Клуб поціновувачів старого заліза

Куратор теми: mklm
Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Відповісти
Автор
Повідомлення
enterprise2k3
Member

Повідомлення

spoglyadach
і820, slot1 та rdram одноканал - періодично зустрічається у дикій природі (зазвичай там, де нас нема), частіше за все одноголове (як приклад - asus p3c), хоча існували і випускалися 2-процові плати (asus p3c-d)
i840, slot1 та rdram 2-канальна - звір 2-головий, специфічний і доволі рідкий, користь сумнівна, а зустріти у дикій природі зараз вже майже не можливо. Як приклад із відносно розповсюдженого - Intel OR840, як приклад напівпривидів - Supermicro p3dr3, котра у мене є, але котра вже майже ніде не згадується

Доєднаюся до відповіді ApostolCV:
Рідке - так, якщо на 840 чипсеті - дуже рідке.
Переваги над старими чипсетами - окрім AGP 4x і UDMA66 (бо там майже 100% буде ICH, а про ICH2 можна тільки мріяти), ну а також підтримки офіційно 1GB пам'яті у 820 та 2GB у 840 ніяких.
Використовувати для ретро збірки - спокійніше або 440BX/GX, або Via 694x(t), ну або 815, якщо 512МБ пам'яті вистачить :beer:
radical
Member

Повідомлення

Основна претензія до і815 зовсім не в 512МБ пам'яті, яких для 98 з головою (більшість цих плат пішли в утиль з 128-256МБ), а відсутність нативної підтримки ISA в чипсеті.
А запустити ВХ з гігом РС133 це той ще квест))
spoglyadach
Member

Повідомлення

Zakarul
Дааа, були часи...
Зараз за 1000 гривень вона б улетіла за годинку мабуть, а двопроцесорна так опше :-/
Колись і Soltek SL-75KAV з коробкою, процом, та відяхою в комплекті лежав на лох місяців три я все думав чи тре воно мені оцейво.

Там наче нічого такого, просто мені як володарю однієї материнки під Slot 1 та ще пари під 370, досить цікаво побачити таку кількість от прям такого ретро. Не знаю може тут в когось є ще більше, але я бачу вперше, ще й материнки не якийсь дешманич а хороші брендові. Відяхи взагалі мовчу, там і окрім вуди цікаві іграшки :up:
radical
Member

Повідомлення

А не у кого на платах не пучило полімери?
А то тут є така цікава плата
ECS P4M800PRO-M2 (V2)
спойлер
ecs.jpg
у мене поздувалися ті чотири на 680/4V з чорними рисками

шукав ще фото цієї плати і натрапив на таке
спойлер
ecs1.jpg
що цікаво, це така сама ревізія, але конденсаторів розпаяно більше і вони інші
так може і мені допаяти на пусті місця?
чи вони просто тупо підбираються по сумарній ємності?
spoglyadach
Member

Повідомлення

enterprise2k3
Можливо я помиляюсь і мене хтось виправить, але ж двопроцесорні Slot 1 та s370 в реальних юзерських задачах взагалі нічого не дають. Двоядерність яка щось там працювала завезли в пізню ХР та й там вона якось костильно працювала. Нічого не скажу за серверні ОС бо там цілком допускаю що могло нормально працювати. Але ж головний прикол в відсутності підтримки більше 1 ядра у софті, бо взяти той же 939 і проци Х2 які почали щось там використовувати коли вже продавались корка 2 дуба. Мабуть це більше з області приколюхи, що б зібрати франкінштейна якого майже ні в кого не було і на цьому вся користь закінчується.
Завтра-післязавтра покажу про яку материнку з рдрам йде мова, ну або трохи пізніше бо не знаю коли потримаю оцейво в руках B-)

Відправлено через 2 хвилини 16 секунд:
radical
В мене пучило полімери на офісно-бюджетному Asrock G31 і тільки пару штук, всі інші випаяв для вимірювання і з ними все було ОК.
То самі кондьори мабуть не дуже якісні були з самого початку + високі температури

Відправлено через 3 хвилини 4 секунди:
На обох фото досить дивна ситуація, якась ідіотська комбінація яка виглядає наче збирали плату з залишків складу. Друге фото взагалі трешак, три різновиди кондьорів з абсолютно різними параметрами і не зрозуміло з якою метою, схоже на колхоз. Якщо плата цінна я б міняв тупо все, особливо оті сині бо схожі вони на ідіотську серію OST яка пухне і пучиться, а якщо не вспухла то всеодно легко могла втратити свій номінал.
radical
Member

Повідомлення

Ну, полімери, думаю, я знайду на дохлих платах, питання було чи варто напаювати ще щось на порожні місця, чи просто замінити пухляки, та і все? Плата працювала, в принципі, на 300 шині, а потім почала збоїти, довелося повернути на штатну 266, а коли вже зняв радіатора, побачив пухляки.
Якщо просто порахувати на моїй платі, то
2*560+4*680=3840
просто підібрати полімери по ємності, щоб сумарно було біля 4000?
ApostolCV
Member

Повідомлення

В свій час знайшов дуже круту статтю по i840.
Компьютер мечты 2000 года с памятью RDRAM
https://overclockers.ru/blog/gummibear/ ... atju-rdram
Дуже рекомендую до читання 1-у та 2-у частину.
Шкода що інтел в той час не змогли нормально реалізувати шину CPU1-CPU2-MCH.
enterprise2k3
Member

Повідомлення

spoglyadach: 02.11.2023 20:58 Двоядерність яка щось там працювала завезли в пізню ХР та й там вона якось костильно працювала.
Хоч я і не все пам'ятаю, але Форточки сімейства Неандерталькі Технології (С) для робочих станцій як мінімум в 3.51 версії вже точно уміли в smp, тож 2-процесорні системи були нормальним явищем в певних колах не тільки в часи ХР, а набагато раніше. :beer:
spoglyadach
Member

Повідомлення

Ось, знайшов фото ще до того як зремонтував, отак пучить ці бюджетні полімери.
спойлер
Зображення
На платах де я нарощував ємність фільтра це якось помітно ні на що не вплинуло, там не так критична та різниця у ємності за умови використання якісного БЖ. Якщо плату любите і реально юзаєте, я б рекомендував розпаяти туди 820 або 560 2.5 та й всьо.

Відправлено через 5 хвилин 45 секунд:
enterprise2k3
Ну то я і кажу, що в серверному сегменті це я цілком допускаю, бо серверний сегмент це космічні бюджети і там цілком норма відвалити кілька кілобаксів за двоголовий сервер. Я це більше до нашої хвороби розглядаю, ну тобто умовно я купую плату дуал слот 1, якщо не ставити серверну ОС а накатити ті ж вікна 98 або ХР і поюзати софтвари того часу. Скоріш за все може бути навіть програш однопроцесорним конфігам, бо там же ще є шина яка об'єдную ті два проца. Це всьо з великою кількістю припущень бо я ніколи не мав з цим справи. Але ганяв ранні консьюмерські двоядерники на ХР і ті ж кори 2 дуо коли тільки вийшли, ну реально не пригадаю що прям одразу були проекти де було нормальне розподілення між ядрами. Ті ж самі ігри вже знали що таке HT але це ж зовсім нова архітектура була і Х2 це ж не HT :insane:
Zakarul
Member

Повідомлення

spoglyadach

нормальные мамки под 370 и слот 1 можно до сих пор купить по нормальной цене. Это более чем реально, если захотеть. Вот с видухами с того фото сложнее. Такое сейчас будет сложно отыскать. Либо за серьезные деньги.
У меня есть пара дуал мамок на 370. Храню)))
enterprise2k3
Member

Повідомлення

spoglyadach
Не стану сперечатись, лише ще раз відмічу, що окрім битових компів тоді ще на win9x і серверів існували ще й робочі станції (бюджет котрих дійсно частенько був і є майже як у серверів середнього рівня, але все одно не варто плутати тепле з м'яким), в котрих чомусь був і звук, і відеокарти. І працювати в декотрому софті на них було набагато комфортніше і швидше, ніж на однопроцесорних системах. :)
p/s чистокровні сервери не колекціоную.

Спокійного вечора.
erazel
Member

Повідомлення

На рахунок двохпроцесорників то ІМХО Він2000 мала б підтримувати такі, бо це було ядро NT, воно було ж орієнтовано на воркстейшини і серваки.
zoomir
Member

Повідомлення

Доброго дня. Віддали старий комп. Такого старого я ще не бачив. Монітору з vga не було, тому працездатність не перевіряв, але це не проблема зробити. Хто може оцінити, чи є сенс це продати і за скільки?
https://drive.google.com/drive/folders/ ... jXTo1S3A-S
Бумик
Member

Повідомлення

zoomir: 04.11.2023 12:12 Доброго дня. Віддали старий комп. Такого старого я ще не бачив. Монітору з vga не було, тому працездатність не перевіряв, але це не проблема зробити. Хто може оцінити, чи є сенс це продати і за скільки?
https://drive.google.com/drive/folders/ ... jXTo1S3A-S
Со всем уважением.Пентиум 2.Дешман.Наличие PCI ,а тем более AGP разьемами,назвать его очень старым ошибочно.
ApostolCV
Member

Повідомлення

zoomir, в загальному схоже надешеву офісну сбірку 98-99.
Звукова дешман, плата теж. Дін 5 замість ps/2
А маркування проца не сфоткали.
Червона ціна за комплект 400.
zoomir
Member

Повідомлення

Тоді, якщо кому потрібно, то можу все це відіслати просто так. Заплатите за доставку тільки. Єдине, що деталі в Херсоні, а я в Миколаєві. Відправка може статися не скоро
radical
Member

Повідомлення

Плата якийсь PCPаrtner 440 BX/ZX/LX/EX під "пентіумний" корпус.
zoomir
Member

Повідомлення

Корпус теж є
pelia
Member

Повідомлення

У мене на руках декілька древніх ноутів, з Німеччини барахла мені понавозили: Gericom Hummer 2340XL (немає блоку харчування), Fujitsu Siemens Lifebook B Series (точну модель не скажу, так як не знаю де вона там написана, сенсорний екран зі стилусом в комплекті, блоку також немає), Sony Vaio PCG-9H2M (без блоку), та Toshiba SP4600 (блок є, ноут вмикається). Я без поняття що там у них як, що працює, а що ні (крім тошиби, я на ньому 2.5 ide харди перевіряв). Якщо комусь щось із цього цікаве - пишіть в пм, грошей мені не потрібно, тільки ваша доставка
Бумик
Member

Повідомлення

zoomir: 04.11.2023 13:18 Тоді, якщо кому потрібно, то можу все це відіслати просто так. Заплатите за доставку тільки. Єдине, що деталі в Херсоні, а я в Миколаєві. Відправка може статися не скоро
Если никто не забронировал,интересен комплект.У меня есть подобный конфиг,выкладывал в этой теме ранее,но там нет AGP разьема.Отблагодарю.
спойлер
Бумик: 04.10.2023 23:02
Васильович: 04.10.2023 21:32 Золотий Soltek - краса :beer:
Это в парочку к вот этой Солтек (пришлось разрешение фото уменьшать-ограничения для вложений)
спойлер
23232.jpg
А вот франкенштейн такой есть - плата слот1 ,установлена плата для процов 370,но адаптирована для Копермайнов,сейчас процик селерон 800 мгц,хочу поставить пень 3 800-1000.Туалатин сюда не поставить.И особенность платы в том,что она без AGP разьема,но со встройкой АТИ 3Д Рейдж всего с 8 мб памяти,такой дибаланс был,проц 800 мгц и слабое видео 8 мб.Нашел и поставил PCI видюшку Радеон 9250 128 мб,правда 64 бита,наверно,особенность PCI слота,128 бит не будет.Зато теперь такой и правда Франкенштейн - и проц *запилян* в эту систему нестандартный и карта ни встройка тебе,ни AGP,но что-то уровня AGP1\2.Хотя карта по сути есть не что иное,как PCI-Ex1.
Есть точно такие материнки слот1 с разьемом AGP,но они полноформат,а я хотел именно системник такой в миди тауэре собрать.
спойлер
IMG_20231004_225545.jpg
Відповісти