Останні статті і огляди
Новини
Непонятки с температурами ЦП и ВК
-
Carlos10
Member
Всем привет.
На днях установил Вин11 вместо десятки. Поскольку у меня корпус Jonsbo D41 с экраном, то текущая температура всегда перед глазами. И вот что я заметил - проц (Р5 3600/4.2 Ггц, ТП МХ-4, 3 месяца как обслужил), выдававший в простое 38-40 градусов, перестал опускаться ниже 44, а ВК (2060С) - ниже 45, хотя до того не превышала 38 при работе с офисом и браузинге. Вопрос - эти события могут быть связаны с какими-то нововведениями из ОС, или мне начинать волноваться? И если это таки ОС, то где можно поковыряться?
На днях установил Вин11 вместо десятки. Поскольку у меня корпус Jonsbo D41 с экраном, то текущая температура всегда перед глазами. И вот что я заметил - проц (Р5 3600/4.2 Ггц, ТП МХ-4, 3 месяца как обслужил), выдававший в простое 38-40 градусов, перестал опускаться ниже 44, а ВК (2060С) - ниже 45, хотя до того не превышала 38 при работе с офисом и браузинге. Вопрос - эти события могут быть связаны с какими-то нововведениями из ОС, или мне начинать волноваться? И если это таки ОС, то где можно поковыряться?
-
Евгений King
Member
А що грузить проц і GPU глянути ніяк ?
-
Carlos10
Member
Нічого надзвичайного. Оскільки ОС збирав на основі оригінального образу та доналаштовував, як завжди, то маю меньш ніж 100 процесів у фоні, найважчи з яких - AIDA та Librewolf browser.Евгений King: ↑ 28.11.2024 09:54 А що грузить проц і GPU глянути ніяк ?
- спойлер
-
Avant
Member
Carlos10
>Avast
Вашу, зібрану на основі оригінального образу, ОС можна спокійно форматувати, від Авасту її вже не вичистити. Не здивуюся, що корінь проблеми першого посту там же.
P.S. 100 процесів в фоні, не забагато? Маю 71, де штук 7-8 хрома.
>Avast
Вашу, зібрану на основі оригінального образу, ОС можна спокійно форматувати, від Авасту її вже не вичистити. Не здивуюся, що корінь проблеми першого посту там же.
Коли помітили? Так то, зима майже наступила, опалення включили. У мене 1066 на фанстопі в 60 жарить без нагрузкиCarlos10: ↑ 28.11.2024 09:29 И вот что я заметил - проц (Р5 3600/4.2 Ггц, ТП МХ-4, 3 месяца как обслужил), выдававший в простое 38-40 градусов, перестал опускаться ниже 44, а ВК (2060С) - ниже 45, хотя до того не превышала 38 при работе с офисом и браузинге.
-
Евгений King
Member
Аваст в смітник, віндовий антивірус працює на сьогодні краще.Carlos10: ↑ 28.11.2024 10:27Нічого надзвичайного. Оскільки ОС збирав на основі оригінального образу та доналаштовував, як завжди, то маю меньш ніж 100 процесів у фоні, найважчи з яких - AIDA та Librewolf browser.Евгений King: ↑ 28.11.2024 09:54 А що грузить проц і GPU глянути ніяк ?
- спойлер
- Taskmgr_dSYkRQMQsv.png
PDF editor, Fast stone image viewer - нашо це взагалі і нашо воно висить в системі постійно?
NeXuS це що таке?
Thunder Master - теж сміття
Skype - без коментарів
Wise mem optimisation - У вас там що, 4Гб озу? По профілю бачу 16Гб, то нашо вам ця архаїчна шляпа?
Моя система з оригінального образу з media creation tool, котра вже пережила 4 чи 5 збірок виглядає краще, ніж ваша встановлена пару днів тому
Давайте по новій переставляйте
-
Carlos10
Member
1. В мене опалення на температуру компа на впливає - жінка любить свіже повітря, то хожу по хаті як той ескімос).Avant: ↑ 28.11.2024 10:43 Carlos10
>Avast
Коли помітили? Так то, зима майже наступила, опалення включили. У мене 1066 на фанстопі в 60 жарить без нагрузкиCarlos10: ↑ 28.11.2024 09:29 И вот что я заметил - проц (Р5 3600/4.2 Ггц, ТП МХ-4, 3 месяца как обслужил), выдававший в простое 38-40 градусов, перестал опускаться ниже 44, а ВК (2060С) - ниже 45, хотя до того не превышала 38 при работе с офисом и браузинге.
2. Як вам вдалося досягти такої невеликої кількості фонових процесів? Я таке бачив тільки на ВМ, встановивши якусь випилену збірку, Флібуст'єра, здається
3. А що не так з Авастом? Чим він гірше того ж Дефендера?
Отправлено спустя 2 минуты 26 секунд:
Та блін!))) Переставлю, авжежЕвгений King: ↑ 28.11.2024 10:50Аваст в смітник, віндовий антивірус працює на сьогодні краще.Carlos10: ↑ 28.11.2024 10:27
Нічого надзвичайного. Оскільки ОС збирав на основі оригінального образу та доналаштовував, як завжди, то маю меньш ніж 100 процесів у фоні, найважчи з яких - AIDA та Librewolf browser.
- спойлер
- Taskmgr_dSYkRQMQsv.png
PDF editor, Fast stone image viewer - нашо це взагалі і нашо воно висить в системі постійно?
NeXuS це що таке?
Thunder Master - теж сміття
Skype - без коментарів
Wise mem optimisation - У вас там що, 4Гб озу? По профілю бачу 16Гб, то нашо вам ця архаїчна шляпа?
Моя система з оригінального образу з media creation tool, котра вже пережила 4 чи 5 збірок виглядає краще, ніж ваша встановлена пару днів тому
Давайте по новій переставляйте
ПС. - Пишу в процесі роботи, звідси всі проги окрім Thunder Master (стоїть для регулювання кольору підсвітки)
-
Avant
Member
Здоровий ґлузд підказує, не ставити "софт", який зазвичай йде в комплекті поряд з мейл.ру агєнт, яндекс браузер і браузер аміго. Більш конкретно, можна нагуглити самому, у них була суова тяганина за продаж данних, та і впринципі, софт, який дуже важко потім вичистити із системи, напевно, краще не ставити.Carlos10: ↑ 28.11.2024 10:57 3. А що не так з Авастом? Чим він гірше того ж Дефендера?
-
Carlos10
Member
Ну, я коли вирішував, яку АВ-програму ставити, користувався геть іншими даними - Аваст ще з 02.22 пішов з росії та блокує там свої сервіси. Нікого не хочу тут захищати = просто к словуAvant: ↑ 28.11.2024 11:22Здоровий ґлузд підказує, не ставити "софт", який зазвичай йде в комплекті поряд з мейл.ру агєнт, яндекс браузер і браузер аміго. Більш конкретно, можна нагуглити самому, у них була суова тяганина за продаж данних, та і впринципі, софт, який дуже важко потім вичистити із системи, напевно, краще не ставити.Carlos10: ↑ 28.11.2024 10:57 3. А що не так з Авастом? Чим він гірше того ж Дефендера?
Та дуже все ж таки цікаво почути відповідь на моє друге речення, щодо процесів у Вас;)
-
Avant
Member
Я вже трохи пізніше зрозумів, що був не правий на рахунок кількості процессів, бо порівнював із своєю Win7, а служб тут сильно меньше з коробки. На Він10\11 ніколи не звертав увагу саме на кількість процессів.Carlos10: ↑ 28.11.2024 11:55 Та дуже все ж таки цікаво почути відповідь на моє друге речення, щодо процесів у Вас;)
На рахунок аваста, як-би, господар-барін, але років з 7 назад вичищав його з копійчаного ноутбука, і закінчилось перевстановленням системи, бо кінці він позалишав тупо всюди, в т.ч. і в system32 (ОС була х86).
-
Carlos10
Member
Ну добре,що порівняли хоч не з Windows NT 3.1Avant: ↑ 28.11.2024 12:05Я вже трохи пізніше зрозумів, що був не правий на рахунок кількості процессів, бо порівнював із своєю Win7, а служб тут сильно меньше з коробки. На Він10\11 ніколи не звертав увагу саме на кількість процессів.Carlos10: ↑ 28.11.2024 11:55 Та дуже все ж таки цікаво почути відповідь на моє друге речення, щодо процесів у Вас;)
На рахунок аваста, як-би, господар-барін, але років з 7 назад вичищав його з копійчаного ноутбука, і закінчилось перевстановленням системи, бо кінці він позалишав тупо всюди, в т.ч. і в system32 (ОС була х86).
До речі, у аваста, як так само у НОДа є власна, цілком прийнятна прога-анінсталер;)
Але все одно дякую за зерно сумніву щодо ОС - на вихідних переставлю та подивимось, що буде
-
Melki
Member
стандартный Защитник покрывает абсолютно все потребности рядового пользователяCarlos10: ↑ 28.11.2024 11:55 коли вирішував, яку АВ-програму ставити, користувався геть іншими даними
первая фатальная ошибкаCarlos10: ↑ 28.11.2024 10:27ОС збирав на основі
только чистая система с созданной флешки на сайте Майкрософт, и всё, больше на сегодняшний день ничего не нужно современному компьютеру, в системе есть абсолютно всё необходимое, всё иное сделанное кем-то всегда глючное
на твоем примере объясняю очень упрощенно: ты что-то вырезал с системы, а оно ей надо в каких-то сценариях, она это постоянно ищет а его нет, вот и нагрузка идёт там, где она могла обойтись одним обращением, долесекундой в час...
если хочется какую-то голую систему прям без ничего, то погугли сборки от самих Майкрософт, которые ты также сделаешь с их сайта на флэшку (это единственно правильный надежный способ), там есть всякие корпоративные версии или для банкоматов или еще куча других (в большинстве случаев неюзабельные для домашнего пользователя, который ставит софт для подсветки)
-
0kie
Member
Carlos10: ↑ 28.11.2024 10:27маю меньш ніж 100 процесів у фоні,
- Вот фон и температуры на ПК у здорового человека:
Сноси всё и следуй советам выше.
P.S. Сейчас стоит 11-я Винда 24Н2, корпус тоже Jonsbo D41, снизу пока одна 140-я вертушка - вторую сломал, жду новую. Процессор и видяха куда горячее твоего железа - температуры всех важных внутренностей на скриншоте. Напряжение на проц не смотри - тестирую в разных вариантах работы.
-
Carlos10
Member
Честногря, ожидал под спойлером чего-то более впечатляющего)) Сравнил со своим при таком выводе процессов - еще подумаю;). Поковыряю фоновые процессы, настройки в БИОСе (хотя, повторюсь, они там идентичны десятке)0kie: ↑ 28.11.2024 14:34 Сноси всё и следуй советам выше.
Можно, конечно, погнать проц через ХМР, вместо залоченных показателей вручную, но не очень хочется.
П.С. Заводя эту тему, я рассчитывал именно на конкретные советы в этот бок, а то, что можно снести все к хе$@&ам, то я и так знаю Потом просидеть час, настраивая все плюшки и столкнуться с тем же самым.
- спойлер
-
YumaX
Member
Це і може бути причиною, якщо частота виставлена вручну, проц не скидає частоту, відповідно і температури більші, в мене на 3600 в півпасивному режимі темпа коливалась біля 40 гр, зараз в принципі теж, виставіть в авто або через. PBO, хоча на 3600 pbo криво працює, або зменьшіть напругу на ЦП. Ще, як варіант, змінився режим роботи СО, якщо керування не через біос!Carlos10: ↑ 28.11.2024 16:17Можно, конечно, погнать проц через ХМР, вместо залоченных показателей вручную, но не очень хочется.
-
Alexsandr
Member
Был несколько раз (довольно массово было в свое время) застукан за "бешенством" почти вся винда не работает, то ошибки то прав нет, тормозит все как буд-то HDD битый стоит.Сносишь антивирус и все работает. А специ рассказывают, что винду перебивать надо.Carlos10: ↑ 28.11.2024 10:57 3. А що не так з Авастом? Чим він гірше того ж Дефендера?
-
0kie
Member
Это оригинальная ОС без ковыряний и твиков.Carlos10: ↑ 28.11.2024 16:17ожидал под спойлером чего-то более впечатляющего
Там кроме антивиря шаловливые ручки копошились, поэтому лучше снести, чем убить массу времени на реставрацию.Alexsandr: ↑ 28.11.2024 16:50специ рассказывают, что винду перебивать надо.
-
Carlos10
Member
Нету у меня твиков - "шаловливые ручки" прибили телеметрию, отключили UAC и снесли ненужные встроенные проги, заменив привычными и более удобными.0kie: ↑ 28.11.2024 19:41Там кроме антивиря шаловливые ручки копошились, поэтому лучше снести, чем убить массу времени на реставрацию.
А можно взглянуть на твои настройки графиков вентилей в биосе?
-
AntonyKandaurov
Member
Я ще розумію, коли були часи вінхр, народ щось там крутив-вертів, пиляв-допилював. Добре- добре, то були часи коли 2 ядра в процесорі були рідкістю, Озп 512 мб та диск добре якщо сата 1.0, а то й взагалі ІDE, комплюхтєр слабенький, треба вирізати половину служб аби одно-двохядерне потягнуло хоч якось краще, це я розумію.
Але коли дорослі люди крутять-твікують систему на 12 поточних камінцях із гігабайтами ОЗП і м2 ссд.. вибачте але це вже лікувати треба, навіщо заважати системі нормально працювати?
Навіщо аваст коли достатньо стандартного антивірусу?
вибачте, порвало
Але коли дорослі люди крутять-твікують систему на 12 поточних камінцях із гігабайтами ОЗП і м2 ссд.. вибачте але це вже лікувати треба, навіщо заважати системі нормально працювати?
вибачте, порвало
-
Cirax
Member
Обратите внимание, что на указанной вами системе условная winXP работала втрое быстрее.AntonyKandaurov: ↑ 04.12.2024 07:25 Я ще розумію, коли були часи вінхр, народ щось там крутив-вертів, пиляв-допилював. Добре- добре, то були часи коли 2 ядра в процесорі були рідкістю, Озп 512 мб та диск добре якщо сата 1.0, а то й взагалі ІDE, комплюхтєр слабенький, треба вирізати половину служб аби одно-двохядерне потягнуло хоч якось краще, це я розумію.
вибачте, порвало
Нынешним программистам сколько ресурсов не дай, они всё превращают в тормоза.
Всё для общества потребления.
-
0kie
Member
Дефолт кроме помпы. Её понизил немного.Carlos10: ↑ 28.11.2024 20:06твои настройки графиков вентилей в биосе?