Подборка комплектующих. Вопросы/ответы (часть 2)

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Відповісти
Автор
Повідомлення
Moderator
Moderator

Повідомлення

Эта тема предназначена для вопросов связанных с апгрейдом, выбором комплектующих, подбором систем в целом.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Зображення

Замечу, эта тема предназначена для "комплексных" вопросов. Для выбора и советов по одиночным комплектующим существуют спец.ветки:
Выбор корпуса и БП
Процессоры
Материнские платы
Оперативная память
Видеокарты

Игнорирование правил конференции наказывается

Флуд, оффтоп и фанатизм будут удаляться с ВЫДАЧЕЙ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЙ!

Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем

Подборка комплектующих. Вопросы/ответы часть 1
Vlaad13
Member

Повідомлення

Эйк: 26.03.2025 23:53 acm_fan
На данный момент имеется 20к. Поэтому я завел разговор о том, будет ли старая карта работать с новой матерью. 30к - это чтоб наверняка на все хватило и буду ими располагать +/- через месяц.
Я по хотлайну считал 7500ф - 7к (но он буквально на днях подешевел на 500 грн.), охлаждение 1-1.5к, материнка MSI B650M Gaming Plus Wi-Fi - 7.3к (уже понял, что излишне), память 16 ГБ - 3к и по мелочи еще 400 грн. надо.
SSD samsung 860 evo sata. О его замене думал, но в последнюю очередь.
Сам граю в ПоЄ і нижче 7700 краще не беріть. Тим більш що бюджет у вас дозволяє взяти саме його( тут на форумі у перевірених)
На важких мапах( деліріум) за Інферналіста(15 скелетів) 40 фпс просадки
Эйк
Member

Повідомлення

Vlaad13
Понял, спасибо. Я просто думал хотя бы частично заменить железо, перед стартом патча (4 апреля), чтобы меньше лагов в игре было. Но раз советуют ВК вместе со всем менять, то не буду спешить. Пару недель пострадаю и обновлюсь.
luckygamerks
Member

Повідомлення

Nouriel: 27.03.2025 00:11
Эйк: 26.03.2025 23:53MSI B650M Gaming Plus Wi-Fi
є трабли в мсі на ам5 так шо не рекомендую асрок за 5к з головою навіть на апгрейд 12 ядер

Відправлено через 2 хвилини 1 секунду:
Эйк: 26.03.2025 23:53память 16 ГБ - 3к
32 відразу бери, вона на 1000 дорожче, доставити не вийде, бо 4 планки не працюватимуть на 6000мгц
А які саме проблеми у MSI. Я так само коли купляв, то начитався, що msi на АМ5 це сміття та довго переживав, що робити. В мене як раз msi b650 gaming plus wifi. Із траблів реально довге завантаження (навіть при вмиканні додаткових опцій) і нема з ким порадитися по додатковим налаштуванням, так як майже ні в кого немає плат на MSI. Можливо якщо вже тонко налаштовувати систему, то можуть виникнути якісь проблеми. А так дошка гарна на вигляд, гарним врм, вбудованим вайфай/блютуз, великою кількістю сучасних портів, за виключенням pci 5, мож на було б хоча б на ссд зробити.
daesz
Member

Повідомлення

luckygamerks
на старті (та й до недавна) про якийсь ОС пам'яті на дошках МСІ можна було і не думати, бо не було ніякої стабільності, навіть з мінімально піджатими таймінгами. Але саме через те, що МСІ дошки для АМ5 ніхто не купляє - провірити чи це все ще так немає можливості.
От завантаження біосу на азроці :
Зображення
На тафі В650М (біос за минуле літо) - було біля 30-40с.
Свегер
Member

Повідомлення

luckygamerks
luckygamerks: 29.03.2025 06:42 В мене як раз msi b650 gaming plus wifi. Із траблів реально довге завантаження (навіть при вмиканні додаткових опцій) і нема з ким порадитися по додатковим налаштуванням
У відгуках пишуть, що - в Bios потрібно переключити memory context restore.
https://www.reddit.com/r/MSI_Gaming/com ... ?rdt=49984
https://www.hardwareluxx.ru/index.php/n ... x587234563
lazeroks
Junior

Повідомлення

Всім привіт, хочу зібрати першого компа сину, порекомендуйте щось плс. Дуже хотілось би зібрати на базі ам5
1. Бюджет: 1000$
2. Завдання: Ігри + навчання (сподіваюсь)
- геймінг 1080р не погано було б 1440p як що залізе в бюджет
3. Оверлокінг не планується
4. Гучність не важлива, але кімната в якій буде стояти комп доволі мала і там влітку доволі гарячо.
luckygamerks
Member

Повідомлення

Свегер: 29.03.2025 10:03 luckygamerks
luckygamerks: 29.03.2025 06:42 В мене як раз msi b650 gaming plus wifi. Із траблів реально довге завантаження (навіть при вмиканні додаткових опцій) і нема з ким порадитися по додатковим налаштуванням
Так, в мене він увімкнений, але навіть при цьому 21 секунда від натисканя кнопки живлення до заставки МСІ, а до заставки з введенням паролю у віндовс 37 секунд. Наскільки я памятаю, без увімкнення вантажилось хвилину чи більше.

Отправлено спустя 6 минут 48 секунд:
daesz: 29.03.2025 07:24 luckygamerks
на старті (та й до недавна) про якийсь ОС пам'яті на дошках МСІ можна було і не думати, бо не було ніякої стабільності, навіть з мінімально піджатими таймінгами. Але саме через те, що МСІ дошки для АМ5 ніхто не купляє - провірити чи це все ще так немає можливості.
От завантаження біосу на азроці :
Зображення
На тафі В650М (біос за минуле літо) - було біля 30-40с.
Ото ж і я начитавшись на сторінках наших магазинів відгуки замовив, а потім поча читати закордоні, переважно США і трохи поплив, там багато негативу було, тому вже хтів вертати, мене впринципі відмовили це робити. Чи виходив новіший біос я не перевіряв, бо проблем у роботі не було, крім довгого запуску, а так як це домашній пк, то мені поспішати нікуди. Я би міг потестувати і перевірити цікавлячу людей інформацію, але зараз зовсім немає часу вивчати та передивлятися огляди. Якщо скинуть якусь інформацію, яку треба перевірити, можу це зробити. Бо в планах все ж таки було розгін процесора до умовних 5300-5400, підтискання таймінгів, але треба наглядна інструкція, бажано по мсі, бо мені якось давали пару порад власники інших карт і там дуже відрізняється меню.
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

lazeroks: 29.03.2025 10:24геймінг 1080р не погано було б 1440p
Было бы хорошо озвучить 3-5 игр для понимания уклона в сборке. (И желание иметь в тех играх лучи).
lazeroks
Junior

Повідомлення

acm_fan: 29.03.2025 19:09
lazeroks: 29.03.2025 10:24геймінг 1080р не погано було б 1440p
Было бы хорошо озвучить 3-5 игр для понимания уклона в сборке. (И желание иметь в тех играх лучи).
Detroit: Become Human, Kingdom Come: Deliverance II, Assassin’s Creed Shadows
daesz
Member

Повідомлення

luckygamerks: 29.03.2025 19:01
Свегер: 29.03.2025 10:03 luckygamerks

Так, в мене він увімкнений, але навіть при цьому 21 секунда від натисканя кнопки живлення до заставки МСІ, а до заставки з введенням паролю у віндовс 37 секунд. Наскільки я памятаю, без увімкнення вантажилось хвилину чи більше.
В мене таке було на В650М таф асусовській, але це було ще минулого літа. Мб на свіжіших біосах там вже не на стільки все сумно х)
GreenMile
Member

Повідомлення

luckygamerks: 29.03.2025 19:01 Так, в мене він увімкнений, але навіть при цьому 21 секунда від натисканя кнопки живлення до заставки МСІ, а до заставки з введенням паролю у віндовс 37 секунд. Наскільки я памятаю, без увімкнення вантажилось хвилину чи більше.
А ви приймаєте участь у якихось змаганнях зі швидкості завантаження?
Ініціалізація плати включає різні процеси, у мене стрікс B650E-E з посткодером, так от тренування пам'яті - це пост-код 15 "Pre-memory system agent initialization" з виключеним контекстом висіло тільки на цьому пост-коді десь 40с (64Гб пам'яті), з включеним контекстом - навіть і секунди не висить, тільки з'являється і одразу іде далі. Від натискання кнопки до звукового сигналу про готовність 5-7с приблизно.
Але конкретно на моїй платі ще був прикол, що цей контекст десь в двох різних місцях присутній в налаштуваннях, включення в одному не давало ефекту, знайшов через пошук ще одне налаштування і тоді запрацювало.
Я з секундоміром не стояв, але так воно десь приблизно і є, вінда завантажується секунд за 30-40, а буває і довше. Ще помічав, що плата може довше тупити на ініціалізації, якщо світло пропадало, тобто коли ПК повністю знеструмлювався.
Короче, не морочте собі задницю, мій ПК на стріксі z790 теж не за 5 секунд завантажується, це нормально.
luckygamerks
Member

Повідомлення

GreenMile: 30.03.2025 11:30
luckygamerks: 29.03.2025 19:01 Так, в мене він увімкнений, але навіть при цьому 21 секунда від натисканя кнопки живлення до заставки МСІ, а до заставки з введенням паролю у віндовс 37 секунд. Наскільки я памятаю, без увімкнення вантажилось хвилину чи більше.
А ви приймаєте участь у якихось змаганнях зі швидкості завантаження?
Ініціалізація плати включає різні процеси, у мене стрікс B650E-E з посткодером, так от тренування пам'яті - це пост-код 15 "Pre-memory system agent initialization" з виключеним контекстом висіло тільки на цьому пост-коді десь 40с (64Гб пам'яті), з включеним контекстом - навіть і секунди не висить, тільки з'являється і одразу іде далі. Від натискання кнопки до звукового сигналу про готовність 5-7с приблизно.
Але конкретно на моїй платі ще був прикол, що цей контекст десь в двох різних місцях присутній в налаштуваннях, включення в одному не давало ефекту, знайшов через пошук ще одне налаштування і тоді запрацювало.
Я з секундоміром не стояв, але так воно десь приблизно і є, вінда завантажується секунд за 30-40, а буває і довше. Ще помічав, що плата може довше тупити на ініціалізації, якщо світло пропадало, тобто коли ПК повністю знеструмлювався.
Короче, не морочте собі задницю, мій ПК на стріксі z790 теж не за 5 секунд завантажується, це нормально.
Доброго дня. Я не моручу не собі не іншим. Мої повідомлення були першопочатково направлені у відповідь "краще MSI не брати". Я просто описав свій досвід і сказав, що проблем немає, єдине система вантажиться довго (для тих кому це важливо), але далі написав, що це домашній пк поспішати нікуди, у всьому іншому , мінусів поки не помітив. Також надав пропозиції якщо когось цікавлять якісь тести саме на платах msi (так як їх майже ні у кого не має), то я можу їх провести, але у разі чітких інструкції, бо зараз вивчати тему розгону чи правильного налаштування памяті в мене немає часу, купа роботи, а на вихідних зазвичай не до цього. Тому ще раз повторюючи, в мене плата MSI B650 Gaming Plus Wifi, гарний дизайн, достатня система врм для любого процесора, хочт 7950X, вайфай/блютуз, наявна велика кількість швидких розємів, нажаль немає pci-e 5.0 ні для ssd ні для відеокарти, це не критично, але той же 5.0 для ssd у дешевших конкурентів є. Чи взяв би я її зараз за ті умовні 7700 з розетки, точно ні, бо за цю ціну або трохи дорожче можна взяти кращі варіанти. І повторюю для зацікавлених людей, якщо необхідна якась допомога чи щось перевірити, пишіть, будемо перевіряти. За що мені у попередньому пості поставили мінуси, я так і не зрозумів.
Nouriel
Member

Повідомлення

Валерий
мать канєшно топ докласти 300-500 до асрок пглайтнінг не судьба

Відправлено через 1 хвилину 24 секунди:
навіщо купувати цей шлак коли є хороший безпроблемний асрок? в ам5 мсі просто на дно скотився

Відправлено через 51 секунду:
Таке враження у кожного власника мсі якісь проблеми :think:

Відправлено через 53 хвилини 10 секунд:
lazeroks
https://ek.ua/ua/ul_/hxw379mnval/am5-40k/
Валерий
Member

Повідомлення

Nouriel
Тоді вже до ASRock B650M-HDV/M.2
Але вона тільки в якихось сумнівних магазинах та в телемарті(задорого) продається :(
alumem
Member

Повідомлення

Валерий: 30.03.2025 20:07 Nouriel
Тоді вже до ASRock B650M-HDV/M.2
Але вона тільки в якихось сумнівних магазинах та в телемарті(задорого) продається :(
Артлайн вроде норм
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

lazeroks: 30.03.2025 05:49Assassin’s Creed Shadows
Ясно. Топ-ПК за 1к USD. Помечтали и хватит.
спойлер
https://tpucdn.com/review/assassin-s-cr ... 0-1080.png
Зображення
https://www.techpowerup.com/review/assa ... ark/5.html
Лучи - за скобки.
Все деньги в Radeon. Остальное на сдачу. Паны, которые как обычно закапывают деньги в маму - большой привет! Бюджет видели? Зачем там лайтнинг :rotate:

Если чуть шире, то нужно всеми силами тянуться хотя бы к RX 7800 XT. Остальное - как получится.
Ничего нового на фоне известных сборок https://pcpartpicker.com/guide/
Условные 42к грн это предел или есть рост хотя бы до 45к? Это сильно изменит картину (чтобы ВК влезала).
Donate
Member

Повідомлення

Есть бюджет в 600-800$ надо что-то под zbrush, давинчи и прочий софт...
Планируется апгрейднутся с 5600 на b450m ds3h и собрать на 7900х нужна МП+ОЗУ+СО предложите что нибудь приличное :rotate:
Mixx
Member

Повідомлення

Donate
Вашему софту вроде как много ядер не нужно, а вот более шустрые ядра на максимально высокой частоте - очень даже.

R7 9700x, b850 pro rs wifi, 64гб с експо профилем 6000-6400 цл30-32, производитель и тд особой роли не играет, вам просто нужны чипы микрон.

С проца снимаются лимиты, подкручивается +100-200 частота, немного вкурвлюется, чтоб не так грелся, получите 5.5+ггц на постоянку по всем ядрам, охлаждать лучше недорогой недоводой на подобии 3го арктика 240, под хорошей нагрузкой потребление у старших 8ми ядерников может улетать за 150вт, в купе с ужасным теплоотводом для воздуха это перебор...
AndP
Member

Повідомлення

Валерий: 30.03.2025 20:07
потому что это остатки и скоро их не будет совсем

Відправлено через 4 хвилини 55 секунд:
Donate: 30.03.2025 22:15 Есть бюджет в 600-800$ надо что-то под zbrush, давинчи и прочий софт...
Планируется апгрейднутся с 5600 на b450m ds3h и собрать на 7900х нужна МП+ОЗУ+СО предложите что нибудь приличное :rotate:
МП - 250уе. ОЗУ 64 Гб - 200уе. 7900х - 400уе На воду не хватает.

Відправлено через 1 хвилину 43 секунди:
Mixx: 30.03.2025 22:33 вам просто нужны чипы микрон.

чего это Микрон????
Відповісти