Різке падіння продуктивності ноутбуку

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Відповісти
Автор
Повідомлення
beMoll
Junior

Повідомлення

Доброго часу доби!
Маю наступну проблему: в іграх, в яких раніше стабільно мав фпс 100+, кадри спочатку залокались на 60, а потім взагалі на 15 (скриншоти додаю)
Спостерігалось в іграх: PUBG, Stalker, Deep Rock Galactic. Почалося приблизно з початку року. Передумов не бачу. Давно вже нічого неофіційного не качав, тож віруси відпадають. Тротлінг також. Єдине, що мене смутило - 13 ват на відеокарті. Таке відчуття, ніби обмежене електроживлення, хоча, звісно, граю на блоці живлення.
Обраний план стоїть "максимальна продуктивність". Усі драйвера останньої версії. Версія віндовс - 11.
Прошу, допоможіть, я тут безсилий.

Відправлено через 1 годину 4 хвилини 42 секунди:
Також, як ви можете побачити, MSI Afterburner геть здуріла. Відображається то d3d11 (норма), то d3d12, то тепер взагалы OGL. Також щез відсоток завантаженості відеокарти. Я вже геть нічого не розумію
Вкладення
ПАБГ лок 60 фпс
ПАБГ лок 60 фпс
ПАБГ лок 15 фпс
ПАБГ лок 15 фпс
ПАБГ лок 15 фпс + видно 13 ват
ПАБГ лок 15 фпс + видно 13 ват
Діп рок галактік до виявлення проблеми
Діп рок галактік до виявлення проблеми
Діп рок після (дуже насторожує графік)
Діп рок після (дуже насторожує графік)
shnok
Member

Повідомлення

проблема в відеокарті ваш кеп
beMoll
Junior

Повідомлення

Ну та певне, я здогадався.
Але не смішно, насправді. Поки будь-які спроби повпливати на це програмно - провалилися. Невже присутнє якесь шкідливе ПЗ або механічне пошкодження?
artko
Member

Повідомлення

подивиться тим же gpu-z частоту відеопам'яті та чипа під навантаженням. ловив в себе такого типу халепу, коли пам'ять працювала на 96мгц замість 1000мгц. наче все добре, але швидкодіїї нема.
shnok
Member

Повідомлення

beMoll: 14.01.2024 22:11 Ну та певне, я здогадався.
Але не смішно, насправді. Поки будь-які спроби повпливати на це програмно - провалилися. Невже присутнє якесь шкідливе ПЗ або механічне пошкодження?
установить новые драйвера, лучше всю систему, посмотреть частоты видео(совет выше) запустить стресс тест ОСТТ, посмотреть что происходит в логах. Ничего не помогло? - видео пришел конец
Siferatus
Member

Повідомлення

Полагаю, у тса графика переключаемая. Что-то наподобии интел+нвидия. И полагаю что недовинда обновила криво драйвера через центр обновления. Как вариант - качаем последние оф.драйвера, качаем ddu=>отрубаем интернет от компа, сносим все драйвера на видюхи под чистую и устанавливаем уже последние в порядке: сначала интегряшка с перезагрузкой системы, потом дискретка с перезагрузкой системы.
Vitalio
Member

Повідомлення

Мав похожу проблему на ноуті, коли накатав драйвер від майкрософт(стандартний) на вбудовану відяху (бо тільки в такому режимі ноут робив необхідну мені функцію) - і фпс впав до плінтуса, коли вернув назад із запропонованих на пк драйверів intel 4000, то все стало на місце.

Висновок:1) перевірте температури під час ігор (gpuz із веденням логів), якшо все ок, тоді 2)перевстановіть драйвер на відяху і встройку.
Евгений King
Member

Повідомлення

Вичистити всі драйвери відео через DDU і встановити з сайту ASUS, як для вбудованої Intel графіки, так і для дискретного обрубка 4050 і встановити драйвер чіпсета Intel.
Після можна буде оновити поверх драйвер Nvidia, але не те що качає вінда, а викачати і поставити ручками.
Щось сталось з Nvidia Optimus, або MUX switch в положенні вбудованої графіки, або в режимах живлення. Така продуктивність - це продлуктивність вбудованої UHD 770.
Якщо після маніпуляцій нічого не змінилось:
- має бути окрема панель ASUS з керуванням перемикача MUX, де можна обрати який GPU буде використовуватись і в якому режимі, або це робиться в BIOS. Але майте на увазі що якщо ноут використовується і в режимі від батареї, то обираючи виключно 4050 ви відключаєте можливість працівати вбудованій карті Intel в режимі від батареї, це кратно зменшить автономність від акб
Якщо потрібно аби графіка перемикалась, але як на мене це компромісне рішення, для продуктивності краще вимикати вбудовану UHD графіку...:
- заходимо в панель керування, живлення, вибираємо план високої продуктивності, якщо його немає додаємо, якщо додати неможна гуглимо як додати командою через командний рядок
- заходимо в панель керування Nvidia, вибираємо пріорітетний графічний адаптер - дискретний 4050, тут же можна викрутити в налаштуванні драйвера режим максимальної продуктивності
Є шанс що через останні налаштування від батарейки воно буде кривувасто переключати графічні адаптери і віддавати превагу RTX4050, проте наприклад на моєму минулому ноуті з 5600 та rtx3060 без режиму високої продуктивності він міг не розпізнавати гру як навантаження і запускати її на вбудованій Vega карті

Відправлено через 12 хвилин 23 секунди:
shnok: 14.01.2024 22:55
beMoll: 14.01.2024 22:11 Ну та певне, я здогадався.
установить новые драйвера, лучше всю систему, посмотреть частоты видео(совет выше) запустить стресс тест ОСТТ, посмотреть что происходит в логах. Ничего не помогло? - видео пришел конец
З якого переляку там чомусь прийшов гаплик? Без вивалу драйверу та пристрою? Просто ТС не оновлював драйвери, або встановив їх криво, довірився оновленням драйверу через Win update, або не встановив одразу драйвер на вбудовану графіку/чипсет.
Як результат шинда згодом полізла і зробила все по своєму, що і призвело до сумних наслідків.
Всі ці Nvidia Optimus та переключаєма графіка працюють тільки поки все встановлено і налаштовано правильно.
Мені дуже сподобалось рішення Acer на старті продажів ноутів з RTX 3XXX, вони тупо занесли чумадан Майкам і ті примусово!!! встановлювали автоматично iGPU та дискретні драйвери, навіть оновлення BIOS ноута та дискретної GPU прилітали саме з оновленнями вінди. Встановити щось ліве чи зайве Windows update просто не давав, тупо реінсталив потрібний драйвер хоч ти лусни.
Так це реальний костиль і драйвер Nvidia був завжди на пару міс застарілий, але отаких нювансів як у ТС досягти без реальних втручань з боку користувача було не реально.
Десь через рік ця тенденція згасла і можна було ставити все, що завгодно.
seraphic
Member

Повідомлення

Ещё можно приоритет видеокарты задавать Параметры - Дисплей - Настройки графики - выбираешь игру и устанавливаешь продуктивность видеокарты
интересно сколько на хот спот температуры :laugh: у тебя там пластик на ноутбуке ещё не потёк? :gigi:
FANAT7
Member

Повідомлення

В настройках инвидиа у тебя точно стоит твоя видеокарта? Возможно переключилось на встроенную графику, отсюда такой фпс
beMoll
Junior

Повідомлення

Ржака абассака, как же я соскучился по форумам.
Появилось много новых ответов, и многие обвиняют дрова. Я так подумал в первую очередь. Перенакатывал дрова, откатывал версию винды - до одного места.
Задавать приоритет я умею, спасибо :D
Другое дело, что раньше и без этого все летало.
Добавляю новые скриншоты уже непосредственно из афтербернера и gpuz. Смутил конченый лимит в 3 с крюком миллионов процентов (главное что с половиной). Я все таки не совсем кретин, чтобы разгонять ноутбучную видекарту. Так же очень смущают прыжки потребления электроэнергии карточки в простое. Ей лять с каждым часом все хуже, чип уже так и норовит отпасть.
Вкладення
Карточка в простое (смущает буквально все)
Карточка в простое (смущает буквально все)
Карточка под нагрузкой (вроде норм, но че с потреблением)
Карточка под нагрузкой (вроде норм, но че с потреблением)
Тот самый power limit
Тот самый power limit
Buldozer.
Member

Повідомлення

1)переустановите полностью начисто винду
2)проверьте исправность блока питания
3)заменить пасту не помешает
4)помле установки винды не ставьте доп проги с настройками поверлимитов и прочего.
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

beMoll
Якщо річ нова і має гарантію - треба першочергово тягнути по гарантії.
А так на всяк випадок я пару разів вдарив в бубна шаманського, може допоможе.
Евгений King
Member

Повідомлення

А тьфу, я таке на ноуті у себе бачив, після оновлення драйвера Nvidia у вас поплив профіль в MSI AB
Просто кнопочку reset натисніть, power limit має обнулитись, після заново свій проіль налаштуйте
Чистий реінстал драйвера Nvidia через DDU та MSI AB з повним видаленням профілів теж допоможе
erazel
Member

Повідомлення

З таким тоном спілкування топікстартера так і хочеться допомагати надалі, угу. Тут не ясновидці, що там робиться ніхто не знає, власник теж ;) . Тому відповіді якраз нормальні, кожен пише що робив би особисто він, кожен ділиться своїм баченням причин проблеми. Не подобається то нічого писати на форумах.
beMoll
Junior

Повідомлення

Та ти глянь, як під'є##ть, так всі молодці, а як простенький жарт у відповідь - так всі такі ніжні :D
Вибачаюсь, якщо когось задів, але з таким стикаюсь дійсно вперше, тож перепрошую, якщо десь даю недостатньо інфи.

Відправлено через 1 хвилину 52 секунди:
Дякую шановному панству за допомогу (прошу помітити - не сарказм!!!). Спробую через ддуху перенакати під чисту усі дрова на граф адаптери.
Ще зчуємся, сподіваюсь :rotate:

Відправлено через 57 хвилин 37 секунд:
Тисну руку кожному в цій темі. Дуже дякую за усі ваші версії. Рішення - повне перевстановлення драйверів. результати в додатках. Гарного усім дня!
Вкладення
ФПС в лобі (лок 60 фпс)
ФПС в лобі (лок 60 фпс)
ФПС на полігоні (локу нема, нормальне споживання в 34-35 ват)
ФПС на полігоні (локу нема, нормальне споживання в 34-35 ват)
Відповісти