літку, в спекотний день добре помити і не просто з миючим засобом а з хорошими типу Fairy або Frosch і викласти сушитись на сонечко, також періодично перегортати. Спочатку добряще сушите основну сторону борди де всі елементи та роз'єми, потім починаєте перегортати. А щодо стійких ароматів то підтверджую успішне використання оцету, хоча я відмивав і без нього, наприклад була плата з якогось сервака який мабуть роками стояв в приміщенні де палили, смерділо просто смертельно, але отака метода дозволила позбутись цієї проблеми без оцету. Сонце + хороша помивка 2-3 рази і всьо добре

Хлор та іншу білизну особисто я не тестував, бо і стрьомно трохи і той аромат ще треба витримати, можливо просто ще не потрапляли до мене фатальні випадки. Хоча були плати зассяні котами, то взагалі хочеться просто померти :-/

P.S: а хто тут в нас є володарем ASUS P5PE-VM та максимально її прокачав, які там алгоритми підготовки до усіляких бенчингів з використанням самого швидкого проца що вона підтримує. Може якісь поради по прокачуванню VRM заміною кондьорів і ото всьо. Хочу собі одну плату нафарширувати що б була готова до всього :up:
radical
Member

Повідомлення

spoglyadach: 20.03.2024 20:06 а хто тут в нас є володарем ASUS P5PE-VM та максимально її прокачав, які там алгоритми підготовки до усіляких бенчингів з використанням самого швидкого проца що вона підтримує. Може якісь поради по прокачуванню VRM заміною кондьорів і ото всьо. Хочу собі одну плату нафарширувати що б була готова до всього :up:
Краще шукати плати пізніх ревізій, там вже полімери у VRM штатно.
У плат більш старих ревізій бувають проблеми з розгоном, на "полімерній" в мене 299 було на Е7400. Далі там щось, видно, не так перемикається, на 300 вона вже не стартує. В той час як 775i65G 2.0 працювати на 300 нічого не заважає, а далі там просто немає куди гнати в біосі.
Можна також щось із Е5*00 виставити на 1066 шину, у мене Е5700 на 4ГГц працював. У модбіосі є 5:4 для RAM
РАТ у модбіосі є, але він працює тільки на 800 шині 1:1 з RAM
Для особливих поціновувачів можна Q6600-6700 поставити. У мене запускалися молодші Е54*0, щось типу Е5420. Х5450/Е5440 не захотів чомусь стартувати, можливо, у ревізіях справа. Квади майже не розганяються.
Рекап я не робив.
Плата по якості дуже гівняна навіть у порівнянні з 775i65G, у мене повипадали защіпки на слотах RAM, розсохлася пластмасса.
offece-trader
Member

Повідомлення

Может кому будет интересна материнка на 370 сокете. Полностью рабочая.
спойлер
Shuttle AE25 "SPACEWALKER"
Відповісти