Налаштування комплектуючих

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Ответить
Автор
Member

Доброї ночі всім.

Нещодавно оновив собі комплектуючі. Взяв Ryzen 7700X + RTX 4080. До процесора - водянка Arctic Liquid Freezer II - 420.
І до них монітор Asus TUF Gaming VG27AQL1A

Виникло кілька запитань.

1) Як правильно зробити невеликий андерволь процесору? Знаю, багато де писали, тести підтверджують, що нове покоління Ryzen "гаряче".
Пробував прогнати будь-який тест - температура піднімається до 94 градусів навіть з водянкою.
Підналаштував дещо в BIOS по цьому відео:

Стало краще, після тесту температура 69-70 градусів.
Але можливо є ще більш дієвий спосіб.
Пробував також прогнати Curve Optimizer в Ryzen Master, температури в тесті падають до 65-67, але починає рандомно перезавантажуватись без навантаження, просто на робчому столі.

2) Чомусь у всіх іграх показує FPS, обмежений частотою монітора, 144 Грц (по дефолту стоїть така). Навіть якщо в грі відключена будь-яка вертикальна синхронізація чи обмеження - все одно бачу 144 Грц, хоча знаю, що має бути більше. В чому може бути причина? Напевно щось в панелі управління NVidia. Але там в опції "Максимальна частота кадрів" стоїть "Вимк".

3) Як правильно відкалібрувати монітор? Взяв його з магазину з вітрини, він там простояв буквально 1 день, і його там відкалібрували по своєму. Але я особисто бачу, що кольори якісь перенасичені, а місцями наче бліді. Якщо зрівняти старий IPS монітор Asus, телефон Samsung з OLED і новий монітор, то, наприклад, червоний колір на новому моніторі виглядає не як червоний, а більше як блідо-розовий.

4) При завантаженні системи корпусні кулери запускаються на повну. Відбувається це, походу, ще до старту тестування BIOS. Це у всіх нових материнок таке чи можна якось це відключити?

5) Оперативна пам*ять, DDR5, частотою 6000. Але по дефолту їй в BIOS виставило 4800. Якщо активувати профіль XMP (чи як він називається для платформи AMD - DOSP, по крайній мірі так гугл каже) - то частота піднімається до заявлених 6000. Але тоді завантаження BIOS відбувається близько 55 секунд. Версія BIOS остання з заявлених на сайті. Якось можна все ж налаштувати це нормально чи це поки обмеження нової платформи і DDR5?

Буду радий будь-якій пораді. І завчасно дякую всім за допомогу.
KimRomik
Member

обмежи процесор по PPT так, щоб не грівся + андервольт оффсетом
а частоти будуть залежати від вдалості екземпляру
Steelmax
Member

1) Слишком много понизил. Нужно в ручную подбирать и ставить курву на каждое ядро (per core), и после каждого степа (предположим -5) крутить максимальную нагрузку в бенчмарках именно на ядро, которое проверям. И так 8 раз, пока не перестанет крашиться от мега нагруза/AVX. Максимум -50. Но как камень, так и ядра сколько возьмут - лотерея.
Если после сна или idle проц крашится - убрать C6 state и подобные энергосберегалки.
Второй вариант вжарить сразу минус одно значение на все ядра, тестить и не париться, но в таком случае менее эффективный андервольт.
Обязательно проверяем частоты и stretching. Циферки бывают обманчивы.
Ryzen Master удалить с корнями и забить все значения в биосе, от греха подальше.

2) Максимальная частота и Vsync - это не одно и тоже. Отключай vsync, gsync, freesync и остальное. Если экран не рвет, значить синк сейчас включен.

3) В панели НВ поставить под монитором диапазон цвета 0-255.
Откалибровать нормально без калибратора - никак. Только на глаз. Начать со сброса настроек в монике и установки самого обычного sRGB профиля.

4) Инфы про мать/биос не предоставили.
Если нет больше никаких нюансов - забить.

5) Классика AGESA, но не исключено что гвно профиль. Ну или память тренируется, хотя на Zen4 точно не подскажу с этим нюансом. Разгонять только руками, частота может кукурузная. Но опять же не для слабонервных.
SORBEX
Member

KimRomik: 16.07.2023 02:32 обмежи процесор по PPT так, щоб не грівся + андервольт оффсетом
а частоти будуть залежати від вдалості екземпляру
якщо я правильно зрозумів, то я виставив собі обмеження макс. температури на 80 градусів (в стоці було 95) і виставив оффсет -30 на всі ядра.
чи правильно це, чи ні?

Відправлено через 8 хвилин 25 секунд:
Steelmax: 16.07.2023 07:53 1) Слишком много понизил. Нужно в ручную подбирать и ставить курву на каждое ядро (per core), и после каждого степа (предположим -5) крутить максимальную нагрузку в бенчмарках именно на ядро, которое проверям. И так 8 раз, пока не перестанет крашиться от мега нагруза/AVX. Максимум -50. Но как камень, так и ядра сколько возьмут - лотерея.
Если после сна или idle проц крашится - убрать C6 state и подобные энергосберегалки.
Второй вариант вжарить сразу минус одно значение на все ядра, тестить и не париться, но в таком случае менее эффективный андервольт.
Обязательно проверяем частоты и stretching. Циферки бывают обманчивы.
Ryzen Master удалить с корнями и забить все значения в биосе, от греха подальше.

2) Максимальная частота и Vsync - это не одно и тоже. Отключай vsync, gsync, freesync и остальное. Если экран не рвет, значить синк сейчас включен.

3) В панели НВ поставить под монитором диапазон цвета 0-255.
Откалибровать нормально без калибратора - никак. Только на глаз. Начать со сброса настроек в монике и установки самого обычного sRGB профиля.

4) Инфы про мать/биос не предоставили.
Если нет больше никаких нюансов - забить.

5) Классика AGESA, но не исключено что гвно профиль. Ну или память тренируется, хотя на Zen4 точно не подскажу с этим нюансом. Разгонять только руками, частота может кукурузная. Но опять же не для слабонервных.
1) Ну вот тут цікаво було, що те, що виставив Curve Optimizer - це оффсет -42 на всі ядра. При цьому в навантаженні проблем не було все ок. А вот в моменти простою комп*ютер міг рандомно перезавантажитись. Таке відчуття, що для якихось енергоефективних ядер цього було забагато. Тому цікаво було, чи є можливо вже готові профілі і налаштування, все ж це зараз доволі поширений процессор. Але конкретно для цієї моделі я не знайшов, лише загальні для всієї серії 7000.

2) Походу ви праві. Відключив G-Sync і FPS прибавились.

3) Я пробував скинути до дефолтних налаштувань. А далі зробити як в цьому відео:

Тут блогер скачує вже готовий профіль для Windows, але в мене відчуття, що він не приміняється, тому що до/що після примінення профілю - не побачив різниці в кольорі.

4) Так, мій косяк. Материнка Asus ROG Strix X670E-F Gaming WiFi, версія BIOS v1405. Цікаво, якщо в BIOS все ж неможливо це налаштувати, то може можна підібрати інші корпусні вентилятори? У мене корпус Lian Li, думаю мб варто замінити вентилятори на be quiet.

5) Тобто можливо потрібно самому вручну проставити відповідну частоту, але потрібно і міняти вольтаж на пам*ять? А чи є подібні гайди, як це правильно зробити?
WalkMan
Member

SORBEX: 16.07.2023 02:09Пробував прогнати будь-який тест - температура піднімається до 94 градусів навіть з водянкою.
а якщо не гратись в бенчмарки заради чисел, яка темпрература в звичайному сценарії використання компіка?
SORBEX
Member

WalkMan: 16.07.2023 14:13
SORBEX: 16.07.2023 02:09Пробував прогнати будь-який тест - температура піднімається до 94 градусів навіть з водянкою.
а якщо не гратись в бенчмарки заради чисел, яка темпрература в звичайному сценарії використання компіка?
чесно кажучи, до налаштувань в BIOS якось і не заміряв при навантаженні в якійсь грі. вирішив. що тест буде розганяти більше, ніж гра, тому в першу чергу підлаштовувався під тест.
зараз, після того налаштування, в простої процессор - 38-39, відеокарта - 44-45. відтворення відео в 1440р додає приблизно по 2-3 градуси і туди, і туди. якщо запустити гру (наприклад PUBG на всіх максималках в 1440р, поки лише він встановлений), процессор - 59-63, відеокарта 60-64.
WalkMan
Member

SORBEX
реально це нормальні темпрератури, єдине з чим я погрався б так це undervolt, я думаю що можливо один градус ще можна скинути.

Відправлено через 2 хвилини 15 секунд:
а наприклад ліміт FPS я б увімкнув, звичайно, якщо ти не кіберкотлета
SORBEX
Member

WalkMan: 16.07.2023 15:24 SORBEX
а наприклад ліміт FPS я б увімкнув, звичайно, якщо ти не кіберкотлета
так, ліміт довелось лишити, без нього добре чути дроселі відеокарти, на жаль це не обійшло стороною. тут просто було цікаво, чому я взагалі в грі не бачу більше, не знав, що і G-Sync також може це обмежувати.
Prescott
Member

SORBEX: 16.07.2023 15:58не знав, що і G-Sync також може це обмежувати.
Так и не должен, у меня гсинк моник, никак это не связано.

Отправлено спустя 39 секунд:
Это нормальное поведение ЦП из коробки. У меня 7700х + такая же вода на 360мм. Эта вода не очень годится для райзенов, не успевает отводить Т от маленького кристалла.
SORBEX
Member

Prescott: 16.07.2023 17:33
SORBEX: 16.07.2023 15:58не знав, що і G-Sync також може це обмежувати.
Так и не должен, у меня гсинк моник, никак это не связано.

Отправлено спустя 39 секунд:
Это нормальное поведение ЦП из коробки. У меня 7700х + такая же вода на 360мм. Эта вода не очень годится для райзенов, не успевает отводить Т от маленького кристалла.
а яка ж "вода" норм? я запитував вже тут в темі охолодження, всі радили саме від Арктіки, мол вона сама надійна, перевірена вже багатьма людьми
Prescott
Member

SORBEX: 16.07.2023 18:20а яка ж "вода" норм? я запитував вже тут в темі охолодження, всі радили саме від Арктіки, мол вона сама надійна, перевірена вже багатьма людьми
Вода классная, вопросов нет, но не для райзена. Эта вода хорошо отводит тепло с крупных чипов, у райзена моментально идёт всплеск Т которое банально не успевает отводить арктик. Эта вода прекрасно охлаждала мой бывший 8700К у которого ТДП под 200 ватт в стресс тестах, но еле пыхтит с райзеном у которого тдп всего 120 +- ватт но кардинально другой кристалл.

Отправлено спустя 2 минуты 41 секунду:
Я заказал со штатов deepcool ls720 se, посмотрим как он себя покажет, там новая помпа, вроде должно быть лучше но опять же насколько - увижу по факту.

Отправлено спустя 2 минуты 56 секунд:
SORBEX: 16.07.2023 02:091) Як правильно зробити невеликий андерволь процесору? Знаю, багато де писали, тести підтверджують, що нове покоління Ryzen "гаряче".
Пробував прогнати будь-який тест - температура піднімається до 94 градусів навіть з водянкою.
Есть 2 варианта охладить райзен:
1) Ограничить лимиты (по Т/потреблению)
2) Играться с curve/offset

Оба сценария нужно хорошо перепроверять, я тестирую через тест aida64 с 4 галками (цпу-фпу-кеш-озу), очень чётко щупает нестабильность по ядрам.

Отправлено спустя 34 секунды:
Вообще по райзенам есть отдельная тема, тонкости и нюансы можно там обсудить
viewtopic.php?f=2&t=264139
SORBEX
Member

Prescott: 16.07.2023 18:30
SORBEX: 16.07.2023 18:20а яка ж "вода" норм? я запитував вже тут в темі охолодження, всі радили саме від Арктіки, мол вона сама надійна, перевірена вже багатьма людьми
Вода классная, вопросов нет, но не для райзена. Эта вода хорошо отводит тепло с крупных чипов, у райзена моментально идёт всплеск Т которое банально не успевает отводить арктик. Эта вода прекрасно охлаждала мой бывший 8700К у которого ТДП под 200 ватт в стресс тестах, но еле пыхтит с райзеном у которого тдп всего 120 +- ватт но кардинально другой кристалл.

Отправлено спустя 2 минуты 41 секунду:
Я заказал со штатов deepcool ls720 se, посмотрим как он себя покажет, там новая помпа, вроде должно быть лучше но опять же насколько - увижу по факту.

Отправлено спустя 2 минуты 56 секунд:
SORBEX: 16.07.2023 02:091) Як правильно зробити невеликий андерволь процесору? Знаю, багато де писали, тести підтверджують, що нове покоління Ryzen "гаряче".
Есть 2 варианта охладить райзен:
1) Ограничить лимиты (по Т/потреблению)
2) Играться с curve/offset

Оба сценария нужно хорошо перепроверять, я тестирую через тест aida64 с 4 галками (цпу-фпу-кеш-озу), очень чётко щупает нестабильность по ядрам.

Отправлено спустя 34 секунды:
Вообще по райзенам есть отдельная тема, тонкости и нюансы можно там обсудить
viewtopic.php?f=2&t=264139
дякую, ознайомлюсь
SORBEX
Member

Все ж таки не в G-Sync було дiло. В панелі NVidia є вкладка з розширеннями екрану.
Без имени.png
По дефолту там стояло 60 Грц. І в цьому випадку в іграх показувало максимально можливий FPS. Як тільки я змінив на 144 Грц - все, в іграх воно також зафіксувалось на значенні в 144 Грц. Пробував змінити назад на 60 Грц - але тоді і в іграх максимум 60 Грц. Що це взагалі за налаштування і як його відключити?
Ответить