Клуб поціновувачів старого заліза

Куратор теми: mklm
Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Відповісти
Автор
Повідомлення
acidburn
Member

Повідомлення

Aibolit25: 22.11.2023 01:23 З пам'ятю з 1992 по 2002 взагалі заплутана історія. Скільки я різного начитався, плюнув і пішов 640 -> 2Мб -> 4Мб -> 8Мб ->16Мб -> 32Мб........дойшов до 1997го лишив, потім дойшов до 2003, з' ясував про 2Гб, усе інше в цей проміжок просто розподілив більш-меньш рівномірно.
Так, в табличці і з пам'яттю заплутано, особливо з обсягом. Я вже тут писав що зараз модно пхати в ретро-супер-збірки максимум який підтримує мамка, але за фактом сенсу в цьому немає, і максимально топові конфіги тоді продавалися з 2-4 рази менше ОЗУ ніж написано. Навіть якщо грошей взагалі не рахували. Це все правда для проміжних років, 640 кб цілком норма, як і максимально напхані пізні системи, коли з'явився хром, віртуалки, а на слотах почали економити.
Це все з особистого досвіду, я працював на продажах і єдине для чого я пам'ятаю купували багато пам'яті - для проф. дизайну широкоформатних банерів(ну і сервера звичайно). Навіть відеомонтаж це скоріше про проц(и) і особо про швидкі диски/рейд. У жодних геймерських системах такого не було, там завжди можна ввалити зайве у відяху, ще відяху, монітор, другий монітор, корпус ще красивіше, навіть крісло. А фпс від купи оперативки навпаки може впасти в деяких випадках.

Відправлено через 26 хвилин 49 секунд:
Aibolit25: 22.11.2023 01:23 Тобто, на кой ставити у у збірку 2003 року монітор для ігор 21 Дюйм з розширенням екрану 1600*1200, якщо це буде у Half-Life2 на максимальних налаштуваннях дай Боже 15 FPS.
Блін) Хто грає на CRT у максимально підтримуваной роздільності? :spy:
З моніторами там ще гірше, але цеж просто - беремо топ по грошах на той момент, для юзер-гейм-застосування звичайно, для проф. інші лінійки і вимоги. Завжди приблизно посередині був світ спот, щоб і роздільність норм і герцовка, а от діагональ - завжди чим більше тим краще, це ж топ, знайдеться і стіл для 22" і більше.
LCD 15" 1024*768 в 2003, серйозно? Такому місце у секретарки на столі ну або у начальника, тексти там погортати. Виглядало воно модно, але в бухгалтерії стояли CRT 17", а у дизайнерів 22", геймери брали 19-21" і мірялися герцами. Ранні LCD це страшний TN або повільний IPS, а нормальні почалися десь з 19" на PVA/MVA матрицах, і навіть на той момент ще випускалися топові CRT, які їх рвали за всіма параметрами якщо саме для ігор.
Те саме і з більш ранніми, вже в 98-99 з'явилися досить дешеві 17" і навіть 19", хто і навіщо сидітиме на 15" якщо це топ?

Відправлено через 16 хвилин 2 секунди:
Ну і ще до ОС там можна трохи докопатися, але то дрібниці в принципі. Вінда 1.0-2.0 це просто малопопулярна оболонка для офісу, якесь реальне застосування почалося з 3.0-3.1. Віста ну ок, але наприклад МЕ я жодного разу не пам'ятаю, щоб зустрічалася саме у геймерів, навіть NT якої там немає і ту частіше юзали.
І версії вінди випускалися зазвичай наприкінці року (ХР це 25 жовтня) і реальні компи з нею масово з'являлися не раніше наступного, але то таке. Ігри для них тим більше не виходили одразу, тобто можна поставити в комп 2001 ХР або 1995 - Чикагу, але навіщо?
spoglyadach
Member

Повідомлення

А що за косяки можуть бути з пам'яттю у nForce 680i на 775 сокеті, чи тут треба дивитись в бік траблів з конкретною материнкою?
На платі є один збитий електролітичний конденсатор в області живлення пам'яті який ще не замінено, але один з пари слотів працює і там же очевидно не єдиний кондьор точно є дублюючі. І живлення на слотах є, просто не стабільна робота :-/
radical
Member

Повідомлення

Ці материнки майже всі подохли вже, чипсет ква.
Можна спробувати занизити частоту пам'яті з 800 до 667
Що цікавого на цих платах - вони працюють з китайскою пам'яттю "для АМД"
У мене бюджетка з двома слотами від гігабайта працювала з х5450 і 8ГБ ДДР2, хоча офіційно вона лише до 4ГБ
spoglyadach
Member

Повідомлення

Я ставив 800Мгц і в БІОС фіксував примусово і самі плашки більше 800 не зможуть точно, плата взагалі дісталась разом з пам'яттю ECC як не робоча. Але після деяких маніпуляцій завелась, тільки треба кондьор свапнути з донора. Дивна поведінка, просто на 775 майже не мав справ з нфорсами то думаю запитаю. Може й не варто сильно голову ламати. Бо платі ще від укрпошти сильно дісталось, коробку файно захєрачили :-/
Aibolit25
Member

Повідомлення

acidburn: 22.11.2023 04:00
Так, в табличці і з пам'яттю заплутано,.......

Блін) Хто грає на CRT у максимально підтримуваной роздільності?.........

Ну і ще до ОС там можна трохи докопатися.........
Передивився додатково трохи старих журналів і дещо змінив параметри по ОЗУ, Моніторам та ОС, ну і також виправив додатково де-які помилки. Виходить так.
спойлер
Хто володіє інформацією, підкажіть, будь ласка. Коли намагався запустити материнку
MSI K9N neo V3
MSI K9N neo V3.jpeg
з 2Гб DDR2 та процом Athlon 64 x2 4200+, які в мене були на момент перевірки, то плата стартувала, але ані зображення (перевірив відеокартою PCI та PCIe), а ні сигналів не було. То для неї 2Гб на слот забагато? Треба шукати 1Гб планку?
spoglyadach
Member

Повідомлення

Aibolit25: 23.11.2023 18:14
Хто володіє інформацією, підкажіть, будь ласка. Коли намагався запустити материнку
MSI K9N neo V3
MSI K9N neo V3.jpeg
з 2Гб DDR2 та процом Athlon 64 x2 4200+, які в мене були на момент перевірки, то плата стартувала, але ані зображення (перевірив відеокартою PCI та PCIe), а ні сигналів не було. То для неї 2Гб на слот забагато? Треба шукати 1Гб планку?
Якщо від плати немає сигналів то навряд питання в оперативці, ви ж пробували запускати взагалі без пам'яті чи тільки з нею? А взагалі ця плата має працювати з 2Гб планками, можуть бути якісь несумісності, але в цілому воно має працювати з такими об'ємами на одну планку.
Mykolay3ack
HWBOT OC Team

Повідомлення

Aibolit25: 23.11.2023 18:14 Хто володіє інформацією, підкажіть, будь ласка. Коли намагався запустити материнку MSI K9N neo V3 з 2Гб DDR2 та процом Athlon 64 x2 4200+, які в мене були на момент перевірки, то плата стартувала, але ані зображення (перевірив відеокартою PCI та PCIe), а ні сигналів не було. То для неї 2Гб на слот забагато? Треба шукати 1Гб планку?
Мости нвідіа (NVIDIA nForce 560) люблять помирати, пост карта що показує?
radical
Member

Повідомлення

З мого досвіду АМ2 бачить до 16ГБ пам'яті, так що тут точно не в тому справа.
Якщо проц і память точно робочі (перевірити окремо, як проци, так і память можуть здихати, проци можуть мати зам'яті ніжки), тоді залишається плата.
Без пам'яті з однім процем повинен пищати спікер.
Дістаньте посткарту, вона повинна щось показати, хоча б нулі. В таком випадку я б думав на чипсет/сокет/біос у зменшенні вірогідності.
spoglyadach
Member

Повідомлення

Та тут і без посткарти можна розібратись, якщо без проца і пам'яті плата не пищить то їй всьо B-)
radical
Member

Повідомлення

spoglyadach
А як вона буде пищати без проца?
Там окремий діагностичний чип має бути для того, а таке було тільки на деяких платах.
При проблемах з біосом таке може бути, якщо біос пошкоджений, і це карта покаже.
Звісно, як відвал сокету або чипсету тоді вже всьо.
Aibolit25
Member

Повідомлення

radical: 23.11.2023 19:29 (перевірити окремо, як проци, так і память можуть здихати.
Ех..тепер тільки у наступної відпустці... :weep:
radical: 23.11.2023 19:29 Дістаньте посткарту, вона повинна щось показати, хоча б нулі.
Та вона, навіть є і для PCI, і для ІSA, тільки у Харкові. Добре. Головне, що я тепер знаю, що це - справа не в пам'яті, бо пам' ять я перевіряв з іншою системою, тож, шукати 1Гб не варто. Дякую. :beer:
В мене багато питань, але ж сенс питати, якщо на поради я все одне не зможу перевірити зараз. Наприклад, на ASUS Tusl2-c під 370, працює все, окрім PS/2 і жодна з двох старих клавіатур на Din5 через перехідник не працюють. Чи то перехідник, чи то вже контроллер на платі, а клава PS/2 у Харкові також. Ці старі клави робочі точно, перехідник теж перевірив на сучасному компі. Або, наприклад, на мамці Asus SK8N знайшов один вздутий конденсатор - на який краще поміняти, (тобто виробник), щоб не дай Боже лихо не вийшло з нею, бо хрен знайдеш на s940 взагалі хоть десь вже протягом 4 років, а вона в мене з диском, інструкцією і додатковими асусовськими платами розширення. Або, наприклад, чим заміряти точно індуктивність, бо на відеокарті TsengLabs ET4000/W32p від Genoa Phantom тупо развалилось навпіл індуктивність і нема зображення, але чіп гріється, як і положено, тобто вона справна... ну, точно була справна, а тепер, сподіваюсь, як знайду заміну індуктивності на виході D-sub, то запрацює :)
ApostolCV
Member

Повідомлення

Можливо в когось э на продаж P3 2.8GHz/512/533 (Northwood) ??? :teacher:
spoglyadach
Member

Повідомлення

radical
Так з процом трохи погарячкував, то на платах з пост-індикатором так працює і на сучасних, ну без пам'яті точно буде подавати ознаки життя ;)

Відправлено через 1 хвилину 49 секунд:
Aibolit25: 24.11.2023 00:00 на мамці Asus SK8N знайшов один вздутий конденсатор - на який краще поміняти, (тобто виробник), щоб не дай Боже лихо не вийшло з нею
На будь-який фірмовий з донора перевірений транзистор-тестером?
radical
Member

Повідомлення

ApostolCV
Є 2.0/512/400 з відірваною BSEL-ногою, працює як 2.66/512/533 :D
enterprise2k3
Member

Повідомлення

Нарешті змусив себе витягнути на світ божий старого звіра із Pentium 3 Xeon всередині.
Не вскривався, не запускався, не чистився більше 10 років. Як не дивно, але при візуальному огляді материнки дутих конденсаторів не виявлено!
Корпус - Chenbro A9891
МП - Tyan s1952
І хоча це дуже схоже на сервер, але при бажанні...) AGP там є!
спойлер
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Vlad Tepec-Dracula
Member

Повідомлення

enterprise2k3
:up: :up: :up:
Шикарна машина
При наявності AGP - це повноцінна робоча станція або ретро ігрова B-)
radical
Member

Повідомлення

Там навіть ISA є. Тільки старим іграм від двох процесорів не буде користі.
Чипсет там, мабуть, GX, повинен розуміти 2ГБ
На ньому, до речі, AGP працює дуже посередньо, демонструє низьку продуктивність.
enterprise2k3
Member

Повідомлення

radical стосовно 2ГБ пам'яті - ідея непогана, але на цій машині це забагато навіть для мене, хоча так, я свого часу у 440fx з 2-ма p-pro напхав 1гб пам'яті (так, 4х256 5v dimm edo)
Ну а що-то 440GX і AGP на ньому - ну вже як є..)
Vlad Tepec-Dracula от тому я свого часу і придбав цього звіра

Головне, що мене не влаштовує у цьому звірі - це блок живлення. Із задоволенням поставлю туди стандартний старий, але де замовити виготовлення перехідної пластини?! Бо дуже вже мені не подобається цей монструозний бж, котрий у випадку чого ремонтувати буде ще тим квестом (Ці корпуса свого часу поставлялися з пластиною під звичайний БЖ)
spoglyadach
Member

Повідомлення

enterprise2k3: 25.11.2023 20:42 Головне, що мене не влаштовує у цьому звірі - це блок живлення. Із задоволенням поставлю туди стандартний старий, але де замовити виготовлення перехідної пластини?! Бо дуже вже мені не подобається цей монструозний бж, котрий у випадку чого ремонтувати буде ще тим квестом (Ці корпуса свого часу поставлялися з пластиною під звичайний БЖ)
Чому б не вскрити його, провести повну ревізію + чистку, можливо поміняти/збільшити основні фільтруючі ємності для профілактики. Навіщо міняти на звичайний, ще й його автентичність постраждає. Ну а 2Гб туди взагалі ніякого сенсу немає пхати, тільки якщо працювати у Win XP якійсь що досить сумнівно B-)

Відправлено через 2 хвилини 26 секунд:
А я тут декілька днів ремонтував та причісував розвалену та несправну P5E Deluxe, така секасна материнка вийшла, викладу трохи пізніше фоточків :kbd:
спойлер
Зображення
enterprise2k3
Member

Повідомлення

spoglyadach от "автентичність" мене свого часу і зупинила....
материнка чудова, бажаю вам знайти ще одну таку-ж саму, тільки p5e3 :beer:
Відповісти