Останні статті і огляди
Новини
Клуб поціновувачів старого заліза
Куратор теми:
mklm
-
ApostolCV
Member
enterprise2k3,так завівся на десктопній материнці з P35 чіпсетом. Проте прикол з бубнами не в мікрокодах а в тому на якій FSB його юзаэ мамка.
-
Heimstra
Junior
Можете тикнути куди краще написати?Mykolay3ack: ↑ 15.02.2024 17:51 Heimstra
Прибрати турбо в налаштуваннях озу в ручну виставити частоту всього, також спробувати все на авто.
тема по розгону 775-771 трохи в іншому місці
Відправлено через 53 хвилини 26 секунд:
Як це зробити?
-
isusik63
Member
Добрый день , подскажите своим профессиональным взглядом
https://m.olx.ua/d/uk/obyavlenie/videok ... RMhJ5.html
Гретая ?, ремонтная? И тд...
За ранние благодарю !
https://m.olx.ua/d/uk/obyavlenie/videok ... RMhJ5.html
Гретая ?, ремонтная? И тд...
За ранние благодарю !
-
spoglyadach
Member
а навіщо брати пам'ять з такими кінськими таймінгами на 775 де немає кешу L3 коли ДДР3 зараз коштує копійки?Heimstra: ↑ 15.02.2024 17:17 А таймінги виставити ті, що зашиті в саму память? Тобто 11 11 11 28?
Не кожна материнка зможе потягнути 1600Мгц на пам'ять, це треба якась топова маман скоріш за все
-
Mykolay3ack
HWBOT OC Team
viewtopic.php?f=2&t=93189&start=12920Heimstra: ↑ 15.02.2024 19:03Можете тикнути куди краще написати?
-
Heimstra
Junior
Я взяв ту, яка запустилась на моїй мамці яку я знайшов по по місту і зміг перевірити. Зараз вона працює на 1333 і 9 таймінгах, як і гудрам яка до цього стояла. Хоча чесно мене ці таймінги особливо поки не хвилюють і я в тому не розбираюсь. Я добився того чого хотів - запустив 8гб озу на своїй платі.spoglyadach: ↑ 15.02.2024 20:51 а навіщо брати пам'ять з такими кінськими таймінгами на 775 де немає кешу L3 коли ДДР3 зараз коштує копійки?
Не кожна материнка зможе потягнути 1600Мгц на пам'ять, це треба якась топова маман скоріш за все
Питання в тому, що біос оприділяє її як 1600, але виставляє 1333. На самій мамці пише ддр3 1600. Як це змінити не знаю. Я розганяв проц до 3.6 на скільки це вмію. Память стає 1600, але комп не хоче працювати з такими параметрами. Вище кидав що пише. Може там треба якісь налаштування змінити ви якісь енергозберігаючі режими відключити...не знаю. Я в цьому не шарю. Тому і питаю. Може хтось гнав це все діло на гігабайтах і підкаже, що робити.
Відправлено через 1 хвилину 39 секунд:
Дякую.Mykolay3ack: ↑ 15.02.2024 21:23viewtopic.php?f=2&t=93189&start=12920Heimstra: ↑ 15.02.2024 19:03Можете тикнути куди краще написати?
-
nummus777
Junior
Добрий вечір.Heimstra: ↑ 15.02.2024 21:39Я взяв ту, яка запустилась на моїй мамці яку я знайшов по по місту і зміг перевірити. Зараз вона працює на 1333 і 9 таймінгах, як і гудрам яка до цього стояла. Хоча чесно мене ці таймінги особливо поки не хвилюють і я в тому не розбираюсь. Я добився того чого хотів - запустив 8гб озу на своїй платі.spoglyadach: ↑ 15.02.2024 20:51 а навіщо брати пам'ять з такими кінськими таймінгами на 775 де немає кешу L3 коли ДДР3 зараз коштує копійки?
Питання в тому, що біос оприділяє її як 1600, але виставляє 1333. На самій мамці пише ддр3 1600. Як це змінити не знаю. Я розганяв проц до 3.6 на скільки це вмію. Память стає 1600, але комп не хоче працювати з такими параметрами. Вище кидав що пише. Може там треба якісь налаштування змінити ви якісь енергозберігаючі режими відключити...не знаю. Я в цьому не шарю. Тому і питаю. Може хтось гнав це все діло на гігабайтах і підкаже, що робити.
Офіційно підтримавана робоча частота DDR3 пам"яті для GA-EP43C-DS3 це 1333. Частота 1600 підтримується, але у випадку розгону. Ось специфікація з офіційного сайту сайту виробника: https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA ... v-10/sp#sp
-
Heimstra
Junior
Привіт. Це означає, що треба ставити 1333 і гнати її до 1600? Свою 1600 я можу якось заставити працювати на 1600?nummus777: ↑ 15.02.2024 22:03Добрий вечір.Heimstra: ↑ 15.02.2024 21:39
Я взяв ту, яка запустилась на моїй мамці яку я знайшов по по місту і зміг перевірити. Зараз вона працює на 1333 і 9 таймінгах, як і гудрам яка до цього стояла. Хоча чесно мене ці таймінги особливо поки не хвилюють і я в тому не розбираюсь. Я добився того чого хотів - запустив 8гб озу на своїй платі.
Офіційно підтримавана робоча частота DDR3 пам"яті для GA-EP43C-DS3 це 1333. Частота 1600 підтримується, але у випадку розгону. Ось специфікація з офіційного сайту сайту виробника: https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA ... v-10/sp#sp
-
ApostolCV
Member
Heimstra, це означає , що треба гнати чипсет оскільки він являється контролером пам'яті на 775-й платформі.
90 % 1333 DDR3 встає на 1600 при легкому піднятті напруги і навіть вище.
Головне питання - перегрів. Ранні ревізії гріються сильніше тож без радіаторів обдува далеко не поженеш.
По друге треба ставити якесь активне охолодження на чипсет типу 40mm fan.
І взагалі краще добре прокурити цю тему , що б знати які напруги можна ставити які ні. І чи допоможе підняття напруги .
P.S. Те дивне відчуття , коли тестиш Xeon-и 50x0 І тут при черговому копирсанні у "коробці" в тебе відкисає HDD Seagete 500 GB.
Ти починаєш згадувати , що була халепа з переходом на lead free ... 2 хв і хард чірікає як новий.
Головне питання - перегрів. Ранні ревізії гріються сильніше тож без радіаторів обдува далеко не поженеш.
І взагалі краще добре прокурити цю тему , що б знати які напруги можна ставити які ні. І чи допоможе підняття напруги .
P.S. Те дивне відчуття , коли тестиш Xeon-и 50x0 І тут при черговому копирсанні у "коробці" в тебе відкисає HDD Seagete 500 GB.
Ти починаєш згадувати , що була халепа з переходом на lead free ... 2 хв і хард чірікає як новий.
-
spoglyadach
Member
Шановні, це не учбова тривога там GOG роздає гру яку ви точно маєте знати
https://www.gog.com/en/game/flatout
Мершій забирати
https://www.gog.com/en/game/flatout
Мершій забирати
-
Heimstra
Junior
Я читав, що для плат без додаткового охолодженя ВРМ та без радіаторів допустимо гнати до 3600. Тому і цікавлюсь. Дякую, що відписали. Але мені мало що з того зрозуміло. Як мені розігнати ЦП до 3600 і ОЗУ 1600, щоб працювала на 1600? Я коли на 1333 памяті піднімав шину до 400 комп запускався, але ОЗУ не проходила ТестМем. Зараз на цій ОЗУ 1600 я піднімаю шину до 400 і комп пищить два рази йде в ребут, а не третій запускається, але в біосі пишу таке:ApostolCV: ↑ 16.02.2024 12:07 Heimstra, це означає , що треба гнати чипсет оскільки він являється контролером пам'яті на 775-й платформі.
https://ibb.co/VtMXcG8
Як цю плату заставити працювати з тими параметрами, що на фото?
-
Mykolay3ack
HWBOT OC Team
Ох уж ці джуніори, мучать мертву платформу і з подивом не розуміють чому вона так повільно працює і не хоче розганятись
-
ApostolCV
Member
Вашу девізію це не топ для гайдів для розгону, все давно розписано. Головне вміти читати Гугл. Однак фіг з ним зроблю хороше ділу вдруг існує карма
Heimstra, далі по пунктам. Якщо в якому пункті щось пішло не так доопрацьовуємо до статусу "успішно" . І після цього переходим до наступного.
1. Перевіряємо чи у вас є велике бажання досягнути успіху у поставленій задачі.
2 . У вас є незламне бажання перевіряєм чи є вагон і маленька вагонетка часу.
3. Дістаємо залізяки з якими нам прийдеться займатися сексом досягнути успіху.
4. Качаємо на комп програму HWinfo (бажано версії 6.38 і старше) , а також Prime95, LinX 0.6.4.
5. Шукаємо стабільність для проца:
а) ставимо шину на 400 отримуємо частоту проца 3600МГц; важливо , щоб при цьому частота пам'яті лишалася 1333МГц;
б) загружаємо віндовс включаємо hwinfo -> датчики. Включаэмо Prime95 ( перший пункт Maximum heat) 4 потока
в) Якщо ПК зависает/одне з 4х вікон Прайм зупиняється(стає червоним) чи комп уходить в ребут, то нехватає напруги , йдемо в біос ставим CPU Vcore=1.40v
Ребутаємся повторюємо процес.
Якщо температура будь якого з ядер в процесі піднімається до відмітки 75°С . То треба міняти систему охолодження і розгін відкласти.
Цей тест бажано ганяти години 3 для виявлення стабільності......
Продовження буде...
Heimstra, далі по пунктам. Якщо в якому пункті щось пішло не так доопрацьовуємо до статусу "успішно" . І після цього переходим до наступного.
4. Качаємо на комп програму HWinfo (бажано версії 6.38 і старше) , а також Prime95, LinX 0.6.4.
а) ставимо шину на 400 отримуємо частоту проца 3600МГц; важливо , щоб при цьому частота пам'яті лишалася 1333МГц;
б) загружаємо віндовс включаємо hwinfo -> датчики. Включаэмо Prime95 ( перший пункт Maximum heat) 4 потока
в) Якщо ПК зависает/одне з 4х вікон Прайм зупиняється(стає червоним) чи комп уходить в ребут, то нехватає напруги , йдемо в біос ставим CPU Vcore=1.40v
Якщо температура будь якого з ядер в процесі піднімається до відмітки 75°С . То треба міняти систему охолодження і розгін відкласти.
Продовження буде...
-
Mykolay3ack
HWBOT OC Team
ApostolCV
плюсанув
плюсанув
-
Heimstra
Junior
Ну раз таке діло, то можна в приватних цей процес продовжити, щоб не захламляти дану тема. Або перейти в тематичну гілку. В любому разі дякую.ApostolCV: ↑ 16.02.2024 21:02 Вашу девізію це не топ для гайдів для розгону, все давно розписано. Головне вміти читати Гугл. Однак фіг з ним зроблю хороше ділу вдруг існує карма
Продовження буде...
Тепер по ділу...є проблема.
Ось так виглядає біос в дефолті:
https://ibb.co/zGXYH3n
Якщо я піднімаю шину до 400, то память стає 1600. Понизити її можна в пункті SPD. Множник 3.33 є тільки з індексом D. Його і ставлю. Якщо більше нічого не робити, то комп не грузиться. Раз десять швидко пищить двічі йде в ребут. Завантажується з третього разу, але на старих налаштуваннях, а в біосі червоне попередження. Хоча на памяті 1333 попередній він грузився і стабільно споачатку працював, і навіть не сильно грівся, якщо вірити Аіді чи ФПС монітору в грі. Але десь через добу завис, а потім синька. ТестМем показав купу помилок. Я попробував виставити таймінги в ручну. Поставив щось типу 11 11 11 28. Помилок стало набагато менше, ле вони були...пара штук. Я забив і завантажив дефолтні налаштування. Потім я вже поставив 8 GB 1600 памяті бо тут сказали, що 1333 немає сенсу брати.
https://ibb.co/z840pM1
Тому питання, як і що ще нажати, щоб він запустився хочаби для початку?
-
ApostolCV
Member
Heimstra, давайте так . Вам потрібна відправна точка в якій все ОК.
Тобто щось по типу фул сток з DDR2 4GB Dual channel. Після чого ви перевіряєте систему на стабільність . При чому судячи по всьому саме підсистема пам'яті є хворим зубом. Я маю на увазі не один прогон у мем тесті а годин мінімум 10.
Дуже добре якщо у вас є можливість моніторити температури пірометром .
Як мінімум "пальцеметром" торкатися чіпсетного радіатора пальцем . Якщо палець обпікає і не можна тримати то там 60+ градусів...це не добре.
Якщо все добре , і помилок не має.
Питання , чи вам продали 100% робочі планки ddr3 відкрите , чи ви в них впевнені?
берету цю систему і тестуєте з однією з планок ddr3. Потім тестите другу плашку . По окремості.
Допустимо по окремості ви протестили обидві планки і все ок.
Продовження ми дізнаємося після порекомендованого.
Тобто щось по типу фул сток з DDR2 4GB Dual channel. Після чого ви перевіряєте систему на стабільність . При чому судячи по всьому саме підсистема пам'яті є хворим зубом. Я маю на увазі не один прогон у мем тесті а годин мінімум 10.
Дуже добре якщо у вас є можливість моніторити температури пірометром .
Як мінімум "пальцеметром" торкатися чіпсетного радіатора пальцем . Якщо палець обпікає і не можна тримати то там 60+ градусів...це не добре.
Якщо все добре , і помилок не має.
Питання , чи вам продали 100% робочі планки ddr3 відкрите , чи ви в них впевнені?
берету цю систему і тестуєте з однією з планок ddr3. Потім тестите другу плашку . По окремості.
Допустимо по окремості ви протестили обидві планки і все ок.
Продовження ми дізнаємося після порекомендованого.
-
Heimstra
Junior
4 гб 1333 в мене стояли десь з 2012, а цей ПК в мене з 2008. Від його первозданного вигляду основи лишилась тільки мамка. Проблем і глюків з ним взагалі ніколи не було. Ця фігня з 1600 8 гб була на двої різних комплектах. Виходить що на цю плату треба ставити 1333 і гнати все разном...тоді воно працює в теорії. А гнати 1600 до 1600 воно не хоче...чи якось так. Або треба вміти біос налаштувати.
-
Heimstra
Junior
Доречі, я коли 2гігові планки 1333 множником SPD при розгоні занижував назад до 1333 воно теж пищало і не грузило. Тому і думаю, що діло не в ОЗУ, а в налаштуваннях.
Тестити по окремості можна, але питання чи можна якось тут завести 1600 на 1600 чи має бути виключно 1333 на 1600. І друге, чому я не можу розігнати тільки проц, до прикладу. В тих небагатьох відео де це робили на гігабайтах люди понижали спд множником частоту озу до базової і в них все грузило. І там були якісь старі чіпсети. В мене ж пред оптовий і передостанній чіпсет...він повинен в теорії мати більше потенціалу. Для чого тоді на неї було пхати 6 фаз живлення і 6 слотів під озу?
Для мене купити новий пк чи зібрати кращу основу не проблема. Але не в цьому суть...це вже принцип. Я б навіть заплатив комусь тільки би показали як розганяти цю шайтан дошку. Бо вона хитровимахана. Може дрова на неї треба поставити?
Тестити по окремості можна, але питання чи можна якось тут завести 1600 на 1600 чи має бути виключно 1333 на 1600. І друге, чому я не можу розігнати тільки проц, до прикладу. В тих небагатьох відео де це робили на гігабайтах люди понижали спд множником частоту озу до базової і в них все грузило. І там були якісь старі чіпсети. В мене ж пред оптовий і передостанній чіпсет...він повинен в теорії мати більше потенціалу. Для чого тоді на неї було пхати 6 фаз живлення і 6 слотів під озу?
Для мене купити новий пк чи зібрати кращу основу не проблема. Але не в цьому суть...це вже принцип. Я б навіть заплатив комусь тільки би показали як розганяти цю шайтан дошку. Бо вона хитровимахана. Може дрова на неї треба поставити?
-
spoglyadach
Member
Щось ви тут двома ішаками намагаєтесь зробити породистого скакуна, це не там материнка де є велика вірогідність отримати 1600Мгц на DDR3 пам'ять. Там нема купи важливих налаштувань, усіляких там транзакшн бустерів та ще й живлення я думаю не найкраще. Це ж відносно бюджетна плата з усіма наслідками, хоча звісно є декілька бюджетних гігабайтів які добре можуть в розгін але це скоріше виключення.
В цій системі потрібно одразу вирішити що вона може в розгоні пам'яті і протестувати саму пам'ять це прям треба одразу ще й з флешки в режимі DOS. Може вона вже зараз не їде на 1333 з 9-9-9-24 а ще в ідеалі тестувати це реальним використанням або ігровими бенчами. Бо мемтест може не виявити помилок а в реальності будуть сині екрани. Питання ж почалось з чого, що треба 8Гб пам'яті бо є ігри де не вистачає, а потім понеслась - хочу 1600 і всьо. Ну то закрийте базову потребу з стабільними 8Гб на стабільних налаштуваннях, а вже потім поступово розганяйте там не так багато налаштувань за пару тижнів можна буде щось оптимальне знайти.
Відправлено через 8 хвилин 19 секунд:
вирішив вчора поганять цю "імбу" на боксі і щось не пойняв за що там тіпи боролись на скайлотсах з ставками овер 3к
Просто хороший типовий асусь на 775
В цій системі потрібно одразу вирішити що вона може в розгоні пам'яті і протестувати саму пам'ять це прям треба одразу ще й з флешки в режимі DOS. Може вона вже зараз не їде на 1333 з 9-9-9-24 а ще в ідеалі тестувати це реальним використанням або ігровими бенчами. Бо мемтест може не виявити помилок а в реальності будуть сині екрани. Питання ж почалось з чого, що треба 8Гб пам'яті бо є ігри де не вистачає, а потім понеслась - хочу 1600 і всьо. Ну то закрийте базову потребу з стабільними 8Гб на стабільних налаштуваннях, а вже потім поступово розганяйте там не так багато налаштувань за пару тижнів можна буде щось оптимальне знайти.
Відправлено через 8 хвилин 19 секунд:
вирішив вчора поганять цю "імбу" на боксі і щось не пойняв за що там тіпи боролись на скайлотсах з ставками овер 3к
Просто хороший типовий асусь на 775
-
Heimstra
Junior
Апетит приходить під час трапези.Питання ж почалось з чого, що треба 8Гб пам'яті бо є ігри де не вистачає, а потім понеслась - хочу 1600
Доречі базове питання таки закрито. 8гіг завелися. Тепер трохи лекше буде...без дефіциту явного. Ще би проц розігнати булоб непогано. А пам'ять фіг з нею хай буде вже 1333. Може методом тика якось і вийде.