Подборка комплектующих. Вопросы/ответы (часть 2)

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Відповісти
Автор
Повідомлення
Moderator
Moderator

Повідомлення

Эта тема предназначена для вопросов связанных с апгрейдом, выбором комплектующих, подбором систем в целом.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Зображення

Замечу, эта тема предназначена для "комплексных" вопросов. Для выбора и советов по одиночным комплектующим существуют спец.ветки:
Выбор корпуса и БП
Процессоры
Материнские платы
Оперативная память
Видеокарты

Игнорирование правил конференции наказывается

Флуд, оффтоп и фанатизм будут удаляться с ВЫДАЧЕЙ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЙ!

Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем

Подборка комплектующих. Вопросы/ответы часть 1
onoff
Junior

Повідомлення

acm_fan: 24.03.2025 19:40
onoff: 24.03.2025 12:02Хотілось би вибрати краще за +/- ці гроші.
Буду дуже вдячний за критику та рекомендації.
Я так понимаю, ПК собирается один раз на 100 лет, поэтому смысл купить сразу 9700X вполне себе есть. Для игрового ПК - нет, а для комплексных задач + "на перспективу" - да.
Закапывать денег в мамыу - ноль смысла, тем более Вы не совсем (точнее совсем) не понимаете для чего это. (Стартовой) B650 будет за глаза.
Жора у ЦП нет, покупать топ охлады - ноль смысла. Просто средний не самый позорный кулер. Если хочется переплатить за свет и / или тишину - ОК (непонятны приоритеты).
https://www.techpowerup.com/review/amd- ... 0x/24.html
БП, Корпус - выбираются под ВК, и это точно не под RX 580. Хотя бы семейство нужно понять.
Память - любая, та что подешевле, всё равно Вы её тюнить не будете.
Модели смотреть нужно в моменте, а судя по тону, то выбирать Вы ещё месяц будете.
Итого - все деньги в ЦП (ведь он даёт продуктивность), кулер попроще, маму базовую. Корпус - вкусовщина (свет, дизайн, комплектные вентиляторы и т. д.). БП подобрать вообще не проблема, бюджетов достаточно. Память смотрится в моменте, вендор неважен, главное не с Алика :gigi:
Дякую за коментар.

Я б сказав раз на 1000 ;) Гарно підмічено, але все простіше - наразі в мене є свіжий ноут і PS-ка - є на чому працювати і у що пограти.
Хочу оновити дом. пк, щоб він легше справлявся з задачами і для гри в свіжі шутери.

Вибрав 7700, тому що це доволі бюджетний "баланс" між робочими задачами і іграми. Приріст від 9700Х по відношенню до 7700 в іграх - 10-15%. Чи є сенс його брати, при такій різниці в ціні?
Про кулер - про "середній, не самий" - зрозуміло, я запитував про оптимальні варіанти.
Базова мп - це HDV? Нема сенсу брати мп вищого рівня з wi-fi, упр. підсвіткою і т.д.?
З пам'ятю зрозуміло.
Корпус - так річ індивідуальна, але тільки по візуалу робити вибір - теж таке собі, десь ненадійні або гучні кулери і т.д.
БП вибираємо не для 580 :) Про сімейство вже писав - 7900XT/9070. Що порекомендуєте?

Думаю, майже в кожній категорії є декілька "top choice" за певні гроші.
Так то я звами згоден - загалом все просто, але як потрібна контретні моделі, з гарним співвідношенням ціна-якість, чомусь все не так очевидно :dontknow:
lewerlin
Member

Повідомлення

onoff: 24.03.2025 21:54Нема сенсу брати мп вищого рівня з wi-fi, упр. підсвіткою і т.д.?
Вище рівень - малось на увазі живлення і загальна якість(кількість шарів, топологія), тут сенсу немає. Бездріт, світло, звук - це доп функціонал "в ширину", дивіться по потребам/хотілкам, конкретно крім вас ніхто не скаже чи воно треба.
Додам від себе, що якщо треба Вай-Фай, то загалом його вигідніше брати "з платою", ніж доставляти, якщо в мамі стоїть не ріалтек :gigi: .
AndP
Member

Повідомлення

onoff: 24.03.2025 21:54

Приріст від 9700Х по відношенню до 7700 в іграх - 10-15%. Чи є сенс його брати, при такій різниці в ціні?
Для игр не знаю, а для рабочих задач, стоит взять 9000 линейку.
daesz
Member

Повідомлення

lewerlin: 24.03.2025 22:31 Додам від себе, що якщо треба Вай-Фай, то загалом його вигідніше брати "з платою", ніж доставляти, якщо в мамі стоїть не ріалтек :gigi: .
Відверто кажучи не помітив різниці між сигналом у того що був на дошті та брелка за 300 грн :shuffle:
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

onoff: 24.03.2025 21:54десь ненадійні або гучні кулери і т.д.
onoff: 24.03.2025 21:54оптимальні варіанти
Вы ищете взаимоисключающие комбинации. Хотите: свет, вафлю, надёжный вентилятор, тишину - это всё про переплатить, а не про "оптимальность".
onoff: 24.03.2025 21:54майже в кожній категорії є декілька "top choice" за певні гроші
Нет. Рынок перенасыщен. В каждой категории 100500 вариантов всего, времена бест чойсов прошли лет как 10 назад (если не больше). Сейчас всё достаточно просто: сколько платите - столько и получаете. Да, нынче с сегментом ВК этот постулат не работает, в остальном (в тех же корпусах) - легко.
onoff: 24.03.2025 21:54але як потрібна контретні моделі, з гарним співвідношенням ціна-якість
Хм, наверное Вы ищете чтобы и круто, и недорого? Ну, такого просто нет :gigi: Как только начинается доп. требование - сразу вверх цена. Deepcool в сегменте кулеров словил звезду и теперь считает себя продолжателем Cooler Master, может они что-то и двигали вперёд (раньше), то сейчас двигают разве что прайсы :gigi: Хотя их продукция претендует на роль более "качественной" на фоне ID-COOLING (тех, что дешевле) и прочих.
Хотите и более "качественных" вентиляторов с корпусом? Тогда готовьте кошелёк за "бренд", либо докупать их отдельно и вставлять в рядовой кейс.
Словом, вариантов - тьма. Рынок перенасыщен. Экономия это конечно справедливая цель, но сейчас время такое, когда берётся некий "премиальный" продукт (где казалось бы всё должно быть идеал), а оно криво-косо-сыро. Но зато круто! :apes: Шнурочки там красивые (?) в окошке, или подставочка в базе (чтобы ВК вертикально). Премиум же, не?
Резюмируя, сначала бюджет - потом выбор на некую сумму компонентов. Эта ветка про покачать приоритеты в конфиге, а у Вас они уже выстроены (наверное :gigi: ).
lewerlin
Member

Повідомлення

daesz: 24.03.2025 22:56Відверто кажучи не помітив різниці між сигналом у того що був на дошті та брелка за 300 грн :shuffle:
На дошці був ріалтек? :lol: Рівень дефолтного АХ200 це десь 1к. А в мамах зараз і ВЕ зустріти можна.
daesz
Member

Повідомлення

lewerlin: 25.03.2025 01:43
daesz: 24.03.2025 22:56Відверто кажучи не помітив різниці між сигналом у того що був на дошті та брелка за 300 грн :shuffle:
На дошці був ріалтек? :lol: Рівень дефолтного АХ200 це десь 1к. А в мамах зараз і ВЕ зустріти можна.
Здається він, треба глянути по специфікаціях Глянув, не він, ось такий - RZ608 (Wi-Fi 6E) :)
Глянув по специфікаціях, його в амуде ставлять навіть на дошках з В650Е та Х670 чіпсетом, якийсь зашквар :lol:
lewerlin
Member

Повідомлення

daesz: 25.03.2025 01:56якийсь зашквар :lol:
Це МТК(ті самі філоджіки, хоч і не топові) . Не бачу ніякого зашквару. Він явно краще свистка за 300. Хоча змінних доволі багато.
daesz
Member

Повідомлення

lewerlin: 25.03.2025 02:21
daesz: 25.03.2025 01:56якийсь зашквар :lol:
Це МТК(ті самі філоджіки, хоч і не топові) . Не бачу ніякого зашквару. Він явно краще свистка за 300. Хоча змінних доволі багато.
В мене сигнал по квартирі був +- одинаковий, через 3м і стінку в пів цегли міжкімнатну - 2 поділки з 4. На свистку за 300 грн теж саме :-/
Востаннє редагувалось 25.03.2025 03:55 користувачем daesz, всього редагувалось 1 раз.
Mixx
Member

Повідомлення

onoff
9700х (вища продуктивність в робочих завданнях, холодніший за 7000 серію)
B650m-hdv/m2 (судячи з ваших повідомлень вище вам точно не потрібно)
Будь яка з експо профілем 6000/цл30
Deepcool AK620 (будь яку його версію, ід-кунінг би не радив, катастрофічно погані вентилятори і дуже посередня якість обробки теплозйомника, китайське сміття в чистому вигляді)
Або
Liquid Freezer III 240-360 (тут будуть температури на 15-20 градусів нижчі за повітря, можна налаштувати на повністю безшумну роботу)
Бж - тут все складно, теоретично вам підійде будь який 750-850вт голд з атх 3* сертифікатом, але є нюанси в плані виконання
Я би брав MSI A850G, тут за свою ціну мінімум питань, всередині повністю Японія, вентилятор виміру тихий.
Корпус
Я бачу, там кілька людей пропонували Montech, як власник AIR1000 можу порадити подивитися в сторону Cougar Uniface :gigi: , самої базової версії, з якої треба буде витягнути стокові вентилятори, викинути в смітник і купити комплект 3х140мм Arctic P14 на морду, 1х120мм P12 на тил і ще один p14 на верхню панель назад, якщо, звичайно, не поставите туди водянку. У кугуара куди якісніше виконання і на голову кращі пилові фільтри(не всі моделі), так само можу порадити Duoface Pro, він по всім параметрам трохи кращий за юніфейс, але дорожчий.. Монтек, нажаль, крім скляної боковини на петлях взагалі нічим не порадував, нікому цю китайщину не можу радити.
lewerlin
Member

Повідомлення

daesz: 25.03.2025 03:47В мене сигнал по квартирі був +- одинаковий, через 3м і стінку в пів цегли міжкімнатну - 2 поділки з 4.
А яка при цьому була реальна швидкість/стабільність? Ото ж.
daesz
Member

Повідомлення

lewerlin: 25.03.2025 05:17
daesz: 25.03.2025 03:47В мене сигнал по квартирі був +- одинаковий, через 3м і стінку в пів цегли міжкімнатну - 2 поділки з 4.
А яка при цьому була реальна швидкість/стабільність? Ото ж.
Так я про це і говорю, що стабільність та швидкість +/- одне й те ж. Для прикладу, якщо я снідаю і хочу почитати новини з телефону - потрібно від'єднатись від вайфаю, бо це постійні - задалеко/відключився > мережу знайдено/підключився > і так по колу з 30-60с інтервалом. Теж саме було коли мав В650М таф та свисток за 300 грн. Кухня/стіл на відстані ну нехай 6-7м від системника, якщо відкрити двері від кімнати з яким - то на шляху немає стін взагалі.

Мб всякі Killer AX та інтеловські (які там у них назви моделей, АХ210?) і кращі, але от ці RZ - це ще та шляпа. Зрештою, рілтеків немав, можливо вони ще гірші :D
lewerlin
Member

Повідомлення

daesz: 25.03.2025 05:50потрібно від'єднатись від вайфаю, бо це постійні - задалеко/відключився > мережу знайдено/підключився > і так по колу з 30-60с інтервалом.
А телефон то тут при чому? Якщо комп, як точка доступу, то це претензії до вінди і налаштувань адаптера, а не до заліза. З точки зору: комп - роутер, питання є лише до ріалтеку АХ і ВЕ та, частково, інтелу(були приколи з дровами, пофіксили).
АMD RZ - це медіатеківські філоджіки, без жартів, кращі чіпи в масмаркеті на сьогодні, що для роутерів, що для адаптерів. Якщо жалітись на них, то я вже не знаю, чого пану треба.
daesz
Member

Повідомлення

lewerlin: 25.03.2025 16:51
daesz: 25.03.2025 05:50потрібно від'єднатись від вайфаю, бо це постійні - задалеко/відключився > мережу знайдено/підключився > і так по колу з 30-60с інтервалом.
А телефон то тут при чому? Якщо комп, як точка доступу, то це претензії до вінди і налаштувань адаптера, а не до заліза. З точки зору: комп - роутер, питання є лише до ріалтеку АХ і ВЕ та, частково, інтелу(були приколи з дровами, пофіксили).
АMD RZ - це медіатеківські філоджіки, без жартів, кращі чіпи в масмаркеті на сьогодні, що для роутерів, що для адаптерів. Якщо жалітись на них, то я вже не знаю, чого пану треба.
Я порівнюю в сценарії хотспоту, в інших сценаріях не використовую вайфай модуль :)
lewerlin
Member

Повідомлення

daesz: 25.03.2025 17:27Я порівнюю в сценарії хотспоту, в інших сценаріях не використовую вайфай модуль :)
То значить він так треба :gigi: . І вирішує в даному випадку "прошивка", що ти їй не підсунь.
Люди беруть мами з вайфаєм, щоб замінити дріт. Комплектні адаптери дають 500-600(80гц)/900-1000(160гц)+ реальних мегабіт/с і менше 1мс пінгу для АХ.
"Свисток", з такими ввідними, буде не менше тисячі коштувати(якщо не гемороїтись з алі).
daesz
Member

Повідомлення

lewerlin: 25.03.2025 17:36
daesz: 25.03.2025 17:27Я порівнюю в сценарії хотспоту, в інших сценаріях не використовую вайфай модуль :)
То значить він так треба :gigi: . І вирішує в даному випадку "прошивка", що ти їй не підсунь.
Люди беруть мами з вайфаєм, щоб замінити дріт. Комплектні адаптери дають 500-600(80гц)/900-1000(160гц)+ реальних мегабіт/с і менше 1мс пінгу для АХ.
"Свисток", з такими ввідними, буде не менше тисячі коштувати(якщо не гемороїтись з алі).
В конктексті заміни забелю сперечатись не буду, в мене він прокладений в плінтусі і не те щоб заважав.
Але от в сценарії використання як хотспот, то різниця якщо і є - то вона настільки мізерна що й не помітиш :)
lewerlin
Member

Повідомлення

daesz: 25.03.2025 18:16Але от в сценарії використання як хотспот, то різниця якщо і є - то вона настільки мізерна що й не помітиш :)
н
Котрий, без жартів, вважай нікому не потрібен. І то "різницю"(її відсутність) там робить виключно "вінда".
Эйк
Member

Повідомлення

Доброго времени.
Хочу обновить систему. Сейчас стоят i5 8400 и GTX 970. Думал сначала поменять только проц и мать - 7500f и B650M (ну и память). Но встретил отзывы, что иногда старые видеокарты не работают с новыми материнками по умолчанию. Нужно в биосе включать CSM. Возможно такое в моем случае? Узнаю только на практике? И еще у меня старый БП - Seasonic SS-650HT Active PFC. Могут быть с ним проблемы?
GreenMile
Member

Повідомлення

Эйк: 26.03.2025 15:24 Доброго времени.
Хочу обновить систему. Сейчас стоят i5 8400 и GTX 970. Думал сначала поменять только проц и мать - 7500f и B650M (ну и память). Но встретил отзывы, что иногда старые видеокарты не работают с новыми материнками по умолчанию. Нужно в биосе включать CSM. Возможно такое в моем случае? Узнаю только на практике? И еще у меня старый БП - Seasonic SS-650HT Active PFC. Могут быть с ним проблемы?
А що ви очікуєте від цього оновлення без відеокарти? Цього проца достатньо для гтх970, а її недостатньо для останніх падких на враму ігор.
Ну і B650M для 7500ф не потрбна, гроші в нікуди, достатньо А620.
Стосовно БЖ проблеми будуть (або ні) залежати виключно від відеокарти.
daesz
Member

Повідомлення

GreenMile: 26.03.2025 18:24
Эйк: 26.03.2025 15:24 Доброго времени.
А що ви очікуєте від цього оновлення без відеокарти? Цього проца достатньо для гтх970, а її недостатньо для останніх падких на враму ігор.
Ну і B650M для 7500ф не потрбна, гроші в нікуди, достатньо А620.
Стосовно БЖ проблеми будуть (або ні) залежати виключно від відеокарти.
А де в пості йшла мова про ігри? :)
Відповісти